Илиндан

Илиндан је хришћански и народни празник који се слави 20. јула по јулијанском календару, односно 2. августа по грегоријанском календару. Посвећен је Светом пророку Илији.

Elijah 1570s
Свети Илија

Словенска традиција

У српским песмама, Илија решава спор земље и неба о правди и кривди, пошто је неко време боравио на земљи и спознао да је «кривда на земљици црној». Илија кажњава људе за њихове грехове, затварајући небо на три године тако да сунце не греје, а киша не пада; шаље богиње. У народним представама, Илија је домаћин грома, муња и кише (уп. народне називе свеца — Гръомовник, Гръмоделац, Гръмоломник).

Руски сељаци из околине Смољенска су сматрали да киша пада на земљу када Илија небом развози воду за свеце, па је проспе. По веровањима Бугара, Илија приморава душе умрлих Цигана да праве град, који ће пасти на њиве грешника. По веровањима, муње су трагови Илија кола (бел.) или огњених стрела, којима Илија с неба гађа ђаволе, ламје, хале (ист. слов., јуж. слов.). Од удара копита коња пророка Илије или од његових громовитих стрела настају извори, који су у народу поштовани као «свети»[1].

Извори

  1. ^ Словенска митологија енциклопедијски речник // Редактори Светлана M. Толстој Љубинко Раденковић — Zepter book world, Beograd, 2001

Види још

Спољашње везе

Јакуповци

Јакуповци су насељено мјесто у општини Лакташи, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 1.180 становника, а према прелиминарним резултатима Пописа становништва у БиХ 2013. године, у насељу је пописано 1696 становника. У Јакуповцима се налази црква Светог Илије и Основна школа „Младен Стојановић“, која је подручна школа ЈУ ОШ ,,Младен Стојановић” Лакташи. Сваке године на Илиндан, 2. августа, код цркве у Јакуповцима одржава се народни збор.Наплатне рампе за аутопут Бањалука — Градишка налазе се у овом мјесту.

Август

Август је осми месец у години и има 31 дан.

Почетак месеца по јулијанском календару почиње 14-тог дана грегоријанског календара.

По црквеном рачунању циклуса времена је последњи или дванаести месец.

Антифашистичко собрање народног ослобођења Македоније

Антифашистичко собрање народног ослобођења Македоније (мкд. Антифашистичко Собрание на Народното Ослободување на Македонија; скраћено АСНОМ) је представљало врховно представничко, законодавно и извршно тело Демократске Федералне Македоније у периоду од августа 1944. до априла 1945. године. Конституисана је 2. августа 1944. године, на свом Првом заседању, а 16. априла 1945, на Трећем заседању је прерасло у Народну скупштину Македоније.

Бугојно

Бугојно је градско насеље и сједиште истоимене општине у средишњем дијелу Федерације Босне и Херцеговине, БиХ, на путу са сјевероистока ка југозападу и Јадранском мору. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у насељеном месту Бугојно пописано је 17.202 лица.

Велики народни збор у Марићкој

Збор у Марићкој се одржава 1. августа и 2. августа сваке године. Празнује се православни празник Илиндан. Овај збор траје 2 дана и један је од највећих зборова на подручју Босне и Херцеговине и Републике Српске. Упоредо са збором популарно је и камповање, па многи постављају своје шаторе на великој пољани испред цркве. На збору сваке године гостују и многе естрадне звијезде међу којима су Бора Дрљача, Станојка Бодирожа, Баја Мали Книнџа и многи други.

Традиционални збор се одржава код старе Црква Светог пророка Илије у Марићкој Средњој Марићкој и окупља сваке године по неколико хиљада посетилаца и читаве земље и региона.

Грмечка корида

Грмечка корида је назив за традиционалне борбе бикова, код крајишких Срба, са Грмеча. Борбе се традиционално одржавају сваке године у прву недјељу иза Илиндана (2. августа). Данас, ова манифестација је у оквиру Илинданских свечаности, а организује се уз помоћ локалне заједнице у Оштрој Луци и Владе Републике Српске. Године 2015. одржана је 243. корида по реду.

Железничка станица Табановце

Железничка станица Табановце је прва станица на прузи Скопље—Табановце. Налази се насељу Табановце у општини Куманово.

Жеравице (Хан Пијесак)

Жеравице су насељено мјесто у општини Хан Пијесак, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 215 становника.

Илиндански устанак

Илиндански устанак (мкд. Илинденско востание) један је од највећих и најзначајнијих догађаја у модерној историји Северне Македоније. Вођен је против Османског царства, за аутономију Македоније.

Илинден (насеље)

Илинден (мкд. Илинден, раније Белимбегово) је насеље у Северној Македонији, у северном делу државе. Илинден је седиште истоимене општине Илинден, која окупља источна предграђа Града Скопља.

Илија (пророк)

Илија или Елаја (хебр. אליהו [Eliyahu]) је био израелски пророк из 9. века п. н. е. Помиње се у Талмуду, Библији и Курану.

Купрес

Купрес је градић и седиште истоимене општине у југозападној Босни, смештен на крајњем сјеверу Кантона 10, Федерација Босне и Херцеговине, БиХ.

Само мјесто је познато у прошлости по многим великим биткама и сукобима због свог геостратешког положаја (Купрешка висораван) и као мјесто првих сукоба који су означили почетак грађанског рата у БиХ, а данас по зимским спортским садржајима, па представља једну од посећенијих туристичких дестинација у Босни и Херцеговини.

Лончаревићи

Лончаревићи Цвијовићи, Раденовићи и Секуловићи су братства са различитим предањима за која се испоставило да припадају истом роду. Лончаревићи и Цвијовићи славе Св. Стефана Дечанског (Мратиндан) док Раденовићи из Плава славе Илиндан).

Лончаревићи су према предању Андрије Јовићевића из Плавско-гусињске области од Милића из Бјелица славе Јовандан. Лончаревићи су се из Куча настанили у Васојевиће.

Сродни Лончаревићима, Цвијовићима и Раденовићима су Секуловићи (Братоножићи) славе Митровдан.

Цвијовићи из околине Пљевље према предању потичу од династије Бранковић.

Секуловићи из Утрга у Подгору су према предању пореклом из Васојевића као и Лончаревићи, у Утргу су прибраћени Мијачима у Бјелицама и славе Митровдан као сви Мијачи.

Мала Јасикова

Мала Јасикова је насељено место града Зајечара у Зајечарском округу. Према попису из 2011. било је 212 становника (према попису из 2002. било је 332 становника). Овај драстичан пад броја становника је проузрокован лошом економском ситуацијом, како на локалном нивоу тако и на целој територији општине Зајечар.

Мала Јасикова је смештена готово на једнакој раздаљини од три битнија града овог дела земље. Наиме, на 24 km од средишта општине, града Зајечара, на 33 km од Неготина и на 34 km од Бора.

Највећи део мештана села је православне вероисповести те сходно томе обележава одређене хришћанске свеце. Сеоска заветина, коју слави свако домаћинство у селу је Илиндан (Свети Илија) и обележава се свакoг 2.августа. Поред наведене заветине, најчешће крсне славе које мештани обележавају су Света Петка, Свети Никола и Аранђеловдан.

Село је формирано на месту с траговима раније насељености. Помиње се у турским пописима у 15. и 16. веку као село Јасикова. По предању све до 18. века је с Великом Јасиковом чинила једно насеље, на месту Велике Јасикове.

Године 1846. Мала Јасикова је имала 71, 1866. године 95 а 1924. године 126 кућа.

Становништво је пореклом углавном из Румуније.

Масакр у Санском Мосту

Масакр у Санском Мосту, познат и као масакр на Шушњару, је масовно погубљење српског и јеврејског становништва које су починиле усташе хрватске и муслиманске националности августа 1941. године у овом граду и његовој околини.

Тачан број жртава није никада прецизно утврђен. Постоје подаци да је том приликом побијено 5.500 Срба и око 40 Јевреја, становника Санског Моста и околине.

У извјештају о стању од априла 1941. до марта 1942. године, који је сачинио Гестапо, наводи се да је само на Илиндан 1941. године у Санском Мосту извршен покољ 2.862 мјештана Срба, а у извјештају су уписана и имена дјевојака које су усташе тих дана силовале у Сухачи, Кљевцима и другим селима насељеним искључиво српским становништвом.На том мјесту је подигнут меморијални комплекс Шушњар.

Општина Илинден

Општина Илинден је једна од општина Скопског статистичког региона у Северној Македонији. Седиште општине је истоимено насеље Илинден.

Покољ у Челебићу

Покољ у Челебићу је догађај који се збио 29. и 30. јула 1941. на православни празник Огњену Марију. Тог дана, на почетку Другог светског рата, у основној школи у Челебићу код босанског града Ливна је од стране хрватских усташа побијено око четири стотине Срба који су потом затрпани у рупе и јаме око Челебића.

Травник

Травник (лат. Herbosa, -ae, f.) је град у Федерацији Босне и Херцеговине, Босна и Херцеговина. Налази се у долини ријеке Лашве, окруженој планинама Влашић на сјеверу и Виленица на југу, Травник је административни и политички центар средње Босне. У њему је седиште истоимене општине. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у Травнику је пописано 16.534 лица.

Црква Светог Георгија у Сечој Реци

Црква Светог Георгија у Сечој Реци, насељеном месту на територији општине Косјерић, подигнута је 1903. године, поред старе цркве брвнаре из 1812. године. Припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Темељи цркве, посвећене Светом великомученику Георгију, постављени су 1900. године, а освећење је извршено 1925. године. На цркви се налазе четири спомен плоче са уклесаним именима пострадалих у ратовима 1912—1918. Изнад плоча на северној страни уметник Михаило Миловановић је насликао композицију „Српска мајка”, представљену као жену у народној ношњи са раширеним рукама у облику крста која на симболичан начин представља страдање Србије и српског народа. Композиција је обновљена на Илиндан 2015. године.

Између нове зидане и старе цркве брвнаре подигнут је звоник, за кога се поуздано зна да је подигнут пре новог храма. У порти, око цркве брвнаре и у две собрашице постављени су споменици крајпуташи, постављени од стране родбине ратника који се нису вратили из ослободилачких ратова 1912—1918. године.

Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.