Исин чот

Исин чот је други по висини врх Фрушке горе, 523 м.н.в., смештен је 1,5km источно од Црвеног чота.

Литолошки је изграђен од конгломерата, филита, кварцита и пешчара. Морфолошки није јаче изражен у односу на околину. Врх је под шумским покривачем. Са Исиног чота површинске воде отичу у три локална слива: Дубочаш, Срнећи поток и Козарски поток. На 130m северозападно пролази локални асфалтни пут, а преко самог врха маркирана је планинарска стаза.

Исин чот
Ндм. висина523 метра m
Географија
ЛокацијаСрбија Ириг, Србија
МасивФрушка гора

Види још

Литература

  • Више аутора (2016). Лексикони националних паркова Србије - Фрушка гора. Београд: ЈП Службени гласник - Географски институт "Јован Цвијић" САНУ. стр. 127. ISBN 978-86-519-1900-1.
Национални парк Фрушка гора

Национални парк Фрушка гора се налази у Војводини, у Србији, недалеко од Новог Сада. Године 1960. је проглашен националним парком.Највиши врх је Црвени Чот (539 m), а најзначајнији туристички центар Иришки венац. Пружа се дуж десне обале Дунава, дуга 78, а широка 15 km. Стварање планине почело је у мезозоику, пре 90 милиона година; научници је називају „огледало геолошке прошлости“. На њој су пронађене 164 животињске фосилне врсте, старе око 123 милиона година. Флору Фрушке горе чини око 1500 биљних врста.Фрушка гора богата је шумама храста, граба, букве, липе и другог дрвећа, са заштићених преко 50 биљних врста.

На планини постоји и више археолошких налазишта (неолит, бакарно, бронзано и римско доба), као и стари фрушкогорски манастири (укупно 17), настали од краја 15. до 18. века, познати по специфичној архитектури, богатим ризницама, библиотекама и фрескама. Средиште управе Националног парка је у Сремској Каменици.

Павласов меморијал

Павласов меморијал је традиционална манифестација Планинарског савеза Војводине у организацији ПСД „Поштар” из Новог Сада.Меморијал је посвећен доктору Игњату Павласу (1887—1942), једној од најутицајнијих личности на пољу планинарства и оснивача првог планинарског друштва у Војводини.

Акција се изводи на траси дужине 15km: Манастир Беочин — Осовље — Црвени Чот (539м) — Павласов чот (532м) (полагање цвећа и минут ћутања) — Исин чот (522м) — Бранковац — Беочин село.

Павласов чот

Павласов чот је један од три највиша врха (чота) на Фрушкој гори, који се налази на надморској висини од 531 метра. Име је добио по Игњату Павласу, оснивачу првог планинарског друштва у Војводини.Честа је тачка у планинарским рутама и место окупљања планинара. Означен је малим спомеником у облику пирамиде, подигнутом у питомој шуми недалеко од стазе, који одаје почаст човеку чије име носи. Сваког јануара, у време одржавања помена жртвама рације у Новом Саду, организује се Павласов меморијал, који укључује шетњу по Фрушкој гори до Чота.Налази се у близини познатијег Црвеног Чота, потребно је само спустити се са Партизанског пута.

Црвени Чот

Црвени Чот је највиши врх Фрушке горе висине 539 метара надморске висине. Налази се у општини Сремска Митровица у Војводини. Најближе село врху је Бешеновачки Прњавор.

Црвени Чот се налази у средишњем делу планине, а у близине њега на пар километара налази се и Летенка, познато излетиште на овој планини са дечјим одмаралиштем.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.