Издавачки фонд Српске православне цркве

Издавачки фонд Српске православне цркве Архиепископије београдско-карловачке је установа Српске православне цркве која се бави издавачком, трговачком и мисионарском дјелатношћу.

Историјат

Издавачки фонд је основан 1996. године одлуком патријарха српског Павла. Он је био први предсједник Фонда.

Циљеви Фонда су:[1]

  • да помаже издавање уџбеника за богословије и Богословски факултет Српске православне цркве;
  • да помаже издавање књига вјерске, моралне и национално-историјске садржине;
  • да помаже издавање службеног листа Српске православне цркве, новина и других стручних и научних часописа и публикација, брошура, цртежа и образаца Српске православне цркве;
  • да помаже издавање богослужбених књига, издавање и штампање икона;
  • да помаже црквено појање, издавање књига црквеног појања, снимање и издавање аудио, видео и фоно-касета, и да помаже другу издавачку делатност Српске православне цркве.

Дјелатност

Издавачки фонд је од октобра 2007. године организован као пословни систем Архиепископије београдско-карловачке подијељен на издавачки, графички, трговачки и медијско-мисионарски сектор.[1]

У оквиру издавачке дјелатности покренуто је више пројеката: Сабрана дела патријарха Павла,[2] Монографија „Слово љубве“, Манастири и цркве Архиепископије београдско-карловачке (у два тома) и издања из области црквеног појања. У оквиру графичког сектора запажену улогу врши Штампарија Српске патријаршије. Она је већ два пута била добитник награде „Златни печат“ која се додјељује на Међународном сајму графичке и папирне индустрије ГРАФИМА, који се одржава од 1979. године у организацији Београдског сајма књига.[3][4] Улога трговачког сектора је да се бави великопродајом која покрива простор цијеле Српске православне цркве, а у малопродајне сврхе отварају се и посебни објекти. У оквиру Издавачког фонда дјелује и радио Архиепископије београдско-карловачке под називом „Слово љубве“.[5]

Издавачки фонд излаже своја дјела на Београдском сајму књига, а у организацији Штампарије СПЦ организује се Божићни сајам и други пројекти са мисионарским садржајима.

Референце

  1. 1,0 1,1 Издавачки фонд Српске православне цркве Архиепископије београдско-карловачке, Приступљено 2. 9. 2014.
  2. ^ Патријарх Павле: Глас вапијућег у пустињи („Печат“, 17. новембар 2011), Приступљено 2. 9. 2014.
  3. ^ “Златни печат” Штампарији СПЦ („СПЦ“, 8. октобар 2010), Приступљено 2. 9. 2014.
  4. ^ Златни печати Штампарији СПЦ („СПЦ“, 24. септембар 2011), Приступљено 2. 9. 2014.
  5. ^ Слово љубве, радио Архиепископије београдско-карловачке, Приступљено 2. 9. 2014.

Спољашње везе

Верско добротворно старатељство

Верско добротворно старатељство (ВДС) хуманитарна је организација која делује у оквиру Српске православне цркве.

Прво ВДС је основано при Архиепископији београдско-карловачкој и отпочело је са радом 1967. по благослову тадашњег патријарха српског Германа. Данас, ВДС постоје и у другим епархијама Српске православне цркве.

Драган С. Танасијевић

Драган Танасијевић (рођен 26. априла 1959. године у Београду) је истакнути уметник фотографије, чији су радови постали саставни део приватних и музејских збирки у Србији и свету. Његове фотографије, поред тога што су драгоцени историјски документ о знаменитим личностима нашег времена, представљају и специфичан уметнички доживљај личности портретисаних.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.