Кањон

Кањон је речна долина чија дубина премашује половину распона (распон је растојање између врхова страна). То су веома дубоки делови речних долина, који могу бити усечени и више стотина метара а чије је долинско дно сведено на ширину речног тока. Нагиб страна кањона у целини достиже 60° а има кањона и са потпуно вертикалним странама. Кањони се јављају у областима које су изложене младим тектонским покретима издизања. За њихово усецање потребно је постојање дебелих стеновитих маса, снажног речног тока и великих падова на уздужном речном профилу. Углавном су формирани у планинским областима, пресецају платое или планинске пределе. Најкарактеристичнији су за кречњачке и базалтне терене. Највећи и најпознатији кањон на свету је Велики кањон Колорада, у САД који је усечен у пешчарима. Дубок је до 2000 m a пружа се на дужини од 446 km. У свом најужем делу широк је 120 m. Други највећи кањон на свету је Кањон Усак у Турској са дужином од 45 km и највећом ширином од 500 m.

У нашем региону али и у Европи, најдубљи је Кањон реке Таре на деоници код Обзира у Црној Гори. Ту његова дубина износи 1300 m. Дубоке кањоне у региону усецају и Морача (кањон Платије, дубок до 900 m), река Пива (кањон испод Пивске планине, дубок 1100 m), Дрина (испод Звијезде, дубок 1000 m) итд. Познати кањони у Србији су кањони Градца, Ђетиње, Ресаве итд. [1]

Кањон Дрине. Средњи ток реке.

Знаменити кањони Балкана

Галерија

KANJON

Кањон Гвозднице

Kanjon Vrbasa kod Banjaluke

Кањон реке Врбас

Росомачки лонци кањон 2

Кањон Росомаче

Đetinja canyon

Кањон реке Ђетиње

Moraca Valley

Кањон Мораче

Reka Drina, Perućac-Višegrad 115

Кањон Дрине

Ulubey Canyon Usak Province Turkey

Кањон Усак у Турској

Види још

Референце

  1. ^ Петровић Д., Манојловић П., (2003): Геоморфологија, Географски факултет, Универзитет у Београду, Београд.

Литература

  • Марковић М., Павловић Р., Чупковић Т. 2003. Геоморфологија. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства
  • Мастило, Наталија (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултете, Београд
Ел Кањон (Алдама)

Ел Кањон (шп. El Cañón) насеље је у Мексику у савезној држави Тамаулипас у општини Алдама. Насеље се налази на надморској висини од 340 м.

Ел Кањон (Гвадалупе и Калво)

Ел Кањон (шп. El Cañón) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Гвадалупе и Калво. Насеље се налази на надморској висини од 1431 м.

Ел Кањон (Енсенада)

Ел Кањон (шп. El Cañón) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 320 м.

Ел Кањон (Кулијакан)

Ел Кањон (шп. El Cañón) насеље је у Мексику у савезној држави Синалоа у општини Кулијакан. Насеље се налази на надморској висини од 60 м.

Ел Кањон (Ла Паз)

Ел Кањон (шп. El Cañón) насеље је у Мексику у савезној држави Јужна Доња Калифорнија у општини Ла Паз. Насеље се налази на надморској висини од 57 м.

Ел Кањон (Пенхамо)

Ел Кањон (шп. El Cañón) насеље је у Мексику у савезној држави Гванахуато у општини Пенхамо. Насеље се налази на надморској висини од 1700 м.

Ел Кањон (Сан Мигел де Аљенде)

Ел Кањон (шп. El Cañón) насеље је у Мексику у савезној држави Гванахуато у општини Сан Мигел де Аљенде. Насеље се налази на надморској висини од 1938 м.

Ел Кањон де Падиља (Кулијакан)

Ел Кањон де Падиља (шп. El Cañón de Padilla) насеље је у Мексику у савезној држави Синалоа у општини Кулијакан. Насеље се налази на надморској висини од 60 м.

Ел Кањон де ла Бреча (Ла Паз)

Ел Кањон де ла Бреча (шп. El Cañón de la Brecha) насеље је у Мексику у савезној држави Јужна Доња Калифорнија у општини Ла Паз. Насеље се налази на надморској висини од 340 м.

Ел Мирадор, Монте Кањон (Озулуама де Маскарењас)

Ел Мирадор, Монте Кањон (шп. El Mirador, Monte Cañón) насеље је у Мексику у савезној држави Веракруз у општини Озулуама де Маскарењас. Насеље се налази на надморској висини од 17 м.

Кањон Ондо, Лас Палмас (Текате)

Кањон Ондо, Лас Палмас (шп. Cañón Hondo, Las Palmas) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Текате. Насеље се налази на надморској висини од 687 м.

Кањон де Гвадалупе (Мексикали)

Кањон де Гвадалупе (шп. Cañón de Guadalupe) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Мексикали. Насеље се налази на надморској висини од 362 м.

Кањон де ла Пуерта, Лос Ојос (Текате)

Кањон де ла Пуерта, Лос Ојос (шп. Cañón de la Puerta, Los Hoyos) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Текате. Насеље се налази на надморској висини од 476 м.

Кањон ла Груља, Фамилија Пантоха (Енсенада)

Кањон ла Груља, Фамилија Пантоха (шп. Cañón la Grulla, Familia Pantoja) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 217 м.

Колонија Есперанза, Кањон Сан Карлос (Енсенада)

Колонија Есперанза, Кањон Сан Карлос (шп. Colonia Esperanza, Cañón San Carlos) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Енсенада. Насеље се налази на надморској висини од 27 м.

Ранчо Кањон Мантека (Текате)

Ранчо Кањон Мантека (шп. Rancho Cañón Manteca) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Текате. Насеље се налази на надморској висини од 600 м.

Ранчо Кањон Хобил (Текате)

Ранчо Кањон Хобил (шп. Rancho Cañón Jobil) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Текате. Насеље се налази на надморској висини од 590 м.

Ранчо Кањон дел Падре (Тихуана)

Ранчо Кањон дел Падре (шп. Rancho Cañón del Padre) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Тихуана. Насеље се налази на надморској висини од 100 м.

Ранчо ел Кањон (Гереро)

Ранчо ел Кањон (шп. Rancho el Cañón) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Гереро. Насеље се налази на надморској висини од 2098 м.

Чивава

Чивава (шп. Estado de Chihuahua), савезна је држава на северу Мексика. Са површином од 244.938 km², то је највећа савезна држава Мексика. У њој живи 3.238.291 становника (податак из 2005).

На западу се граничи са Сонором, на северу са САД-ом (Нови Мексико и Тексас), на истоку са Коауилом, на југозападу са Синалоом, на југу са Дурангом.

Највећи град државе није њен главни град Чивава, већ Сијудад Хуарез на реци Рио Браво, прекопута града Ел Пасо у Тексасу. Држава је установљена 1824.

Држава Чивава се налази на пустињској висоравни која се стрмо спушта ка западу. У овим планинама се налази највећа туристичка атракција државе, питорескни Бакарни кањон (Barranca del Cobre).

Облици рељефа
Падински процеси
Флувијални процес
Крашки процес
Појаве и облици крашког процеса
са хидрогеолошком функцијом
Глацијални процес
Марински процес
Еолски процес
Остали облици

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.