Иришки Венац

Иришки венац је врх Фрушке горе висине 502 метра надморске висине. Путни превој се налази на 451 метар надморске висине. Налази се у општини Ириг у Војводини. Најближе насеље врху је градић Ириг.

Иришки венац се налази у средишњем делу планине, а у његовој близини налази се хотел Норцев, планинарски дом Војводина, ресторан „Лугарница”. Ово познато излетиште на овој планини, са уређеним паркиралиштем и делом за камповање.

Овај врх можда је више познат као највиши превој у Војводини, који спаја 20 километара удаљен Нови Сад са делом земље јужно од њега (Срем, Мачва, Подриње) као и са ауто-путем Београд-Загреб. Овај правац је веома важан и има ниво магистралног пута. Због тога је и сам превој веома битан - ту се налази раскрсница овог пута са Партизанским путем, који се простире целом њеном дужином од источног, ка западном делу Фрушке горе, од Банстола до раскрснице са путем ВизићНештин.

На Иришком венцу се налази споменик „Слобода“, подигнут 1951. године, у знак сећања на борце Народноослободилачке борбе, аутора вајара Сретена Стојановића и споменик људском немару, подигнутом 2010. године на иницијативу еколошких организација.

Iriski venac
Iriški venac, restoran Lugarnica 002
Iriški venac 004
Iriški venac 007
Iriški venac, spomenik Sloboda 002
Iriški venac, Info centar 002
Иришки венац
Iriški venac 009
Иришки Венац
Ндм. висина502 m
Географија
ЛокацијаСрбија Ириг, Србија
МасивФрушка гора
Јарчина

Јарчина је систем река и канала у сремском региону, Војводина, Србија укупне дужине 53 km, који се улива у реку Саву. Систем обухвата реке Међеш-Јарчина Галовица-Прогарска Јарчина.

Јурај Тушјак

Јурај Тушјак (svk. Juraj Tušiak; Бачки Петровац, 26. јануар 1935 — Иришки Венац, 17. јануар 1986) био је словачки песник, прозни писац и преводилац.

Видиковац Бранковац

Видиковац Бранковац се налази на Фрушкој гори, на 465 м.н.в.

Смештен је у централном делу, на путу Иришки венац—Црвени Чот. Удаљен је 10km од бање Врдник у правцу северозапада. Са видиковца се пружа поглед на Нови Сад. Видиковац Бранковац је једно од посећенијих излетишта на Фрушкој гори.

Видиковац Змајевац

Видиковац Змајевац , као једно од најпосећенијих, налази се на Фрушкој гори, на 421 м.н.в.

Смештен је у централном делу Фрушке горе на путу Иришки венац—Црвени Чот, северно од Врдника. Са видиковца се пружа поглед на Срем и бању Врдник. Простор је уређен за посетиоце са клупама и надстрешницама. Недалеко су и Иришки венац и Лединачко језеро до којих се може стићи шумским путем.

Видиковац Орлово бојиште

Видиковац Орлово бојиште се налази на Фрушкој гори изнад Поповице, у правцу Иришког Венца.Орлово бојиште је некадашњи каменолом са чијег врха се пушта прелеп поглед на Иришки венац. Омиљено је место планинара и спортских пењача који се овде окупљају да вежбају и организују своје импровизоване полигоне. У плану је изградња планинарског дома и професионалног пењалишта за freeclimbing, с циљем да читава локација постане нека врста планинарског центра.

Витомир Кораћ

Витомир Кораћ (Шид, 26. јануар/14. април 1877 — Иришки Венац, 5/8. септембар 1941), публициста и политичар.

Змајевац (Фрушка гора)

Змајевац је излетиште на Фрушкој гори, налази се на раскршћу Партизанског пута и пута Врдник–Раковац.Недалеко од излетишта су и Иришки венац и Лединачко језеро до којих се може стићи шумским путем. Са Змајевца се пружа један од најлепших погледа на Срем, опремљено је многобројним дрвеним клупама и столовима, од којих су неки наткривени као прави летњиковци и потпуно усклађени с окружењем. Постоје и озидана ложишта која олакшавају припрему роштиља.

Национални парк Фрушка гора

Национални парк Фрушка гора се налази у Војводини, у Србији, недалеко од Новог Сада. Године 1960. је проглашен националним парком.Највиши врх је Црвени Чот (539 m), а најзначајнији туристички центар Иришки венац. Пружа се дуж десне обале Дунава, дуга 78, а широка 15 km. Стварање планине почело је у мезозоику, пре 90 милиона година; научници је називају „огледало геолошке прошлости“. На њој су пронађене 164 животињске фосилне врсте, старе око 123 милиона година. Флору Фрушке горе чини око 1500 биљних врста.Фрушка гора богата је шумама храста, граба, букве, липе и другог дрвећа, са заштићених преко 50 биљних врста.

На планини постоји и више археолошких налазишта (неолит, бакарно, бронзано и римско доба), као и стари фрушкогорски манастири (укупно 17), настали од краја 15. до 18. века, познати по специфичној архитектури, богатим ризницама, библиотекама и фрескама. Средиште управе Националног парка је у Сремској Каменици.

Национални паркови Србије

У Србији има пет националних паркова, као заштићена подручја од изузетног природног, али и културно-историјског значаја.

Национални паркови подразумевају један од највиших облика заштите животне средине. Заштита природе у Србији има дугу традицију. Први писани траг о томе се налази у Душановом законику (члан 123.) из 14. века, где се дефинише могућност и забрањује прекомерна сеча шума у тадашњем Српском царству. Својим укупним вредностима данас национални паркови надилазе границе Србије и укључени су у Европску федерацију националних паркова - EUROPARC.

Партизански пут

Партизански пут на Фрушкој гори је њена жила која се простире целом њеном дужином од источног, ка западном делу. Она је главна саобраћајница дужине око 45 km која својим већим делом пролази кроз шуму. Почиње у близини Банстола на источној, а завршава се на раскрсници Визић-Нештин на западној страни Фрушке горе.

Планинарски дом Змајевац

Планинарски дом Змајевац се налази у источном делу Фрушке горе, у близини видиковца Змајевац. Недалеко од дома је раскрсница путева Раковац—Врдник и Иришки Венац—Црвени Чот. Власништво је ПСД Змајевац из Врдника.Дом има приземље и поткровље. У приземљу је кухиња, трпезарија и велика покривена тераса и две мање собе. У поткровљу су још седам двокреветних соба, са укупним капацитетом 18 лежајева. У трпезарији се налази велики камин. Поред дома је велики амфитеатар са око 800 места погодан за разне приредбе.Дом ради као угоститељски објекат и стално је отворен.

Ранч Добро прасе

Ранч Добро прасе је сеоско туристичко домаћинство у Старим Лединцима, на обронцима Фрушке горе. Оснивачи ранча су и волонтери у локалној НВО „Активна Фрушка” која се бави екологијом и промоцијом рекреативних активности на Фрушкој гори, у оквиру које постоји коњички клуб и пешачки клуб.Ранч Добро прасе располаже једним апартманом за смештај до пет особа, као и мини кампом. Апартман је могуће користити током целе године, а мини камп само у пролећном и јесењем периоду (током летњег школског распуста у том простору се одржава коњички камп за децу).

У кругу до пет километара се налази видиковац Чукала, извор код Поповице, Поповичко језеро, Вага, Перина пећина, Орлово бојиште, Испосница у стени, Лединачко језеро, извор Звечан, турске чесме, Лединачка кула, Православна црква, старо гробље...

У кругу до десет километара се налази Манастир Раковац, излетиште Змајевац, Врдничка кула, Думбовачки водопад, Иришки Венац, река Дунав.

Списак радио станица у Србији

Списак активних радио станица у Србији у периоду од 2011. до 2018. године

Списак споменика НОБ у Војводини

Списак споменика посвећених Народноослободилачкој борби, од 1941. до 1945. године, као и народним херојима и истакнутим личностима Народноослободилачког покрета који се налазе у Аутономној Покрајини Војводини. Због обимности чланак је подељен у три целине.

Споменик људском немару

Споменик људском немару се налази на Фрушкој гори, непосредно уз раскрсницу на превоју Иришки Венац, симболизује загађивање Фрушке горе, треба непрестано да опомиње на проблематику загађивања Националног парка Фрушка гора.Откривен је 2010. године, а направљен је од железничких шина, које су офарбане у живе боје и укрштене у облику пешчаног сата. Висок је седам метара, а у горњем делу, у мрежи, налази се кабасти отпад који је пронађен на Фрушкој гори, попут делова аутомобила, делова шпорета и слично.Споменик су саградили Војвођанска зелена иницијатива и Студентска асоцијација Факултета техничких наука у Новом Саду, уз подршку волонтера еколошких организација. Пројекат су подржали Министарство животне средине и просторног планирања, покрајински Секретаријат за спорт и омладину, Национални парк Фрушка гора, Железнице Србије, компанија „Лафарж” и Град Нови Сад.

Торањ на Иришком венцу

ТВ торањ на Иришком венцу подигнут је 1975. године и висок је 170 метара. Састављен је од: бетонског стуба (120 m), радио-антене (30 m) и антенског стуба за ТВ сигнал (20 m). Торањ је делимично срушила НАТО авијација током НАТО бомбардовања СРЈ, а штета је процењена на 11,5 милиона долара.

Фрушка гора

Фрушка гора је острвска планина у Србији, у оквиру које се налази национални парк. Највећи део Фрушке горе се налази у северном делу Србије, у Срему, делу аутономне покрајине Војводине, док мали део залази у источну Хрватску, у Вуковарско-сријемску жупанију.

Фрушка гора се простире дужином од око 78 km и ширином од 12 до 15 km и захвата површину од 255 km². Део Фрушке горе је 1960. године проглашена националним парком и тиме је постала први национални парк у Србији. Највиши врх је Црвени Чот (539 m).

Хотел Норцев

Хотел Норцев је хотел са три звездице, налази се на Фрушкој гори, у близини ТВ торња на Иришком Венцу. Послује у оквиру Привредног друштва „Одржавање и услуге” из Новог Сада, формираног 2004. године, издвајањем из ЕПС Војводина.

Налази се на 506 метара надморске висине, удаљен је 20km од Новог Сада, 65km од Београда и 4km од раскрснице на Иришком Венцу.

Хотел располаже са 39 соба, 4 апартмана као и са једним председничким апартманом. Такође, има четири сале и сепаре са 280 места и озвучењем, технички опремљену учионицу са 15 компјутера, интернет конекцију, сауну, теретану, затворен базен, салу за стони тенис, као и брдско-планинске бицикле.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.