Зоран Жижић

Зоран Жижић (Титоград, 4. март 1951Подгорица, 4. јануар 2013) био је премијер Савезне Републике Југославије од 4. новембра 2000. до 24. јула 2001. године.

Зоран Жижић
Zoran žižić
Зоран Жижић
Биографија
Датум рођења4. март 1951.
Место рођењаТитоград
 ФНР Југославија
Датум смрти4. јануар 2013. (61 год.)
Место смртиПодгорица
 Црна Гора
Политичка
партија
Демократска партија социјалиста
Социјалистичка народна партија
Демократска странка јединства

Биографија

Зоран Жижић је рођен 4. марта 1951. године у Титограду. Магистрирао је на Правном факултету у Београду.

После успостављања вишестраначја, био је потпредседник Владе Црне Горе, посланик у Скупштини Црне Горе и савезни посланик на листи Демократске партије социјалиста. Када је 1997. дошло до расцепа у ДПС између фракција Момира Булатовића и Мила Ђукановића, Жижић се приклонио Булатовићевој опцији. После избора 2000. био је премијер у влади коју су чиниле странке ДОС-а и СНП. Поднео је оставку на место премијера 2001. након изручења Слободана Милошевића Хашком трибуналу. На функцији премијера наследио га је страначки колега Драгиша Пешић.

Напустио је СНП 2005. због неслагања са Предрагом Булатовићем, после чега је био лидер Демократске странке јединства. Био је на челу Покрета за европску државну заједницу Србије и Црне Горе, током кампање пред референдум о осамостаљењу Црне Горе у мају 2006. године.

Преминуо је у Подгорици 4. јануара 2013.[1] Сахрањен је два дана касније у Подгорици, на градском гробљу Чепурци.[2]

Референце

  1. ^ „Преминуо Зоран Жижић, премијер СР Југославије”. Блиц. 4. 1. 2013. Архивирано из оригинала на датум 25. 1. 2013. Приступљено 5. 1. 2013.
  2. ^ Танјуг 2013.

Извори

Види још

Спољашње везе

  • Биографија Зорана Жижића на страници породице Жижић: Породица Жижић (на језику: српски)
2000

2000. је била преступна година.

2013

2013. је била проста година.

29. јун

29. јун (29.6.) је 180. дан године по грегоријанском календару (181. у преступној години). До краја године има још 185 дана.

4. март

4. март (04.03) је 63. дан у години по грегоријанском календару (64. у преступној години). До краја године има још 302 дана.

Влада Зорана Жижића

Влада Зорана Жижића је била влада Савезне Републике Југославије изабрана у оба дома Скупштине СРЈ 4. новембра 2000.

Демократска опозиција Србије

Демократска опозиција Србије (ДОС) је била политичка коалиција која је настала 10. јануара 2000. године на иницијативу Српског покрета обнове и сачињавало ју је 19 странака које су биле опозиција тадашњем југословенском режиму Слободана Милошевића. Најјаче странке у ДОС-у биле су Српски покрет обнове и Демократска странка, али је након атентата на Вука Драшковића у Будви, 18 странака ДОС-а одбацило споразум који су потписали сви лидери странака ДОС-а осим Момчила Перишића и одлучило да се ипак иде на изборе без СПО-а. Кандидат ДОС-а на председничким изборима био је Војислав Коштуница из Демократске странке Србије.

Поред ДС и ДСС, ДОС су чинили Демократска алтернатива, Нова Србија, Грађански савез Србије, Демохришћанска странка Србије, Лига социјалдемократа Војводине, Социјалдемократска унија, Савез војвођанских Мађара, Реформисти Војводине, Санџачка демократска партија, Коалиција Војводина, Социјалдемократија, Покрет за демократску Србију, Лига за Шумадију, Нова демократија и Демократски центар. Уз ДОС су тада били Г-17+ и Отпор.

Драгиша Пешић

Драгиша Пешић (Даниловград, 8. август 1954 — Подгорица, 8. септембар 2016) био је црногорски политичар. Био је последњи премијер Савезне Републике Југославије пре него што је званично трансформисана у Државну Заједницу Србија и Црна Гора у фебруару 2003. Био је члан од оснивања и вршио је функцију потпредседника Социјалистичке народне партије Црне Горе.

Завршио је економију на Економском факултету Универзитета у Сарајеву (1978). Радио је на руководећим местима у привреди. Од 1990. до 1998. био је председник Извршног одбора Скупштине општине Подгорице. Био је савезни посланик четири године, од 1996. године, а две године провео је на функцији председника скупштинског Одбора за буџет. Био је члан Главног одбора Демократске партије социјалиста и директор те странке, до њеног цепања 1997. године.Постао је савезни министар финансија 1998. године, када је Слободан Милошевић поверио блиском сараднику и лидеру СНП-а у то време Момиру Булатовићу, Ђукановићевом ривалу, да постане председник Савезне владе. После пада Милошевића, ДОС-у је за формирање већине на савезном нивоу била потребна подршка СНП-а за формирање већине, јер је Ђукановићева Демократска партија социјалиста бојкотовала последње савезне изборе и отворено се залагала за независност Црне Горе. Пешић је на место председника владе (премијера) дошао после оставке Зорана Жижића 24. јула 2001, због изручења Слободана Милошевића Хашком трибуналу.Био је ожењен Лелом и имао је двоје деце, Марка и Марију.

Заставе Републике Црне Горе (1991—2006)

Заставе Републике Црне Горе (1991-2006) су државне заставе из времена када је Република Црна Гора (званични назив од 1991. године) била федерална јединица у саставу СФРЈ (1991-1992), Савезне Републике Југославије (1992-2003) и Државне заједнице Србије и Црне Горе (2003-2006). Током цјелокупног раздобља, од брисања социјалистичке одреднице из државног назива у августу 1991. године, до проглашења државне независности у јуну 2006. године, Црна Гора је промијенила чак три државне заставе: прва је затечена у вријеме промјене државног назива (1991), друга је уведена у живот почетком 1994. године, а трећа је озваничена 2004. године. Свака од поменутих промјена била је праћена политичким расправама и споровима, који су изазивали посебну пажњу јавности, не само у Црној Гори већ и изван ње. Поменути спорови су по правилу били мотивисани идеолошким побудама и разликама у схватању националног идентитета.

Зоран Живковић (политичар)

Зоран Живковић (Ниш, 22. децембар 1960) је српски политичар. Био је председник Владе Републике Србије (2003—2004) и министар унутрашњих послова СР Југославије (2000—2003). Такође је био председник Демократске странке од атентата на Зорана Ђинђића до фебруара 2004. када је на скупштини странке за председника изабран Борис Тадић.Током 2009. и 2010. године био је колумниста дневних новина Данас. Колумна му је носила назив Директно.За председника Нове странке, изабран је на Оснивачкој конференцији 7. априла 2013. године.

На ванредним парламентарним изборима 2014. и 2016. године, изабран је за народног посланика у Скупштини Републике Србије.

Избори за посланике у Скупштину Црне Горе 1996.

Избори за посланике у Скупштину Републике Црне Горе 1996. су избори за посланике у Скупштини Црне Горе, који су одржани 3. новембра 1996. године. Избори су одржани по комбинованом систему, који је подразумевао подјелу Црне Горе на изборне јединице, са знатно различитим бројем бирача и посланичких мјеста. Законска рјешења о обрачуну гласова и расподјели посланичких мандата фаворизовала су велике странке и омогућавала преливање гласова приликом утврђивања коначне расподјеле мандата. Захваљујући изборном систему и фаворизованом положају у политичком и друштвеном животу, на изборима је побједила Демократска партија социјалиста Црне Горе, која је освојила апсолутну већину мандата. Након конституисања новоизабраног скупштинског сазива, за предсједника и потпредсједника Скупштине Црне Горе изабрани су Светозар Маровић и Зоран Жижић, док је за предсједника Владе Црне Горе изабран Мило Ђукановић.

Момир Булатовић

Момир Булатовић (Београд, 21. септембар 1956 — Раћи, 30. јун 2019) био је предсједник Предсједништва Црне Горе од 1990. до 1993. године, а потом Предсједник Републике Црне Горе од 1993. до 1998. године и Предсједник Владе Савезне Републике Југославије од 1998. до 2000. године.

Покрет за европску државну заједницу Србије и Црне Горе

Покрет за европску државну заједницу Србије и Црне Горе (ПЕДЗ СЦГ), такође у широј јавности познат и као Покрет за заједничку државу Србије и Црне Горе, представља назив за бивши политички покрет, који су чиниле две истоимене, али формално одвојене организације, од којих је прва деловала на подручју Црне Горе, док је друга деловала на подручју Србије. Обе организације ПЕДЗ основане су почетком 2005. године, а залагале су се за очување државног заједништва Црне Горе и Србије у оквиру тадашње Државне заједнице Србије и Црне Горе. Покрет је у организационом смислу представљао широку коалицију политичких странака и других друштвених организација које су се окупиле око заједничких циљева. На челу организације ПЕДЗ у Црној Гори био је Зоран Жижић, бивши председник Владе СРЈ, док су на челу ПЕДЗ у Србији били академици Љубомир Тадић (као председник) и Матија Бећковић (као потпредседник). Покрет је развио посебну активност у време одржавања референдума о државном статусу Црне Горе (2006). Након проглашења државне независности Црне Горе, покрет је престао са радом средином 2006. године.

Председник Савезне владе Савезне Републике Југославије

Председник Савезне владе СРЈ био је шеф владе у Савезној Републици Југославији од 1992. до 2003. године.

Од 2003. у Србији и Црној Гори, био је познат под називом председник Савета министара Србије и Црне Горе. Канцеларија је спојена од 2003. након стварања СЦГ и уставних промена са канцеларијом председника Србије и Црне Горе, тиме је једна особа држала функцију и председника и премијера.

Расим Љајић

Расим Љајић (Нови Пазар, 28. јануар 1964) је српски политичар бошњачке националности, потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, председник Социјалдемократске партије Србије и бивши председник Санџачке демократске партије. Тренутно је министар спољне и унутрашње трговине, телекомуникација и информационог друштва и потпредседник Владе Републике Србије.

Савезна Република Југославија

Савезна Република Југославија (скраћено СР Југославија или СРЈ) била је држава која је створена 27. априла, 1992, одлуком Скупштине СФРЈ, као заједничка држава Републике Србије и Републике Црне Горе. Војводина и Косово и Метохија имале су, услед мултиетничности, статус аутономних покрајина у оквиру Републике Србије, али са много мање надлежности, у односу на оне из времена СФРЈ.

Савезна Република Југославија је настала распадом СФРЈ, почетком деведесетих година 20. века. Постојала је до фебруара 2003. године, када је створена државна заједница са именом Србија и Црна Гора.

Савезна влада Савезне Републике Југославије

Савезна влада Савезне Републике Југославије је била носилац извршне власти Савезне Републике Југославија.

Социјалистичка народна партија Црне Горе

Социјалистичка народна партија Црне Горе је политичка странка социјалдемократског усмјерења у Црној Гори. Основана је 1998. године. Припада групи странака српског народа у Црној Гори. Њен садашњи предсједник је Владимир Јоковић.

Српска листа (2006)

Српска листа (СЛ) је бивша политичка коалиција у Црној Гори. Настала је 2006. године окупљањем програмски сродних српских и просрпских политичких странака, односно организација и група. Поред Српске народне странке (СНС), која је чинила окосницу коалиције, овом политичком савезу су такође припадале: Народна социјалистичка странка Црне Горе (НСС), Странка српских радикала (ССР), Демократска странка јединства (ДСЈ), невладина организација Српско народно вијеће Црне Горе (СНВ) и удружење Академска алтернатива (АА). Политички лидер коалиције био је Андрија Мандић, предсједник Српске народне странке.

Устав Црне Горе (2007)

Устав Црне Горе је устав (највиши правни акт) Црне Горе. Усвојен је на сједници Скупштине Црне Горе, која је одржана 19. октобра 2007. године, а проглашен је 22. октобра 2007. године. Ступањем на снагу овог устава престао је да важи дотадашњи Устав Црне Горе из 1992. године. Новим уставом, који је био донет након стицања државне независности (2006), Црна Гора је поставила основу за свеобухватну реформу државног законодавства и преуређење правног поретка. Доношење овог устава било је праћено бројним политичким расправама и споровима, који су се односили на заштиту права и регулисање положаја српског народа у Црној Гори.

4. новембар 2000 — 24. јул 2001.
ПретходникМомир Булатовић
НаследникДрагиша Пешић

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.