Краљевство Велика Британија

Велика Британија (енгл. Great Britain), званично Краљевство Велика Британија (Kingdom of Great Britain), такође познато као Уједињено Краљевство Велике Британије (United Kingdom of Great Britain), је бивша држава у западној Европи, која је постојала од 1707. до 1801. Настала је спајањем Краљевине Шкотске и Краљевине Енглеске по Акту о Унији из 1707, како би била створена једна држава која би обухватала цело острво Велика Британија. Нови јединствени парламент и влада, са седиштем у Вестминстеру у Лондону, су управљали новим краљевством. Два одвојена краљевства Шкотска и Енглеска су имале заједничког владара још од Џејмса VI, који је постао краљ Енглеске 1603. године као Џејмс I, након смрти краљице Елизабете I.

Краљевство Велике Британије је наследило Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске 1801. када је Краљевина Ирска постала део Уједињеног Краљевства по Акту о унији из 1800. након гушења ирског устанка 1798.

Краљевство Велика Британија
Kingdom of Great Britain
Велика Британија
Kingdom of Great Britain

Положај државе на карти Европе
Географија
Континент Европа
Регија западна Европа
Главни град Лондон
Друштво
Службени језик енглески, шкотски, шкотски гелски, велшки
Религија Протестантизам
Политика
Облик државе Парламентарна и уставна монархија
 — Краљ Велике Британије Краљица Ана
  Џорџ I
  Џорџ II
  Џорџ III
Законодавна власт Парламент
Историја
Историјско доба Нови век
 — Оснивање 1707.
 — Укидање 1801.
Географске и друге карактеристике
Површина  
 — укупно 230,977 km²
Становништво 16,345,646
Валута Британска фунта
Земље претходнице и наследнице
Краљевства Велике Британије
Претходнице: Наследнице:
Flag of England.svg Краљевство Енглеска Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске Flag of the United Kingdom.svg
Flag of Scotland (1542–2003).svg Краљевство Шкотска
Портал:Уједињено Краљевство

Владари

.gb

.gb је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Уједињено Краљевство. Уведен у исто време као и други британски највиши Интернет домен (.uk), никад није био у широкој употреби, па се због тога више не користи.

Нормално правило код Система имена домена је да се највиши Интернет домен за државу изводи из одговарајућег двословног кода из ISO 3166-1 списка. Према том списку, код за Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске је GB, па је стога изабран .gb као највиши Интернет домен. Међутим, GB је честа скраћеница за Велику Британију, што није исто као и Уједињено Краљевство (Велика Британија не укључује Северну Ирску). У то време, само веома ограничен број држава су биле на Интернету (мање од 6), тако да се Уједињено Краљевство пријавило Џону Постелу из IANA за .uk. Ово је било одобрено и сада се сви домени издају као .uk, а не .gb.

.gb је у ствари коришћен одређени број година. Једини велики сајт који га је користио је био DERA на својој адреси dra.hmg.gb. Сада се више не користи.

1. јануар

1. јануар је први дан календарске године у јулијанском и у Грегоријанском календару. Овде се календарска година односи на редослед којим су месеци приказани, од јануара до децембра. Први дан средњовековне јулијанске године је био обично неки други дан, а не 1. јануар. Овај дан је усвојен као први дан јулијанске године од стране свих западноевропских земаља изузев Енглеске између 1450. и 1600. године. Грегоријански календар објављен 1582. године није одређивао да 1. јануар буде Новогодишњи дан, нити први дан своје бројане године. Иако је Енглеска почињала своју бројану годину 25. марта (Дан даме или Дан објављивања), између 13. века и 1752, 1. јануар се називао Новогодишњи дан, и био је, са Божићем и повремено Дванаестом ноћи, празник када су се размењивали поклони. Остаје још 364 дана у години (365 у преступним).

18. век

18. век је почео 1. јануара 1701. и завршио се 31. децембра 1800.

1801

1801. је била проста година.

Битка код Лагоса

Битка код Лагоса вођена је 18. августа 1759. године између француске и британске флоте током Седмогодишњег рата. Завршена је победом британске флоте.

Велика Британија

Велика Британија се може односити на:

Велика Британија (острво), острво у северозападној Европи

Краљевство Велика Британија, бивша држава у северозападној Европи, која је постојала од 1707. до 1801.или:

Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске или само Уједињено Краљевство, држава у северозападној Европи

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске, званично име Уједињеног Краљевства између 1801. и 1927.

Династија Стјуарт

Династија Стјуарт (енгл. Stuart) је била шкотска, касније и енглеска и ирска, а на крају британска и ирска краљевска династија. У почетку се звала Стеварт (енгл. Stewart), али то име је промењено под утицајем француског језика током боравка шкотске краљице Мери у Француској.

Стјуарти су били шкотска феудална породица која је од 12. века носила наследну титулу мајордома (енгл. steward) Шкотске. На престо су дошли 1371. када је шкотску круну понео Роберт II, син Валтера Стјуарта и Марјорије, ћерке шкотског краља Роберта I. Након њега још осам краљева из династије Стјуарт владало је Шкотском до 1603. када је Џејмс I преузео и круне Енглеске и Ирске као најближи рођак династије Тјудор. Од тада је па до 1707. владари из династије Стјуарт су владали као краљеви Енглеске, Шкотске и Ирске. До уједињења Енглеске и Шкотске у Краљевство Велику Британију дошло 1707. године је у време краљице Ане, која је била први и последњи владар Велике Британије из династије Стјуарт. Пошто је надживела сву своју децу Ану није имао ко да наследи, круна је по Акту о нагодби отишла Џорџу I из династије Хановер.

Династија Хановер

Династија Хановер је немачка и британска династија која је владала немачким државама Брауншвајгом и Хановером до 1866. и Уједињеним Краљевством од 1714. до 1901.

Династија Хановер је млађи огранак династије Велф која је опет млађи огранак династије Есте. Оснивачем династије се сматра војвода Георг Брауншвајг-Линебург који је 1636. наследио Хановер. Његов син Ернст Август у добио је звање кнеза изборника Светог римског царства 1692. Његова супруга Софија Палатинска која је била проглашена наследницом енглеске краљице Ане, умрла је само 7 дана пре Ане у 83. години, а британски престо је наследио њен син Георг, потоњи краљ Џорџ I.

Тада је војводство (од 1814. краљевство) Хановер ступило у персоналну унију са Великом Британијом у којој је остало до 1837. када је на престо дошла краљица Викторија. Према Салијском законику, који је важио у Хановеру, жена није могла наследити престо, тако да је за краља Хановера проглашен Викторијин стриц Ернест Август I Хановерски. Династија је владала у Хановеру до 1866. када је прикључен Краљевини Пруској.

У Уједињеном Краљевству династија Хановер је владала да Викторијине смрти 1901. Њу је наследио син Едвард VII који је припадао очевој династији Сакс-Кобург и Гота.

Краљевина Шкотска

Краљевина Шкотска (енгл. Kingdom of Scotland, шкотски: Kinrick o Scotland) била је држава на северном делу Велике Британије која је постојала од 843. до 1707. године.

Односи Црне Горе и Уједињеног Краљевства

Односи Црне Горе и Уједињеног Краљевства су инострани односи Црне Горе и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске.

Отело (драма)

Отело је трагедија коју је око 1603. године написао Вилијам Шекспир, а по узору на дело Un Capitano Moro („Маварски капетан”), коју је написао Ђовани Батиста Гиралди, ученик Бокачов, око 1566. Радња драме се одвија у мају 1570. године у морском пристаништу на Кипру, и врти се око четири главна лика: Отела, Маварског генерала у служби Венеције, његове вољене Дездемоне, верног заменика Касија и Јагa, официра коме је веровао, а он га је изневерио. Због својих различитих и актуелнх тема расизма, љубави, љубоморе, издаје, освета и покајања, Отело се и даље често изводи у професионалним и аматерским позориштима и основ је за бројне опере, филмове, и књижевне адаптације.

Парламент Велике Британије

Парламент Велике Британије (енгл. Parliament of Great Britain) је основан 1707. године након ратификације Закона о унији у Парламенту Енглеске и Парламенту Шкотске. Законом је основано јединствено Краљевство Велика Британија, а засебни енглеске и шкотски законодавни органи су распуштени у корист јединственог парламента, који се налазио у бившем дому енглеског парламента у Вестминстерској палати, близу Града Лондона. Парламент је постојао скоро једно стољеће, све до ступања на снагу Закона о унији 1800. године када су Парламент Велике Британије и Парламент Ирске спојени у Парламент Уједињеног Краљевства 1. јануара 1801. године.

Парламент Енглеске

Парламент Енглеске је био законодавно тело Краљевства Енглеске, који је постојао од почетка 13. века до 1707. када је постао Парламент Велике Британије након политичке уније Енглеске и Шкотске којом је створено Краљевство Велика Британија.

Краљ Вилијам I Освајач је 1066. увео систем у ком је он тражио савет од земљопоседника и свештенства пре него што би се донео закон. Земљопоседници су 1215. осигурали Велику повељу слободе од краља Јована, који је осигурано да краљ не може да уводи или прикупља било какве порезе (осим већ постојећих феудалних такси), без сагласности својих краљевског савета што је постепено еволуирало у парламент. Први енглески парламент, чији чланови нису били само више племство и свештенство, је сазвао побуњени барон Симон де Монфорт и састао се 20. јануара 1265. у Вестминстерској палати. Доњи дом чинила два представника нижег племства из сваке грофовије и два грађанина из свих већих градова, а Горњи дом барони и више свештенство.

Током векова, парламент је постепено ограничавао моћ енглеске монархије што је кулминирало Енглеским грађанским ратом и суђењем и погубљењем краља Чарлса I 1649. Након обнове монархије под краљем Чарлсом II и потоњом Славном револуцијом из 1688. првенство парламента је било успостављено као принцип и сви будући енглески и красније британски монарси си були ограничени на улогу уставног монарха са ограниченим извршним ауторитетом. Акт о унији из 1707. је спојио енглески парламент са Парламентом Шкотске у Парламент Велике Британије. Када је Парламент Ирске укинут 1801, његови бивши чланови су придодати у тело које се данас назива Парламент Уједињеног Краљевства.

Прва коалиција

Рат прве коалиције (1792 — 1797) означава први велики рат више европских сила против револуционарне Француске. Када је Национални конвент прогласио да је циљ извоз револуције створена је коалиција против Француске. Краљ Луј XVI је јануара 1793. погубљен на гиљотини.

Прву коалицију су чинили:

Аустријско царство (унутар Светог римског царства)

Аустријска Низоземска

Краљевство Велика Британија

Напуљска краљевина (склопљен мир 1796)

Краљевина Сардинија (мир 1796)

различите Италијанске државе 1793—1796

Пруска (склопљен мир 1795)

Шпанска империја (склопљен мир 1795)

Португал

француски ројалисти, монархисти и побунеТе силе започеле су неколико најезди на Француску. Аустрија и Пруска су нападале преко Рајне и из Аустријске Низоземске (данашња Белгија). Велика Британија подржавала је побуне по француским провинцијама и опседала је Тулон. Французи су у једним биткама победили, али поражени су од Аустријанаца у бици код Нервиндена, а имали су унутрашње побуне. Коалициона војска је кренула у напад на Француску. Комитет јавне безбедности је позвао у војску све од 18 до 25 година. Нова француска армија је извела контранапад и инвазиону војску је потиснула ван граница Француске. Француска војска је освојила Холандију и основала је Батавијску Републику као вазалну државу у мају 1795. Француска је Базелским миром освојила и пруски Рајнланд. Шпанија је склопила посебан мировни споразум (други Базелски мир) са Француском. После тих мировних споразума Директориј је изводио планове освајања северне Италије и делова Немачке. Наполеон је победио у северној Италији, па је Аустрија била избачена из рата Кампоформијским миром. Прва коалиција је тада пропала. На бојном пољу против Француске остала је само Велика Британија.

Списак валута

Списак валута које јесу, или су биле, у употреби, и земље које су их издавале. У загради је, код новијих валута, стављена и њена међународна словна ознака.

Уједињено Краљевство

Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске (енгл. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) држава је у западној Европи, чланица Европске уније. За државу се често користи и скраћено име Уједињено Краљевство — скраћено УК (енгл. United Kingdom — UK), или колоквијално Велика Британија — ВБ (енгл. Great Britain — GB) или само Британија (енгл. Britain). УК има четири саставне земље. Три се већим делом налазе на острву Велика Британија: Енглеска, Велс и Шкотска; четврта, Северна Ирска, налази се на острву Ирска и граничи се са Републиком Ирском.

Држава је чланица Уједињених нација, НАТО-а, групе Г8 и Европске уније.

Уједињено Краљевство је основано низом Закона о Унији, који су ујединили државе или територије Енглеске, Велса, Шкотске и Ирске (острва) под једну владу, са седиштем у Лондону. Велики део Ирске је напустио Уједињено Краљевство (које се тада звало Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске) 1922, и данас је то Република Ирска, док је североисточни део острва, Северна Ирска, остао у Уједињеном Краљевству.

Уједињено Краљевство се налази на северозападу Европе. Има копнену границу са Републиком Ирском, а осим тога је окружено Северним морем, каналом Ламанш (Енглески канал), Ирским морем и Атлантским океаном.

Велика Британија, понекада звана само Британијом, је географско име за највеће од Британских острва, и подразумева копно Енглеске, Велса и Шкотске, а понекад подразумева и њихова острва. У медијима се често уместо Уједињеног Краљевства користи термин „Британија“. Атрибут „велика“ се користи као супротност „малој Британији“ у Француској.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске (енгл. United Kingdom of Great Britain and Ireland) је било званично име Уједињеног Краљевства између 1801. и 1927. Већи део Ирске се одвојио и основао Ирску Слободну Државу. Акт о краљевским и парламентарним титулама из 1927. је изменио назив Парламента Уједињеног Краљевства како би тачније одражавао промене у границама државе и тај закон се сматра тренутком када је промењено и име држави.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске је настало 1. јануара 1801. по одредбама Закона о унији из 1800. којим су независна краљевства Велике Британије и Ирске уједињена. Краљевство Велике Британије је настало 1707. године уједињењем некадашњих посебних краљевстава Енглеске и Шкотске.

Данашње Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске је наследник Уједињеног Краљевства Велике Британије и Ирске, са истим уставним и парламентарним системима, али заузима само део претходне територије. Јужни део Ирске који се одвојио од уније данас представља Републику Ирску. Он обухвата исту територију као бивша Ирска Слободна Држава, али је усвојио нови устав 1937. године.

Шкотска

Шкотска (енгл. и шкот. Scotland, шкотгел. Alba) конститутивна је земља Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјевене Ирске. На југу дијели копнену границу са Енглеском, на сјеверу и западу излази на Атлантски океан, на сјеверозападу на Сјеверно море, на југу на Ирско море, а на југозападу на Сјеверни пролаз. Поред копненог дијела које се налази на сјеверној трећини Велике Британије, Шкотска има преко 790 острва, укључујући Сјеверна острва и Хебриде.

Краљевина Шкотска је постојала као независна суверена држава од раног средњег вијека до 1707. године. Шкотски краљ Џејмс IV је насљедним правом 1606. године постао краљ Енглеске и краљ Ирске, формирајући тако персоналну унију три краљевства. Шкотска је након тога 1. маја 1707. године ступила у политичку унију са Енглеском, чиме је настала Краљевина Велика Британија. Уједињењем је створен и нови Парламент Велике Британије, који је насљедник Парламента Шкотске и Парламента Енглеске. Краљевина Велика Британија и Краљевина Ирска су 1801. године ступиле у политичку унију и тиме је створено Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске. Већина Ирске се одвојила од УК 1922. године.

У Шкотској је британска монархија наставила да користи различите стилове, титуле и друге краљевске симболе државности који су били специфични за Краљевину Шкотску прије уједињења. Правни систем у Шкотској је остао одвојен од оног у Енглеској и Велсу и Сјеверној Ирској; Шкотска представља засебну јурисдикцију у јавном и приватном праву. Наставак постојања правних, образовних, религијски и других институција, које се разликују од оних у остатку Велике Британије, допринијео је одржавању шкотске културе и националног идентитета од уније са Енглеском 1707. године.Шкотски парламент, једнодомо је законодавно тијело са 129 заступника, успостављен је 1999. године и имао надлежност над питањима унутрашње политике које је деволвирао Парламент Уједињеног Краљевства. Шеф Шкотске владе, извршне власти деволвираног парламента, јесте Први министар Шкотске. Шкотска у Дому комуна (доњи дом Парламента УК) има 59 заступника, а у Европском парламенту 6. Чланица је Британско-ирског савјета, а шаље пет чланова Шкотске владе у Британско-ирску парламентарну скупштину. Шкотска је подијељена на 32 административне јединице, познате као мјесне власти или савјети. Град Глазгов је највећа административна јединица у Шкотској по броју становника, а Хајленд је највећа по површини.

Шкотски парламент

Шкотски парламент (енгл. Scottish Parliament, келт. Pàrlamaid na h-Alba шкот. The Scots Pairlament) једнодомно је законодавно тело Шкотске. Седиште му је у области Холируд главног града Единбурга.

Парламент, неформално познат као „Холируд“, представнички је дом којег чине 129 демократски изабрана члана, позната као чланови Шкотског парламента. Чланови се бирају на четири године по систему додатних чланова.

Првобитни Парламент Шкотске (или „Поседа Шкотске“) био је национално законодавно тело независне Краљевине Шкотске, и постојао је од раног 13. века док Краљевина Шкотске није спојена с Краљевином Енглеске под Законима о Унији из 1707. године, када је створено Краљевство Велика Британија.Након референдума из 1997. године, на којем је шкотско изборно тело дало свој пристанак, садашњи Парламент је сазван под Законом о Шкотској из 1998. године, који је добио надлежности као независно законодавно тело. Акт оцртава законодавну надлежност Скупштине — области у којима може да доноси законе — изричитим навођењем овлашћења која су резервисана за Парламент Уједињеног Краљевства: све тачке које нису експлицитно резервисане аутоматски су у надлежности Шкотског парламента.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.