Имам

Имам (арап. الإما, перс. امام) је арапска реч за вођу.

Реч имам може имати више значења [1]:

1. Муслимански свештеник коме је главна дужност да предводи скупно клањање намаза у џамији (свакођневно пет путу). За време молитве имам стоји пред скупом и руководи клањањем. Зове се још и џамијски имам. Ако је, поред тога, задужен и неким другим верским службама за целу једну махалу (као што је опремање умрлих за сахрану и сл.). онда се зове махалски имам. Ако је пак задужен таквим дужностима за читав један џемат (муслиманска верска општина) и уз то води верске матичне књиге, онда се зоне џематски имам или имам-матичар.

2. Имам се зове и свако оно верски образовано лице, макар и не било свештеник, које руководи Скупним клањањем наммаза, било у џамији, у кући или на неком другом месту

3. Титула великих исламских научника: Имами-Газалија, Имами-Азам, Имами-Малик итд. У овом случају имам значи »вођа"

4. Главно зрно теспиху {бројаници), које је обично дуже од других, стоји на врху теспиха и редновно је украшена кићанком.

Имам може бити и вођа неког подручја. Нарочито је значајан код Шиита. На почетку ислама, Имам је означавао Халифа код Шиита и Сунита - две постојеће фракције ислама.

Најпознатији је први, Имам Али, чији гроб се данас налази у Наџафу (Ирак), па је најсветије место Шиита одмах после Меке и Медине.

Види још

Извори

  1. ^ Абдулах Шкаљић: Турцизми у српскохрватском језику
1. јануар

1. јануар је први дан календарске године у јулијанском и у Грегоријанском календару. Овде се календарска година односи на редослед којим су месеци приказани, од јануара до децембра. Први дан средњовековне јулијанске године је био обично неки други дан, а не 1. јануар. Овај дан је усвојен као први дан јулијанске године од стране свих западноевропских земаља изузев Енглеске између 1450. и 1600. године. Грегоријански календар објављен 1582. године није одређивао да 1. јануар буде Новогодишњи дан, нити први дан своје бројане године. Иако је Енглеска почињала своју бројану годину 25. марта (Дан даме или Дан објављивања), између 13. века и 1752, 1. јануар се називао Новогодишњи дан, и био је, са Божићем и повремено Дванаестом ноћи, празник када су се размењивали поклони. Остаје још 364 дана у години (365 у преступним).

27. септембар

27. септембар (27.9.) је 270. дан у години по грегоријанском календару (271. у преступној години). До краја године има још 95 дана.

Ја имам таленат!

Ја имам таленат! српски је талент-шоу као део Got Talent серије које се приказивало од 21. септембра 2009. до 1. јуна 2017. године. Водитељи током прве четири сезоне били су Ивана Бајић и Владимир Алексић (глумац), а током пете сезоне Ана Михајловски.

Прва и пета сезона Ја имам таленат! емитована је на Пинк ТВ, а друга, трећа и четврта на РТС 1.

Јефим Богољубов

Јефим Богољубов (рус. Ефим Дмитриевич Боголюбов; рођен је 14. априла 1889. у Кијеву, Украјина, а умро 18. јуна 1952. у месту Триберг им Шварцвалд у Немачкој) је био украјински велемајстор.

„Када имам беле фигуре побеђујем јер имам беле фигуре. Када имам црне фигуре побеђујем јер сам Богољубов.”

Био је водећи украјински шахиста. Емигрирао је у Немачку 1926. а 1951. добија од ФИДЕ титулу велемајстора.

Играо је мечеве за титулу шампиона света два пута, оба пута против Александра Аљехина. Први пут је изгубио са скором 15½-9½, а други пут са 15½-10½.

Бого-Индијско шаховско отварање је названо по Богољубову: 1. d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 Lb4+.

Џихад

Џихад (арапски: جهاد‎ ) означава свети рат код муслимана. Реч џихад значи напор који је усмерен против злих намјера и страсти. Реч долази из корјена иџтихад, који је један од принципа права.

Џихад као свети рат су протумачили сунитски верски правници за време Омејада и Абасида са ширењем Ислама у Азију и по Магребу. Циљ светог рата је експанзија ислама односно његова одбрана (пример је одбрана од крсташа). У тој борби смеју учествовати само одрасли мушкарци а они који дају живот у њој постају мученици и иду у рај. Џихад није један од пет канонских стубова Ислама осим код „неправоверних“ Карџита, којима је Џихад шести стуб ислама.

Пред почетак џихада, невернике је потребно, у складу са Суном, позвати ка преображењу, а то не важи за људство књиге (Хришћани и Јевреји) којима је дозвољено да задрже своју веру. У крајевима као што су Африка и Индија џихад је био изговор за покоље.

Данас џихад искоришћавају разне верске секте и удружења. За шиите џихад није могућ док се не врати дванаести имам.

Алија

Алија ибн Аби Талиб или Алија (арап. علي بن أﺑﻲ طالب‎)‎ (25. мај 600. или 16. март 599 — 27. јануар 661) се сматра код сунита четвртим од четири праведна халифа. Шиити га сматрају првим имамом и првим правим халифом. Алија је био Мухамедов рођак, а касније је оженио Мухамедову ћерку Фатиму. Алија је први мушки који је прихватио ислам. Био је халиф од 656. до 661., а шиити га сматрају имамом од 632. до 661.

Амбасадори

Амбасадори су били популарна поп група из Сарајева, Босне и Херцеговине, Југославије у периоду од 1968. до 1989. године.

У групи су у различитим периодима свирали Срђан Стефановић, Слободан Вујовић, Роберт Ивановић, Енес Бајрамовић, Владо Правдић, Андреј Стефановић, Крешимир Влашић...

Током времена у групи су певали: Здравко Чолић, Хајрудин Варешановић, Јасна Госпић и Исмета Дервоз.

Група је учествовала на фестивалу "Песма Евровизије 1976." године са песмом „Не могу скрити своју бол“.

Најпознатији хитови: „Дођи у пет до пет“ и „Земљо моја“.

Ана Бекута

Ана Бекута (рођена као Нада Полић; Прибојска Бања, 6. септембар 1959) српска је певачица фолк и поп-фолк музике. На естради је више од тридесет година, а до сада је снимила осамнаест албума и хитове - Ја нисам рођена да живим сама, Ти ми требаш, Рано моја, Бекрија, Остављена, Весељак, Имам један живот, Олуја, Краљ поноћи, Златиборске зоре, Заволех те, Све сам стекла сама, Умри мушки, Успомене, Треба времена, Црвен конац, Бројаница, Маните се, људи...

Вера Чукић

Вера Чукић (Београд, 16. децембар 1938) је српска глумица. У браку је са сценаристом Горданом Михићем са којим има ћерку Ивану Михић, такође глумицу.

Глорија (бугарска певачица)

Глорија (буг. Глория) (Русе, Бугарска; 28. јун 1973.) је уметнички назив за бугарску фолк и поп-фолк певачицу Галину Пеневу Иванову (буг. Галина Пенева Иванова) .

Дванаестници

Дванаесторица (арапски: اثنا عشرية) или дванаестеро-имамски шиити, су присталице наука о дванаесторици имама. Познати су и као имамити и важе као главна (најбројнија) грана шиита. Дванаестороимамска вјера је званична у Ирану од времена сафавидске династије 1501. године. Значајна је и у Ираку, Либану и Пакистану.

Дванаестороимамнци разликују се од седмороимамских исмаилита. Они вјерују, да ће се једног дана дванаести имам, звани имам Махди (очекивани), који се је у 11. веку прекрио код Самаре надомак Багдада, приказати и направити свет праведнији.

Имамат се преноси Алаховом вољом, почевши од Мухамеда и Имам Алије. Имамима се приписују божанске вредности, што је код Сунита безбожништво односно кривовјера.

Иако дванаестороимамци врше хаџилук у Меку за њих је гроб имама у Карбали (Имам Хусеин- Алијев син ), Наџафу (Имам Али), Казимајну (Казими) и у иранскоме Машаду (гроб осмог Имама) већег значаја.

Имам двије маме и два тате

Имам двије маме и два тате је југословенски филм из 1968. године. Режирао га је Крешимир Голик, а сценарио су писали Крешимир Голик и Мирјам Тушек

Имам право на своје мишљење

Имам право на своје мишљење или свако има право на своје мишљење, је изјава која се често појављује у реторици или расправи, дебати. Када се позивање на право на мишљење користи као одбрана аргумента, тада ова изјава представља неформалну логичку грешку типа Црвена харинга. Да ли неко има право на било шта је потпуно ирелевантно за то да ли је његова конкретна тврдња истинита или није. Позивање на постојање права на мишљење је аутоматски неуспех да се одбрани изнесени аргумент, став или тврдња. Због тога се може сматрати врстом предаје или несвесног признања да је саговорник у праву. Таква изјава међутим, може такође бити позивање на сопствену слободу, или одбијање да се уопште учествује у дискусији базираној на логици.

Калифат

Калифат или халифат (арап. Ḥilafa‎; — наслеђе) облик је владавине у ком је врховни владар законити наследник Мухамеда, изабран међу најпобожнијим и најобразованијим муслиманима. Такав облик владавине није наследан. Наслеђе муслиманских царстава, која су постојала у исламском свету, обично су описана као „калифати“. Калифат представља суверену државу свих муслиманских верника или уме.

У најранијим данима, први калифат, праведни калифат, показивао је елементе непосредне демократије (Шуре). У почетку су то водили Мухамедови ученици и породица, као наставак религијиског система који је он увео.

Сунитска грана ислама налаже да поглавара државе, калифу, треба да бирају муслимани или њихови представници. Следбеници шиитског ислама, сматрају да би калифа требало да буде имам којег је изабрао Бог (Алах) из Ахлу ел Бејт ( „породица куће“, Мухамедови директни потомци). Од краја периода Праведног калифата па све до 1924. године, калифатима су, понекад и више од једне у исто време, владале династије.

Прва од њих је била Умајадска династија, која је понекад била праћена и осталим династијама, а последња је Османска династија. Године 2014. је Исламска Држава у Ираку и Леванту прогласила себе за калифат и прогласила Абу Бакра ел Багдадијаа као свог калифу.

Мартин Лутер Кинг

Мартин Лутер Кинг (енгл. Martin Luther King, Jr.; Атланта, 15. јануар 1929 — Мемфис, 4. април 1968) је био амерички баптистички свештеник и борац за грађанска права.

У борби за равноправност Афроамериканаца у САД користио је методе ненасиља и грађанске непослушности. 4. априла 1968. у Мемфису га је убио Џејмс Ерл Реј, пред почетак промоције „Кампање сиромашних“, коју је покренуо почетком те године. Добитник је и Нобелове награде за мир 1964. године.

Сматра се једним од најбољих говорником у историји Сједињених Држава. Његови говори и проповеди попут „Волите своје непријатеље“ и „Имам сан“, данас су баштина не само Американаца већ и целог човечанства. Заједно са говорима Махатме Гандија и делом Толстоја „Истина Божија је у теби“, постали су манифест ненасилне борбе за људска права.

Мартина Лутера Кинга је постхумно, 1977. године, одликовао председник Џими Картер Председничком медаљом слободе. Од 1986. године се у САД обележава дан посвећен њему, а 2004. године му је постхумно додељена конгресна Златна медаља. Иако за живота оспораван и критикован од стране режима (ФБИ га је пратио и прислушкивао) и својих сународника (Малколм Икс и Црни пантери били су за револуционарну борбу) постао је један од симбола САД и афроамеричке заједнице. Данас око 730 већих и мањих градова у САД има улицу која носи његово име.

Мађарски језик

Мађарски језик (мађ. magyar nyelv) је језик који припада угарској подгрупи угро-финских језика који су део уралских језика. Једини слични језици су хантијски и мансијски. Њиме говори 14,5 милиона људи.

Мађарски је службени језик Мађарске, један од шест службених језика Аутономне Покрајине Војводине (Србија), као и службени језик на локалном нивоу у деловима Румуније (Трансилванија) и Републике Словеније (околина места Лендава, у источној Словенији). Поред тога, мађарски се говори и у деловима Словачке, Украјине, Хрватске и Аустрије, али у њима не ужива статус службеног језика. Пошто је мађарски језик службени језик Мађарске, он је истовремено и један од службених језика Европске уније.

Мађарски језик специфичан је по томе да има велики број падежа (лингвисти се не слажу око тачног броја, али сматра се да их има барем 18, остале сматрају изузецима, којих има много), што га чини прилично компликованим за учење. Именица ház која значи кућа поприма облик házból у значењу из куће, házban у значењу у кући, házba у значењу у кућу, házról у значењу са куће или „о кући“, házon у значењу до куће, házra у значењу према кући, итд. Ово је типично за аглутинативне језике, као што је и мађарски. У мађарском школству се ни не користе падежи, него други системи анализе језика.

Комплексности мађарске граматике доприноси и чињеница да мађарски не познаје глагол имати. Ја имам се на мађарском језику исказује са nekem van, што у дословном преводу значи мени постоји.

Глаголи се конјугирају у зависности од тога, да ли имају комплиментаран објекат или не. Látok значи Ја видим (нешто), али Látom a könyvet значи Ја видим књигу.

Мађарски језик има пуно заједничких речи са српским, а много речи су и један и други језик преузели из турског и немачког језика. Тако се на мађарском папуча каже papucs, кључ је kulcs, сто (астал) је asztal, итд. Има примера да је мађарски језик позајмио словенске речи као kovács, али има и мађарских речи у српском језику, као што је то на пример ашов.

Славко Вранеш

Славко Вранеш (рођен 30. јануара 1983. у Пљевљима) је црногорски и српски кошаркаш. Игра на позицији центра, а тренутно је без ангажмана. Са висином од 2,29 m, један је од највиших кошаркаша на свету.

Шиизам

Шиизма или шиитски ислам (арап. شيعة‎, ши`а Али — „Алијева странка“) су други по величини огранак ислама. Верници се најчешће зову шиитским муслиманима или шиитима. Шиитски ислам је била друга по величини грана Ислама 2009. године, кад су они сачињавали 10–13% светске муслиманске популације. Дванаестници шиити (Ithnā'ashariyyah) су највећа грана шиитског ислама, која по процени из 2012. године обухвата 85 % шиита.По историјском пореклу шиити признају Мухамедовог нећака Алију и његове потомке за једине пуноправне наследнике Мухамедове световне и духовне власти (калифи и имами). Шиизме сматрају да је Али био божански именован као наследник Мухамеда, и као први имам. Шиити такође проширују ову имаматну доктрину на Мухамедову фамилију, ехли-бејт („људе/фамилију куће“), и неке особе међу његовим потомцима, познате као имами, за које се сматра да поседују специјални духовну и политичку надлежност над заједницом, непогрешивост и друге божански рукоположене особине. Мада постоје многе шиитске подсекте, модерни Шиитски ислам се дели у три главне групације: дванаестници, исмаили и зејдити, при чему су дванаестороимамци највећа и најутицајнија група међу њима.Шиитски ислам се првенствено супротставља сунитском исламу, чији поборници верују да Мухамед није именовао наследника и сматрају Абу Бакра (који је именован калифом путем шуре, i.e. концензуса заједнице) валидним калифом.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.