Косовскопоморавски управни округ

Косовскопоморавски округ се налази у јужном делу Републике Србије. Обухвата општине:

  1. Општина Косовска Каменица - седиште градско насеље Косовска Каменица,
  2. Општина Ново Брдо - седиште сеоско насеље Бостане,
  3. Општина Гњилане - седиште градско насеље Гњилане,
  4. Општина Витина - седиште градско насеље Витина.

Седиште округа је градско насеље Гњилане. Има укупно 217.726 становника.

Гњилане се први пут помиње у 14. веку. У непосредној околини се налази Бања Клокот са неколико термалних извора који се сматрају врло лековитим.

Гњилане има текстилну индустрију, фабрику дувана, радијатора и клима уређаја. Овај регион је богат рудама магнезита и бентонита.

Косовскопоморавски управни округ
Положај
KosovskoPomoravski district color ru
Држава Србија
РегионКосово и Метохија
Историјске областиКосово
Админ. центарГњилане
 — број ст.217.726
Општине и градови4
Косовска Каменица
Ново Брдо
Гњилане
Витина
KosovskoPomoravski district color ru
Косовскопоморавски округ (назив општина написан је на руском језику)

Види још

Спољашње везе

Галерија грбова Србије

Галерија грбова Србије обухвата актуелни грб Републике Србије, историјске грбове Србије, као и грбове њених аутономних покрајина, градова и општина.

Општина Витина

Општина Витина је општина у Косовскопоморавском округу, Косово и Метохија, Србија. У општини према проценама УНМИКа живи 59.810 становника.

Општина Гњилане

Општина Гњилане је општина у Косовскопоморавском округу, Косово и Метохија, Србија. У општини према проценама УНМИК-а живи 129.690 становника.

Општина Косовска Каменица

Општина Косовска Каменица је најисточнија општина на Косову и Метохији, Србија. У административној организацији Републике Србије ова општина припада Косовскопоморавском округу, док га локалне албанске власти, према подели УНМИК-а сматрају делом Гњиланског округа.

Општина обухвата површину од 523 km² на којој има 76 села. Становништво општине се процењује на 63.000, од чега су 82% Албанци, 17% Срби и око 500 Рома.

Општина Ново Брдо

Општина Ново Брдо је општина у Косовскопоморавском округу, Косово и Метохија, Србија. Седиште општине је у насељу Бостане. Површина општине износи 90 km². Према попису становништва из 1991. године, у Општини Ново Брдо било је: Срба и Црногораца (58,12%), Албанаца (40,01%). Ово је једна од најсиромашнијих општина на Косову и Метохији и изразито руралног карактера. Тренутни број становника износи око 3.900 од чега 61% Албанаца и 39% Срба. Постоји и мала заједница Рома у селу Бостане. Од сукоба 1999. године у општину се спонтано вратило 356 Срба, 64 Албанца и 13 Рома. у јуну 2009. године се организовано вратило у насеље Клобукар 32 Срба. Иако је ово подручје врло етнички хетерогено, релативно је ниска тензија између етничких заједница, са потпуном слободом кретања кроз сва подручја општине.

Поморавље

Поморавље се може односити на:

Поморавље (или Велико Поморавље), географски део Србије поред реке Мораве (или Велике Мораве)

Западно Поморавље

Јужно Поморавље

Косовско Поморавље

Списак споменика културе у Косовскопоморавском округу

Следи списак споменика културе у Косовскопоморавском округу.

Територијална организација Србије

Република Србија је уређена Законом о територијалној организацији, усвојеним у Народној Скупштини 29. децембра 2007. године. Према Закону, територијалну организацију Републике Србије као територијалне јединице чине: општине (њих 145), градови (28) и Град Београд (тј. 174 јединице локалне самоуправе) и аутономне покрајине — као облици територијалне аутономије.

Територију локалних самоуправа чине насељена места, односно подручја катастарских општина која улазе у састав ових јединица локалне самоуправе. Границе јединица локалне самоуправе утврђене су границама одговарајућих катастарских општина са њене територије.

Насељено место је део територије јединице локалне самоуправе, који има изграђене објекте за становање и привређивање, основну комуналну инфраструктуру и друге објекте за задовољавање потреба становника који су ту стално настањени. Насељено место може бити у саставу само једне јединице локалне самоуправе.

Општина је основна територијална јединица у којој се остварује локална самоуправа, која је способна да преко својих органа самостално врши сва права и дужности из своје надлежности и која има најмање 10.000 становника.

Град је територијална јединица утврђена овим законом, која представља економски, административни, географски и културни центар ширег подручја и има више од 100.000 становника, а изузетно и мање. Територија града може бити подељена на градске општине.

Подела града на градске општине утврђује се статутом града, у складу са законом.

Регион Београда (Град Београд) има статус посебне територијалне јединице у Србији, која има своју управу: Скупштину Града Београда, градоначелника Града Београда, Градско веће Града Београда и Градску управу Града Београда. Територија Града Београда је подељена на 17 градских општина, које имају своје локалне органе власти. Подела Града Београда на градске општине утврђује се Статутом Града Београда.

Након преласка Косова и Метохије под привремену управу УНМИК 1999, у овој покрајини је усвојена другачија територијална организација. Окрузи какве познаје Република Србија (описани у овом чланку) функционишу (у обиму већ према околностима) једино у срединама које већински настањују Срби.

Београдски регион
Војводина
Јужна и источна Србија
Косово и Метохија
Шумадија и западна Србија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.