Ибрахим Ругова

Ибрахим Ругова (алб. Ibrahim Rugova; Црнце, Исток, 2. децембар 1944Приштина, 21. јануар 2006) био је албански сепаратиста, интелектуалац и политичар, први председник Демократске лиге Косова и самопроглашене „Републике Косово”.

Отац Ибрахима Ругове, Ук Ругова, и деда по оцу Рустем Ругова били су нацистички колаборационисти. Јануара 1945. године обојица су стрељана од стране комунистичких власти.[1]

Ибрахим Ругова
Ibrahim Rugova
Ибрахим Ругова
Биографија
Датум рођења2. децембар 1944.
Место рођењаЦрнце, Исток
Демократска Федеративна Југославија Југославија
Датум смрти21. јануар 2006. (61 год.)
Место смртиПриштина
 Србија и Црна Гора
СупружникФана Ругова
УниверзитетУниверзитет Сорбона, Универзитет у Приштини
Политичка
партија
Демократски савез Косова
Потпис
Ibrahim Rugova Signature

Биографија

Рођен је у селу Црнце, у општини Исток, 2. децембра 1944. године. Основну школу је завршио у Истоку, а средњу у Пећи. Дипломирао је 1971. и пет година касније магистрирао албанску књижевност на Универзитету у Приштини, на коме је 1984. године и докторирао. Бавио се теоријом књижевности и књижевном критиком. Био је дугогодишњи председник Друштва књижевника Косова, које су 1989. напустили писци српске и муслиманске националности. Био је активни учесник демонстрација 1968. године на Приштинском Универзитету. Ибрахим Ругова је био председник Косова и Метохије и, од оснивања до смрти, био председник највеће албанске политичке странке Демократског савеза Косова (алб. Lidhja Demokratike e Kosovës).

Познат је по заговарању мирних протеста против српских власти за време власти Слободана Милошевића, због чега су га неки назвали „балканским Гандијем“.[2] Дугогодишњи пушач, Ругова је лета 2005. године сазнао да болује од рака плућа. Преминуо је 21. јануара, а сахрањен 26. јануара 2006. године у Приштини.

Референце

  1. ^ Балкð°Ð½Ñ кð¸ Ганди беð· Ð¼Ð°Ñ Ðºðµ Архивирано на сајту Wayback Machine (август 28, 2014) (на језику: енглески), Приступљено 1. 4. 2013.
  2. ^ Intervju – Holm Zundhausen, istoričar

Спољашње везе

2. децембар

2. децембар (2.12.) је 336. дан године по грегоријанском календару (337. у преступној години). До краја године има још 29 дана.

2006

2006. је била проста година.

21. март

21. март (21.03) је 80. дан у години по грегоријанском календару (81. у преступној години). До краја године има још 285 дана.

21. јануар

21. јануар је двадесет први дан у години у Грегоријанском календару. 344 дана (345 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

4. март

4. март (04.03) је 63. дан у години по грегоријанском календару (64. у преступној години). До краја године има још 302 дана.

Живота Панић

Живота Панић (Горња Црнишава, 3. новембар 1933 — Београд, Србија, 19. новембар 2003) је био генерал-пуковник ЈНА. Био је последњи вршилац дужности Савезног секретара за народну одбрану СФРЈ и последњи начелник генералштаба ЈНА.

Збор народне гарде

Збор народне гарде (ЗНГ- зенге је био колоквијални назив за припаднике ЗНГ-а) је име прве модерне хрватске војске. Основао ју је Фрањо Туђман 20. августа 1991. године. Због законских и политичких разлога била је у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, али јединицама ЗНГ-а наређивало је Министарство одбране.

Зелене беретке (БиХ)

Зелене беретке су паравојна формација Странке демократске акције пре, током и након грађанског рата у Босни и Херцеговини.Уз Патриотску лигу и неке друге мање паравојне формације, чинили су претечу будуће про-муслиманске Армије БиХ. Познати су по бројним злочинима над заробљеним припадницима ЈНА и над српским цивилима.

Зелене беретке су одговорне за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, за који још нико није одговарао пред судом.

Катедрала Мајке Терезе у Приштини

Катедрала Мајке Терезе у Приштини (алб. Katedralja e së Lumes Nënë Tereza në Prishtinë) је највећи римокатолички храм на Балкану. Налази се у центру Приштине (КиМ, Србија).

Иницијативу за њену изградњу покренуо је Ибрахим Ругова августа 2005. године. Градња је завршена 2010. године, а 5. септембра исте године је свечано отворена на стогодишњицу рођења мајке Терезе која је пореклом Албанка рођена у Скопљу.Храм је једнобродна базилика у неороманском стилу са два бочна звоника.

Косовски парламентарни избори 2001.

Избори за посланике Скупштине Косова су одржани 2001.

Тада је створена прва влада привремених институција Косова на чијем челу је био Бајрам Реџепи, кадар Демократске партије Косова.

Ово су први парламентарни избори од доласка НАТО-а на Косово.

Књижевно друштво Косова и Метохије

Књижевно друштво Косова и Метохије основано је 5. априла 1990. године у просторијама НИРО Јединства у Приштини.

Настало је након раскола у Друштву књижевника Косова када су га напустили сви писци српске, црногорске и муслиманске националности. Председник друштва свих писаца Косова и Метохије у то време је био Ибрахим Ругова који је ову књижевничку организацију политизовао и у њеним просторијама у Београдској улици одржавао састанке своје политичке странке.

Оснивачкој скупштини су присуствовали сви писци који стварају на српском језику на Косову и Метохији. На првој изборној скупштини за председника друштва изабран је Радосав Стојановић, за потпредседника Даринка Јеврић, а за секретара Драгиша Бојовић. Након бомбардовања 1999. године, седиште друштва се премешта из Приштине у Косовску Митровицу. У свом чланству друштво има писце српске, црногорске, муслиманске и ромске националности. Друштво има и своју издавачку делатност и одржава неколико традиционалних књижевних манифестација годишње.

Књижевно друштво додељује награду Григорије Божовић за најбољу објављену књигу свог члана у минулој години.

Досадашњи председници Књижевног друштва Косова и Метохије били су Радосав Стојановић, Слободан Костић, Радомир Стојановић, Милош Ђорђевић и Милан Михајловић. Данас је на његовом челу песник и приповедач Новица Соврлић.

Књижевно друштво Косова и Метохије је колективни члан Удружења књижевника Србије.

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Момчило Перишић

Момчило Перишић (Коштунићи, 22. мај 1944) је генерал-пуковник ВЈ, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије.

Операција Врбас 92

Операција Врбас 92 је била војна операција Војске Републике Српске, која је била покренута током јула 1992. године. Борбе за Јајце су трајале до краја октобра, када је 30. лака пјешадијска дивизија ВРС заузела сам град и протерала хрватске и муслиманске снаге.

Операција ОУН за враћање поверења

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

Партизанско гробље у Приштини

Партизанско гробље у Приштини се налази у приштинском насељу Веланија, посвећен је борцима НОВЈ погинулим у НОБ-у и жртвама фашизма у току Другог светског рата.

Спомен-обележје је подигнуто 1961. године по идејном решењу архитекте Светислава Личине. После рата на Косову и Метохији и агресије НАТО пакта на СР Југославију, самопроглашена власт Косова је на једном делу гробља подигла спомен-костурницу у којој су сахрањени погинули припадници терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК).

У непосредној близини костурнице, у јануару 2006. године је сахрањен Ибрахим Ругова, први преседник самопроглашене Републике Косово.

Сорбона

Сорбона (франц. Université de Paris, Sorbonne) је универзитет у Паризу којег је 1253. године основао Робер де Сорбон. Прво је подигао зграду са црквом, да би олакшао теолошке студије сиромашним студентима. Од свих старих зграда Сорбоне остала је једино црква.

Списак познатих Албанаца

Списак познатих Албанаца састоји се од људи који су Албанци или имају албанско порекло:

Карло Топија (између 1338. и 1342 — 1388) је био албански великаш и кнез, из породице Топија, који је владао деловима данашње Албаније (1359 — 1388).

Лека Дукађин (1410–1481), албански кнез који се борио против Османског царства, познат по свом законику (кануну).

Петар Богдани (1630 — 1689), најоригиналнији аутор ране албанске књижевности, српског порекла по сопственом писању

Мухамед Али-паша (1769 — 1849), валија Египта и Судана, сматра се оснивачем модерног Египта.

Александар Моисиу (1879 — 1935), велики немачки и аустријски глумац албанског порекла.

Теофан Ноли, познатији као Фан Ноли (1882–1965), оснивач Албанске православне цркве.

Енвер Хоџа (1908 — 1985), вођа Народне Републике Албаније.

Мајка Тереза (1910 – 1997) (отац Цинцар, мајка Албанка) добитница Нобелове награде и беатификована часна сестра

Рамиз Садику (1915 — 1943), народни херој Југославије.

Мухамед Насирудин ал-Албани (1914–1999) утицајни исламски теолог.

Стерјо Спасе (1914 — 1989), македонски писац албанског порекла,

Абдурахман Шаља (1922 – 1994), глумац и редитељ,

Фехми Агани (1932 – 1999), социолог и политичар,

Илинден Спасе (1934), македонски писац албанског порекла

Ферид Мурад (1936), амерички доктор и фармаколог, албанског порекла, добитник нобелове награде.

Беким Фехмију (1936 — 2010), познати југословенски глумац албанске народности

Џозеф Диогарди (1940), амерички сенатор албанско-италијанског порекла и вођа албанско-америчке грађанске лиге.

Ибрахим Ругова (1944 — 2006), интелектуалац и политичар, први председник Демократске лиге Косова.

Азем Власи (1948), косовски политичар и некадашњи вођа Савеза комуниста Косова.

Џон (1949) и Џејмс Белуши (1954), амерички глумци албанског порекла.

Фатмир Сејдију (1951), председник самопроглашеног Косова.

Ардиан Клоси (1957 — 2012), интелектуалац, писац, преводилац и активиста.

Хашим Тачи (1968), премијер самопроглашеног Косова.

Ана Окса (1961), италијанска певачица албанског порекла.

Рамиз Хајдељи (1943), српско-албански трубач

Фаљи Рамадани (1969), српски фудбалски агент албанског порекла

Српска добровољачка гарда

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

1. Предеседник самопроглашене „Републике Косово”
25. мај 1992. — 21. јануар 2006.
Претходникнико
НаследникФатмир Сејдију

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.