Кина

 1. ^ Португалски језик (Макао само), енглески језик (Хонгконг само).
 2. ^ Званични писани језик.
 3. ^ Званично писмо.
 4. ^ Си Ђинпинг је на челу четирију конкурентских позиција: Генерални секретар Комунистичке партије Кине, Председник Народне Републике Кине и Председавајући Централне војне комисије (и за државу и партију).[4]
 5. ^ Дата површина је износ који наводе Уједињене нације за Континенталну Кину и не укључује Хонгконг, Макао и Тајван.[5] Такође, искључени су и Долина Шаксгама (5.800 km²), Аксајђин (37.244 km²) и друге територије у спору са Индијом. Енциклопедија Британика као укупну површину Кине наводи 9.572.900 km².[6] За више информација, погледајте Територијалне промене Народне Републике Кине.
 6. ^ Овај износ је израчунат на основу података из CIA World Factbook-а.[7]
 7. ^ Хонгконшки долар се користи у Хонгконгу и Макаоу, док се макаоска патака користи искључиво на Макаоу.
 8. ^ Десети део валуте је 1 ђиао.
 9. ^ Осим Хонгконга и Макаоа.

Кина, или званично Народна Република Кина (скраћено НРК, понекад и као НР Кина; кин. 中华人民共和国, пин. Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó — Џунгхуа Женмин Гунгхегуо), позната и као континентална Кина, држава је у источној Азији.[13] НР Кина има обалу од 14.500 km и граничи се са (смер казаљке сата, од истока ка северу) Вијетнамом, Лаосом, Мјанмаром, Индијом, Бутаном, Непалом, Пакистаном, Авганистаном, Таџикистаном, Киргизијом, Казахстаном, Русијом, Монголијом и Северном Корејом. Главни град је Пекинг.

Кина је трећа по величини земља у свету са површином преко 9,6 милиона km², као и најмногољуднија земља света , по површини је мало већа од САД , али је мања од Канаде . Са преко 1,35 милијарди становника, што је око 20 % од укупног броја становника на свету. НР Кина је једнопартијска држава са владајућом Комунистичком партијом Кине и главним градом Пекингом.[14][15] Административно је подељена на 22 провинције, пет аутономних региона, четири општина са директном контролом (Пекинг, Тјенцин, Шангај и Чунгкинг) и два региона са специјалним статусом (Хонгконг и Макао).[16] Кина тврди да је Тајван 23. провинција Кине.

Историја Кине је историја једне од најстаријих цивилизација која је била базирана на Хуангхе реци у севернокинеској низији.[17] Током више од једног миленијума, Кинески политички систем је био заснован на наследним монархијама, познатим као династије, које почињу од полумитолошке династије Сја око 2000. п. н. е. Од 221. п. н. е., када је династија Ћин прва покорила више државица и оформила Кинеско царство, држава се ширила, распадала и реформисала више пута. Династија Ћинг је збачена са власти 1911. године када је проглашена република која је разбијена 1949. Након пораза Јапана у Другом светском рату, Комунистичка партија Кине поразила је националисте на континенталној Кини и прогласила Народну Републику Кину у Пекингу 1. октобра 1949, док су се националисти повукли на Тајван.

Од почетка спровођења економских реформи 1978, Кина је постала економија са највећим растом у свету.[18] До 2013. године постала је друга економија по величини по номиналном БДП-у,[19] а такође и највећи извозник роба и услуга.[20] Кина је призната нуклерна сила и има највећу активну војску те други по величини војни буџет. Кина је члан Уједињених нација од 1971, када је заменила Тајван као стални члан у Савету безбедности Организације уједињених нација. Члан је и већег броја формалних и неформалних мултилатералних организација, укључујући Светску трговинску организацију, Азијско-пацифичку економску сарадњу, БРИКС, Шангајске организације за сарадњу, БКИМ и Г20. Према великом броју научника и академика,[21] војних аналитичара,[22][23] и економских аналитичара,[24] Кина се сматра за потенцијалну супер силу, 2016. године је постала прва економска сила у свету.

Народна Република Кина
中华人民共和国 (кинески)
Крилатица: нема
Химна: Марш добровољаца
(кин. 义勇军进行曲)
Положај Народне Републике Кине
Главни градПекинг
39°55′N 116°23′E / 39.917° СГШ; 116.383° ИГДКоординате: 39°55′N 116°23′E / 39.917° СГШ; 116.383° ИГД
Највећи градШангај,[1]Пекинг, Тјенцин,
Гуангџоу, Шенџен, Дунгуан, Ченгду,
Хонгконг, Нанкинг
Службени језикстандардни кинески[2][a], вернакуларни кинески[b]
упрошћени кинески[c]
Остали језици у употреби
Државе чланицеХонгконг, Макао, Тајван и др.
Владавина
Облик државеСоцијалистичка једнопартијска држава[3]
 — ПредседникСи Ђинпинг[d]
 — Шеф ВладеЛи Кећанг
 — Председник КонгресаЏанг Деђанг
 — Председник КонференцијеЈу Џенгшенг
 — Први секретар Секретаријата партијеВанг Хунинг
 — Секретар Дисциплинске и инспекцијске комисијеЏао Леђи

Први потпредседник Владе: Хан Џенг

Потпредседник: Ванг Ћишан
Законодавна властНационални народни конгрес
Историја
Формирање
 — Прва династија Кине успостављена током предимперијалног добаcca 2070. п. н. е.
 — Прво уједињење империјалне Кине под влашћу династије Ћин221. п. н. е.
 — Успостављање Републике1. јануар 1912.
 — Проглашење Народне Републике1. октобар 1949.
Географија
Површина
 — укупно9.596.961 km2(3/4)[e]
 — вода (%)2,8 % (268.714,908 km²)[f]
Становништво
 — 2015.[8]1.376.049.000(1)
 — 2010.1.339.724.852[9]
 — густина143,38 ст./km2(83)[10]
Економија
БДП / ПКМ≈ 2016
 — укупно20,853 билиона долара(1)[11]
 — по становнику15.095 долара(83)[11]
ИХР (2015)0,727(90)[12] — Раст
Валутаженминби (јуан) (¥)[g]
 — стоти део валуте‍1 фен‍[h]
 — код валутеCNY
Остале информације
Временска зонаUTC +8 (Кинеско стандардно време)
Интернет домен
 • .cn
 • .中國
 • .中国
Позивни број++86
Формат датума
 • гггг-мм-дд;
 • ггггмд
 • (CE; CE-1949)
Вози се надесној страни[i]

 1. ^ Португалски језик (Макао само), енглески језик (Хонгконг само).
 2. ^ Званични писани језик.
 3. ^ Званично писмо.
 4. ^ Си Ђинпинг је на челу четирију конкурентских позиција: Генерални секретар Комунистичке партије Кине, Председник Народне Републике Кине и Председавајући Централне војне комисије (и за државу и партију).[4]
 5. ^ Дата површина је износ који наводе Уједињене нације за Континенталну Кину и не укључује Хонгконг, Макао и Тајван.[5] Такође, искључени су и Долина Шаксгама (5.800 km²), Аксајђин (37.244 km²) и друге територије у спору са Индијом. Енциклопедија Британика као укупну површину Кине наводи 9.572.900 km².[6] За више информација, погледајте Територијалне промене Народне Републике Кине.
 6. ^ Овај износ је израчунат на основу података из CIA World Factbook-а.[7]
 7. ^ Хонгконшки долар се користи у Хонгконгу и Макаоу, док се макаоска патака користи искључиво на Макаоу.
 8. ^ Десети део валуте је 1 ђиао.
 9. ^ Осим Хонгконга и Макаоа.

Етимологија

Постоје различите теорије о пореклу речи Кина. Традиционална теорија, коју је у 17. веку представио Мартино Мартини је да реч Кина потиче од речи Ћин (秦), најзападнијег кинеског краљевства током династије Џоу.[25] Друга теорија је да реч Кина потиче од персијске речи Цин (چین), који потиче од санскритског Цина (चीन).[26] Први пут ју је забележио 1516. португалски истраживач Дуарте Барбоза.[27][28] У енглеској литератури назив се појавио 1555.[29]

У руском језику, као и језицима који су били под утицајем руског језика, назив за Кину је Китай.

У Кини се најчешће користи Џунгхуа и Џонггуо, а држава је више пута мењала званично име.

Географија

Народна Република Кина је друга највећа држава у Азији после Русије, а сматра се трећом највећом на свету по површини копна и мора. Кина се граничи са 14 држава: Вијетнамом, Лаосом, Мјанмаром, Бутаном, Индијом, Непалом, Пакистаном, Авганистаном, Казахстаном, Таџикистаном, Киргистаном, Русијом, Монголијом и Северном Корејом. Кина је морем одвојена од Тајвана, који сматра својим делом.

Рељеф

China topography full res
Физичка карта Кине

Територија Кине обухвата разноврсне типове рељефа. Више од 2/3 земље заузимају планински венци, брда и висоравни, пустиње и полупустиње. На истоку, уз обале Жутог и Источнокинеског мора, налази се пространа и густо насељена алувијална раван у којој живи око 90 % становништва. Ове области су у озбиљним еколошким условима, што је резултат дуге и интензивне пољопривредне и загађења животне средине.

На северу се налази Монголска висораван. Јужном Кином доминирају брда и ниски планински венци. На западу се простиру високи планински ланци, од којих су најважнији Хималаји, док се високе висоравни појављују између сушнијих предела као што су пустиње Такла Макан и Гоби.

Воде

У Кини постоји многе реке чија је укупна дужина 220.000 km. Реке Кине чине унутрашње и спољашње системе. Спољашње реке, међу којима су Јангцекјанг, Хуангхе, Амур, Бисерна река, Меконг, Нујианг и Јалутсангпо се уливају у Тихи и Индијски, а њихов слив покрива око 64 % државе. Унутрашње реке покривају око 36 % земље, њихов број је мали и налазе се далеко једна од друге. Оне се уливају у језера у унутрашњим областима или се губе у пустињама и сланим мочварама.

У Кини има много језера, укупне површине око 80.000 km². Постоји и око хиљаду вештачких језера. Језера у Кини се такође могу поделити на спољашња и унутрашња. Спољашња су углавном слатководна језера као што су: Појанг, Дунгтинг и Тајху. Унутрашња укључују слана језера, од којих је највеће језеро Ћингхај. Многа језера у унутрашњости су сува, као што је језеро Лоб Нор.

Клима

Клима Кине је веома разнолика — од суптропске на југу, до умерене на северу. На обали време одређују монсуни, који се јављају због различитих апсорпционе моћи земљишта и океана. Сезонско кретање ваздуха и пратећи ветар доносе велике количине влаге лети и релативно суве зиме. Долазак и трајање монсуна у великој мери одређују број и расподелу падавина у земљи. Огромна разлика у ширини, дужини и висини Кине за последицу има различите температуре и временске режиме, упркос чињеници да највећи део земље лежи у области умерене климе.

Најсевернија кинеска покрајина Хејлунгђанг налази се у области умерене климе, а јужно острво Хајнан у тропима. Температура разлике између ове две регије током зимских месеци је велика, али је у лето разлика се смањује. У северном делу Хеилунгђанга температура у јануару може пасти и до −30 °C, просечна температура — око 0 °C. Просечна температура у јулу ове области је 20 °C. У јужним деловима покрајине Гуангдунг просечна температура се креће од 10 °C у јануару до 28 °C у јулу.

Падавине варирају чак и више од температуре. На јужним падинама Кинлинг падају велике количине кише, највише за време летњих монсуна. Северно и западно од планине вероватноћа падавина се смањује. Северозападна област земље је веома сува, са пустињама (Такла Макан, Гоби, Ордос) и готово без падавина.

Јужне и источне области Кине често (око 5 пута годишње) страдају од разорних тајфуна и поплава, монсуна, цунамија и суше. Велики проблем представљања ширење пустиња, посебно пустиње Гоби. Иако су заштитни појасеви шума сађени још од 1970-их смањили учестаност пешчаних олуја, дуже суше и лоше пољопривредне навике изазивају пешчане олује које муче северну Кину сваког пролећа, а одатле се шире према Кореји и Јапану. Кина губи годишње око 4.000 km² земље због дезертификације. Воде, ерозија и контрола загађења су постале важна питања у односима Кине са другим земљама.

Флора и фауна

Јужна Кина претежно је прекривена влажним суптропским зимзеленим шумама, средње листопадним, а сјеверна четинарским шумама. Сечуански крај се одликује великим бројем ендемичних врста, а Манџурија ендемичним врстама четињача. У Манџурији су раширене ливаде и пашњаци, а на крајњем истоку и степе. Флора високога планинског појаса убраја се у врстама најбогатије флоре на свету. Шума је јаче развијена на пристранцима који су изложени влажним вјетровима. На шумско подручје отпада око 13,9 % површине Кине. Највећи су шумски комплекси у Манџурији, где живе тигар и леопард и на планинама Сечуана, које су природно станиште џиновских панди и црвених панди и које живе у шумама бамбуса . У Кини расте око 3000 врста биљака које се користе у медицинске сврхе. Суве завале у унутрашњости Кине и на сјеверу обрасле су травом и грмљем или су полупустиње. За вегетацију, посебно за пољопривреду, врло је значајно подручје прапора око средишњег тока реке Хоангјо, које је настало у плеистоценско ледено доба еолским наносима прашине из пустињских крајева средње Азије.

Историја

Праисторија

Археолошки докази показују да су рани хоминиди насељавали Кину пре између 250.000 и 2,24 милиона година.[30] У пећини у Џоукоудијену (код данашњег Пекинга) нађени су фосили датирани између 300.000 и 780.000 година пре нове ере.[31][32] Фосили припадају пекиншком човеку, врсти хомо еректуса који је користио ватру. Остаци хомо сапиенса пронађених на истом локалитету су датирани у период између 18.000 и 11.000 година пре нове ере.[33]

Рани династички период

Древна Кина је једна од најстаријих цивилизација човечанства.

Историја Кине према традиционалним кинеским записима се протеже до времена Три суверена и пет царева пре око 5000 година. Записана историја подржана археолошким доказима потиче из 16. века п. н. е..[34] Кина је једна од најстаријих континуалних цивилизација на свету. За корњачин оклоп који се користио за прорицање са ознакама које подсећају на древно кинеско писмо из династије Шанг је установљено да потичу из времена око 1500. п. н. е. Кинеска држава потиче од градова-држава у долини Хоангхоа.

Записи на оклопима корњача (око 1200. п. н. е.) представља до сада најстарији пронађени облик кинеског писма,[35] и диреткни је претходник данашњег кинеског писма.[36] Династију Шанг је покорила династија Џоу, која је владала између 11. и 5. века п. н. е., мада су централни ауторитет полако поткопавали феудални господари. Много независних држава је на крају настало од ослабљене државе Џоу и стално су међусобно ратовале у 300-годишњем Период пролећа и јесени, тек повремено се супростављајући цару из династије Џоу. До Периода зараћених држава од 5. до 3. века п. н. е. у данашњој Кини је је постојало седам моћних суверених држава, свака са својим царем, владом и војском.

Царска Кина

The Great wall - by Hao Wei
Велики кинески зид

Година 221. п. н. е. се често узима за годину у којој је Кина уједињена у велико краљевство или царство. Те године Ћин Ши Хуанг је први ујединио Кину. Сукцесивне кинеске династије су развиле бирократски систем који је омогућио кинеском цару да контролише огромну територију.

Конвенционално гледиште на историју Кине је да је држава пролазиле кроз периоде политичког јединства и нејединства, а повремено су њом доминирали туђински народи, од којих се већина стопила са Кинезима. Културни и политички утицаји из многих делова Азије, преношени сукцесивним имиграцијама, ширењима и културним асимилацијама спојили су се у кинеску културу.

Касни династички период

Regaining the Provincial Capital of Ruizhou
Слика из 19. века која приказује Тајпиншки устанак од 1850. до 1864.

Династија Ћинг, која је трајала од 1644. до 1912. године је била последња кинеска царска династија. У 19. веку ова династија се суочила са западњачким империјализмом након Првог опијумског рата (1839–42) и Другог опијумског рата са Уједињеним Краљевством и Француском. Кина је приморана да потпише неповољне мировне споразуме, исплати одштету, дозволи ектериторијалност за стране држављане и препусти Хонгконг Британцима[37] по споразуму из Нанкинга из 1842. Први кинеско-јапански рат (1894–95) је за последицу имао губитак утицаја Кине на Корејском полуострву, као и уступање Тајвана Јапану.

Династија Ћинг се такође суочавала са унутрашњим немирима у којима је живот изгубило на милионе људи. Неуспешни Тајпиншки устанак из 1850-их и 1860-их је опустошио јужну Кину. Друге важне побуне су биле Пунти-Хака клански ратови (1855–67), побуна најанаца (1851–68), Мијаоска буна (1854–73), Пантајска побуна (1856–73) и Дунганшки устанак (1862–77). Почетни успех Покрета самоојачања из 1860-их је уназађен низом војних пораза током 1880-их и 1890-их.

У 19. веку почело је велико исељавање Кинеза. Губитке због емиграције појачали су губици у сукобима и катастрофама као што су Севернокинеска глад 1876–79, у којој је умрло између 9 и 13 милиона људи.[38] Цар Гуанг-сји је 1898. предложио план реформи да се успостави модерна уставна монархија, али је његове планове спречила царица Циси. Неуспешни антизападњачки Боксерски устанак (1899–1901) је даље ослабио династију. Иако је Циси подржавала амбициозни програм реформи, Синхајска револуција из 1911–12 је довела до краја династије Ћинг и успостављања Републике Кине.

Република Кина (1912—1949)

Sun Yat-sen and Chiang Kai-shek
Сун Јат Сен (седи) и Чанг Кај Шек

Република Кина је основана 1. јануара 1912, означивши крај царске Кине. Сун Јат Сен, вођа странке Куоминтанг, је проглашен за привременог председника Републике Кине. Међутим, место председника је касније дато Јуан Шикају, бившем генералу династије Ћинг, који је обезбедио пребег на страну револуције читаве пекиншке војске. Јуан се прогласио 1915. прогласио царем Кине, али је био приморан да абдицира и успостави републику због непопуларности, не само међу становништвом, већ и из редову сопствене пекиншке војске и њених команданата.

После смрти Јуан Шикаја 1916, Кина је политички издељена, са међународно признатом али практично немоћном националном владом са седиштем у Пекингу. Обласни господара су имали стварну контролу над својим територијама. Крајем 1920-их, националистички Куоминтанг, под Чанг Кај Шеком, успео је да поново уједињени земљу под својом контролом низом вештих војних и политичких маневара, познатих под именом Северна експедиција. Куоминтанг је преместио главни град државе у Нанкинг и спроводио „политичко туторство“, међуфаза политичког програма Сун Јат Сена Три народна начела за преображај Кине у модерну демократску држава. У пракси, политичко туторство је значило једнопартијску владавину Куоминтанга, али је странка је политички подељена на ривалске фракције. Ова политичка подела је отежала Чангу борбу против комуниста, са којима је Куоминтанг ратовао од 1927. у Кинеском грађанском рату. Куоминтанг је у почетку успешно водио рат, посебно након што су се комунисти повукли у Дугом маршу, али је јапанска агресија и Сијански инцидент из 1936. приморали Чанга да се супротстави Јапану. Јапан је, користећи хаос у коме се нашла Кина, већ 1931. заузео Манџурију и успоставио марионетску државу Манџукуо, а потом постепено ширио свој утицај преко про-јапанских обласних господара.

Други кинеско-јапански рат (1937—1945), део Другог светског рата, изнедрио је нелагодан савез Куоминтанга и комуниста. Јапанска окупација у северној Кини је довела до бројних ратних злочина почињених над цивилним становништвом; укупно је погинуло чак 20 милиона кинеских цивила. Процењено је да је само у Нанкингу током јапанске окупације масакрирано 200.000 Кинеза. Јапан се безусловно предао 1945. Тајван и Пенху су ствљени под административну управу Републике Кине, која је одмах прогласила суверенитет над овим острвима. Кина је изашла из рата као победник, али опустошена и финансијски сломљенаи. Наставак неповерења између Куоминтанга и комуниста довео је до наставка грађанског рата. Године 1947, ступио је на снагу нови устав, али због сталних сукоба многе одредбе устава Републике Кине нису никада спроводене у континенталном делу Кине.

Народна Република Кина (1949—данас)

Кинески грађански рат завршио је 1949. КП Кине је преузела власт над главнином Кине, сем Тајвана. Куоминтанг се повукао на Тајван и нека мала острва Фуџијана. Мао Цедунг је 1. октобра 1949. прогласио Народну Републику Кину. Мао Цедунг се повукао са позиције председника Кине 1959. после неколико великих економских неуспеха, као што је био Велики скок напред. Ли Шаођи га је заменио, али Мао је и даље имао огроман утицај на партију и остао је генерални секретар КП Кине. Једно време Кином је управљало умерено вођство: Ли Шаођи, Денг Сјаопинг и други, који су започели економске реформе. Мао Цедунг и његови савезници су 1966. лансирали Културну револуцију. Према мишљењу многих историчара то је био покушај да се очисти вођство од умерених елемената. Маови следбеници су то сматрали експериментом директне демократије и први покушај борбе против корупције и других негативних утицаја на кинеско друштво. Развио се Маов култ, а привреда земље је током тога периода назадовала. Дошло је до великог нереда током Културне револуције, па је председник владе Џоу Енлај посредовао у смањивању деструктивности и помагао је умерене елементе. Џоу Енлај је иницирао нормализацију односа са САД, па је Кина 1971. постала члан Савета безбедности ОУН уместо Тајвана, који је дотад представљао Кину. Последњих година живота отворено је критиковао жену Мао Цедунга и преостале припаднике банде четворо. Био је најближи сарадник Денг Сјаопинга и помогао је да се Кина након културне револуције ослободи радикалних елемената.

После Маове смрти 1976. ухапшена је Четворочлана банда, а Денг Сјаопинг је успео да преузме власт од Маовог наследника Хуа Гуофенга. Денг није никад постао шеф партије или државе, али је својим утицајем на партију водио земљу путем економских реформи. Прагматизам којим је водио Кину оцртан је његовим речима: „Није битно да ли је мачка црна или бела, битно је да лови мишеве“. Комунистичка партија је смањила своју свеобухватну контролу. Распуштене су и задруге, а сељаци су почели добијати земљу у закуп. Због тога је дошло до повећања пољопривредне производње. После Маове смрти, изграђен је Маоцедунгов маузолеј и тамо се налази његово тело.

Привреда

Graph of Major Developing Economies by Real GDP per capita at PPP 1990-2013
БДП мерен паритетом куповне моћи Кине највећих земаља у развоју од 1990. до 2013. године. Уочљив је брз привредни раст Кине.[39]
Shanghaistockexchange
Зграда Шангајске берзе у Луђацуеју, пословном делу Шангаја. БДП Шангаја је 2011. износио 304 милијарде долара, по чему је сврстан на 25. место међу градовима у свету.[40]

Према подацима Међународног монетарног фонда номинални БДП Кине је 2014. износио 10.355.350.000.000 америчких долара.[41] Бруто друштвени производ мерен паритетом куповне моћи исте године је износио 17.632.014.000.000 америчких долара.[41] По једном од два критеријума Кина је на првом месту у свету испред Сједињених Америчких Држава. Номинални БДП по становнику 2014. године је износио 7.572 US$, док је БДП мерен паритетом куповне моћи по становнику износио 12,893 US$.[41]

Економска историја НР Кине

Од оснивања 1949. до краја 1978. године, Народна Република Кина је имала планску привреду совјетског типа. Након смрти Мао Цедунга 1976. године и краја Културне револуције, Денг Сјаопинг и ново кинеско руководство почиње са реформама ка стварању тржишне привреде уз одређену улогу државе. Колективизација пољопривреде је напуштена, земљишни поседи су приватизовани а трговина са иностранством је постала главна оријентација државе, због чега су створене Посебне привредне зоне. Неефикасна државна предузећа су реструктурисана а непрофитабилна су одмах затворена што је довело до великих отпуштања радника. За данашњу Кину је карактеристично постојање тржишне привреде засноване на приватном власништву,[42] и она је један од најбољих примера државног капитализма.[43][44] Држава и даље има главну улогу у стратешким привредним гранама као што су енергетика и тешка индустрија али се број приватних предузећа повећава огромном брзином па је 2008. регистровано тридесет милиона приватних фирми у Кини.[45][46]

Shanghai - Nanjing Road.jpeg
Нанкиншки пут, једна од главних трговинских улица у Шангају

Од почетка економске либерализације 1978. године, Кина има једну од најбрже растућих привреда света.[47] Раст њене привреде углавном се заснива на инвестицијама и извозу.[48] Према подацима ММФ-а, просечан годишњи раст БДП-а Кине између 2001. и 2010. износио је 10,5 %, док је између 2007. и 2011. био једнак укупном расту свих земаља чланица групе Г7.[49] Висока продуктивност, ниски трошкови рада и релативно добра инфраструктура омогућили су јој да постане светски лидер у производњи. Међутим, проблем кинеске привреде је неефикасно коришћење велике количине енергије; што је допринело да 2010. године Кина постане највећи потрошач енергената на свету.[50] Септембра 2013. Кина је постала највећи увозник нафте на свету, док за подмирење више од 70 % потреба за енергијом и даље користи угаљ.[51][52] Почетком друге деценије 21. века, стопа раста кинеске привреде почела је да се смањује, чему су допринели проблеми на домаћем тржишту кредита, смањена тражња за кинеском робом у свету и светска економска криза.[53]

Кинеска привреда у свету

Кина је чланица Светске трговинске организације и земља је са највећим обимом спољне трговине, која је 2012. године износила 3,87 билиона долара.[54] Крајем 2010. Кина је располагала далеко највећим девизним резервама на свету у вредности од 2,85 билиона долара, што је представљало повећање од 18,7 % у односу на претходну годину.[55] Током 2012, Кина је привукла највише страних директних инвестиција у износу од 253 милијарде долара,[56] док су кинеске инвестиције у иностранству исте године износиле 62,4 милијарде долара.[56] Процењује се да је 2009. Кина имала 1,6 билиона долара у хартијама од вредности америчке владе,[57] и да је међу страним државама била највећи власник јавног дуга САД са 1,16 билиона долара обвезница министарства финансија САД.[58] Због подцењеног курса своје валуте Кина је изложена критикама представника водећих светских привреда,[59][60] као и због производње великих количина кривотворене робе.[61] Консултантска фирма Макинси процењује да су укупна ненаплатива потраживања нарасла са 7,4 билиона долара у 2007. на 28,2 билиона долара у 2014. години, што представља 228 % БДП-а Кине.[62]

Поређење номиналних БДП-а највећих светских привреда
у милијардама америчких долара, према подацима ММФ-а.[63]

По конкурентности привреде Кина је 2009. године била на 29. месту у свету,[64] док је према условима пословања 2011. године сврстана на 136. место од 179 земаља.[65] На списку 500 највећих предузећа на свету за 2014. годину часописа Форчен (енгл. Fortune) нашло се и 95 из Кине, са укупним приходима од 5,8 билиона долара. Исте године, Форбс је објавио да је пет од десет највећих предузећа, чијим се акцијама може слободно трговати, из Кине. Међу њима је и банка са највећим штедним улозима, Индустријска и трговачка банка Кине.[66]

Наука и технологија

Историја

Value high-tech exports 2009
Вредност у доларима извоза роба високе технологије 2009.

Кина је била светски лидер у науци и технологији до Минг династије. Четри велика открића Кине: прављења папира, компаса, барута и штампарство су се прошириле широм Азије и Европе. Међутим, кинеске научне активности су се смањиле у 14. веку. За разлику од научника у Европи који су прошли кроз научну револуцију, средњовековни кинески мислиоци нису покушали да редукују обсервације природе на математичке законе, и нису формирали школовану заједницу која би могла да има критичко мишљење и могла да преиспитује научни допринос других. Кинеско друштво се концентрисало на литературу, уметност, јавну администрацију, док се наука и технологија сматрала тривијалним и мање битним.[67]

Након више војних пораза у сукобима са западним нацијама у 19. веку, кинески реформисти су почели да промовишу модерну науку и технологију као део политике јачања државе. Грађански рат у Кини се завршио 1949. победом Комунистичке партије, а напори да се организује наука у технологија били су засновани на моделу Совјетског Савеза. Културна револуција (1966—76) имала је катастрофалан утицај на кинеску науку истраживања, јер су научници били прогањани а улагање у истраживања и образовање је било редуковано. Након смрти Мао Цедунга 1976, улагање у науку и технологију је драстично повећано јер је преовладало мишљење да је то стуб модернизације, а започела је и реформа образовног система.[67]

Модерна ера

После културне револуције, Кина је брзо постала једна од светских водећих технолошких сила,[68] улагајући преко 100 милијарде долара у научна истраживања и развој у 2011.[69] На науку и технологију се гледа као битну ствар за постизање економских и политичких циљева, а сматра се да је то и извор националног поноса до нивоа да се то описује као „техно-национализам“.

Кина је брзо развила образовани систем у коме је наглашен значај науке, математике и инжењеринга; само у 2009. преко 10.000 инжењера је докторирали, а 500.000 дипломирало, што је више од било које друге државе.[70] Кина је такође друга у свету по броју објављених научних радова, само у 2010. објављено је 121.500, укључујући 5.200 у водећим међународним часописима.[71] Кинеске компаније попут Huawei и Lenovo су светски лидери у телекомуникацијама и рачунарству,[72][73] а кинески суперрачунари се редовно рангирају међу најјачима.[74] Кина је такође и највећи инвеститор у технологије обновљиве енергије.[75]

Кинески космички програм је један од најактивнијих у свету и важан извор националног поноса.[76][77] Први сателит из Кине је лансиран 1970, а 2003. Кина је постала трећа држава која је самостално посала људску посаду у свемир. 2008. године Кина је извела прву мисију у којој је изведена прва активност ван ракете у Шенгџоу 7 мисији. 2011. је лансирана прва кинеска свемирска станица Тиангонг-1, као први део изградње велике свемирске станице са људском посадом до 2020.[78] Кинески лунарни програм има за план да се 2013. лансира и на месец слети беспилотна летелица, а мисија са лунарним слетањем се планира за 2025.[79][80]

Инфраструктура

Телекомуникације

Број корисника мобилне телефоније у Кини већи је од једне милијарде по чему је прва на свету.[81] Такође је и земља са највише корисника интернета,[82] којих је 2013 било више од 591 милиона, или 44 % становништва.[83] Просечна брзина интернета је 2013. износила 3,14 мегабита у секунди.

Чајна телеком и Чајна јуником са 20 % светског тржишта широкопојасног интернета заузимају прве две позиције у глобалним оквирима. Чајна телеком има 50 милиона претплатника, док Чајна јуником има више од 40 милиона корисника.[84]

Кина тренутно развија сопствени систем сателитске навигације под именом COMPASS, који је 2012. почео са радом у Азији,[85] а остатак света би требало да покрије до 2020. године.[86]

Саобраћај

A maglev train coming out, Pudong International Airport, Shanghai
Маглев у Шангају 2006.

Од краја деведесетих година 20. века, мрежа путева Кине је значајно увећана путем креирања мреже ауто-путева. Крајем 2012. дужина ауто-путева у Кини је досегла 96.000 km, при чему је само у 2012. направљено 11.000 km. Број власника приватних аутомобила је значајно расте, тако да су 2009. године прететекли број продатих возила у САД, са укупним бројем продатих возила од преко 13,6 милиона.[87] Аналитичари су предвидели да се годишња продаја возила у Кини може да порасте на чак 40 милиона годишње до 2020.[88] Споредни ефекат рапидног раста мреже путева и возила је значајан раст саобраћајних несрећа, углавном због лоше спроведених саобраћајних закона, тако да је само у 2011. страдало 62.000 људи у саобраћајним несрећама.[89][90]

Кина поседује најдужу мрежу пруга високих брзина са преко 9.767 km.[91] Од тога 3.515 km су пруге са брзинама од преко 300 km.[92] У 2011. је у Кини направљен први воз за високе брзине без стране помоћи.[93] Кина намерава да изгради до 2020. мрежу од 16.000 km пруга високих брзина.[94] Системи брзог транспорта људи се нашироко граде у кинеским градовима у форми мрежа подземних система. Кина такође развија сателитси навигациони систем, који је започео са пружањем комерцијалних навигационих услуга широм Азије 2012. године,[95] а у плану је да се до 2020. постигне покривање целе планете.[96]

Кина је тренутно (2013) највећи градитељ нових аеродрома, а кинеска влада спроводи петогодишњи план улагања од 250 милијарди долара да развије и модернизује домаћи путнички транспорт.[97] У урбаним срединама, и поред раста броја аутомобила, бицикле остају веома значајан вид транспорта, тако да је 2012. године у Кини постоји око 470 милиона бицикла.[98]

Административна подела

Народна Република Кина има суверенитет над двадесет и две провинције (са Тајваном - двадесет три), пет аутономних региона, четири аутономна градска округа и два специјална административна региона које уживају велику аутономију. Тајван је под контролом непризнате државе Републике Кина, али га Народна Република Кина сматра својом двадесет и трећом провинцијом. Део Кине без Тајвана и специјалних административних региона се назива континентална или копнена Кина. А део Кине без ових територија, као и без аутономних региона се назива још и унутрашња Кина.

PRC Province Population2 sr
Број становника кинеских провинција у милионима.

Становништво

PRC Population Density
Мапа из 2009. која приказује густину насељености по провинцијама. Провинције на источној обали имају знатно већу густину насељености од оних на западу и у унутрашњости земље.

У Кини је 2013. живело 1.360.720.000 људи.[99] Мушкарци чине 51,24 а жене 48,76 % становништва.[99] У градовима живи 53,73 а у селима 46,27 % становника Кине.[99] Особе млађе од 15 година чине 16,4 %, особе између 15 и 65 година чине 73,9 % а особе старије од 65 година чине 9,7 % становништва.[100] Природни прираштај 2013. године је износио 4,92‰, стопа фертилитета је 12,08‰ док је стопа морталитета 7,16‰.[101]

Од почетка економских реформи 1978. године у Кини је знатно смањено сиромаштво па је број људи који живе са мање од једног долара дневно пао са 64 % на данашњих 10 %. Незапосленост у градским срединама 2007. године је износила 4 %[102] а данас се креће око 4,1 %.[103][104]

Услед изузетно великог броја становника и смањења природних ресурса кинеска влада је од 1979. до 2015. спроводила политику којом је желела да ограничи раст популације познате као политика једног детета.[105] Пре 2013. године, овом политиком су породице биле ограничене на једно дете, уз изузетке за националне мањине и породице у сеоским срединама. Децембра 2013. ублажена је политика једног детета тиме што је породицама дозвољено да имају двоје деце уколико је један од родитеља јединац.[106] Кинески министар за планирање породице 2008. године је обзнанио да ће се политика једног детета спроводити барем до 2020. године.[107] Отпор политици једног детета нарочито је изражен у сеоским срединама, првенствено због потребе радном снагом и традиционалним преферирањем дечака. Породице које прекрше ову политику често се лажно изјашњавају приликом пописа становништва.[108] Крајем октобра 2015. године кинеске власти најавиле су укидање политике једног детета, и најавиле да ће парови у будуће моћи да имају двоје деце.[109]

Population and Natural Increase Rate of PRC
Промена броја становника Кине од 1949. до 2008.

Политика рађања, уз традиционално преферирање дечака, допринела је несразмери полова код новорођенчади.[110][111] На основу резултата пописа из 2010. године, на сваких 100 девојчица рођено је 118,06 дечака, што је далеко више него у остатку света где се на 100 девојчица рађа 105 дечака.[112] Међутим, однос полова данас је уравнотеженији него почетком педесетих година 20. века када су мушкарци чинили 51,82 % становништва.

Етничке групе

У Кини је званично признато 56 етничких група, од којих су највећа Хан Кинези, који чине 91,51 % становништва.[9] Хан Кинези – највећа етничка група на свету[113] – чине већину у свим провинцијама и аутономним покрајинама изузев Тибета и Синкјанга.[114] Према резултатима пописа из 2010. националне мањине чине 8,49 % становника Кине.[9] У поређењу са пописом из 2000. број припадника народа Хан је повећан за 66.537.177 људи, или 5,74 %, док је укупно број припадника 55 националних мањина повећан за 7.362.627 особа, или 6,92 %.[9] Пописом из 2010. евидентирана су и 593.832 страна држављана која живе у Кини. Највише странаца је из Јужне Кореје (120.750), САД (71.493) и Јапана (66.159).[115]

Језици

China linguistic map
Етнолингвистичка мапа Кине за1990. годину

У Кини је у употреби 297 живих језика.[116] Преовлађују језици синтичке гране сино-тибетанских језика, међу којима су мандарински (матерњи језик 70 % становника Кине),[117] и други кинески језици: ву (укључујући шангајски), јуе (укључујући кантонски и тајшански), мин (укључујући хокијен и чаошан), сјанг, ган, хака. Тибетанско-бурмански језици који се говоре у Кини су: тибетански, ћанг, насји, ји. Говорници ових језика живе углавном на тибетској и на висоравни Јунан-Гуејџоу. Међу мањинске језике у југозападној Кини спадају тај-кадајски језици џуанг, тај, дунг и суеј, затим хмног-мјен језици мјао и јао, и аустроазијски језик ва. У североисточној и северозападној Кини мањински народи говоре алтајским језицима укључујући манџу, монголски и неколико туркијских језика: ујгурски, казашки, киргиски, саларски и западноујгурски. Корејски се говори углавном дуж границе са Северном Корејом. Једини индо-европски језик у Кини је сариколи, којим говоре Таџици у западном Синкјангу.

Стандардни мандарински, варијанта мандаринског заснована на пекиншком дијалекту, службени је језик државе. Такође, њега за споразумевање користе особе којима је матерњи неки од мањинских језика.[118]

Хиљадама година за писање синтичких језика користе се кинески карактери. Помоћу њих могућа је писана комуникација међу говорницима узајамно неразумљивих кинеских језика и дијалеката. Кинеска влада је 1956. увела у употребу поједностављено кинеско писмо које је временом потиснуло старије традиционално писмо на простору НР Кине. Латиничко писмо намењено транскрипцији кинеских карактера је пинјин. Тибетанци користе алфабет заснован на индијском писму. Ујгурски се углавном пише персијско-арапским писмом. Манџу и монголско писмо у Кини је настало из староујгурског алфабета. Модерни џуанг користи латиничко писмо.

Градови

Током последњих деценија кинески градови су се веома развили. Проценат становништва које живи у градским срединама порастао је са 20 % 1990. на више од 50 % у 2014. години.[119][120] Процењује се да ће до 2030. у кинеским градовима живети милијарду људи, што ће представљати једну осмину човечанства.[119][120] Године 2012. било је више од 262 милиона миграната у Кини, углавном људи са села који су у градове дошли у потрази за послом.[121]

У Кини постоји више од 160 градова са преко милион становника,[122] међу којима је и седам мегалополиса (градова са више од десет милиона становника) Чунгкинг, Шангај, Пекинг, Гуангџоу, Тјенцин, Шенџен, и Вухан.[123][124] Процењује се да ће до 2025. у Кини постојати више од 221 града са преко милион становника.[119] Услед великог броја људи који флуктуирају тј. миграната тешко је прецизно спровести попис становништва у градовима;[125] подаци испод обухватају само сталне становнике.

 

Извор: Попис становништва 2010.
Град Провинција Популација
Шангај
Шангај

Пекинг
Пекинг

Тјенцин
Тјенцин
Гуангџоу
Гуангџоу
1. Шангај Шангај 22.315.426 Шенџен
Шенџен
Дунгуан
Дунгуан
Ченгду
Ченгду
Хонгконг
Хонгконг
2. Пекинг Пекинг 18.827.000
3. Тјенцин Тјенцин 11.090.314
4. Гуангџоу Гуангдунг 11.070.654
5. Шенџен Гуангдунг 10.357.938
6. Дунгуан Гуангдунг 8.220.937
7. Ченгду Сичуан 7.123.697
8. Хонгконг Хонгконг 7.055.071
9. Нанкинг Ђангсу 6.852.984
10. Вухан Хубеј 6.434.373
11. Шенјанг Љаонинг 5.743.718
12. Хангџоу Џеђанг 5.695.313
13. Чунгкинг Чунгкинг 5.402.721
14. Харбин Хејлунгђанг 4.517.549
15. Суџоу Ђангсу 4.074.000
16. Ђинан Шандунг 3.922.180
17. Си'ан Шенси 3.890.098
18. Вуси Ђангсу 3.542.319
19. Хефеј Анхуеј 3.352.076
20. Чангчуен Ђилин 3.341.700

Види још

Референце

 1. ^ Chan, Kam Wing (2007). „Misconceptions and Complexities in the Study of China's Cities: Definitions, Statistics, and Implications” (PDF). Eurasian Geography and Economics. 48 (4): 383—412. doi:10.2747/1538-7216.48.4.383. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 15. 1. 2013. Приступљено 7. 8. 2011.
 2. ^ „Law of the People's Republic of China on the Standard Spoken and Written Chinese Language (Order of the President No.37)”. Chinese Government. 31. 10. 2000. Приступљено 21. 6. 2013. »For purposes of this Law, the standard spoken and written Chinese language means Putonghua (a common speech with pronunciation based on the Beijing dialect) and the standardized Chinese characters.«
 3. ^ „Constitution of the People's Republic of China”. The National People's Congress of the People's Republic of China. 15. 11. 2007. Приступљено 8. 2. 2015.
 4. ^ „New man at helm: Xi Jinping elected to lead China” Архивирано на сајту Wayback Machine (новембар 16, 2012) (на језику: енглески) (15. новембар 2012). RT.com. Приступљено 2. јануар 2013.
 5. ^ „Demographic Yearbook — Table 3: Population by sex, rate of population increase, surface area and density” (PDF). UN Statistics. 2007. Приступљено 31. 7. 2010.
 6. ^ „China”. Encyclopædia Britannica. Приступљено 16. 11. 2012.
 7. ^ „CIA — The World Factbook”. cia.gov. Приступљено 23. 11. 2013.
 8. ^ „United Nations world population prospects” (PDF). 2015. рев.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 „Communiqué of the National Bureau of Statistics of People's Republic of China on Major Figures of the 2010 Population Census (No. 1)”. National Bureau of Statistics of China. 28. 4. 2011. Архивирано из оригинала на датум 15. 1. 2013. Приступљено 25. 4. 2015.
 10. ^ „Population density (people per sq. km of land area)”. IMF. Приступљено 16. 5. 2015.
 11. 11,0 11,1 „Report for Selected Countries and Subjects: China”. World Economic Outlook. International Monetary Fund. април 2015. Приступљено 25. 4. 2015.
 12. ^ „2015 Human Development Report” (PDF). United Nations Development Programme. 2014. Приступљено 14. 12. 2015.
 13. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
 14. ^ Walton 2001, стр. 5.
 15. ^ „Constitution of the People's Republic of China”. People's Daily Online. Приступљено 23. 11. 2009. »Article 138. The capital of the People's Republic of China is Beijing.«
 16. ^ „Sino-British Joint Declaration”. Wikisource. 1984. Приступљено 8. 9. 2008.
 17. ^ „Rivers and Lakes”. China.org.cn. Приступљено 15. 6. 2009.
 18. ^ „Output, prices and jobs”. The Economist. 28. 1. 2012. Приступљено 28. 1. 2012.
 19. ^ Altucher, James (8. 1. 2010). „There's no stopping China”. New York Post. Приступљено 2. 8. 2010.
 20. ^ „China trade now bigger than US”. Daily Telegraph. 10. 2. 2013. Приступљено 15. 2. 2013.
 21. ^ Muldavin, Joshua (9. 2. 2006). „From Rural Transformation to Global Integration: The Environmental and Social Impacts of China's Rise to Superpower”. Carnegie Endowment for International Peace. Приступљено 17. 1. 2010.
 22. ^ (Lt Colonel, USAF) Uckert, Merri B. (април 1995). „China as an Economic and Military Superpower: A Dangerous Combination?” (PDF). Maxwell Air Force Base, Alabama: Air War College, Air University: 33.
 23. ^ „China: a military giant in the making?”. BBC. 9. 3. 2012. Приступљено 6. 6. 2012.
 24. ^ Bergsten et al. 2012.
 25. ^ Martino, Martin, Novus Atlas Sinensis, Vienna 1655, Preface. pp. 2.
 26. ^ "China". The American Heritage Dictionary of the English Language . Boston and New York: Houghton-Mifflin.
 27. ^ "China". Oxford English Dictionary. 1989. 2000. ISBN 978-0-19-957315-8.
 28. ^ Barbosa 1989, стр. 211
 29. ^ Eden, Richard (1555). Decades of the New World: "The great China whose kyng is thought the greatest prince in the world."
 30. ^ "Early Homo erectus Tools in China". Archaeological Institute of America. 2000. Приступљено 30 November 2012.
 31. ^ Tattersall, Ian (1997). „Out of Africa again...and again?”. Scientific American. 276 (4): 60—68. doi:10.1038/scientificamerican0497-60.
 32. ^ Shen, G; Gao, X; Gao, B; Granger, De (2009). „Age of Zhoukoudian Homo erectus determined with (26)Al/(10)Be burial dating”. Nature. 458 (7235): 198—200. Bibcode:2009Natur.458..198S. ISSN 0028-0836. PMID 19279636. doi:10.1038/nature07741.
 33. ^ „Peking Man Site at Zhoukoudian”. UNESCO. Приступљено 4. 10. 2012.
 34. ^ Cleere 2012, стр. 318-.
 35. ^ Hollister, Pam (1996). „Zhengzhou”. Ур.: Schellinger, Paul E.; Salkin, Robert M. International Dictionary of Historic Places: Asia and Oceania. Fitzroy Dearborn Publishers. стр. 904. ISBN 9781884964046.
 36. ^ Allan 2013, стр. 4.
 37. ^ Embree & Gluck 1997, стр. 597.
 38. ^ "Dimensions of need – People and populations at risk". 1995. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Приступљено 3 July 2013.
 39. ^ „World Bank World Development Indicators”. World Bank. Приступљено 29. 4. 2015.
 40. ^ „Shanghai's GDP grows 8.2 % in 2011”. Xinhua. China Daily. Приступљено 29. 4. 2015.
 41. 41,0 41,1 41,2 „Report for Selected Countries and Subjects”. IMF. IMF. Приступљено 29. 4. 2015.
 42. ^ „China is already a market economy—Long Yongtu, Secretary General of Boao Forum for Asia”. EastDay.com. 2008. Архивирано из оригинала на датум 9. 9. 2009. Приступљено 29. 4. 2015.
 43. ^ „Communism Is Dead, But State Capitalism Thrives”. Vahan Janjigian. Forbes. 22. 3. 2010. Приступљено 29. 4. 2015.
 44. ^ „The Winners And Losers In Chinese Capitalism”. Gady Epstein. Forbes. 31. 8. 2010. Приступљено 29. 4. 2015.
 45. ^ John Lee. "Putting Democracy in China on Hold". The Center for Independent Studies. 26 July 2008. Приступљено 16 July 2013.
 46. ^ English@peopledaily.com.cn (13. 7. 2005). „People.com”. People. Приступљено 27. 4. 2010.
 47. ^ „China's Economic Rise: History, Trends, Challenges, and Implications for the United States” (PDF). Congressional Research Service. 5. 9. 2013.
 48. ^ „China must be cautious in raising consumption”. China Daily. Приступљено 30. 4. 2015.
 49. ^ Walker, Andrew (16. 6. 2011). „Will China's Economy Stumble?”. BBC. Приступљено 30. 4. 2015.
 50. ^ Swartz, Spencer; Oster, Shai (19. 7. 2010). „China Becomes World's Biggest Energy Consumer”. Wall Street Journal. Приступљено 30. 4. 2015.
 51. ^ „The Ultimate Guide To China's Voracious Energy Use”. Business Insider. 17. 8. 2012. Приступљено 30. 4. 2015.
 52. ^ „China overtakes US as the biggest importer of oil”. BBC. 10. 10. 2013. Приступљено 11. 10. 2013.
 53. ^ „China's economy slows but data hints at rebound”. BBC. 18. 10. 2012.
 54. ^ „China trade now bigger than US”. Garry White. Daily Telegraph. 10. 2. 2013. Приступљено 2. 5. 2015.
 55. ^ „China's forex reserves reach USD 2.85 trillion”. Smetimes.tradeindia.com. Приступљено 2. 5. 2015.
 56. 56,0 56,1 „FDI in Figures” (PDF). OECD. Приступљено 2. 5. 2015.
 57. ^ „China must keep buying US Treasuries for now-paper”. Reuters. 20. 8. 2009. Приступљено 2. 5. 2015.
 58. ^ Hornby, Lucy (23. 9. 2009). „Factbox: US-China Interdependence Outweighs Trade Spat”. Reuters. Приступљено 2. 5. 2015.
 59. ^ „2007 trade surplus hits new record – $262.2B”. China Daily. 11. 1. 2008. Приступљено 2. 5. 2015.
 60. ^ „China widens yuan, non-dollar trading range to 3 %”. 23. 9. 2005. Приступљено 2. 5. 2015.
 61. ^ „Intellectual Property Rights” (PDF). Asia Business Council. Приступљено 2. 5. 2015.
 62. ^ Scutt, David (16. 4. 2015). „Germany's finance minister is worried about China's debt and shadow banking”. Business Insider.
 63. ^ „Nominal GDP comparison of China, Germany, France, Japan and USA”. World Economic Outlook. Међународни монетарни фонд. октобар 2014. Приступљено 2. 5. 2015.
 64. ^ „The Global Competitiveness Report 2009–2010” (PDF). Klaus Schwab. World Economic Forum. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 1. 10. 2009. Приступљено 2. 5. 2015.
 65. ^ „2011 Index of Economic Freedom”. The Heritage Foundation. Приступљено 2. 5. 2015.
 66. ^ „The World's Largest Companies: China Takes Over The Top Three Spots”. Forbes. 7. 5. 2014. Приступљено 2. 5. 2015.
 67. 67,0 67,1 Donald D. DeGlopper (1987). A Country Study: China. Chapter 9 – Science and Technology. Library of Congress. Приступљено 9 April 2012.
 68. ^ "7 Technologies Where China Has the U.S. Beat". GreenBiz.com. 7 December 2010. Приступљено 30 August 2012.
 69. ^ "China 'to overtake US on science' in two years". BBC News, 28 March 2011. Приступљено 26 April 2012.
 70. ^ "Desperately seeking math and science majors". CNN, 29 July 2009. Приступљено 9 April 2012.
 71. ^ "China publishes the second most scientific papers in international journals in 2010: report" Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 6, 2012) (на језику: енглески). Xinhua, 2 December 2011. Приступљено 25 April 2012.
 72. ^ „Who's afraid of Huawei?”. The Economist. 4. 8. 2012. Приступљено 11. 8. 2012.
 73. ^ „Lenovo ousts HP as world's top PC maker, says Gartner”. BBC. 11. 10. 2012.
 74. ^ „'Titan' supercomputer is world's most powerful”. The Daily Telegraph. 12. 11. 2012. Приступљено 13. 11. 2012.
 75. ^ „China have set a Renewable Energy Target of 10 % of Electric Power Capacity by 2010”. Reuters. 11. 3. 2008. Приступљено 19. 7. 2010.
 76. ^ „China Now Tops U.S. in Space Launches”. Wired. 16. 4. 2012. Приступљено 24. 10. 2012.
 77. ^ David Eimer, "China's huge leap forward into space threatens US ascendancy over heavens". The Telegraph. 5 November 2011.
 78. ^ „Rocket launches Chinese space lab”. BBC. 29. 9. 2011. Приступљено 20. 5. 2012.
 79. ^ „China to launch lunar rover in 2013”. Sen.com. 3. 8. 2012. Приступљено 1. 9. 2012.
 80. ^ "China could make moon landing in 2025". The Guardian, 20 September 2010. Приступљено 17 October 2011.
 81. ^ Flannery, Russell (30. 3. 2012). „China Mobile Phone Users Now Top One Billion”. Forbes.
 82. ^ Barboza, David (26. 7. 2008). „China Surpasses US in Number of Internet Users”. New York Times. Приступљено 5. 5. 2015.
 83. ^ „Chinese internet use surges ahead”. BBC. 17. 7. 2013. Приступљено 5. 5. 2015.
 84. ^ „Broadband provider rankings: The Rise and Rise of China”. Telegeography.com. 28. 7. 2010. Приступљено 5. 5. 2015.
 85. ^ „China's Beidou GPS-substitute opens to public in Asia”. BBC. 27. 12. 2012. Приступљено 5. 5. 2015.
 86. ^ „China Begins Broadcasts on Latest Compass GNSS GEO Satellite”. Gibbons Media & Research LLC. јун 2010. Архивирано из оригинала на датум 11. 6. 2010. Приступљено 5. 5. 2015.
 87. ^ „China auto sales officially surpass US in 2009, 13.6 million vehicles sold”. Industry News. 8. 1. 2010. Приступљено 14. 5. 2010.
 88. ^ „China premium car sector remains bright spot”. Reuters. 23. 4. 2012. Приступљено 24. 4. 2012.
 89. ^ „Chinese bus collides with tanker, killing 36”. BBC. 26. 8. 2012. Приступљено 28. 8. 2012.
 90. ^ „China suspends tough new traffic penalties”. BBC. 6. 1. 2013. Приступљено 6. 1. 2013.
 91. ^ „China opens world's longest high-speed rail route”. BBC. 26. 12. 2012. Приступљено 26. 12. 2012.
 92. ^ „Japan's bullet train will have a top speed of 310 mph”. Daily Mail. London. 16. 2. 2011. Приступљено 1. 11. 2011.
 93. ^ "China pushes ahead with high-speed rail". Financial Times, 27 December 2011. Приступљено 3 January 2012.
 94. ^ "China boasts biggest high-speed rail network". Agence France-Presse via The Raw Story, 24 July 2011. Приступљено 24 April 2012.
 95. ^ „China's Beidou GPS-substitute opens to public in Asia”. BBC. 27. 12. 2012. Приступљено 27. 12. 2012.
 96. ^ "The final frontier" Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 15, 2013) (на језику: енглески). China Daily. 27 April 2012. Приступљено 16 February 2013.
 97. ^ „China's New Plan: A Great Leap Into The Air”. NPR. 19. 5. 2012.
 98. ^ „Bike-Maker Giant Says Fitness Lifestyle Boosting China Sales”. Bloomberg.com. 17. 8. 2012. Приступљено 8. 9. 2012.
 99. 99,0 99,1 99,2 „Population and Its Composition” (XLS). National Bureau of Statistics of China. National Bureau of Statistics of China. Приступљено 25. 4. 2015.
 100. ^ „Age Composition and Dependency Ratio of Population” (XLS). National Bureau of Statistics of China. National Bureau of Statistics of China. Приступљено 25. 4. 2015.
 101. ^ „Birth Rate, Death Rate and Natural Growth Rate of Population” (XLS). National Bureau of Statistics of China. National Bureau of Statistics of China. Приступљено 25. 4. 2015.
 102. ^ „Urban unemployment declines to 4 % in China”. Xinhua. People's Daily Online. 22. 1. 2008. Приступљено 25. 4. 2015.
 103. ^ „China´s 2013 urban unemployment rate at 4.1 pct CCTV News - CNTV English”. 27. 12. 2013. Архивирано из оригинала на датум 12. 3. 2014. Приступљено 25. 4. 2015.
 104. ^ „China's 2013 urban unemployment rate at 4.1 %”. Business Standard. 24. 1. 2014. Приступљено 25. 4. 2015.
 105. ^ „The New England Journal of Medicine, September 2005”. Content.nejm.org. doi:10.1056/NEJMhpr051833. Приступљено 25. 4. 2015.
 106. ^ „China formalizes easing of one-child policy”. USA Today. 28. 12. 2013.
 107. ^ „China to keep one-child policy”. CNN. 10. 3. 2008. Приступљено 25. 4. 2015.
 108. ^ „China's population growth 'slowing'. BBC. 28. 3. 2001. Приступљено 25. 4. 2015.
 109. ^ „Кина укида „политику једног детета. Политика. 29. 10. 2015. Приступљено 29. 10. 2015.
 110. ^ Parry, Simon (9. 1. 2005). „Shortage of girls forces China to criminalize selective abortion”. The Daily Telegraph. London. Приступљено 25. 4. 2015.
 111. ^ „Chinese facing shortage of wives”. BBC News. 12. 1. 2007. Приступљено 23. 3. 2009.
 112. ^ „The odds that you will give birth to a boy or girl depend on where in the world you live”. Pew Research Center. 24. 9. 2013.
 113. ^ Lilly, Amanda (7. 7. 2009). „A Guide to China's Ethnic Groups”. Washington Post.
 114. ^ Veeck et al. 2011, стр. 102.
 115. ^ „Major Figures on Residents from Hong Kong, Macao and Taiwan and Foreigners Covered by 2010 Population Census”. National Bureau of Statistics of China. National Bureau of Statistics of China. 29. 4. 2011. Приступљено 25. 4. 2015.
 116. ^ „Languages of China”. Ethnologue: Languages of the World, Sixteenth edition. SIL International. 2009. Приступљено 26. 4. 2015.
 117. ^ Kaplan & Baldauf 2008, стр. 42.
 118. ^ Rough Guide Phrasebook: Mandarin Chinese. Rough Guides. 2011. стр. 19. ISBN 9781405388849.
 119. 119,0 119,1 119,2 „Preparing for China's urban billion”. McKinsey Global Institute. фебруар 2009. стр. 6,52. Приступљено 26. 4. 2015.
 120. 120,0 120,1 „Urbanisation: Where China’s future will happen”. The Economist. 19. 4. 2014. Приступљено 26. 4. 2015.
 121. ^ „China Now Has More Than 260 Million Migrant Workers Whose Average Monthly Salary Is 2,290 Yuan ($374.09)”. International Business Times. 28. 5. 2013. Приступљено 18. 2. 2015.
 122. ^ „China's urban explosion: A 21st century challenge”. CNN. 20. 1. 2012. Приступљено 26. 4. 2015.
 123. ^ „China's mega city: the country's existing mega cities”. The Telegraph. London. 24. 1. 2011.
 124. ^ „Wu-Where? Opportunity Now In China's Inland Cities”. NPR. 7. 8. 2012.
 125. ^ Francesco Sisci. "China's floating population a headache for census". The Straits Times. 22 September 2000.

Литература

Спољашње везе

.cn

.cn је највиши Интернет домен државних кодова за Кину.

.tw

.tw је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Тајван (Република Кина).

Азија

Азија (од феничанске и акадске речи asu што значи „излазак сунца”– према томе, Азија је „земља изласка сунца”), највећи је и најнасељенији континент. Она заузима 30% Земљине површине, 80% површине Евроазије и готово се у потпуности налази на северној и источној хемисфери, тек се поједина Индонезијска острва налазе ван ових граница (Архипелази на крајњем југоистоку прелазе на јужну полулопту, а Чукотско полуострво на западну полулопту). Састоји се од 49 земаља и излази на три океана: Индијски океан на југу, Северни ледени океан на северу и Тихи океан на истоку. Азија је, у просеку, највиши континент на свету (950m). Према мишљењу геолога, Азија је најстарији континент. Површина овог континента је 44,4 милиона km2 (без Антарктика).Азија је континент суперлатива, између осталог тамо се налази:

најмногољуднија држава света - Народна Република Кина

највећи део највеће државе по површини - Русије, налази се у Азији

највиши планински ланац - Хималаји и сви познати врхови изнад 8.000 m

најдубље и најстарије унутрашње језеро - Бајкалско језеро

најнижа водена површина испод нивоа мора - Мртво мореАзија је континент са најразличитијом вегетацијом која се креће од стално залеђене земље (пермафроста) у Сибиру до џунгли у југоисточној Азији. Поред екстремних климатских услова у тундрама, пустињама и тропским кишним шумама, у њој се налазе и све остале познате вегетацијске зоне. Друга специфичност Азије је да се у њој налази највећи број међуконтиненталних држава на свијету, било да се ради о азијском дијелу тих држава или територијама азијских држава на другим континентима. У те државе спадају Русија, Казахстан, Индонезија, Јапан, Египат, Грчка и Турска.

Азија је континент препун супротности. У Азији се налазе највише планине на свету, а дуж њених обала се простиру најдубље морске потолине. У Азији се налазе области са јаком вулканском активношћу, али и веома мирна подручја, највеће висоравни, велике низије и читава подручја без одводњавања ка мору. И клима Азије је веома разноврсна. Највећи део светског становништва живи у Азији, а национални и језички састав је разноврснији него на било ком другом континенту. Азију одликује богатство старих култура, али и велике верске, економске и социјалне супротности.

Азијски рекорди у атлетици на отвореном

Азијски рекорди у атлетици на отвореном су најбољи резултати азијских атлетичара постигнути на атлетским такмичењима на отвореном широм света. Преглед азијских рекорда признатих од ААА (Азијска атлетска асоцијација) постигнутух до 20. септембра 2013. године. приказан је у следећој табели.

Галерија грбова зависних територија

Ова галерија грбова приказује грбове или амблеме (који служе сличној сврси) свих наведених зависносних територија сврстаних азбучним редоследом суверених држава којима припадају.

Галерија застава зависних територија

Списак застава зависних територија чини галерија застава зависних територија пореданих по азбучном редоследу. За заставе суверених земаља видети списак државних застава.

Ес-Асијенда Чинтон, Ла Кина (Пануко)

Ес-Асијенда Чинтон, Ла Кина (шп. Ex-Hacienda Chintón, La Quina) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Пануко. Насеље се налази на надморској висини од 18 м.

Зависна територија

Зависна територија или зависна област је територија која нема пуну политичку независност или суверенитет као суверена држава и налази се изван интегралног подручја државне контроле.Зависна територија се обично разликује од поднационалних ентитета, који се сматрају дијелом интегралне територије владајуће државе. Поднационални ентитет обично представља основну подјелу државе, док зависна територија често има висок степен аутономије од контролне државе. Историјски, већина колонија се сматрало зависном територијом њихове контролне државе. Зависне територије генерално одржавају висок степен политичке аутономије. У исто вријеме, не сматрају се све аутономне територије зависним и нису све зависне територије аутономне. Већина насељених зависних територија има сопствени ИСО 3166 код.

Неки политички ентитети имају посебан статус признат међународним уговором или споразумом који резултира одређеним степеном аутономије или различитим имиграционим правилима. Оне се некада сматрају зависним територијама, али их званично њихове контролне државе сматрају својим интегралним дијелом. Примјери су Оландска Острва (Финска) и Хонгконг (Кина).

Капо ди Кина (Фрозиноне)

Капо ди Кина је насеље у Италији у округу Фрозиноне, региону Лацио.

Према процени из 2011. у насељу је живело 46 становника. Насеље се налази на надморској висини од 528 м.

Кина на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Кина је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа четрнаести пут, односно учествовала је на свим првенствима до данас. Кина је пријавила 55 учесника (26 мушкараца и 29 жене) који су се такмичили у 24 дисциплине (12 мушких и 12 женских). Међутим, атлетичари Qianlong Wu (50 км ходање), Shuo Cao (Троскок) и Xiuzhi Lu (20 км ходање) нису били у стартним листама тако да је репрезентацију Кине представљало 52 учесника (24 мушкараца и 28 жена). , На овом првенству Кина је по броју освојених медаља заузела 22. место са 4 освојене медаља (једна сребрна и три бронзане). Поред медаља, Кина је остварила и следеће резултате: два национална рекорда, један национални рекорд сезоне, три личних рекорда и осам личних рекорда сезоне. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Кина је са 9 учесника у финалу заузела 11. место са 42 бода.

Кина на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Кина је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа петнаести пут, односно учествовала је на свим првенствима до данас. Репрезентацију Кине је представљало 66 такмичара (29 мушкараца и 37 жене) који су се такмичили у 33 дисциплине (15 мушких и 18 женских). , На овом првенству Кина је по броју освојених медаља заузела 11. место са 9 освојене медаља (једна златна, седам сребрних и једна бронзана). Поред медаља, Кина је остварила и следеће резултате: оборена су два континентална рекорда, два национална рекорда и шест лична рекорда и остварена су три најбоља национална резултат сезоне и 14 најбоља личних резултата сезоне. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Кина је са 18 учесника у финалу делила 5. место са 94 бода.

Кина на олимпијским играма

Кина су се први пут појавили на Олимпијским играма 1952. После тога Кина у периоду од 1956. па до 1984. године није узела учешћа Летњим олимпијским играма.

На Зимским олимпијским играма Кина је први пут учествовала 1980. и после тога још редовно слала своје спортисте на све наредне игре. Кина је била домаћин олимпијских игара једанпут 2008. када је град домаћин био Пекинг;

Олимпијци из Кине закључно са 2008. годином су освојили укупно 419 медаља, од тога 386 медаља на Летњим олимпијским играма и 33 на Зимским олимпијским играма.

Национални олимпијски комитет Кине (Chinese Olympic Committee) је основан 1910. и признат од стране МОКа 1979. године.

Кинески Тајпеј

Кинески Тајпеј (трад. кин. 中華臺北, кин. 中华台北, пин. Zhōnghuá Táiběi) назив је за Републику Кину који је одређен Нагојском резолуцијом, којом се Република Кина и Народна Република Кина међусобно признају када су у питању дјелатности везане за Међународни олимпијски комитет. Република Кина учествује под овим називом у многим међународним организацијама и догађајима, укључујући Олимпијске и Параолимпијске игре, Азијске игре, Азијске параигре, Универзијаду, Свјетско првенство у фудбалу, Мис универзума и Свјетску здравствену организацију.

Термин је намјерно двосмислен. За Народну Републику Кину, „Кинески Тајпеј” има двосмислено значење о политичком статусу или суверенитету Републике Кине; за Републику Кину, „Кинески Тајпеј” је шири појам од термина Тајван (који је Куоминтанг за вријеме власт сматрао само једним дијелом „Кине”, који као и КПК, тврди да је једина законита власт цијеле „Кине”, док НРК корист термин „Тајван” за покрајину која се налази на подручју непризнате РК) и Тајван, Кина који се може схватити као подручје под контролом Народне Републике Кине.

Освајачи олимпијских медаља у брзом клизању на кратким стазама

Брзо клизање на кратким стазама на Зимским олимпијским играма дебитовао је 1992. на играма у Албертвилу. Следећа листа презентује све освајаче златних, сребрних и бронзаних медаља на Олимпијским играма у брзом клизању.

Република Кина

Република Кина (кин. 中華民國, пин. Zhōnghuá Mínguó), колоквијално позната као Тајван, фактички је независна држава у источној Азији коју као такву признаје двадесетак држава. Народна Република Кина сматра Републику Кину својом територијом.

Сијете Пресас, Ла Кина (Гонзалез)

Сијете Пресас, Ла Кина (шп. Siete Presas, La Quina) насеље је у Мексику у савезној држави Тамаулипас у општини Гонзалез. Насеље се налази на надморској висини од 138 м.

Списак суверених држава

Ово је азбучни списак свих држава света. Уз редне бројеве, списак садржи заставе, скраћене и пуне облике имена држава, њихов међународни статус, те листе њихових зависних и аутономних територија. Иако постоје критеријуми за утврђивање и држава и зависних територија, ипак не постоји и политичка усаглашеност око броја истих, па је тешко одговорити колико „држава“ има у свету.

Списак садржи:

195 суверених држава (193 чланица и 2 посматрача УН) са њиховим зависним и аутономним територијама, које класификујемо као:

територије са посебним облицима суверенитета, и то:

придружене зависне државе, које се налазе у придруженом и зависном односу према некој другој држави,

територије са посебним суверенитетом, који је дефинисан специјалним међународним уговорима

самоуправне зависне територије,

прекоморске територије, укључујући и слабо насељене територије, те

националне и конститутувне аутономије субјекти и подсубјекти унутар суверених држава и

друге територије, укључујући прекоморске посједе, територијалне претензије, ексклаве и спорне територије.Списак садржи и:

13 Територија са спорним статусом,

3 Спорне слабонасељене територије,

4 Микронације са одређеним међународним релацијама.

Трка на 1.500 метара

Трка на 1500 метара средњепругашка атлетска дисциплина. Трка на 1500 метара се трчи 3,75 кругова (на стазама дугим 400 метара). У новије време трка на 1500 метара је по пролазним временима постала блиска спринтерским временима. Тако је светски рекорд Хишама ел Геружа био у сваком кругу испод 55 секунди. Током 1980их овом дисциплином су доминирали британски тркачи, да би касније најбољи били атлетичари из Марока, Алжира и Кеније. Међу женама, већ дуго су најбоље такмичарке из Кине.

Најбржи међу мушкарцима постижу резултате око око 3:27 минута, што одговара средњој брзини од 7,24 m/s, или 26,08 km/h.

Најбрже атлетичарке ову дистанцу претрче за око 3:51 минута, што одговара средњој брзини од 6,49 m/s, 23,37 km/h.

Државе и територије у Азији
Суверене државе
Зависне територије и
непризнате државе
Чланице ОУН
Посматрачи ОУН
Нису чланице ОУН
Садашње
Бивше
Краткотрајне

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.