Конкубинат

Конкубинат (лат. concubinatus) је појам се односи на стање парова који заједно живе у неформалној заједници без икаквих правних обавеза. Према модерним законима деца рођена у неформалним браковима, уз признање родитеља, имају иста права као и деца рођена у браку, а парови стичу одређена права слична брачним после одређене дужине заједничког живота (обично 2-5 година).[1]

Историјат

Конкубинат је посебан облик брачне везе који је постојао у старом Риму. Узрок његове појаве вероватно је забрана, коју су издали у 6. и 7. веку представници виших сталежа у Риму, да се ступа у потпун римски брак са лат. personae infames, али им је било дозвољено са таквима ступати у непотпуни брак, конкубинат. У споразуму о конкубинату су се налазила схватања о оцу, мајци и деци. У њему су такође признати и имовински односи, тако да деца рођена у конкубинату наслеђују оца и мајку.

Са развојем хришћанства, конкубинат се изједначује са развратом, чак се против њега уводе и казнене мере, које Рим није познавао. То је трајало до краја 19. века, када наступају неке промене у односу према конкубинату и одговарајуће измене у законодавству.

Извори

  1. ^ Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Речника социјалног рада Ивана Видановића уз одобрење аутора.
Assassin's Creed (видео игра)

Assassin's Creed је акционо-авантуристички серијал видео игара

који се састоји од девет главних игара и низа пратећих материјала, од 2015. године. Игре су се појављивале на PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Microsoft Windows, Mac OS X, Nintendo DS, PlayStation Portable, PlayStation Vita, iOS, HP webOS, Андроид, Нокија Симбијан Windows Phone платформама, и на Wii U.

Игре су смештене у фиктивну историју реалних догађаја у свету и прати вековну борбу између Асасина, који се боре за мир слободном вољом, и Темплара, који желе мир путем контроле. Главне игре у франшизи је развио Ubisoft Montreal за једног играча, а Ubisoft Annecy за, са ручним насловима које је развио Gameloft и Gryptonite Studios, са додатним развојем од стране Ubisoft Montreal-а. Серијал је добро примљен од стране публике и критике, и продато је 73 милиона копија од Априла 2014. године, и због тога је постала Ubisoft-ова најпродаванија франшиза. Серијал је инспирисала новела Alamut коју је написао словеначки писац Владимир Бартол, градећи се концептима из серијала Принц од Персије.

Љубавница

Љубавница је израз који се користи за жену која с неким мушкарцем одржава дуготрајну љубавну везу, а за њега није везана браком. Израз се специфично користи за ситуације у којима је мушкарац већ ожењен за другу жену. Однос мушкарца и његове љубавнице је дуготрајан и стабилан; њих двоје, међутим, не живе заједно, односно не творе ванбрачну заједницу, а обично своју везу настоје одржати тајном.

Ванбрачна заједница

Ванбрачна заједница је заједница живота једног мушкарца и једне жене која је дуже трајала и чије је постојање познато трећим лицима, која настаје њиховим саживљавањем и престаје престанком намере остваривања те заједнице.У Србији је, очима законодавца, ванбрачна заједница изједначена са брачном. Члан 4. Породичног закона ("Сл. гласник РС", бр. 18/2005 и 72/2011) дефинише ванбрачну заједницу на следећи начин: ванбрачна заједница је трајнија заједница живота жене и мушкарца, између којих нема брачних сметњи (ванбрачни партнери).

Геј литература

Геј литература је колективни израз за литературу произведену или за ЛГБТ заједницу која укључује ликове, цртеже линије и / или теме које приказују хомосексуално понашање мушкараца. Термин се данас најчешће користи за посебно геј мушку литературу, са посебним жанром лезбијске литературе који постоји за жене. У историји, термин „геј књижевност“ се понекад користио да покрива и геј мушку и лезбијску литературу.

Патарени

Патарени (итал: patarini) су били присталице верског покрета у северној Италији, а посебно у Милану, између 11. и 13. века. Заједно са катарима, подвргнути су прогонима за време папе Иноћентија III као јеретици.

Намеравали су да спроведу реформу цркве у својој провинцији. Главне мете њихове критике су били богати земљопоседници и црквени клер који је на своје позиције долазио симонијом. Такође су нападали морал појединих свештеника који су узимали себи конкубине са којима су живели. Патаренски покрет је био раширен и дуж далматинске обале, где је био повезан са богумилима у залеђу, тако да се ови називи често употребљавају као синоними.Папа Лав IX (1002—1054) је, под утицајем овог покрета, осудио симонију и конкубинат међу свештеницима.

Папа Иноћентије III (1161—1216) је започео прогон јеретика у европским размерама, који је тешко погодио и патарене.

Спонзоруша

Спонзоруша је назив за жене-пратиље, које финансијски зависе од спонзора, то јест од добро стојећег мушкарца, који за узврат плаћа њено издржавање као што су гардероба, путовања и слично, што сама финансијски не би могла.

Друштвени положај спонзоруше је донекле сродан куртизани или ВИП ескорту.

Супруга

Супруга или жена је израз за женског супружника, односно чланицу брачне заједнице. У већини случајева, жена је удата за мушкарца. У земљама које признају истополне бракове, њен брачни партнер може бити друга жена. Жена обично има једног мужа у моногамним браковима, или дели мужа са више жена у полигамним браковима, а најређи је случај да је удата за више мужева, што се назива полиандријским браком.

Поред брака, жена може бити у квази-брачном односу који има одређене брачне карактеристике, али је њен статус "нормалне" или "регуларне" супруге подређен. Овај однос се обично назива конкубинат.

Иако се положај жена у односу на мужа, тј. њена права и обавезе, разликује у зависности од различитих култура и историјских епоха, све до модерног доба и покрета за родну равноправност, у формалном смислу је био инфериоран. Од жена се у традиционалним друштвима очекује да воде бригу о одгајању потомства и одржавању домаћинства.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.