Издавачка кућа

Издавачка кућа је вишефункционалан појам. Може се односити на неку фирму која издаје музичке албуме (мада за ово постоји прецизнији појам „дискографска кућа“), затим која штампа књиге, часописе, слике, прави рачунарске програме и друго. Свака музичка издавачка кућа има своје клијенте, за које издаје албуме, а свака штампарска издавачка кућа по неколико часописа које издаје. Тако, на пример, издавачка кућа "Color Press Group" из Србије издаје магазине као што су „Браво“, „Свет“, „Хелоу“ и многе друге. Познате музичке издавачке куће у свету су "EMI Entertainment", "BMG", "Warner Bros.", "Virgin Records" и многе друге.

Hey, Mamma!

Hey, Mamma! песма је молдавске електропоп групе Санстроук Пројект са којом ће представљати Молдавију на Песми Евровизије 2017. у Кијеву. Песму је 6. фебруара објавила издавачка кућа Ragoza Music.

Line (песма групе Тријана Парк)

Line песма је летонске групе Тријана Парк са којом ће представљати Летонију на Песми Евровизије 2017. у Кијеву. Песму је 10. јануара објавила издавачка кућа Krap Records.

Југодиск

Југодиск је издавачка кућа из Београда.

Јуниверсал мјузик груп

Јуниверсал мјузик груп (енгл. Universal Music Group) америчко-француска је музичка корпорација подружница француског конгломерата Vivendi. То је највећа издавачка кућа на свету. Њено седиште је у Санта Моници, Калифорнија (САД).

Атлантик рекордс

Атлантик рекордс (енгл. Atlantic Records) америчка је издавачка кућа основана 1947. године.

Испод се налазе неки од музичких извођача који су потписали уговор са Атлантик рекордсом.

Градина

Градина може да се односи на:

Градина, као застарео израз за уређени зелени простор, парк, алеју.

Градина (археологија), назив за стара насеља рушевине неке тврђаве замка и археолошких локалитета

Логор Доња Градина, део система усташких концентрационих логора Јасеновац

Градина-башта, назив за баштуАрхеолошки локалитети:

Градина (Ариљача), археолошки локалитет у Ариљачи, општина Косово поље

Градина (Јелица), археолошки локалитет на планини Јелици

Градина (Клечка), археолошко налазиште које се налази у месту Клечка, у општини Липљан

Градина (Клинавац), археолошко налазиште које се налази у месту Клинавац, у општини Клина

Градина (Нови Раковац), археолошки локалитет на Фрушкој гори, код Новог Раковца, општина Беочин

Градина (Пећ), археолошко налазиште откривено на левој обали Пећке Бистрице у Пећи

Градина (Подујево), археолошко налазиште које се налази у општини Подујево, северозападно од старог гробља у насељу Доње Љупче

Градина (Постење), археолошко налазиште у месту Постење, општина Нови Пазар, Србија

Градина (Станишор), археолошко налазиште у општини Гњилане

Градина на Босуту, археолошко налазиште на Босуту, код Шида

Градина у Мартинићима, праисторијско налазиште, Црна Гора

Градина код Пала, археолочки локалитет у поштини Пале, Република Српска, БиХ

Добојска Градина, Добојска тврђава, општина Добој, Република Српска, БиХ

Градина (Мајдан), општина Горњи Милановац, СрбијаНасеља:

Градина (Приједор), насеље у општини Приједор, Република Српска, БиХ

Градина (Гацко), насеље у општини Гацко, Република Српска, БиХ

Градина (Калиновик), насеље у општини Калиновик, Република Српска, БиХ

Градина (Власеница), насеље у општини Власеница, Република Српска, БиХ

Градина (Дервента), насеље у општини Дервента, Република Српска, БиХ

Градина (Милићи), насеље у општини Милићи, Република Српска, БиХ

Градина (Даниловград), насеље у општини Даниловград, Црна Гора

Градина (Жабљак), насеље у општини Жабљак, Црна Гора

Градина (Пљевља), насеље у општини Пљевља, Црна Гора

Градина (Цетиње), насеље у општини Цетиње, Црна Гора

Градина (Цазин), насеље у општини Цазин, Федерација БиХ, БиХ

Градина (Велика Кладуша), насеље у општини Велика Кладуша, Федерација БиХ, БиХ

Градина (Травник), насеље у општини Травник, Федерација БиХ, БиХ

Градина (Фојница), насеље у општини Фојница, Федерација БиХ, БиХ

Градина (Зеница), насеље у општини Зеница, Федерација БиХ, БиХ

Градина (Шибеник), насеље у општини Шибеник, Хрватска

Градина (Врсар), насеље у општини Врсар, Хрватска

Доња Градина, насеље у општини Козарска Дубица, Република Српска, БиХ

Горња Градина, насеље у општини Козарска Дубица, Република Српска, БиХОстало:

Градина (језеро), језеро у општини Приједор, Република Српска, БиХ

Градина (Златибор), планински врх на Златибору, Србија

Градина, гранични прелаз код Димитровграда према Бугарској

Градина (Славонија), општина у Славонијиили:

Градина (часопис), часопис за књижевност, уметност и културу

Градина (издавачка кућа), издавачка кућа (1971-2012)

Дечје новине

Дечје новине је бивша издавачка кућа из Горњег Милановца, позната као највећи стрип издавач бивше СФРЈ. Осим часописа и стрипова, издавала је и књиге, као и албуме са самолепљивим сличицама.

Заштитни знак Дечјих новина, „дечак у искораку напред”, осмислио је дизајнер Раде Ранчић.

Дискографија Хилари Даф

Хилари Даф је у својој каријери снимила 3 студијска албума, 3 компилације, један божићни албум, један промотивини албум и један мини-албум. Званично је издала је 14 синглова. Поред тога, снимила је и 4 DVD музичких издања.

Дискос

Дискос је дискографска кућа која је смештена у Александровцу. Дискос је била једна од највећих издавачких кућа на простору некадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. За Дискос своје албуме су издавале највеће звезде народне музике.

Дискотон

Дискотон је била музичка издавачка кућа у СФРЈ. То је била највећа музичка издавачка кућа у Сарајеву и СР Босни и Херцеговини, за време бивше Југославије. Основан је 1973. године, а током свих 19 година њеног постојања главни и одговорни уредник је био Слободан Вујовић.

За Дискотон своје албуме су издавали бројни југословенски извођачи укључујући и култне групе као што су Бијело дугме (албуми од 1984. до 1988. године, са Тифом и Аленом Исламовићем као вокалним солистима), Забрањено пушење, Дивље јагоде, Индекси и бројне друге групе и певачи као што су Лепа Брена, Неда Украден, Здравко Чолић, Весна Змијанац. Дискотон је такође издавао албуме страних извођача за југословенско тржиште, као нпр. Стиви Вондер, The Temptations, The Commodores, Рој Харпер и Дајана Рос.

Највећи конкуренти Дискотону у то време су биле веће издавачке куће као што су Југотон из Загреба и највећа југословенска издавачка кућа ПГП-РТБ из Београда. За Дискотон се везује и један од највећих дискографских гафова на просторима бивше Југославије, када је 1974. године главни и одговорни уредник те куће Слободан Вујовић одбио да изда први сингл Бијелог дугмета „Топ/Ове ћу ноћи наћи блуз“, оправдавајући то „презаузетошћу другим пословима“. Момци из Бијелог дугмета су истог дана отрчали до загребачког Југотона и потписали два петогодишња уговора за ту издавачку кућу.

Почетком рата у Босни и Херцеговини, ова издавачка кућа је престала са радом. Зграда у којој су били смештени студио и фонотека потпуно је уништена током гранатирања Сарајева 1992. године, због чега је већина албума из каталога ове издавачке куће данас недоступна у мастер-квалитету (изузев мањег броја албума који су издати на компакт-диску од 1990. до 1992. године). Због тога су албуми Бијелог дугмета од 1984. до 1988. године које је издао Дискотон касније реиздати на компакт-диску са звуком реконструисаним са грамофонских плоча, што се примети приликом слушања (пуцкетање).

Лагуна (издавачка кућа)

Издавачка кућа Лагуна основана је у Београду 1998. године. Једна је од највећих издавачких кућа у Србији која објављује близу 400 нових наслова годишње. Од настанка је објавила преко 4.500 наслова.

Мала енциклопедија Просвета

Мала енциклопедија Просвета је енциклопедија коју је издавала издавачка кућа Просвета.

Манастир Добрун

Манастир Добрун је манастир Српске православне цркве који се налази у Дабробосанској митрополији.

Манастир се налази у близини Вишеграда, на реци Рзав. Ово је један од најстаријих манастира на просторима данашње Босне и Херцеговине. Тренутно (јануар 2008) је игуман манастира отац Калистрат.Најпознатије фреске у манастиру су фреска цара Душана са женом Јеленом и сином Урошем, као и фреска са ктитором манастира, жупаном Прибилом, његовим синовима и зетом Станом које су и до данас сачуване.

У стенама изнад манастира се налази пећина чији је улаз некада био озидан сигом. У њој су живели испосници који су у манастир силазили само за време великих празника.

У саставу манастира постоји издавачка кућа „Дабар“ која издаје истоимени часопис посвећен митрополији дабробосанској. Сем њега ова издавачка кућа је штампала око 50 других духовних наслова

Музички албум

Музички албум или само албум је колекција аудио или музичких записа. Албум се најчешће снима у музичком студију, а може и на неком другом месту (код куће, на концерту). Записи на албуму могу бити везани заједничком темом, расположењем или врстом звука, а понекад могу бити сачињени тако да изрекну јединствену поруку или испричају одређену причу, док с друге стране могу бити ништа друго до једноставна збирка различитих записа направљених у исто време и на истом месту, или збирку записа чија ауторска права држи иста издавачка кућа.

Нолит

Нолит (скраћеница од Нова литература) је била издавачка кућа коју су 1928. године основали Ото Бихали Мерин и Павле Бихали. Нолит је једна од најстаријих издавачких кућа у Србији. Својевремено је била једна од највећих издавачких кућа у Југославији. Нолит је угашен 2011. године — шест година након приватизације.

ПГП РТС

ПГП РТС је српска дискографска кућа. Основан је 1951. године. Под називом ПГП-РТБ послује од 1959. све до 1993. године, када услед распада СФРЈ мења име у ПГП РТС (Продукција грамофонских плоча Радио-телевизије Србије).Седиште јој је у Београду у улици Кнеза Вишеслава, а и данас служи као главна издавачка кућа у Србији. У јавном је власништву, као део Јавног сервиса Радио-телевизије Србије.

Сити рекордс

Сити рекордс (изворно City Records) српска је издавачка кућа коју je 1997. у Београду основао Жељко Митровић.

Фолк

Фолк се може односити на:

Фолклор, појам за традиционалну народну уметност

Фолк музика, врста музике

Фолк рок, музички жанр

Фолк метал, фузија хеви метала и изворне народне музике која се развила у Европи током 1990-их

Турбо-фолк, музички жанр

Фолк (ТВ серија), српска ТВ серија

Фолк диск, издавачка кућа из Салаша код Зајечара

Хеликс (издавачка кућа)

Хеликс издавачка кућа је основана 2005. године и фокусира се на издавање научно популарних књига. Хеликс је највећа издавачка кућа научно популарних књига у Србији и током година је издала књиге неких од најпознатијих светских популаризатора науке попут Мичио Какуа, Карла Сејгана, Ричарда Докинса, Брајана Кокса, Дејвида Раупа, Ричарда Фајнмана и многих других. Издали су и књиге домаћих аутора попут Лазара Џамића и Милана М. Ћирковића.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.