Камерун

Камерун, или званично Република Камерун (франц. République du Cameroun, енгл. Republic of Cameroon), је држава у централној Африци.[3] Граничи се са Нигеријом, Чадом, Централноафричком републиком, Републиком Конго, Габоном Екваторијалном Гвинејом и Гвинејским заливом. Камерун је био немачка колонија све до Првог светског рата, после кога је подељен између Француске и Британије. Француски Камерун је постао независан 1960. а 1961. се ујединио са Британским делом Камеруна чиме је створена Федерална Република Камерун. Године 1972. преименована је у Уједињена Република Камерун, а 1984. у Република Камерун.

Република Камерун
République du Cameroun  (француски)
Republic of Cameroon  (енглески)
Крилатица: Мир, рад, отаџбина
(франц. Paix, Travail, Patrie)
(енгл. Peace, Work, Fatherland)
Химна: О Камеруне, колевко наших предака
(франц. Ô Cameroun, Berceau de nos Ancêtres)
(енгл. O Cameroon, Cradle of our Forefathers)
Положај Камеруна
Главни градЈаунде
3°52′N 11°31′E / 3.867° СГШ; 11.517° ИГДКоординате: 3°52′N 11°31′E / 3.867° СГШ; 11.517° ИГД
Највећи градДуала
Службени језикфранцуски и енглески
Владавина
ПредседникПол Бија
Председник ВладеЏозеф Нгуте
Историја
НезависностОд Француске и УК
1. јануара 1960.
Географија
Површина
 — укупно475.442 km2(53)
 — вода (%)1.3
Становништво
 — 2012.[1][2]20.386.799(56)
 — густина42,88 ст./km2
Економија
ВалутаЦФА франак
Остале информације
Временска зонаUTC +1
Интернет домен.cm
Позивни број+237

Историја

Први становници Камеруна су били пигмејски народ Бака које су касније заменила Банту племена. Први Европљани на овом подручју су били Португалци који су стигли око 1500. године, али нису основали сталне колоније. Камерун је потпуно колонизиран тек у касним 1870-им, када је ово подручје припало Немачкој. Након Првог светског рата колонију су поделиле Француска и Британија. Француски Камерун је стекао независност 1960, а годину дана касније оба дела су се ујединила. Први председник Камеруна је био Ахмеду Ахиџо који је владао до 1982. Његова владавина се сматра ауторитарном, чак и диктаторском, али је земљи донео стабилност и онемогућио покушаје државног удара. Наследио га је садашњи председник Пол Бија.

Географија

Положај

Државе са којима се Камерун граничи су: Централноафричка Република, Чад, Република Конго, Екваторијална Гвинеја, Габон и Нигерија. Површина државе износи 475.442 km².

Геологија и рељеф

Cameroon sat
Сателитска карта Камеруна

Камерун се дели на четири географске целине: на западу уз нигеријску границу пружа се планина Камерун са истоименим највишим врхом (4.095 m), уједно и највишом планином овог дела Африке; на југу се налази обална низија која према унутрашњости прелази у пошумљену висораван чија висина не прелази 1.000 m; у средишњем делу земље рељеф се поступно уздиже до висоравни Адамаоуа (1.400 m), а на северу, где доминира савана и сува степа, надморска висина поновно пада према језеру Чад.

Клима

Становништво

Tikar family
Тикар породица у северозападним провинцијама

Етнички и верски Камерун је изразито хетерогена земља. Многобројни народи могу се поделити у пет група чија територијална расподела одговара географској подели: народи западних планина (31%, најзначајнији Бамилеке и Бамун), народи обалних тропских шума (12%, најбројнији Баса и Дуала), народи тропских шума у унутрашњости (18%, најбројнији Бети-Пахуин, народ председника Бија), народи северних сушних подручја (14%, најбројнији Фулани) и Кирди, становници северне пустиње и средишње висоравни.

Хришћанство је присутно на југу и централно делу државе, а ислам на северу. Преко 70% становништва припада хришћанству [4][5].

Дуала, на обали Гвинејског залива, је највећи камерунски град и главна лука са више од 2 милиона становника. Главни град Јаунде са око 1,5 мил. је у унутрашњости земље.

Привреда

Камерун има велика природна богатства. Две трећине извоза чини нафта, а извози се још и какао, кафа и дрво. БДП је у 2004. износио 1.900 долара по глави становника, мерено по паритету куповне моћи. Привреду оптерећују велика и корумпирана бирократија као и споре и недовољне реформе. Кроз Камерун пролази нафтовод којим се извози нафта из суседног Чада.

Референце

 1. ^ Национална агенција за статистику [1]
 2. ^ „Rapport de présentation des résultats définitifs” (PDF) (на језику: French). Institut national de la statistique. стр. 6. Приступљено 21. 7. 2012.
 3. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
 4. ^ Pew Research Center's Religion & Public Life Project: Cameroon. Pew Research Center. 2010.
 5. ^ „July–December, 2010 International Religious Freedom Report – Cameroon”. US Department of State. 8. 4. 2011. Приступљено 12. 11. 2011.

Литература

 • DeLancey, Mark W.; DeLancey, Mark Dike (2000). Historical Dictionary of the Republic of Cameroon (3rd изд.). Lanham, Maryland: The Scarecrow Press. ISBN 978-0810837751.
 • Hudgens, Jim; Trillo, Richard (1999). West Africa: The Rough Guide (3rd изд.). London: Rough Guides. ISBN 978-1858284682.
 • Mbaku, John Mukum (2005). Culture and Customs of Cameroon. Westport, Connecticut: Greenwood Press. ISBN 978-0313332319.
 • Neba, Aaron (1999). Modern Geography of the Republic of Cameroon (3rd изд.). Bamenda: Neba Publishers.
 • West, Ben (2004). Cameroon: The Bradt Travel Guide. Guilford, Connecticut: The Globe Pequot Press. ISBN 978-1841620787.
 • „Cameroon – Annual Report 2007”. Архивирано из оригинала на датум 26. 5. 2007. Приступљено 7. 2. 2007. . Reporters without Borders. Приступљено 6 April 2007.
 • „Cameroon”. Архивирано из оригинала на датум 13. 1. 2007. Приступљено 6. 1. 2007. . Human Development Report 2006. United Nations Development Programme. Приступљено 6 April 2007.
 • Fonge, Fuabeh P. (1997). Modernization without Development in Africa: Patterns of Change and Continuity in Post-Independence Cameroonian Public Service. Trenton, New Jersey: Africa World Press, Inc.
 • MacDonald, Brian S. (1997). "Case Study 4: Cameroon", Military Spending in Developing Countries: How Much Is Too Much? McGill-Queen's University Press.
 • Njeuma, Dorothy L. (no date). "Country Profiles: Cameroon". The Boston College Center for International Higher Education. Приступљено 11 April 2008.
 • Sa'ah, Randy Joe (23 June 2006). "Cameroon girls battle 'breast ironing'". BBC News. Приступљено 6 April 2007.
 • Wight, Susannah, ed. (2006). Cameroon. Spain: MTH Multimedia S.L.
 • "World Economic and Financial Surveys". World Economic Outlook Database, International Monetary Fund. September 2006. Приступљено 6 April 2007.

Спољашње везе

Влада
Опште информације
Трговина
.cm

.cm је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Камерун.

Афрички куп нација

Афрички куп нација (енгл. African Nations Cup (неформално и African Cup of Nations) је главно фудбалско такмичење афричких репрезентација. Игра се у организацији Афричке фудбалске конфедерације КАФ (франц. Confederation Africane de Football). Одржава се сваке друге године од 1968., а пре се одржавало у неправилним размацима.

На првом Афричком купу нација 1957. године учествовале су само три репрезентације: Египта, Судана и Етиопије. Била је ту и Јужна Африка, али је дисквалификована због политике апартхејда коју је пороводина њена влада. Избачена је и из Афричке фудбалске конфедерације у коју се вратила 1992.

Број учесника на првенствима се повећавао, тако да су скоро све афричке државе биле укључене у такмичење, па су се морале организовати и квалификације за учешће у завршном делу, тако да је број учесника у завршници 1998. године достигао шеснаест.

Гвинејски залив

Велики Гвинејски залив је део Атлантског океана југозападно од Африке. Залив се сматра Центром света, јер кроз њега пролазе и екватор и Гринички меридијан.

Налази се уз обале држава Гана, Того, Бенин, Нигерија, Камерун, Екваторијална Гвинеја и Габон.

Реке које утичу у Гвинејски залив:

Нигер

Волта

Конго

Грб Камеруна

Грб Камеруна је званични хералдички симбол афричке државе Републике Камерун. Грб је усвојен 1986. године. Нови грб је модификованија верзија старог из 1960. године.

Западна Африка

Западна Африка је најзападнија регија афричког континента. Геополитички се УН-ова дефиниција западне Африке подудара са најуобичајнијим препознавањем регије, а укључује следећих 17 земаља :

На УН-овом списку земаља регије такође се налази и Света Јелена, британску прекоморску територију у Јужном атлантском океану.

У ширем географском смислу, у ову регију се понекад укључују и Магреб. Магреб у (арапском језику значи „западно“), и односи се на регију у северозападној Африци у којој се налазе Мароко (заједно са Западном Сахаром), Алжир, Тунис и (понекад) Либија (види Северна Африка).

Западна Африка је подручје са великим распоном географије, биорегија и култура. Орентисана је западно од имагинарне осе север-југ углавном на подручју које се данас назива Афричком удубином. Атлантски океан формира западне и јужне границе регије. Северну границу чини пустиња Сахара, а најсевернији део регије уопштено се сматра Нигерски прегиб. Источна граница је мање прецизна, па је неки смештају на Бене Тру, а други на линију која иде од планине Камерун до језера Чад.

Модерне границе савремених западноафричких држава одражавају некадашње колонијалне границе које прелазе етничке и културне линије, па често деле појединачне етничке групе између двеју или више држава.

Назива се још и Гвинејском Африком, тај назив је добила због тога што излази на Гвинејски залив.

Застава Камеруна

Застава Камеруна је у садашњем облику усвојена 20. маја 1975. Претходна застава је имала две звезде уместо једне.

Застава је тробојка на којој су панафричке боје, а сматра се да је шема тробојке усвојена од Француске. Пруга у центру означава јединство, црвена боја је боја јединства а звезда је звезда јединства. Жута означава саване и сунце, а зелена шуме у јужном делу Камеруна.

Камерун на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011.

Камерун је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011. одржаном у Тегу од 27-4. септембра. Репрезентацију Камеруна представљало је двоје такмичара (1 мушкарац и 1 жене) у две дисциплине.На овом првенству Камерун није освојио ниједну медаљу. Није било нових националних, личних и рекорда сезоне.

Камерун на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Камерун је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа тринаести пут. Репрезентацију Камеруна представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 100 метара.На овом првенству Камерун није освојио ниједну медаљу, нити је постигнут неки рекорд.

Камерун на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Камерун је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.у Пекингу од 22. до 30. августа, четрнаести пут. Репрезентацију Камеруна представљале су две такмичарке које су се такмичиле у две дисциплине., На овом првенству Камерун није освојио ниједну медаљу али је оборен један национални рекорд.

Камерун на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Камерун је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. у Лондону од 4. до 13. августа, петнаести пут. Репрезентацију Камеруна представљале су 2 такмичара (1 мушкарац и 1 жена) који су се такмичили у 2 дисциплине., На овом првенству такмичари Камеруна нису освојили ниједну медаљу нити су остварили неки резултат.

Камерун на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Камерун је учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта. Ово је његово десето у чешће на светским првенствима, прво после паузе од 11 година. Репрезентацију Камеруна представљало је двоје такмичара (1 мушкарац и 1 жена), који су се такмичили у трци на 60 метара.

Камерун није освојио ни једну медаљу али је Идриса Адам оборио лични рекорд.

Камерун на олимпијским играма

Камерун се први пут појавио на Олимпијским играма 1964. године и од тада је Камерун слао своје спортисте на све наредне одржане Летње олимпијске игре.

На Зимским олимпијским играма Камерун је слао своје представнике само једанпут 2002. године, али није освојио ниједну олимпијску медаљу. Представници Камеруна закључно са Олимпијским играма одржаним 2008. године у Пекингу су освојили укупно 5 олимпијских медаља а од тога чак 3 златне.

Национални олимпијски комитет Камеруна (Comité Olympique Gabonais) је основан 1963. а признат од стране МОКа исте године.

Летње олимпијске игре 2000.

XXVII Летње олимпијске игре одржане су 2000. године у Сиднеју, у Аустралији. МОК је 1993. године бирао домаћина између следећих градова: Пекинга, Берлина, Истанбула и Манчестера.

По општој оцени, с обзиром на сјајан ниво организације, квалитету спортских такмичења, љубазност домаћина и фантастичну атмосферу која је владала све време игара игре су проглашене „најбољим Олимпијским играма у дотадашњој историји“.

На спектакуларном отварању Олимпијски пламен на стадиону је упалила Кети Фриман, која је касније на истим Играма освојила злато у атлетици (трка на 400 метара). Тиме је постала прва особа која је на истим Играма била почасни палилац олимпијске ватре и освајач златне медаље. Као припадник изворне домородачке мањине Абориџина, Фриман је својим постигнућем постала аустралска хероина за сва времена.

Учествовао је рекордан број земаља, њих 199, а једина чланица МОК која није учествовала био је Авганистан, чији наступ је забранио тадашњи авганистански талибански режим из верских разлога.

У програм Игара је укључен триатлон.

У такмичарском програму су се истакли следећи појединци и догађаји:

Пливач Ијан Торп из Аустралије, тада стар само 17 година, је освојио три златне и две сребрне медаље.

Стив Редгрејв, веслач из Уједињеног Краљевства, је златном медаљом у четверцу без кормилара освојио пету златну медаљу на петим Играма за редом.

Камерун је освојио прву златну медаљу у финалу фудбалског турнира, победивши Шпанију након извођења једанаестераца.

Пасош Камеруна

Пасош Камеруна је јавна путна исправа која се држављанину Камеруна издаје за путовање и боравак у иностранству, као и за повратак у земљу.

За време боравка у иностранству, путна исправа служи њеном имаоцу за доказивање идентитета и као доказ о држављанству.

Самјуел Ето

Самјуел Ето Филис (Дуала, 10. март 1981.) је камерунски фудбалер, нападач који тренутно наступа за Катар СК. Афрички рекордер у броју наступа у Ла лиги, најбољи стрелац своје репрезентације са 51 поготком и најбољи стрелац Афричког купа нација свих времена. Поред тога је и освајач олимпијског злата 2000. Три пута је био афрички фудбалер године.

Светско првенство у фудбалу 1990.

Светско првенство у фудбалу 1990. године је било 14. по реду и одржано је у Италији од 8. јуна до 8. јула. ФИФА је Италију одабрала као домаћина 19. маја 1984. године. Западна Немачка је победила Аргентину са 1-0. Аргентина је Западну Немачку победила у финалу Светског првенства у фудбалу у Мексику 1986. године .

Светско првенство у фудбалу 2010.

Светско првенство у фудбалу 2010. (службени назив: 2010 FIFA World Cup South Africa) је било 19. по реду светско фудбалско првенство, и одржано је у Јужноафричкој Републици. Првенство је почело 11. јуна 2010. и завршило се 11. јула исте године. Завршни турнир у Јужној Африци је кулминација квалификационог процеса који је почео августа 2007. и укључивао је 204 од укупно 208 ФИФА националних тимова. Ово је први пут да је домаћин турнира једна Афричка земља. Шпанија је победила на турниру, победивши у финалу Холандију са 1:0, голом Андреса Инијесте четири минута пре краја другог продужетка. Овој је прва титула Шпаније, а Шпанија је такође постала први европски тим који је освојио титулу изван Европе. Домаћин Јужна Африка, као и бивши првак Италија и бивши вицепрвак Француска су елиминисани већ у првом колу такмичења. Нови Зеланд је била једина непоражена екипа, одигравши у групној фази три пута нерешено.

Светско првенство у фудбалу 2014.

Светско првенство у фудбалу 2014. (службени назив: 2014 FIFA World Cup Brasil) је 20. светско фудбалско првенство које се одржало у Бразилу. Првенство се одржало од 12. јуна 2014. до 13. јула 2014.

Бразил је по други пут био домаћин светског првенства, након Светског првенства 1950. Бразил је, поред Мексика, Италије, Француске и Немачке, пета држава која је била домаћин светског првенства два пута.

Титулу светског првака је по четврти пут освојила репрезентација Немачке, савладавши у финалу репрезентацију Аргентине. Треће место освојила је репрезентација Холандије која је у утакмици за треће место савладала домаћина Бразил резултатом 3-0.

Фудбалска репрезентација Камеруна

Фудбалска репрезентација Камеруна је фудбалски тим који представља Камерун на међународним такмичењима и под контролом је Фудбалског савеза Камеруна. Камерун се укупно квалификовао седам пута на Светско првенство - 1982, 1990, 1994, 1998, 2002, 2010 и 2014. више него било која друга Афричка нација. Камерун је први афрички тим који је успео да стигне до четвртфинала на Светском првенству, то се десило на Светском првенству 1990. када су у четвртфиналу у продужецима изгубили од Енглеске са 3:2. Такође је освојио и 4 Афричка купа нација и златну медаљу на Летњим Олимпијским играма 2000.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе
Суверене државе
(чланице)
Зависне територије
чланица

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.