Кишкунхалаш

Кишкунхалаш (мађ. Kiskunhalas) град је у Мађарској. Кишкунхалаш је четврти по величини град у оквиру жупаније Бач-Кишкун.

Град има 29.168 становника према подацима из 2008. године.

Град је познат по старој техници израде чипке, која је данас изложена у Музеју чипке.

Кишкунхалаш
мађ. Kiskunhalas
Kiskunhalas3
Панорама новог дела града
Застава
Застава
Грб
Грб
Административни подаци
Држава Мађарска
РегионРегија велике јужне равнице
ЖупанијаБач-Кишкун
СрезКишкунхалаш
Становништво
Становништво
 — 29.168
 — густина128,17 ст./km2
Географске карактеристике
Координате46°25′50″ СГШ; 19°29′05″ ИГД / 46.43066° СГШ; 19.48466° ИГДКоординате: 46°25′50″ СГШ; 19°29′05″ ИГД / 46.43066° СГШ; 19.48466° ИГД
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Површина227,58 km2
Кишкунхалаш на мапи Мађарске
Кишкунхалаш
Кишкунхалаш
Кишкунхалаш на мапи Мађарске
Поштански број6400
Позивни број77
Веб-сајт
www.kiskunhalas.hu

Географија

Град Кишкунхалаш се налази у јужном делу Мађарске, близу границе са Србијом. Од престонице Будимпеште град је удаљен око 130 километара јужно. Град се налази у средишњем делу Панонске низије, на северном ободу Телечке пешчаре.

Становништво

По процени из 2017. у граду је живело 27.317 становника.

Демографија
1990.2001.2011.2017.
29.87229.75928.28527.317

Срби у месту

Током 18. и 19. века у граду "Халашу" су живеле неке трговачке православне породице попут Дамјановић, Димитријевић, Трандафил, Јовановић и Грек. Ради се о православним Србима и Грцима (Цинцарима). Најзначајнија је била породица Јовановић-Јоану-Јанош, а упамћена је као велики добротвор обе православне цркве у Сегедину. У оној Св. Николе о томе постоје и писани записи.

Почетком 21. века у Кишкунхалашу постоји старо реформаторско (калвинистичко) гробље где има појединачних православних споменика. Раније је постојала православна парцела у оквиру гробља, али код санације истог због стамбене градње она је изгубљена. Преостала су само три мермерна споменика и то породице Јовановић, који се пренети на североисточни део гробља. Два споменика су са епитафима на мађарском, а један на мађарско-грчком језику.[1]

Партнерски градови

Референце

  1. ^ Српски институт, интернет база података, Будимпешта

Галерија

Kiskunhalas-városháza

Градска кућа Кишкунхалаша

Kiskunhalas-református templom

Реформатска црква

Kiskunhalas1

Музеј чипке

Спољашње везе

Јасберењ

Јасберењ (мађ. Jászberény) град је у Мађарској. Јасберењ је други по величини град у оквиру жупаније Јас-Нађкун-Солнок.

Град има 27.218 становника према подацима из 2008. године.

Ајка (Мађарска)

Ајка (мађ. Ajka) град је у Мађарској. Ајка је трећи по величини град у оквиру жупаније Веспрем.

Град има 29.998 становника према подацима из 2008. године.

Бач-Кишкун (жупанија)

Бач-Кишкунска жупанија, (мађ. Bács-Kiskun megye) је једна од жупанија региона великих равница и северне мађарске у Мађарској, налази се у јужном делу регије велике јужне равнице.

Бач-Кишкун жупанија је омеђена са рекама Дунав и Тиса, а своје границе дели са Србијом и мађарским жупанијама Пешта, Јас-Нађкун-Солнок, Чонград, Барања, Толна и Фејер. Површина жупаније је 8.445,15 km² што је чини највећом од свих мађарских жупанија. Седиште жупаније је град Кечкемет.

Бајско-суботичка пешчара

Бајско-суботичка пешчара је мала издвојена пешчара која се налази у околини места Риђица, на крајњем северу Србије, уз државну границу са Мађарском. Површине је приближно 17 km², али не и географски, пошто се преко границе без прекида наставља у правцу Кишкунхалаш, као део Велике низије у Мађарској. Ова пешчара се у ширем смислу – у контексту Војводине и Србије – може сматрати целином са Суботичком пешчаром, ако се узме у обзир њихово слично порекло, па се може, провизорно, водити под именом "Бачка" пешчара, за разлику од "Банатске" т. ј. Делиблатске, иако је то нетачно, јер као што у Банату има и других пешчара осим Делиблатске тако их и у Бачкој има још неколико, осим Суботичке и Бајско-суботичке (види: Пешчара).

Ова пешчара, заједно са знатно већом Суботичком пешчаром (величине 150 km²) представља део велике Бајске пешчаре у Мађарској те су на тај начин повезане у јединствену географску целину.

С југа, такође као и Суботичка, наслања се директно на лесну зараван Телечке, али је за десетак километара ближе самом насељу (на 27 km) – алтернативни назив Телечка пешчара потиче од имена села Телечка у општини Сомбор.

На саму лесну зараван ова пешчара прелази директније него Суботичка пешчара. Иако се генерално сматра да постоји линија разграничења између педолошких целина пешчаре и лесне заравни Телечке, та граница није свуда јасна јер се песак одувек ширио путем ветра. Северни и северозападни ветар (северац) дува највећим делом године, тако да песак пешчаре навејава лесну зараван са прелазима у такозвани црни песак и чернозем измешан са песком. Геолошка основа песка пешчаре је, исто као и хумусним црницама, дебела наслага леса.

Што се биљног покривача тиче, ова пешчара није под шумом, већ је прекривена мањим плантажним виноградима и воћњацима од којих су многи због одлива становништва све више напуштени и запарложени, што помаже да се барем делимично поврати изглед некадашње природне средине.

Велика Канижа

Велика Канижа (мађ. Nagykanizsa — Нађканижа, нем. Großkirchen, Groß-Kanizsa; или само Канижа, мађ. Kanizsa — Канижа) је град у жупанији Зала у мађарској области Западна прекодунавска регија, у области југозападне Мађарске, близу државне границе са Хрватском (15 km) и Словенијом (30 km).

Ерд

Ерд (мађ. Érd) је највећи град у Мађарској без положаја управног средишта жупаније. Град се налази у Пештанској жупанији, близу престонице Будимпеште. Данас се Ерд сматра највећим њеним предграђем.

Залаегерсег

Залаегерсег (мађ. Zalaegerszeg) град је у Зала жупанији у мађарској области Западна прекодунавска регија, у области западне Мађарске.

Град има 61.717 становника према подацима из 2008. године.

Казинцбарцика

Казинцбарцика (мађ. Kazincbarcika) град је у Мађарској. Казинцбарцика је трећи по величини град у оквиру жупаније Боршод-Абауј-Земплен.

Град има 30.185 становника према подацима из 2008. године.

Кишкунфелеђхаза

Кишкунфелеђхаза (мађ. Kiskunfélegyháza) град је у Мађарској. Кишкунфелеђхаза је трећи по величини град у оквиру жупаније Бач-Кишкун.

Град има 30.730 становника према подацима из 2008. године.

Комло

Комло (мађ. Komló) град је у Мађарској. Комло је други по величини град у оквиру жупаније Барања, после седишта жупаније Печуја.

Град има 26.210 становника према подацима из 2008. године.

Град је познат као једно од средишта рударства у Мађарској.

Мошонмађаровар

Мошонмађаровар (мађ. Mosonmagyaróvár) град је у Мађарској. Мошонмађаровар је трећи по величини град у оквиру жупаније Ђер-Мошон-Шопрон.

Град има 31.799 становника према подацима из 2008. године.

Овде се налази Пољопривредни факултет у Мосонмађаровару.

Нађкереш

Нађкереш (мађ. Nagykőrös) град је у Мађарској. Нађкереш је један од важнијих градова у оквиру жупаније Пешта.

Град има 25.127 становника према подацима из 2004. године.

Озд

Озд (мађ. Ózd) град је у Мађарској. Озд је други по величини град у оквиру жупаније Боршод-Абауј-Земплен.

Град има 36.377 становника према подацима из 2008. године.

Орошхаза

Орошхаза (мађ. Orosháza) град је у Мађарској. Орошхаза је трећи по величини град у оквиру жупаније Бекеш.

Град има 30.356 становника према подацима из 2008. године.

Папа (Мађарска)

Папа (мађ. Pápa) град је у Мађарској. Папа је други по величини град у оквиру жупаније Веспрем.

Град има 32.617 становника према подацима из 2008. године.

Град Папа је познат по добро очуваном старом градском језгру.

Сексард

Сексард (мађ. Szekszárd, хрв. Seksar) град је и седиште жупаније Толна у мађарској области Јужна прекодунавска регија, на југу Мађарске. Сексард је најмање жупанијско средиште у Мађарској.

Татабања

Татабања (мађ. Tatabánya) је значајан град у Мађарској, смештен у северном делу државе. Татабања је управно средиште жупаније Комаром-Естергом.

Град има 70.003 становника према подацима из 2012. године.

Цеглед

Цеглед (мађ. Cegléd) град је у Мађарској. Цеглед је други по величини град у оквиру жупаније Пешта.

Град има 38.220 становника према подацима из 2004. године.

Шалготарјан

Шалготарјан (мађ. Salgótarján) је град и седиште Ноград жупаније у регији Регија Северне Мађарске, веома близу мађарске границе са Словачком (5 km).

Више од милион становника
Између 100 и 500 хиљ. становника
Између 50 и 100 хиљ. становника
Између 25 и 50 хиљ. становника

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.