Исаија

Исаија (יְשַׁעְיָהוּ на хебрејском) је старозаветни пророк.

Био је царскога рода. Рођен је у Јерусалиму од оца Амоса (брата Амасије, цара јудејског). По хришћанској традицији Исаија се удостојио да види Господа Саваота на престолу небеском, окруженог шестокрилним серафимима, који непрестано певају: "Свјат, Свјат, Свјат, Господ Саваот". Исаија је пророковао много ствари, како појединим људима, тако и народима. Једанпут је три дана ходао сасвим наг по улицама Јерусалима проричући скори пад Јерусалима под асирског цара Сенахерима, и опомињући цара и главаре народне, да се не уздају у помоћ Мисираца и Етиопљана, пошто ће и ови ускоро бити покорени од истога Сенахерима, него да се уздају у помоћ Бога. Најважнија су му пророчанства о рођењу Бога, о зачећу Пресвете Богородице, о Јовану Претечи, и о многим догађајима из живота Христова. Хришћани верују да је имао и дар чудотвортва тако да је због његове молитве вода потекла испод горе Сиона када је опседан Јерусалим. Та вода прозвана је Силоам (послата). У Библији је записано да је на ту воду упутио доцније Господ слепорођеног да се умије, да би прогледао. За време владавине цара Манасије, када је Исаија говорио против обичаја цара и главара, сравњујући тадашњи нараштај са Содомом и Гомором, ухваћен је, изведен ван Јерусалима и тестером преструган. Живео је и пророковао на седам стотина година пре Христа.

О његовом животу говори старозаветна Књига пророка Исаије.

Српска православна црква слави га 9. маја по црквеном, а 22. маја по грегоријанском календару.

Ugolino di Nerio 001
Пророк Исаија (14. век).

Литература

Спољашње везе

Арсеније III Црнојевић

Арсеније III Чарнојевић (слсрп. Арсенїй Чарноевичь, лат. Arsenius Csernovich; 1633, Бајице — Беч, 27. октобар 1706) је био архиепископ пећки и патријарх српски од 1674. до 1690. године (под турском влашћу) и потом црквени поглавар православних Срба у Хабзбуршкој монархији од 1690. до 1706. године. На основу привилегија које је добио за српски народ од Леополда I (1690, 1691. и 1695) извршио је прву организацију Српске цркве на подручју Аустријског царства. Према многим историчарима, Арсеније Црнојевић је био трећа најзначајнија фигура у српској историји после светог Саве основача аутокефалне Српске цркве (1219) и Макарија Соколовића првог српског патријарха после обнављања Пећке патријаршије 1557.

Исаија Ђаковић

Исаија Ђаковић (Грабовац код Сланкамена, 17. век – Беч, 20. јул 1708) је био митрополит крушедолски (карловачки) 1708. године.

Исаија Антоновић

Исаија (световно Јован Антоновић; Будим, 1696 — Беч, 22. јануар 1749) је био српски православни митрополит карловачки од 1748. до 1749. године.

Књиге Светог писма

Књиге Светог писма су наведене различитим редоследом у канонима Православне цркве, Римокатоличке, протестантске, итд. Упоредна табела књига дата је и за Стари и за Нови завет.

Манастир Вазнесења Господњег у Доњем Вардишту

Манастир Доње Вардиште је женски манастир Српске православне цркве посвећен Вазнесењу Господњем. Манастирска слава је Вазнесење Господње — Спасовдан.

Манастир Горња Лијеска

Манастир Горња Лијеска је надомак Вишеграда, на око 15 км пута, у селу Горња Лијеска смјестио се манастир Светога Саве. Манастир је посвећен спаљивању моштију Светога Саве.

Манастир Озерковићи

Манастир Озрековићи је манастир Српске православне цркве. Налази се у селу Озерковићи, Општина Соколац. Манастирски храм посвећен је Светој Тројици. Изградњу ове цркве финансирао је народ и привреда романијског краја. Темељи цркве освећени су 2002. године. У манастиру се сваке године одржава сабор хаџија и обиљежава крсна слава поклоника Свете земље из Републике Српске и Републике Србије.

Манастир Соколица (Равна Романија)

Манастир Соколица је манастир Српске православне цркве посвећен светом великомученику Георгију, код Сокоца на Равној Романији. Зидови манастирског храма су обложени спомен-плочама на којима су исписана имена 4.000 погинулих српских бораца.

Митрополија дабробосанска

Митрополија дабробосанска је епархија Српске православне цркве. Надлежни архијереј је митрополит Хризостом (Јевић), а сједиште митрополије се налази у Сарајеву и Сокоцу.

Павле Ненадовић

Павле Ненадовић (Будим, 14. јануар 1699 — Сремски Карловци, 15. август 1768) је био српски православни митрополит карловачки од 1749. до 1768. године. Пре тога је био епископ горњокарловачки од 1744. до 1748. године, а потом накратко и епископ арадски od 1748. до 1749. године.

Саборни храм на Палама

Xрам Сабора Светог Архангела Гаврила је саборни храм Митрополије дабробосанске у изградњи. Налази се у самом центру Пала, и чини јединствену цјелину са Срудентским тргом, који је такође у изградњи. Изградња Саборног храма на Палама је почела 2008. године.

Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик

Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик налази се у Сокоцу, недалеко од Сарајева. На Малом Зејтинлику сахрањено је преко 1.000, од 3.800 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске. Комплекс гробља је изграђен по угледу на српско војничко гробље на Зејтинлику. У марту 2011. године је на идеју министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, градоначелник Источног Сарајева и начелника општине Соколац покренута иницијатива да се српско војничко гробље „Мали Зејтинлик“ прогласи за спомен-подручје Републике Српске.

Црква Вазнесења Господњег у Подграбу

Храм Вазнесења Господњег је храм Српске православне цркве који се налази у Подграбу у Републици Српској, Босни и Херцеговини. Припада дабробосанској митрополији, архијерејском намесништву Сарајевском. Посвећен је Вазнесењу Господњем.

Храм је изграђен у српско-византијском стилу 17х8 метара.

Земљиште за храм Вазнесења Господњег у Подграбу дала је општина Пале. По добијању дозволе 1997. године отпочели су радови. Освећење и постављање крста у порти извршио је митрополит Николај 8. новембра 1997. а освећење темеља после свете Литургије на Духовски понедељак 8. јуна 1998. године. Пошто је храм озидан и покривен бакарним лимом митрополит Николај је на Спасовдан 20. маја 1999. године осветио крстове. То је био први саборни дан код цркве у Подграбу. Црква је освећена на Дан српских светитеља 9. септембра 2001. године. Чин освећења извршили су митрополит Дабробосански Николај и епископи: Милешевски Филарет, Захумско-Херцеговачки Григорије и Будимљанско-Никшићки Јоаникије уз саслужење више свештеника и ђакона. Кумови цркве су били Ранко и Сузана Цицовић из Подграба.

Црква Рођења Светог Јована Крститеља у Рађевићима

Храм Рођења Светог Јована Крститеља у Рађевићима је храм Српске православне цркве који се налази у Рађевићима у Републици Српској. Припада дабробосанској митрополији. Храм је посвећен рођењу Светог Јована Крститеља, а подигнут је у 13.вијеку од стране краља Стефана Драгутина.

Црква Свете Тројице у Рогатици

Храм Свете Тројице је храм Српске православне цркве у Рогатици.

Црква Светог Илије на Требевићу

Црква Светог пророка Илије је храм Српске православне цркве који се налази у селу Луке, на планини Требевић у Републици Српској у Босни и Херцеговини. Припада дабробосанској митрополији, архијерејском намјесништву Сарајевском и једина је црква брвнара на простору Митрополије. Црква брвнара се налази у непосредној близини новог магистралног пута Пале – Тврдимићи – Лукавица.

Црква Светог Пантелејмона на Вучијој Луци

Црква Светог Пантелејмона је храм Митрополије дабробосанске који се налази у насељу Вучија Лука на територији општине Источни Стари Град. Градња храма Светог Варнаве је почела 2002. године.

Црква Светог великомученика Георгија у Трнову

Црква Светог Великомученика Георгија је храм Српске православне цркве који се налази у насељу Трново, град Источно Сарајево, у Републици Српској, БиХ. Припада дабробосанској митрополији, архијерејском намјесништву Сарајевском.

Црква на Гласинцу

Црква на Гласинцу или Црква на Гласу је храм Српске православне цркве који се налази у општини Соколац у Републици Српској. Припада дабробосанској митрополији. Црква датира из 14. вијека.

Библијски пророци
Пророци у петокњижју
Пророци у времену судија
и уједињеног краљевства
Пророци писари
Други пророци

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.