Канал (вештачки)

Канал је текући водени ток настао вештачким путем, тј. човековим деловањем (прокопавањем или минирањем тла) ради преноса (снабдевања) водом, или ради воденог транспорта добара. У говору оба типа се називају једноставно каналима, и у већини случајева, пројејектовани објекти имају серију брана и бродских преводница које креирају сегменте ниске брзине протока воде. Те области уравнотежених новоа воде се често једноставно називају нивоима.

Бродска навигација каналима надопуњује речни саобраћај и канали деле део воде са рекама и њиховим дренажним базенима. Низијски канали са њиховим бранама и преводницама повећавају и продужавају пловне сегменте који су довољно дубоки. За разлику од тога, каналима који прелазе преко вододелнице, преко гребена (колико год да је скроман), генерално је неопходан спољашњи извор воде изнад највише коте. Многи канали су изграђени на елевацијама над долинама и другим водним путевима који прелазе далеко испод. Градовима је неопходно пуно чисте воде и многи канали са извором воде на вишем нивоу могу да испоруће воду до дестинације са недовољном количином воде. Римски аквадукти су били такви канали за водоснабдевање.

Врсте канала према пореклу:

 • Канал у намени каналисања реке - Овакав канал обично прати стари речни ток. Каналисање рекеј е уређење њеног корита због различитих потреба (нпр. Стари и Нови Бегеј);
 • Нов канал - Овакав канал изграђује се на местима где је потребно довести или одвести воду, а постојећа водна мрежа то не омогућава (нпр. Панамски канал).

Врсте канала према намени:

 • Канал у намени наводњавања/одводњавања;
 • Канал у намени нове саобраћајне везе (нпр. Суецки канал);
 • Канал у намени обликовања простора - чест случај у градским парковима и парковима двораца;
 • Канал мешовите намене (нпр. Канал Дунав—Тиса—Дунав);
 • Канал-лабораторија, за испитивање и мерење параметара пловила.
Canal Danube-Tisa-Danube in Serbia
Канал Дунав—Тиса—Дунав
Alter Strom
Алтер Стром, у морском туристичком насељу Варнеминде, Немачка.
IMG RoyalCanalnrKinnegad5706w
Краљевски канал у Ирској.
Basingstoke Canal - Lock
Мали бродски канали као што је Бејзингстоук канал подстицали су индустријску револуцију у већем делу Европе и Сједињених Држава.
Wenecja, kanał wodny (Aw58TF)
Канал у Венецији

Врсте вештачких водених путева

Навигациони канали су серија канала који се простиру приближно паралелно са долином и речним коритом непроведене реке. Навигациони канали се увек налазе у сливу реке. Брод користи мирне делове саме реке, као и побољшања, прелазећи исте промене у висини.

Прави канал је канал који просеца кроз вододелницу, правећи пловни канал којим се спајају два различита слива.

Комерцијално најзначајнији канали прве половине 19. века су били мало од свега, користећи реке у дугим деловима, и канали који пресецају вододелнице омогућавајући повезивање речних сливова. Ово важи за многе канале који су још у употреби.

Историја

Canal de la Peyrade, Sète, Hérault 01
Канал де ла Перад, Сет, Еро, Француска

Траснпортни капацитет товарних животиња и теретних кола је ограничен. Мула може да носи највише осмину тоне[1] [250 lb (113 kg)] терета током путовања које траје данима и недељама,[1] мада знатно више на краћа растојања у одговарајуће одморе.[1] Да би се користила теретна кола потребни су путеви. Транспорт преко воде је знатно ефикаснији и јефтинији за велике терете. Он се користио од најранијих дана забележене историје.

Антички канали

Kaiserkanal01
Велики кинески канал код града Суџоу

Најстарији познати канали су били иригациони канали, који су били изражени Месопотамији око 4000 п. н. е, у области која је данас обухваћена Ираком и Сиријом. Цивилизација долине Инда, античка Индија, (око 2600 п. н. е.) је имала софистиковани системе за иригацију и чивање воде, укључујући резервоаре изграћене код Гирнара око 3000 п. н. е.[2] У Египту, канали датирају од времена Пепија I Мерира (који је владао у периоду 2332–2283 п. н. е.). Под његовим надзором је изграђен канал којим се заобилази плитки сегменат Нила у близини Асуана.[3]

У античкој Кини, велики канали за речни транспорт су успостављени још у време периода зараћених држава (481–221 п. н. е.), при чему је најдижи канал тог периода Хонг Гоу (Канал дивљих гуски), који је према древном историчару Сими Ђену повезивао старе државе Сонг, Џанг , Џен, Цај, Цао, и Веј.[4] Далеко најдужи канал је био Велики канал Кине, који је и данас најдужи канал на свету, и најдужи постојећи канал.[5] Он је 1.794 km (1.115 mi) дугачак и изграђен је ради превоза цара Јанг Гуанга између Џуода (Пекинг) и Јуханга (Хангџоу). Пројекат је започет 605. године и завршен је 609. Знатан део рада се састојао од комбиновања старијих канала, најстарији део канала је постојао бар од 486 п. н. е. Овај канал је чак и у најужим урбаним деловима ретко ужи од 30 m.

Грчки инжењери су први користили бродске преводнице, којима су регулисали проток воде у античком Суецком каналу још у 3. веку п. н. е.[6][7][8]

„Било је мало искуства у преносу великих терета колима, јер су теретни коњи носили само осмину тоне. На меком путу коњ би можда могао да повуче 5/8 тоне. Међутим, ако би терети били преношени баржом на пловном путу, онда би и до 30 тона могао да повлачи исти коњ.

—Историчар технологије Роналд В. Кларк описује транспортну реалност пре индустријске револуције и доба канала ..“[1]

Средњи век

У Средњем веку, водени траснпорт је био неколико пута јефтинији и бржи од копненог транспорта. Путеви изван урбаних области нису били поплочани, често су били преуски за кола, кривудали су кроз шуме, те мочварне и блатњаве области. Копнени транспорт превозом са животињском вучом је кориштен око насељених области, док су у спољашњим областима релативно непроходни путеви захтевали караване товарних животиња, обично мула за пренос терета. Док су муле могле да носе осмину тоне,[1] били су потребни водичи и један водич не би могао да пази на више од пет мула.[1] Водиче је требало компезовати у виду плата, преноћишта и хране. Стога је копнени транспорт терета био веома скуп. У то доба, као и данас, већи терети, посебно расута роба и сировине, могли су се транспортовати бродом далеко економичније него копненим превозом; у време индустријске револуције пре железнице, водени транспорт је био златни стандард брзог транспорта. Први вештачки канал у Западној Еропи је био Карлсграбен који је изграђен на крају 8. века под личним надзором Карла Великог.

У Британији, Гластонберски канал се сматра првим пост-римским каналом. Он је изграђен средином 10. века да се повеже река Бру код Нортовера[9] са Гластонберском опатијом, растојање од око 1,75 km (1.900 yd).[10] Сматра се да је његова иницијална сврха била транспорт грађевинског камена за опатију, док је касније кориштен за пренос производа, укључујући житарице, вино и рибу, са имања у околини опатије. Остао је у употреби до бар 14. века, а можда и до средине 16. века.[11]

Трајнији и са већим економским утицајем су били канали као што је Навиљо Гранде који је изграђен између 1127 и 1257 да повеже Милано са реком Тичино. Навиљо Гранде је најважнији од ломбардских канала[12] и најстарији је функционални канал у Европи. Касније су канали изграђени у Холандији и Фландрији ради исушивања полдера и омогућавања транспорта робе и људи.

Изградња канала је била обновљена у то доба због комерцијалне експанзије у 12. веку. Речна навигација је прогресивно повољшана применом једнокапијских, или бујичних преводница. За провођење бродова кроз њих су кориштене велике количине воде што је доводило до конфликта са власницима воденица. Да би се то кориговало уведене су базенске или коморне преводнице, у 10. веку у Кини и у Европи 1373. године у Вресвијку, Холандија.[13] Још један важан напредак је била митре капија преводнице, за коју се претпоставља да ју је увео Бертола да Навате Италији у 16. веку. Она је омогућила већи распон капије, а исто тако је елиминисано тежинско ограничење Гиљотинских капија.

Да би се избегла ограничења узрокована речним долинама, први канали који прелазе преко вододелница су развијени са Великим кинеским каналом током периода 581–617 п. н. е, док је у Европи први канал са једном капијом био Штекницов канал у Немачкој из 1398. године

Рани модерни период

Negombo canal 2
Холандски канал у Негомбу, Шри Ланка

Први канал који је користио резервоарске преводнице је био Бријарски канал којим су повезане Лоара и Сена (1642), чему је следио амбициозни Канал ди Миди (1683) који повезује Антлантик са Медитераном. Он садржи степениште са 8 преводница код Безјеа, тунел дуг 157 m и три велика аквадукта.

Изградња канала је постојано напредовала у Немачкој у 17. и 18. веку, тако да су три велике реке, Лаба, Одра и Везер биле повезане каналима. У пост-римској Британији, први канал раног модерног периода је био Ексетерски канал, који је геометарски премерен 1563, и отворен 1566.[14][15]

Најстарији канал, технички воденични јаз изграђен за индустријске сврхе у Северној Америци је Матер Брук, такође познат као воденички поток, између два Бостонска насеља Дедама и Хајд парка којим се повезују више воде реке Чарлс и ушће Непонсет реке и море. Овај канал је конструисан 1639. године да би се обезбедила вода за млинове.

У Русији, Волго–балтички канал је национални систем канала којим се повезује Балтичко море и Каспијско море преко река Неве и Волге. Он је био отворен 1718. године.

Индустријска револуција

1975 map of canal system in Lowell, Massachusetts
Систем канала лоуелске електране

Модерни систем канала је углавном био продукт 18. века и раног 19. века. Настао је због Индустријске револуције (која је почела у Вританији током средине 18. века). Настала је потреба за економичним и поузданим начином транспорта добара и роба у великим количинама.

До раног 18. века, речна навигација као што је Ер и Колдер навигација су постајале веома софистиковане, са бродским преводницама и све дужим просецима (неки са интермедијерним капијама) да би се избегли вртложни и проблематични сегменти реке. Коначно, искуство у грађењу дугачких просека са вишеструким нивоима са њиховим сопственим преводницама је довело идеје о изграњи „чистих“ канала, водених путева дизајнираних на бази тога где роба треба да иде, а не где је река.

Захтев за први чисти канал у Великој Британији је дебатован између „Санки“ и „Бриџвотер“ присталица.[16] Први прави канал у садашњем Уједињеном Краљевству је био Њури канал у Северној Ирској који је конструисао Томас Стирс 1741. године.

Санки брук навигација, који повезује Сент Хеленс са реком Мерзи, се често тврди да је био први модерни „чисто вештачки“ канал. Оригинално су постајали планови да се Санки поток учини пловним, међутим направљен је потпуно нови вештачки канал, који је ефективно канал дуж долине Санки потока.[16][17] Међутим, присталице „Бриџвотера“ напомињу да је задњих четвт миље канала заправо продубљени поток, и да је Бриџвотер канал, који је у мањој мери повезан са реком, инспирисао даљу изградњу канала.[16][17]

Средином осамнаестог века Трећи војвода Бриџвотера, који је поседовао бројне руднике угља у северној Енглеско, је желео поуздан начин транспорта угља до брзо индустријализирајућег града Манчестера. Он је упослио инжењера Џејмса Бриндлија да изгради канал за ту сврху. Бриндлијев дизајн је обухватао аквадукт којим канал прелаз преко реке Ирвел. То је било инжењерско чудо које је одмах привукло туристе.[16][17] Конструкцију канала је у потпуности финансирао војвода и канал је назван Бриџвотеров канал. Отворен је 1761. године и био је први велики Британски канал.[18]

Нови канали су се показали веома успешним. Бродове на каналу су вукли коњи идући вучним путем дуж канала. Овај систем коњске вуче се показао веома економичним и постао је стандард широм Британске каналске мреже. Комерцијални коњима вучени каналски бродови су се могли видети на Британским каналима до касних 1950-тих, мада су до тог времена бродови на дизелски погон који су вукли други брод без погона постали стандард.

Каналски бродови су могли да носе до тридесет тона уз вучу само једног коња[18] - што је више десетоструке количине терета по коњу у поређењу са коњским колима. Због тог огромног повећања понуде, Бриџвотерски канал је умањио цену угља у Манчестеру за скоро две трећине за само годину дана након свог отварања. Бриџвотер је исто тако био огроман финансијски успех, и за само неколико година су отплаћена средства уложена у његову изградњу.

Тај успех је доказао одрживост каналског транспорта, и ускоро су индустријалисти из многих других делова земље желели канале. Након Бриџвотерског канала, ране канале је изграђивала група приватника са интерсом у побољшање комуникација. У Стафордширу познати грнчар Џосаја Веџвуд је видео прилику да довезе гомилане количине глине до врата своје фабрике и да транспортује своју крхке завршене производе до тржишта у Манчестеру, [Бирмингем]]и и даље, путем воде уз минимизовање ломљења. За само неколико година од отварања Бриџвотерског канала, настала је једна ембрионална национална мрежа канала, са изградњом канала као што су Оксфордски канал и Trent & Мерзи канал.[19]

Нови систем канала је био узрок и последица брзе индустријализације Мидландса и севера. Период између 1770-тих и 1830-тих се често назива „златним добом“ Британских канала.

За сваки канал је био неопходан Указ парламента којим се овлашћивала изградња, и пошто су људи видели високе приходе остварене каналским дажбинама, инвеститори заинтересовани остваривањем профита од дивиденди су представљали предлоге канала једнако често као и људи чији бизнис би профитирао од јефтинијег транспорта сирових материјала и готових производа.

У даљем развоју, често су се појављивале спекулације, где би људи покушали да купе акције у новооснованој компанији, само да их продају за непосредну добит, независно од тога да ли је канал икад профитабилан, или чак изграђен. Током тог периода „каналске маније“, огромне суме су инвестиране у изградњу канала, и мада многи планови нису изродили плодом, ситем канала је брзо проширен до скоро 4.000 миља (преко 6.400 km) дужине.[18]

Многе ривалске каналске компаније су формиране и компетиција је била бесумучна. Можда је најбољи пример Вустер бар у Бирмингему, место где су Вустер и Бирмингем канал и главна линија Бирмингемског канала биле на размаку од само седам стопа. Много година је спор око наплате узроковао да су добра која су путовала кроз Бирмингем морала да се претоварају са бродова у једном каналу на бродове у другом каналу.[20]

Референце

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 "Works of Man", Ronald W. Clark, ISBN 978-0-670-80483-2 (1985) 352 pages, Viking Penguin, Inc, NYC, NY, quotation pp. 87: "There was little experience moving bulk loads by carts, while a packhorse would [sic, meaning 'could' or 'can only'] carry only an eighth of a ton. On a soft road a horse might be able to draw 5/8ths of a ton. But if the load were carried by a barge on a waterway, then up to 30 tons could be drawn by the same horse."
 2. ^ Rodda 2004, стр. 161.
 3. ^ Hadfield 1986, стр. 16.
 4. ^ Needham 1971, стр. 269.
 5. ^ Langmead, Donald. Encyclopedia of Architectural and Engineering Feats. ABC-CLIO. стр. 37. ISBN 978-1-57607-112-0. Приступљено 15. 2. 2013. »the world's largest artificial waterway and oldest canal still in existence«
 6. ^ Moore, Frank Gardner (1950): "Three Canal Projects, Roman and Byzantine", American Journal of Archaeology, Vol. 54, No. 2. стр. 97–111 (99–101)
 7. ^ Froriep, Siegfried (1986): "Ein Wasserweg in Bithynien. Bemühungen der Römer, Byzantiner und Osmanen", Antike Welt, 2nd Special Edition. стр. 39–50 (46)
 8. ^ Schörner, Hadwiga (2000): "Künstliche Schiffahrtskanäle in der Antike. Der sogenannte antike Suez-Kanal", Skyllis, Vol. 3, No. 1. стр. 28–43 (33–35)
 9. ^ specifically from (51°08′18″ СГШ; 2°44′09″ ЗГД / 51.1384° СГШ; 2.7358° ЗГД), Start point at River Brue
 10. ^ Details text and data with cites from Glastonbury Canal (medieval).
 11. ^ Gathercole 2003, стр. 19–20
 12. ^ Calvert 1963, стр. .
 13. ^ The International Canal Monuments List (PDF), Приступљено 8. 10. 2008
 14. ^ David Cornforth (2012). „Exeter Canal and Quayside - a short history”. www.exetermemories.co.uk. Приступљено 14. 9. 2013.
 15. ^ Exeter history by www.exeter.gov.uk, .pdf file Exeter Ship Canal, The First Four Hundred Years Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 19, 2015) (на језику: енглески), accessdate = 13. 9. 2013
 16. 16,0 16,1 16,2 16,3 Burton, (1995). Chapter 3: Building the Canals
 17. 17,0 17,1 17,2 Rolt, Inland Waterways
 18. 18,0 18,1 18,2 Reader's Digest Library of Modern Knowledge. London: Readers Digest. 1978. стр. 990.
 19. ^ Hadfield, Charles (1981). The Canal Age (Second изд.). David & Charles. ISBN 978-0-7153-8079-6.
 20. ^ Hadfield, Charles (1966). The Canals of the West Midlands. David & Charles. ISBN 978-0-7153-4660-0.

Литература

 • Hadfield, Charles (1966). The Canals of the West Midlands. David & Charles. ISBN 978-0-7153-4660-0.
 • Hadfield, Charles (1981). The Canal Age (Second изд.). David & Charles. ISBN 978-0-7153-8079-6.
 • Reader's Digest Library of Modern Knowledge. London: Readers Digest. 1978. стр. 990.
 • Langmead, Donald. Encyclopedia of Architectural and Engineering Feats. ABC-CLIO. стр. 37. ISBN 978-1-57607-112-0. Приступљено 15. 2. 2013. »the world's largest artificial waterway and oldest canal still in existence«
 • Burton, Anthony (1995) [1989]. The Great Days of the Canals. Twickenham: Tiger Books. ISBN 978-1-85501-695-8.
 • Calvert, Roger (1963), Inland Waterways of Europe, George Allen and Unwin
 • Edwards-May, David (2008), European Waterways - map and concise directory, 3rd edition, Euromapping
 • Hadfield, Charles (1986). World Canals: Inland Navigation Past and Present. David and Charles. ISBN 978-0-7153-8555-5.
 • Needham, J (1971), Science and Civilisation in China, C.U.P. Cambridge
 • Rodda, J. C. (2004), The Basis of Civilization - Water Science?, International Association of Hydrological Sciences

Спољашње везе

Вишерски канал

Вишерски канал (рус. Вишерский канал) вештачки је водени пут на северозападу европског дела Руске Федерације, на подручју Новгородског рејона на северу Новгородске области. Повезује токове река Вишере и Мсте и припада Вишњеволочком хидросистему, каналском систему који повезује токове реке Волге и басен Неве.

Грађен је у периоду између 1826. и 1836, године, а његовом градњом знатно је скраћен пловидбени пут између басена реке Мсте и реке Волхов. Од реке Мсте одваја се на 27. километру узводно од њеног ушћа у Иљмењ, код засеока Бори, а са Вишером се спаја код села Савино. Укупна дужина канала је 15,5 километара.

Иако се данас канал не користи за речни транспорт, у прошлости је представљао важан трговачки правац.

Канал

Канал је вишезначна реч и може се односити на:

У географији:

канал (вештачки), као географски појам, настао вештачким путем

канал (природни), као други назив за широки мореуз

„Канал“ је енглески назив за Ламанш, назив који користе Французи

Канал (Француска), град у Француској

Канал (Словенија), место у СловенијиНа телевизији

Телевизијски канал је други назив за ТВ програмОстало

Канал (Отписани), епизода ТВ серије Отписани

Канал (природни)

Канал је природни мореуз, односно сужени водени простор између две копнене масе. Најпознатији природни канали на Земљи су — Ламанш (између Уједињеног Краљевства и Француске), Северни канал, Мозамбички канал и др.

Коринт (вишезначна одредница)

Појам Коринт може се односити на:

Географске појмове:

Коринт, савремени град у Грчкој

Коринтски земљоуз, земљоуз који спаја полуострво Пелопонез са копненим делом Грчке

Коринтски залив, залив у Грчкој који одваја полуострво Пелопонез од остатка западних делова копнене Грчке

Коринтски канал, вештачки прокопан канал између Пелопонеза и Атике који спаја Коринтски залив са Саронским

Префектура Коринт, једна од грчких управних области са седиштем у истоименом граду Коринту

Коринт (Тексас), град у САД у држави ТексасИсторијске појмове:

Коринт (стара Грчка), древни град и државица (полис) из времена старе Грчке

Коринтски рат, рат из времена старе Грчке између Спарте и Атине и њихових савезника

Коринт (митологија), митолошки оснивач града КоринтаУметничке појмове:

Коринтски ред, један од стилских редова архитектуре старе ГрчкеПојам „Коринт“ се среће и у називима низа малих насеља у обе Америке

Марс

Марс је четврта планета по удаљености од Сунца и друга најмања у Сунчевом систему, након Меркура. Добила је име по римском богу рата — Марсу. Такође се назива и „Црвеном планетом”, јер на површини преовладава гвожђе(III) оксид који планети даје црвенкасту боју. Марс је терестричка планета са танком атмосфером, и површинским одликама које подсећају на Месец — ударни кратери, и на Земљу — вулканске купе, долине, пустиње и поларне ледене капе. Период ротације и годишња доба на Марсу су такође слична онима на Земљи, а сличан је и нагиб осе ротације планете који условљава годишња доба. На Марсу се налази Олимп (Олимпус Монс) — највећи вулкан и за сада друга највиша планина у Сунчевом систему (највиша на некој од планета), као и Долина Маринера — један од највећих кањона у Сунчевом систему. Депресија Бореалис на северној полулопти заузима 40 % површине планете и могуће је да је настала великим ударом другог небеског тела у Марс током формирања Сунчевог система. Марс има два природна сателита — Фобос и Дејмос, који су малих димензија и неправилног облика. Могуће је да су они у ствари ухваћени астероиди, налик астероиду 5261 Еурека који је Марсов тројанац.

Све до првог успешног пролета сонде Маринер 4 поред Марса 1965. године, много се причало о присуству воде у течном стању на површини. Ова нагађања била су заснована на периодичним променама светлих и тамних предела на површини, нарочито око поларних региона; посматрачи, предвођени Ђованијем Скјапарелијем и Персивалом Лоуелом, закључили су да су то мора и континенти. За дуге, тамне линије које су посматрачи видели кроз своје телескопе сматрало се да су канали за наводњавање који су се протезали преко целе површине, и да их је изградила цивилизација далеко напреднија од људске на Земљи. За ове линије се касније показало да су биле оптичка варка, мада ареолошки докази прикупљени роботизованим сондама послатим на површину указују да је Марс у далекој прошлости добрим делом био прекривен воденим пространствима. Током 2005. године радарски подаци прикупљени из орбите указали су на велике количине леда на половима, али и на нижој ареографској ширини. Марсовски ровер Спирит открио је 2007. године у прикупљеним узорцима хемијска једињења која садрже водене молекуле. Лендер Феникс је 31. јула 2008. прикупио директне узорке леда који се налазио непосредно испод површине на месту на којем се сонда спустила. Агенција Наса је 28. септембра 2015. објавила доказе о присуству течне слане воде на површини Марса у летњим месецима.Марс тренутно истражује седам свемирских сонди: пет из орбите — Одисеј, Марс експрес, MRO, Мејвен, Мангалијан, и две на површини — ровери Опортјунити и Кјуриосити. Фотографије сонде MRO откриле су сезонске токове воде у најтоплијим месецима на Марсу. Ровер Кјуриосити је 2013. открио да 1,5—3 % тла чини вода (мада је та вода везана за друга једињења и није слободно доступна).У току су многа истраживања везана за настањеност Марса живим организмима у прошлости, али и у садашњости. Испитивања на самом тлу Марса спроведена су сондама Викинг 1 и 2, роверима Спирит и Опортјунити, лендером Феникс и ровером Кјуриосити. У изградњи је још неколико сонди опремљених астробиолошким инструментима — Инсајт, Марс 2020. и Егзомарс. Током 2020-их је планирана и међународна мисија повратка узорака тла на Земљу. Слетање људи на Марс агенција Наса тренутно има у плану око 2040. године.

Марс је лако видљив са Земље голим оком, и лако се уочава његова црвенкаста боја. Његова привидна магнитуда је –2,91, тако да су од њега на небу сјајнији само Јупитер, Венера, Месец и Сунце. Оптички земаљски телескопи имају ограничене могућности при посматрању Марса — могуће је разазнати одлике на површини веће од 300 km, и то када су Марс и Земља најближи у својим орбитама; ове потешкоће јављају се због Земљине атмосфере.

Како је Марс био римски бог рата, а грчко име за Марс је Арес, за појмове везане уз Марс користи се префикс арео- уместо гео-; на пример, уместо „географска ширина” користимо појам „ареографска ширина”.

Сиверсов канал

Сиверсов канал (рус. Сиверсов канал) вештачки је водени пут на северозападу европског дела Руске Федерације, на подручју Новгородског рејона на северу Новгородске области. Повезује токове река Волхова и Мсте и део је Вишњеволочког хидросистема, каналског система који повезује токове реке Волге и басен Неве. Његовом градњом заобићено је језеро Иљмењ и знатно скраћен пловидбени пут између две реке.

Канал је грађен у периоду 1798—1803. године на иницијативу тадашњег новгородског губернатора Јакова Јефимовича Сиверса у чију част је и добио име.Непосредно по изградњи канал је био дугачак 8,5 километара и широк око 20 метара на дну, са просечном дубином од око 70 центиметара. Како је изграђен преко доста замочвареног подручја од најранијег периода настанка био је подложан засипању и интензивном зарастању због чега је за кратко време био у потпуности напуштен. Након реконструкције дужина канала је продужена до садашњих 10 километара, док је просечна дубина повећана на око 2,5 метара.Градњом Сиверсовог канала измењено је природно корито рукавца Мали Волховец које је раније почињало на месту где се данас канал спаја са реком Волхов.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.