Кирик и Јулита

Свети Кирик и Јулита (грч. Κηρύκος, Ἰουλίττα су хришћански светитељи и ранохришћански мученици.

Јулита је била племићког рода. Рано је остала без мужа са својим новорођеним сином Кириком. Живели су у граду Иконији у Ликаонији. Свога сина Кирика је крстила одмах по рођењу, а када му је било три године, научила га је вери и молитви. Када је цар Диоклецијан наредио гоњење хришћана, у граду Иконији, Јулита се са сином склони у град Селевкију. Тамо је Јулита ухваћена и као хришћанка изведена пред судију. Пошто Јулита је тамо храбро исповедила своју веру у Господа Исуса Христа, судија јој узе дете на своје руке и поче га миловати. Но Кирик викаше иза гласа: „ја сам хришћанин, пусти ме матери!" и поче ручицама својим гребати судију одвраћајући своје лице од њега. Судија се расрдио и треснуо Кирика о земљу који се скотрља низ камене степенице и умре. Видећи како Кирик пострада света Јулита беше радосна и заблагодари Богу, што сина њеног удостоји мученичког венца. После многих мука и Јулита би мачем посечена, 304. године.

Мошти светих мученика Кирика и Јулите до дана данашњега су чудотворне. Један део моштију ових светитеља налазе се у Охриду у цркви св. Богородице Болничке.

Православна црква прославља свете мученике Кирика и Јулиту 15. јула по јулијанском календару.


Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.

Манастир Светих Кирика и Јулите у Смиловцима им је посвећен.

QuricusJulietIconLife
Свети мученици Кирик и Јулита
Бенковац

Бенковац је град у Републици Хрватској, у Задарској жупанији. Према попису становништва из 2011. године, Бенковац је имао 2.866 становника, а укупно градско подручје је имало 11.026 становника.

Манастир Светих Кирика и Јулите у Смиловцима

Манастир Светих Кирика и Јулите, познат у народу и као манастир Свети Ћирик, је манастир Српске православне цркве у епархији нишкој у близини села Смиловци, општина Димитровград. Проглашен је 1984. године за непокретно културно добро као споменик културе Републике Србије.

Природни споменик Петрлашка пећина

Петрлашка пећина је систем од пет печина које се налаза у источној Србији, на територији општине Димитровград, у атару села Петерлаш и Одоровци, у реону Забрђа.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.