Знаменито место Орашац

Знаменито место Орашац је споменички комплекс посвећен Првом српском устанку, који се налази у насељеном месту Орашац код Аранђеловца. Орашац је село које је удаљено од Београда око 70 km, у коме је на Сретење 15. фебруара 1804. одржан скуп виђенијих Срба на коме је одлучено да се подигне устанак против турских власти. На том скупу је Карађорђе одабран за вођу устанка.[1]

Знаменито место Орашац је утврђено за непокретно културно добро као знаменито место, одлуком СО Аранђеловац бр. 06-148/83 од 24. јуна 1983. године, а категорисано као културно добро од изузетног значаја одлуком Скупштине СРС 7. априла 1979. године „Сл.гл. СРС” бр. 14/79.

Marićevića jaruga
Локација Марићевића јаруга
Wiki Šumadija V Znamenito mesto Orašac 259
Спомен-школа
Karadjordje orasac2
Споменик Карађорђу
Wiki Šumadija V Znamenito mesto Orašac 265
Црква Вазнесења Господњег

Спомен комплекс

Обухвата скуп грађевина и споменика које су везане за подизање Првог српског устанка у Орашцу.

Црква у Орашцу

Црква у Орашцу је подигнута у периоду између 1868. и 1870. године. Архитекта цркве је остао непознат. По димензијама црква спада у мање, али са складним пропорцијама и једноставним облицима. Додатну уметничку вредност цркви даје иконостас који је осликао Стева Тодоровић. На иконостасу је осликано 24 иконе на којима су представљени светитељи и сцене историје из Новог завета. На северном пиластру је постављена спомен-плоча у част погинулим у Балканским ратовима.

Спомен-школа

Спомен-школа је саграђена 1932. године и спада у најлепше зграде ове врсте у унутрашњости Србије. Архитекта је непознат, али се по стилу градње види да се залагао за повратак старог српског архитектонског стила. Фасаду карактеришу лучно засвођени прозори и прецизно обрађен гранит који је коришћен приликом њеног облагања. Изнад улазних врата, на белој мермерној плочи је уклесан текст:

Народна школа - Спомен-на устанак под Карађорђем у Орашцу. Захвална Шумадија подиже овај дом за спомен и славу великом Карађорђу и осталим много заслужним прецима који 1804. године на овом светом месту дигоше устанака и отпочеше велико дело народног ослобођења и уједињења.

Спомен-чесма

Спомен-чесма се налази недалеко од цркве, на локацији Марићевића јаруга. Подигнута је 1954. године на стопедестогодишњицу од подизања Првог српског устанка. У централном делу овог спомен-обележја се налазе три лучно засведене мермерне плоче. На средњој је уклесан текст „На овом месту 15. фебруара 1804. године је подигнут Први српски устанак“.

Споменик Карађорђу

Споменик Карађорђу је подигнут на двестогодишњицу од подизања Првог српског устанка. Споменик је висок 3,4 метра и рад је вајара Дринке Радовановић. Приликом израде споменика је коришћен бели венчачки мермер. Финансирање изградње споменика је обезбедила општина Аранђеловац.

Гробни белег Теодосија Марићевића

Овај споменички комплекс допуњава и гробни белег Теодосија Марићевића, познатог јасеничког кнеза и трговца, и познате личности из договора о избијању устанка 1804. године. Рођен је у Орашцу и био је један од кандидата за старешину устанка. Надгробно обележје је од камена црвенкастомрке боје на којем до 1980. годне није било никаквог епитафа, а тада је уклесан натпис „ +ТЕОДОСИЈЕ МАРИЋЕВИЋ + 1807. ГРОБ МУ ОБНОВИ ЊЕГОВ ПОТОМАК“. Надгробник се налази у дворишту цркве Вазнесења Господњег.

Окућнице

У оквиру граница знаменитог места „Орашац“ налазе се неколико окућница и кућа које су везане за поједине догађаје и личности из времена Устанка:

 • Окућница Јаковљевић
 • Окућница Јоксимовића
 • Окућница Минића
 • Кућа и млекар Швабића
 • Кућа Тодоровића
 • Окућница Матијашевића
 • Окућница Томића ( место првог договора о избијању Устанка)
 • Окућница Марићевића ( кућа Теодосија Марићевића, познатог трговца тог времена, учесника у договорима о избијањуУстанка)
 • Окућница Савића
 • Окућница Лукића
 • Окућница Петра Јаковљевића

Најрепрезентативнија од свих наведених је окућница Петра Јаковљевића која представља типично шумадијско домаћинство с почетка 19. века. У оквиру ње се налазе кућа-полубрвнара, вајат, млекар, кош и качара. Истог, преовлађујућег типа шумадијске куће у 19. веку, су и куће Минића, Швабића и Тодоровића. Куће на окућницама Матијашевића, Марићевића, Савића и Лукића настале су нешто касније, у другој половини 19. века.

Извори

 1. ^ „Орашац”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 6. 1. 2019.

Спољашње везе

Гробни белег Теодосија Марићевића

Гробни белег Теодосија Марићевића, познатог јасеничког кнеза и трговца и познате личности из договора о избијању устанка 1804. године. Рођен је у Орашцу и био је један од кандидата за старешину устанка.Надгробно обележје је од камена црвенкастомрке боје на којем до 1980. године није било никаквог епитафа, а тада је уклесан натпис„+ТЕОДОСИЈЕ МАРИЋЕВИЋ + 1807. ГРОБ МУ ОБНОВИ ЊЕГОВ ПОТОМАК ЖАРКО“.

Надгробник се налази у дворишту цркве Вазнесења Господњег, у склопу Спомен комплекса Орашац, који је проглашен за знаменито место од изузетног значаја.

ОШ „Први српски устанак” Орашац

ОШ „Први српски устанак” Орашац, насељеном месту на територији општине Аранђеловац, основана је 1844. или 1845. године. Данашња школа се налази у оквиру спомен-комплекса Орашца, који представља непокретно културно добро као знаменито место од изузетног значаја.

Орашац

Орашац је топоним изведен од речи орах. Она може значити:

Србија:

Орашац (Обреновац), насеље у градској општини Обреновац, град Београда, Република Србија;

Орашац (Шабац), насеље у граду Шапцу, Мачвански округ, Република Србија;

Орашац (Аранђеловац), насеље у општини Аранђеловац, Шумадијски округ, место где је подигнут Први српски устанак,

Орашац (Пријепоље), насеље у општини Пријепоље, Златиборски округ, Република Србија;

Орашац (Лесковац), насеље у граду Лесковцу, Јабланички округ, Република Србија;

Знаменито место Орашац, непокретно културно добро у Орашцу, општина Аранђеловац;Босна и Херцеговина:

Федерација Босне и Херцеговине

Орашац (Високо), насеље у општини Високо, Федерација БиХ, БиХ;

Орашац (Бихаћ), насеље у општини Бихаћ, Федерација БиХ, БиХ;

Орашац (Травник), насеље у општини Травник, Федерација БиХ, БиХ;

Орашац (Нови Травник), насеље у општини Нови Травник, Федерација БиХ, БиХ;

Орашац (Прозор-Рама), насеље у општини Прозор-Рама, Федерација БиХ, БиХ;Северна Македонија:

Орашац (Куманово), насеље у општини Куманово, Северна Македонија;Хрватска:

Орашац (Дубровник), насеље код Дубровника, Република Хрватска.

Спомен-чесма у Марићевића јарузи

Спомен-чесма у Марићевића јарузи, месту где је 1803. године постигнут договор о подизању Првог српског устанка, подигнута је у знак сећања на овај догађај саграђена је 1954. године поводом 150-годишњице устанка.Чесма је подигнута од камених четвртастих блокова у форми зида. У три поља налазе се мермерне полукружне плоче са уклесаним текстовима који се односе на овај значајан догађај, а са стране барељефи који приказују актере договора и Карађорђа Петровића.

Марићевића јаруга са спомен-чесмом је део спомен комлекса у Орашцу.

Споменик Карађорђу у Орашцу

Споменик Карађорђу у Орашцу, налази се у оквиру спомен комплекса Орашац, испред ОШ „Први српски устанак”.Подигнут је 2014. године поводом двестагодишњице од подизања Првог српског устанка. Урађен је у белом венчачком мермеру, висине 3,40m. Споменик је подигла Општина Аранђеловац, а дело је вајарке Дринке Радовановић.

Црква Вазнесења Господњег у Орашцу

Црква Вазнесења Господњег у Орашцу, насељеном месту на територији општине Аранђеловац, подигнута је 1868. године и припада Епархији шумадијској Српске православне цркве.По димензијама црква спада у мање, али са складним пропорцијама и једноставним облицима. Додатну уметничку вредност цркви даје иконостас који је осликао Стева Тодоровић. На иконостасу је осликано 24 иконе на којима су представљени светитељи и сцене историје из Новог завета. На северном пиластру је постављена спомен-плоча у част погинулим у Балканским ратовима.

Црква се налази у склопу знаменитог места Орашац.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.