Исток

Исток је једна од главних страна света.[1]

На картама исток се налази на десној страни, уколико то није другачије означено и означава се са 90° или 3 сата.

Исток је такође врло распрострањено словенско име током раног средњег века.

Компас
Стране света

Етимологија

Име је добило јер на тој страни хоризонта Сунце устаје (излази) изнад хоризонта. У песми Востани Сербије востани значи устани, а на руском исток је восток. На супрот томе, запад је место где Сунце пада, запада, залази, заходи.

Референце

  1. ^ „Orjentacija”. PD dr Radivoj Simonović Sombor. Приступљено 18. 1. 2019.
Југозападна Азија

Југозападна Азија је подрегија Азије која обухвата њен југозапад. Термин западна Азија (енгл. Western Asia; географски појам који користе Уједињене нације у својој категоризацији геополитичких подрегија) обично се користи у писању о археологији и касној праисторији регије. Висока цивилизација Југозападне Азије се развила већ средином 4. миленијума пре нове ере. За разлику од Блиског истока који је нејасно дефинисана регија и који обично укључује државу Египат, западна Азија је чисто географски термин који обухвата југозападни крај Азије.

Југозападна Азија се делимично подудара с традиционалним европским називима Блиски исток и Средњи исток, који описују географски положај регије у односу на Европу пре него властити положај унутар Азији. Међународне организације (посебно УН) и афричке и азијске земље преферирају употребу термина западна Азија уместо Средњи исток због перципираног еуроцентризма овог историјског термина. У оквиру културне и политичке географије Средњи исток понекад обухвата северноафричке земље попут Египта. Из сличних се разлога регији припајају Авганистан, средња Азија и/или Пакистан.

Уједињене нације у својој дефиницији западноазијске подрегије такође укључују Јерменију, Азербејџан и Грузију, иако се налазе на Кавказу који раздваја Азију и Европу. Наведене три земље такође имају социополитичке везе с Европом. Насупрот томе Уједињене нације придружују Иран јужној Азији, а Египат северној Африци.

Азијски део Арапског света (укључујући Арабију) назива се на арапском Машрек.

Бајконур

Бајконур (рус. Байкону́р, каз. Байқоңыр), претходно зван Лењинск, је затворени град у Казахстану, који је изнајмљен и под управом Русије.

Насеље је изграђено након изградње космодрома Бајконур, како би задовољио потребе људи запослених у космодрому, поступно је расло, да би 1966. године добило статус града.

Подручје града изнајмљено је Русији на управљање до 2050. године, а само подручје је облика елипсе, простире се 90 km у смеру исток-запад и 85 km у смеру север-југ, а космодром се налази у средишту овала.

Пре изградње војне базе, на подручју града налазила се железничка станица Тјуратам.

Првобитни назив града је био Лењинск све до преименовања у Бајконур одлуком Бориса Јељцина 20. децембра 1995. године.

Мали рударски град Бајконур се налазио неколико стотина километара североисточно од овог града.

Граду основаном у близини космодрома је дато исто име како би се сакрила права локација космодрома.

Блиски исток

Блиски исток је регион који обухвата простор јужног и источног дела Медитерана, и простире се на територији која се пружа од источног дела Средоземног мора па све до Персијског залива. На овом подручју обитава неколико културних и етничких група, од којих истакнуто место имају персијска, арапска и турска култура. Најраспрострањенији језици су персијски и арапски.Већина дефиниција Блиског истока у овај регион убраја државе од Ирана у југозападној Азији до Египта у северној Африци. Остале државе севера Африке (као што су Либија, Тунис и Мароко) се сматрају северноафричким државама.

Војвођанска фудбалска лига Исток

Војвођанска фудбалска лига Исток је једна од укупно једанаест зонских лига у фудбалу. Зонске лиге су четврти ниво лигашких фудбалских такмичења у Србији. Лига је формирана 2014. године приликом реорганизације такмичења четвртог ранга на територији Фудбласког савеза Војводине када су уместо дотадашњих Војвођанске лиге Запад и Војвођанске лиге Исток настале три зоне — Банатска, Бачка и Новосадско-сремска. Пред почетак сезоне 2016/17. Банатска зона добила је садашње име Војвођанска фудбалска лига Исток. Виши степен такмичења је Српска лига Војводина, а нижи су ПФЛ Зрењанин и ПФЛ Панчево. Првак лиге иде директно у Српску лигу Војводина.

Лига је укинута 2014. године приликом реорганизације такмичења четвртог ранга на територији Фудбласког савеза Војводине заједно са Војвођанском лигом Запад, а уместо њих настале су три зоне - Банатска, Бачка и Новосадско-сремска.

Далеки исток

Далеки исток је назив за источноазијске земље уз Тихи океан. Често обухвата источну и југоисточну Азију заједно, а понекад и најисточније територије Русије, тј. Руски Далеки исток и западну тихоокеанску регију.

Далеки исток се понекад користи као синоним за источну Азију, па се може дефинисати у географским или културним терминима који укључују историјску Кину (искључивши Тибет и Синкјанг), Јапан, Тајван, Кореју и Вијетнам. Ипак он такође обухвата државе и културе југоисточне Азије попут Камбоџе, Малезије, Мјанмара, Тајланда, Индонезије и Филипина.

Овај назив је популаризован током раздобља британске колонизације земаља које су се налазиле источно од Британске Индије. Пре Првог светског рата Блиски исток се односио на релативно оближње земље Османског царства, Средњи исток на јужну и средњу Азију, а Далеки исток на земље дуж западног дела Тихог океана. Многи европски језици имају сличне термине за Далеки исток попут енглеског Far East, француског Extrême-Orient, немачког Ferner Osten, италијанског Estremo oriente и холандског Verre Oosten.

У оријенталистичкој употреби Далеки исток има призвук културног и географског растављања, егзотичност због велике удаљености. Далеки исток се на пример никада не односи на културно западне нације Аустралије и Новог Зеланда, које леже чак источније од Европе него велик део источне Азије. Далеки исток је у том смислу упоредив са терминима попут Оријента, што значи исток, Источног света или једноставно Истока.

Након Другог светског рата основан је Међународни војни суд за Далеки исток на ком су покренути судски процеси против јапанских ратних злочинаца.

Употреба назива Далеки исток постала је у Западном свету ограничена због свога евроцентризма и асоцијације са европским империјализмом у Азији. Прецизнији термини источна и југоисточна Азија или опсежнији термини попут Пацифичког обруча преферирају се културним и економским студијама. Регионални раст дао је ново значење термину, па се он сада схвата као Далеки исток света (тј. најисточније континентско копно на источној хемисфери) радије него Далеки исток Европе. Многа комерцијална предузећа и институције користе у свом називу „Далеки исток“ попут Далекоисточног националног свеучилишта у Владивостоку, Далекоисточног свеучилишта у Манили, Далекоисточног свеучилишта у Јужној Кореји, те хонгконшких новина Фар Ист Економик Ревју.

У Руској Федерацији термин „Далеки исток“ (рус. дальний восток) обично означава само источне регије земље (најчешће Владивосток и Хабаровск), док се термин „источна Азија“ користи у описивању страних земаља у регији.

Зона Исток у фудбалу

Зона Исток је једна од укупно дванаест зонских лига у фудбалу. Зонске лиге су четврти ниво лигашких фудбалских такмичења у Србији. Лига је формирана 2014. године приликом реорганизације такмичења четвртог ранга на територији Фудбласког савеза региона Источне Србије када су уместо дотадашњих Нишке и Поморавско-Тимочке настале три нове зоне - Запад, Исток и Југ. Виши степен такмичења је Српска лига Исток, а нижи су окружне лиге - Борска и Зајечарска. Првак лиге иде директно у Српску лигу Исток.

Зонске лиге Србије у фудбалу

Зонске лиге су четврти ниво лигашких фудбалских такмичења у Србији и подељене су у 11 група. Виши степен такмичења су Српске лиге (4 групе), а нижи су разне Окружне лиге (32 лиге).

Исток (Пализада)

Исток (шп. Ixtoc) насеље је у Мексику у савезној држави Кампече у општини Пализада. Насеље се налази на надморској висини од 8 м.

НБА Ол-стар меч

НБА Ол-стар меч (енгл. NBA All-Star Game) је посебна утакмица која се сваке године игра за време НБА Ол-стар викенда и представља његов врхунац. У овој утакмици снаге одмеравају најбољи играчи Источне конференције и Западне конференције. Током овог меча носе се специјални дресови, а представља прави спектакл и посластицу за све љубитеље кошарке. Утакмица је одржана први пут 2. марта 1951. године у Бостон гардену (Бостон, Масачусетс) и од тада није одиграна само у сезони 1998/99. због локаута (штрајка играча).

Окрузи Чешке

Округ (чеш. okres, множ. чеш. okresy) је административна јединица у Чешкој Републици. Окрузи представљају други степен поделе након крајева, којих има 76 и град Праг као посебна управна јединица.

Неколико округа чини један крај, а један округ се састоји од више градова, варошица и насељених места, која имају административни статус сеоске општине (чеш. obec). Окрузи носе називе по градовима који су административни центри тих округа. Три округа се састоје само од једног града, они су градски окрузи или такозвани законски (статутарни) градови. То су Брно, Острава и Плзењ, који стичу статус округа 1971. године.Данашњи крајеви и окрузи су дефинисани законом из 1960. године. Закон је више пута допуњаван, последњи пут 2007. године. 1996. године основан је округ Јесењик, који је раније био у саставу округа Шумперк. Чешки окрузи су:

Средњочешки крај: округ Бенешов, округ Бероун, округ Кладно, округ Колин, округ Кутна Хора, округ Мјелњик, округ Млада Болеслав, округ Нимбурк, округ Праг-запад, округ Праг-исток, округ Прибрам, округ Раковњик.

Јужночешки крај: округ Јиндрихув Храдец, округ Писек, округ Прахатице, округ Стракоњице, округ Табор, округ Чешке Будјејовице, округ Чешки Крумлов.

Плзењски крај: округ Домажлице, округ Клатови, округ Плзењ-град, округ Плзењ-југ, округ Плзењ-север, округ Рокицани, округ Тахов.

Карловарски крај: округ Карлове Вари, округ Соколов, округ Хеб.

Устечки крај: округ Дјечин, округ Литомјержице, округ Лоуни, округ Мост, округ Теплице, округ Усти на Лаби, округ Хомутов.

Либеречки крај: округ Јаблонец на Ниси, округ Либерец, округ Семили, округ Чешка Липа.

Краловехрадечки крај: округ Јичин, округ Наход, округ Рихнов на Књежној, округ Трутнов, округ Храдец Кралове.

Пардубички крај: округ Пардубице, округ Свитави, округ Усти на Орлици, округ Хрудим.

Крај Височина: округ Ждјар на Сазави, округ Јихлава, округ Пелхримов, округ Требич, округ Хавличкув Брод.

Јужноморавски крај: округ Бланско, округ Брецлав, округ Брно-град, округ Брно-околина, округ Вишков, округ Знојмо, округ Ходоњин.

Оломоуцки крај: округ Јесењик, округ Оломоуц, округ Преров, округ Простјејов, округ Шумперк.

Моравско-Шлески крај: округ Брунтал, округ Карвина, округ Нови Јичин, округ Опава, округ Острава-град, округ Фридек-Мистек.

Злински крај: округ Всетин, округ Злин, округ Кромјержиж, округ Ухерско Храдиште.

Општина Исток

Општина Исток је општина у Републици Србији, у АП Косово и Метохија, која припада Пећком управном округу. Површина општине је 453,84 km².

На истоку се граничи са Општином Србица, на југу са Општином Клина, на југозападу и западу са Општином Пећ. На северу је Црна Гора и Општина Тутин. На североистоку је Општина Зубин Поток.

Површина обрадивог пољопривредног земљишта у Општини Исток је 45.384 хектара, од тога 52,8% у приватној својини. Шуме покривају 19.220 хектара (34,97% у приватној својини).

Српска Општина Исток је измештена у Осојане, прво повратничко село у Метохији.

Пећки управни округ

Пећки округ се налази у југозападном делу Републике Србије. Обухвата општине:

Општина Исток, место Исток

Општина Пећ, место Пећ

Општина Клина, место Клина

Општина Дечани, место Дечани

Општина Ђаковица, место ЂаковицаИма укупно 414.187 становника.

Седиште округа је град Пећ.

Насеље Пећ помиње се још 1302. године као седиште Српске патријаршије. Манастир Пећку патријаршију чини скупина манастира и од оснивања је седиште српских архиепископа и патријарха.

Фреске у цркви Светих апостола из XIII века, убрајају се у најзначајнија остварења српског сликарства. Цркве и други објекти Пећке патријаршије, током историје, више пута су уништавани и обнављани, а коначан изглед су добили 1931. године и 1932. године.

Манастир Високи Дечани представљају најмонументалнији споменик српске средњовековне културе, задужбина је Стефана Дечанског, грађен од 1327. године до 1335. године.

Прва лига Србије у фудбалу

Прва лига Србије је други степен лигашких фудбалских такмичења у Србији. Од сезоне 2013/14. лига броји 16 клубова. Прва лига Србије је формирана 29. јуна 2006. након распада заједничке државе Србије и Црне Горе и расформирања бивше Друге лиге СЦГ, а лигом управља фудбалски савез Србије. Виши степен такмичења је Суперлига Србије, а нижи Српска лига која има четири групе истог нивоа: Војводина, Београд, Запад и Исток.

Средњи исток

Средњи исток је регион који грубо обухвата југозападну Азију (не рачунајући Кавказ) заједно с Египтом. Један од синонима је Блиски исток, као супротност Далеком истоку. Највећа етничка заједница су Арапи, затим Турци, Туркмени, Персијанци, Курди, Азери, Копти, Јевреји, Асирци, Маронити, Черкези, Сомалци, Јермени, Друзи и бројне друге мање етничке групе.Историја Средњег истока датира још из древних времена, и током историје, била је један од центара светских дешавања. Када се разматра древна историја Средњег истока чешће се користи израз Блиски исток. Средњи исток је такође место порекла најраспрострањенијих религија попут јудаизма, хришћанства и ислама, као и мање распрострањених бахаизма, мандаизма, религије Друза и других. Средњи исток генерално има суву и топлу климу. Постоји неколико већих река које омогућавају наводњавање и побољшавају пољопривреду, посебно у подручју Плодног полумесеца. Државе Арабијског полуострва, нарочито оне које се налазе у подручју Персијског залива, имају велике количине сирове нафте, која им доноси велико богатство. И данас, Средњи исток је остао стратешки, економски, политички, културолошки и религијски осетљив регион.

Српска лига

Српске лиге су трећи ниво лигашких фудбалских такмичења у Србији и подељене су у четири групе. Виши степен такмичења је Прва лига Србије, а нижи су Зонске лиге (11 група).

Српска лига Војводина

Српска лига Војводина је једна од 4 Српске лиге у фудбалу. Српске лиге су трећи ниво лигашких фудбалских такмичења у Србији. Лига броји 16 клубова. Виши степен такмичења је Прва лига Србије, а нижи су три зоне - ВФЛ Исток, ВФЛ Југ и ВФЛ Север. Само првопласирана екипа на табели прелази у виши ранг.

Српска лига Исток

Српска лига Исток је једна од 4 Српске лиге у фудбалу. Српске лиге су трећи ниво лигашких фудбалских такмичења у Србији. Виши степен такмичења је Прва лига Србије, а нижи су четири зоне - Запад, Исток, Југ и Центар. До сезоне 2006/07. имала је 18 чланова, док од сезоне 2007/08. броји 16 чланова.

Фудбалски савез Србије

Фудбалски савез Србије (ФСС) је организација која управља фудбалом у Србији са седиштем у Београду.

ФСС је наследник Фудбалског савеза Југославије који је основан 1919. године и Фудбалског савеза Србије и Црне Горе од 2006. године.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.