Зоран Терзић

Зоран Терзић (9. јул 1966, Београд) српски је одбојкашки тренер и бивши југословенски одбојкаш.

Зоран Терзић
Zoran Terzic 2017 01
Датум рођења9. јул 1966.(53 год.)
Место рођењаБеоград
 СФРЈ

Биографија

Клупска каријера

Студирао је на Факултету за физичку културу у Београду, где је и дипломирао 1998. Играо је за Црвену звезду од 1979. до 1986. и прошао је све категорије у том клубу. Ипак, морао је да прекине са активним играњем одбојке да би завршио факултет.

Тренерска каријера

Почетак његове тренерске каријере везан је за Драгу Томића, бившег југословенског селектора, који је са сениорима освојио бронзану медаљу на Европском првенству 1979. у Паризу. Након сарадње са Томићем, Зоран Терзић је био помоћник и Горану Нешићу у ОК ИМТ из Београда. Коначно, 1996. године почео је да ради у свом клубу, Црвеној звезди, као тренер јуниора. Са овом екипом је освојио све могуће трофеје, од градских такмичења до националног првенства.

Као играч, био је члан екипе која је 1985. године освојила чувени београдски "Мајски турнир", а 1998. је исти успех поновио и као тренер.

Интересантно је да никада није желео да ради с девојкама, али је прихватио захтев Александра Боричића да привремено преузме сениорке Црвене звезде. Ово "привремено" решење на клупи Звезде је трајало све до сезоне 2005/2006. када је популарни "Терза" наставио тренерску каријеру у иностранству.

На клупи Црвене звезде заменио је Дарка Закоча и успешно прекинуо шампионску серију Јединства из Ужица које је у то време било неприкосновено у нашој женској одбојци. Као селектор женске сениорске репрезентације дебитовао је 2002. године. Одмах је успео да квалификује нашу селекцију за Европско првенство 2003, након дванаест година одсуства са европске сцене.

Зоран Терзић је српску женску одбојкашку репрезентацију начинио једном од најбољих на свету. У протеклих десетак година под његовим вођством су освојене медаље на свим најзначајнијим светским и европским такмичењима.

Највећи успех са репрезентацијом је остварио на Олимпијади у Рију кад је освојена сребрна медаља[1], једно злато на Светском првенству 2018. и три злата на Европским првенствима 2011., 2017. и 2019. године.

Референце

  1. ^ „Srebrna bajka - odbojkašice druge u Riju”. b92 sport. 21. 8. 2016. Приступљено 21. 8. 2016.

Спољашње везе

1966

1966. је била проста година.

4. батаљон војне полиције

4. батаљон војне полиције је био једна од јединица Сарајевско-романијско корпуса Војске Републике Српске. Батаљон је основан 25. маја 1992, са седиштем у Лукавици.

7. батаљон војне полиције

7. батаљон војне полиције је био приштапска јединица Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске. Батаљон је основан на јесен 1992. године, у Билећи. Претечу одреда и окосницу њеног будућег деловања, чинило је 20-ак војника на служењу војног рока. Батаљон је поред безбедносних послова током рата учествовао и у борбама Херцеговачког корпуса у Првој и Другој митровданској офанзиви.

Вече са Иваном Ивановићем

Вече са Иваном Ивановићем српска је телевизијска емисија чији је творац и водитељ Иван Ивановић. Емитована је од 14. маја 2010. до 21. децембра 2018. године на Првој српској телевизији, а од 5. априла 2019. године на телевизији Нова С. У почетку се приказивала петком од 22.30 сати, затим од 21.15 сати, па потом у 22.00 часа, а након тога у 21.00 час, а потом поново у 22.00 часа.

Европска лига у одбојци за жене 2011.

3. сезона Европске лиге у одбојци за жене у организацији ЦЕВ-а је одржана од 27. маја до 16. јула 2011. Након такмичења по групама одиграно по четвороструком лига систему (свако са сваким 4 утакмице), које се играло од 27. маја до 10. јула, у завршну фазу квалификовале су се три екипе из три групе квалификација, као и репрезентација Турске, земља домаћин финалног турнира. Финални турнир је био одржан 15. и 16. јула, у Истанбулу у Турској.

Титулу је одбранила Одбојкашка репрезентација Србије.

Европско првенство у одбојци за жене 2011.

Европско првенство у одбојци за жене 2011. је било 27. Европско првенство организова од стране ЦЕВ-а. Првенство је одржано у Италији и Србији од 23. септембра до 2. октобра 2011. године. Титулу је први пут у историји освојила репрезентација Србије. Тиме су обједињене титуле на европским првенствима у обе конкуренције, јер су одбојкаши Србије такође европски прваци.

ЖОК Црвена звезда

Женски одбојкашки клуб Црвена звезда је одбојкашки клуб из Београда. Клуб је део Спортског друштва Црвена звезда. Тренутно се такмичи у Суперлиги Србије.

Црвена звезда је најуспешнији женски одбојкашки клуб у Србији по броју освојених првенстава (27) и купова (17).

Женска одбојкашка репрезентација Србије

Женска одбојкашка репрезентација Србије представља национални тим Србије у одбојци.

ФИВБ сматра репрезентацију Србије носиоцем континуитета свих репрезентација. Играло се под разним именима:

1945—1963 ФНР Југославија

1963—1992 СФР Југославија

1992—2003 СР Југославија

2003—2006 Србија и Црна Гора

Од 2006 СрбијаОд стране Олимпијског комитета Србије проглашавана је за најбољу женску екипу године у периоду од 2006. до 2011. године.

Србија се према важећој ранг листи ФИВБ налази на првом месту.

Маријан Вајда

Маријан Вајда (свк. Marián Vajda, Повашка Бистрица, 24. март 1965) је бивши словачки тенисер и тениски тренер.

Светско првенство у одбојци за жене 2018.

Осамнаесто Светско првенство у одбојци за жене 2018. је одржано у Јапану од 29. септембра до 20. октобра 2018. На првенству су учествовале 24 репрезентације које су у предтакмичењу биле подељене у 4 групе по 6 екипа.

Списак српских и црногорских освајача медаља на Европским првенствима

Списак освајача медаља Србије и Црне Горе на Европским првенствима било да су представљали: Србију и Црну Гору као независне државе, такмичили за време Краљевине СХС и ЈУГ, СФРЈ, СРЈ и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Освајачи медаља:

рођени су на територији Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске,

такмиче се за клубове Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске у време освајања медаља,

доселили се у Републику Србију, Републику Црну Гору, ентитет Републику Српску (нарочито изражено после грађанских ратова у Југославији)

примају национална признања у Србији, Црној Гори и Републици Српској.Напомена: списак је непотпун услед недостатка адекватних извора.

Списак српских и црногорских освајача медаља на Светским првенствима

Списак освајача медаља Србије и Црне Горе на Светским првенствима било да су представљали: Србију и Црну Гору као независне државе, такмичили за време Краљевине СХС и ЈУГ, СФРЈ, СРЈ и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Освајачи медаља:

рођени су на територији Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске,

такмиче се за клубове Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске у време освајања медаља,

доселили се у Републику Србију, Републику Црну Гору, ентитет Републику Српску (нарочито изражено после грађанских ратова у Југославији)

примају национална признања у Србији, Црној Гори и Републици Српској.Напомена: списак је непотпун услед недостатка адекватних извора.

Србија на Летњим олимпијским играма 2008.

Србија је на Олимпијским играма у Пекингу 2008. учествовала други пут као самостална земља. Први наступ Србије је био на првом званичном учествовању на Олимпијским играма у Стокхолму 1912.

Србија је на Олимпијским играма у Пекингу 2008. учествовала са 92 такмичара у 11 спортова, 8 појединачних и 3 екипна.

Шеф мисије Србије била је Снежана Лакићевић-Стојачић.

Заставу Србије на свечаном отварању Олимпијских игара 2008. носила је Јасна Шекарић.

Србија на Летњим олимпијским играма 2012.

Србија је на Олимпијским играма у Лондону 2012. учествовала трећи пут као самостална земља. Први наступ Србије је био на првом званичном учествовању на Олимпијским играма у Стокхолму 1912.

Боје Србије на Олимпијским играма у Лондону 2012. бранило је 116 спортиста у 15 спортова, 12 појединачних и 3 екипна, а у олимпијском тиму се налазило 80 спортиста и 36 спортисткиња.

По први пут у историји Србија је имала представнике у теквондоу те штафету у пливању.

Заставу Србије на церемонији отварања је носио Новак Ђоковић, освјач бронзане медаље на Олимпијским играма у Пекингу 2008., а затварања олимпијска победница у теквонду Милица Мандић.

Церемонији свечаног отварања присуствовао је и председник Србије Томислав Николић.

Србија је освојила укупно 4 медаље. По једну златну, сребрну и две бронзане, заузевши тако 42. место у укупном поретку.

Србија на Летњим олимпијским играма 2016.

Србија је учествовала на Летњим олимпијским играма 2016. које су одржане у Рио де Жанеиру (Бразил) од 5. до 21. августа 2016. године. Било је то њено 4. учешће као самосталне земље на ЛОИ.

Србију је у Рију представљало укупно 103 такмичара у 14 спортова, односно 58 мушкараца и 45 жена. Националну заставу на свечаној церемонији отварања Игара носила је стрелкиња Ивана Анђушић Максимовић, а на затварању Игара освајачица сребрне медаље у теквонду Тијана Богдановић. Укупно је освојено 8 медаља у 7 спортова, а 54 такмичара (52% послатих) је допринело освајању медаља.

Састави репрезентације Србије
Спортисткиња године
Спортиста године
Млади спортиста године
Женска екипа године
Мушка екипа године
Тренер године

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.