Извор Источник

Извор Источник се налази на Фрушкој гори, у долини испод Шуљамачке главице, дубље у шуми према Летенци.[1]

До извора се долази ако се прати стаза Фрушкогорског маратона, од Летенке или од Шуљамачке главице. Смештен је уз поток и окружен ниским растињем. На месту где извире вода озидан је мали бунар са металним кровом из кога се захвата вода. Дубоку хладовину на овом месту прави и врба по којој можете препознати место извора.

Види још

Извори

  1. ^ „Извор Источник”. Фрушкаћ. Приступљено 7. 5. 2018.

Спољашње везе

Шуљамачка главица

Шуљамачка главица је географска одредница која се налази се на јужним падинама Фрушке горе.Према легенди, први чокоти винове лозе на Фрушкој гори засађени су баш овде на Шуљамачкој главици, за време царевања Марка Аурелија Проба (276–278).

Налази се на самом ободу шуме, на надморској висини од 150 метара и поседује погодне услове за узгој винове лозе. Осим виноградима, овај потез је покривен и воћњацима и пољима разноврсних житарица. Са овог места се пружа широк поглед на Срем, па није изненађење што се овде налази и велики број викендица. Цео потез одише хармонијом између шуме, винограда, ливада и воћњака. У непосредној близини, на путу ка Летенци, налази се извор Источник.

До Шуљамачке главице можете доћи путем из Шуљма, или маркираном стазом кроз шуму, из правца Летенке.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.