Кошава

Кошава је југоисточни ветар, који дува са Карпата. Доноси суво и хладно време и има велики утицај на локалну климу. Најчешће дува током јесени и зиме. Удари ветра могу достизати брзину и до 70 km/h, мада се просечна брзина ветра креће између 25 и 45 km/h. Забележене су и топле кошаве. Осећа се на северу до Суботице, на југу до Ниша а на западу до Шида.[1]

Настаје када је висок ваздушни притисак над Украјином, а низак над западним Средоземљем. Најјача је на улазу у Ђердапску клисуру[2].

Зими може изазвати пад температуре на -30 °C (-22 ° F). У лето је хладно и прашњаво. Она варира дневно, и најјача је између 5:00 и 10:00 ујутру. Кошава је обично узрокована зонама ниског притиска преко Јадранског мора и одговарајуће зоне високог притиска у јужној Русији.[1]

Брзина и појава ветра Кошава опала је од 1949. до 2010. Иста студија показала је да Кошава обично траје два до три дана, а једнодневни догађаји су веома ретки.[3]

Име се такође традиционално користи у северозападној Бугарској, што значи југоисточни или источни ветар. Постоји изрека: „Када кошава удари, Нишава се замрзава“.

Ed NL icon
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Географском факултету у Београду.
Датум уноса: октобар—децембар 2018.
Википедијанци: Ова група студената ће уређивати у ГИП-у и молимо вас да не пребацујете овај чланак у друге именске просторе Википедије.
Позивамо вас да помогнете студентима при уређивању и допринесете да њихови уноси буду што квалитетнији.

Референце

  1. 1,0 1,1 „Kossava”. Glossary of Meteorology, Second Edition. American Meteorological Society. јун 2000. Архивирано из оригинала на датум 30. 9. 2007. Приступљено 21. 12. 2018.
  2. ^ Дукић 2006, стр. 116.
  3. ^ Romanić; et al. (2015). „Long-term trends of the 'Koshava' wind during 1949-2010”. International Journal of Climatology. 35 (3): 288—302. Bibcode:2015IJCli..35..288R. doi:10.1002/joc.3981.

Литература

  • Дукић, Душан (2006). Климатологија. Београд: Географски факултет.
Љубав цигана

Љубав цигана (шп. Amor gitano) мексичка је теленовела, продукцијске куће Телевиса, снимана 1999.

У Србији је емитована 2003. на локалним телевизијама.

Бибер и чоколада

Бибер и чоколада (порт. Chocolate com pimenta) бразилска је теленовела, продукцијске куће Реде Глобо, снимана током 2003. и 2004.У Србији је приказивана током 2006. и 2007. на телевизији Кошава.

Дара Бубамара

Радојка „Рада“ Кесић (девојачко Аџић; Нови Сад, 21. мај 1976), познатија као Дара Бубамара, српска је певачица турбо-фолк и поп-фолк музике, и југословенска тинејџ звезда деведесетих.Дара је каријеру почела 1993. године, присвојивши имиџ музичке иконе тинејџера и младих; националну популарност стекла је захваљујући песми Кошава са Дунава. До краја деведесетих и преласка у Гранд продукцију, Дара је оставила иза себе хитове народне музике попут песама Ја нећу да га видим и Сви су ту као некада. Њени први успеси у оквиру нове куће биле су песме Веро неверо, Поље јагода и Јавите ми, јавите. Врхунац каријере дошао је 2007. године захваљујући албуму Додирни ме, и песмама Зидови, Додирни ме, Добро јутро никоме, Пали мали, које су га учиниле једним од најтиражнијих у земљи те године.

Године 2010. издаје албум Дара Бубамара 2010 са хитовима Не планирам, Она те пали, Мили мој, Ciao amore.

Бубамара је наставила снимање популарних песама, попут Галаме, Ноћ за нас и других.

2014. и 2015. Дара доживљава нови врхунац у својој каријери, те издаје пет великих поп-фолк хитова: Опасан, Крај и тачка, Волим све што воле млади, Карера и Нећу кући. У исто време улази у медијски рат с многим јавним личностима, због чега је Бубамара била стално присутна у медијима, што додатно придоноси њеној популарности.

Захваљујући бројним опаскама, плаховитости и коментарима на свој и рачун других, Дара Бубамара је често присутна у медијима. Више од деценије говорило се о њеном конфликту са Јеленом Карлеушом, из ког је потекла и Дарина мото-реченица „Пуно кошта”. Рекордну медијску пажњу привукло је њихово помирење 2018. године.

У априлу 2018. године Дара је одржала солистички концерт у Штарк арени пред више од 17.000 посетилаца.

Забрањена љубав (бразилска теленовела)

Забрањена љубав (порт. O clone) бразилска је теленовела, продукцијске куће Реде Глобо, снимана 2001. у Бразилу и Марокоу.У Србији је приказивана током 2002. и 2003. на телевизији БК. Током 2009. је приказивана на телевизији Кошава. Затим касније и на телевизији Хепи.

Заставе (албум)

„Заставе“ је петнаести студијски и двадесет први албум групе Парни ваљак. Сниман је у загребачком студију МБ, чији је власник Маријан Бркић, који је компоновао мелодију песме „Мала лаж“ на текст Мери Трошељ и Хусеина Хасанефендића. Хасанефендић је аутор свих осталих песама на албуму. Издање за хрватско тржиште затвара песма „Запјевај“ у трајању од 4:42 минута, док се на албуму који је објавила издавачка кућа „Кошава“, уместо ње, налазе две бонус песме: инструментал „Gitarae Elementarae“ и концертна верзија песме „Ивана“.

Икарус Кошава

Икарус Кошава је двоседа такмичарска једрилица дрвене конструкције са неувлачивом амортизованом скијом за слетање испод трупа. Производила се у фабрици Икарус у Земуну.

Кошава (Тимиш)

Кошава (рум. Coșava) је насеље је у Румунији у округу Тимиш у општини Куртеа. Oпштина се налази на надморској висини од 202 m.

Кошава (филм)

„Кошава“ је југословенски филм из 1974. године. Режирао га је Драгослав Лазић, а сценарио је писао Милан Милићевић Ланго.

Кошава ТВ

Кошава је била српска телевизијска мрежа са националном фреквенцијом. Са радом је почела 22. августа 1998. када се емитовала само на подручју Београда. Од 2006. почиње да дели националну фреквенцију са телевизијом Хепи. Затим власници Кошаве купују телевизију Хепи и од 27. септембра 2010. настаје нови канал под називом Хепи.

Луде године (теленовела)

Луде године (шп. Clase 406) мексичка је тинејџерска теленовела, продукцијске куће Телевиса, снимана током 2002. и 2003.У Србији је прикавизана у два наврата на телевизији Хепи, у периоду од 2009. (до 27. септембра 2010. Телевизија Кошава) до 2011. Први пут приказивање је прекинуто након 118. епизоде, а други пут након 146. Током 2013. и 2014. све епизоде приказане су на кабловском каналу Пинк соуп.

Мала принцеза (ТВ серија)

Мала принцеза је британска телевизијска цртана серија, направљена по књизи Тонија Роса. Била је популарна и приказивала се широм света. У Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији се на српском језику приказивала од 2008. на Минимакс ТВ и од 2014. на Ултра ТВ и Мини. У Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини се такође приказивала од 2009. на Хепи ТВ и на ТВ Кошава. Постоје 3 синхронизације на српски језик.

Општина Мало Црниће

Мало Црниће је неразвијена општина у Браничевском округу у источној Србији. Пожаревац је удаљен 13 km, Петровац на Млави 25, а Београд 100.

Председник (теленовела)

Председник (шп. El candidato) мексичка је теленовела, продукцијске куће TV Azteca, снимана 1999.У Србији је приказивана 2001. на телевизији Кошава.

Пустињски љубавници

Пустињски љубавници (шп. Amantes del desierto) колумбијско-америчка је теленовела, продукцијске куће Телемундо, снимана 2001.У Србији је емитована 2002. на телевизији Кошава.

Сенке греха

Сенке греха (порт. Da cor do pecado) бразилска је теленовела, продукцијске куће Реде Глобо, снимана током 2003. и 2004.У Србији је приказивана током 2007. и 2008. на телевизији Кошава.

Спонзоруше (теленовела)

Спонзоруше (шп. Sin senos no hay paraíso) колумбијско-америчка је теленовела, продукцијске куће Телемундо, снимана током 2008. и 2009.У Србији је емитована током 2008. и 2009. на телевизији Кошава.

Ти си моја судбина

Ти си моја судбина (шп. Mi destino eres tú) мексичка је теленовела, продукцијске куће Телевиса, снимана 2000.У Србији је приказивана 2001. на телевизији Кошава.

Хепи ТВ

Хепи српска је телевизијска мрежа која је са емитовањем почела 27. септембра 2010. године у власништву Инвеј компаније. Седиште мреже налази се на адреси Александра Дубчека 14, Београд.Свој интензиван развој наставља од 2014. године, када на свој програм уводи већи број телевизијских емисија различитих жанрова сопствене продукције, док се такође развија емитовање међународних филмова и телевизијских серија. Након кратког времена од почетка емитовања, Хепи постаје једна од најгледанијих телевизија у Србији, чему доприноси разнолики програм који свакодневно пружа гледаоцима. Хепи је такође познат под називом „Срећна телевизија” што означава превод са енглеског.

Пре оснивања телевизије Хепи, на истој фреквенцији од 2006. године након што је регулаторно тело за електронске медије објавило списак телевизија које су добиле националну фреквенцију, емитовале су се Кошава и Хепи. Како су обе телевизије биле под различитом власничком структуром, емитовале су и различит програм. Кошава је емитовала претежно информативне емисије, док је Хепи приказивао дечије цртане филмове и серије. Након неколико година дељења исте фреквенције, Инвеј компанија која је била власник Кошаве, купила је стопостотни удео у телевизији Хепи, чиме добија емитовање програма током целог дана. Затим од 2010. године најављује нову телевизијску мрежу под називом Хепи, која би на свом програму приказивала садржај посвећен свим узрастима.Хепи у оквиру свог власништва поседује више опремљених студија као и две додатне телевизије, Хепи ријалити 1 и Хепи ријалити 2. Такође због емитовања цртаног садржаја, Хепи поседује синхронизацијски студио који је синхронизовао много цртаних филмова и серија које су се приказивале током блока Хепи кидс, али и на различитим телевизијама.

Хепи ТВ (дечија телевизија)

Хепи телевизија (позната као Хепи ТВ или само Хепи) је била друга српска дечија телевизија. Са радом је почела 28. јуна 2002. и емитовала се само на подручју града Београда. Од 2006. делила је националну фреквенцију са телевизијом Кошава. Програм Хепи телевизије се емитовао од 06:30 до 18:30.Године 2010. власници телевизије Кошава купују Хепи и формирају једну телевизију са целодневним програмом који није ограничен на дечије емисије. Мењају своје име у Хепи, док се цртане серије емитују у блоку под називом Хепи кидс.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.