Зеленортска Острва

Зеленортска Острва, званично Република Зеленортска Острва (порт. República de Cabo Verde), у дипломатској преписци се користи непреведено име Република Кабо Верде (краће Кабо Верде (порт. Cabo Verde)[2][3][4][5]), позната и као Зеленортска Република, је мала острвска држава смештена на архипелагу у северном делу Атлантског океана у региону западне Африке [6]. Португалци су ненасељена острва пронашли и колонизовали у 15. веку, када су острва постала главни центар трговине робовима.

Португалски назив "Cabo Verde" је име за Зелени рт који се данас налази у Сенегалу, најзападнијој тачки Африке.

Република Зеленортска Острва
República de Cabo Verde  (португалски)
Крилатица: Јединство, рад, напредак
(порт. Unidade, Trabalho, Progresso)
Химна: Песма слободе
(порт. Cântico da Liberdade)
Положај Зеленортских Острва
Главни градПраја
Службени језикпортугалски
Владавина
 — ПредседникЖорже Карлуш Фонсека
 — ПремијерУлизе Кореја е Силва
Историја
Независност5. јул 1975.
Географија
Површина
 — укупно4.033 km2(172)
Становништво
 — 2010.[1]491.875(173)
 — густина121,96 ст./km2
Економија
Валутазеленортски ескудо
Остале информације
Временска зонаUTC -1
Интернет домен.cv
Позивни број+238

Историја

Зеленортска острва су била ненасељена када су их Португалци открили 1456. године. Острва су постала саставни део Португалског царства и захваљујући свом положају и главна афричка лука и центар трговине робовима.

Године 1975. острва су добила независност захваљујући напорима Афричке партије за независност Гвинеје Бисао и Зеленортских острва (АПНГЗ). После стицања незавосности АПНГЗ је покушала да уједини Зеленортска острва и Гвинеју Бисао контролишући владе обе државе. Планови су пропали 1980. У Зеленортској Републици тренутно је на власти Афричка партија за независност Зеленортских острва (АПНЗО)

Политика

Политички систем Зеленортских Острва функционише на темељима Устава из 1980. Избори се одржавају и за место премијера и за место председника, који су на власти 5 година. Чланови Генералне Скупштине се такође бирају непосредно на изборима. Скупштина, заједно са премијером и председником, бира судије Врховнога суда.

Географија

Положај

Зеленортска острва се налазе на архипелагу Африке. Архипелаг се састоји од 10 већих и 8 мањих острва. Површина државе износи 4.033,0 km². Већа острва су:

 • Острваска група Барлавенто (северна острвска група)
 • Острвска група Сотавенто (јужна острвска група)

Једино ненасељено острво је Санта Луција. Данас, то је природни резерват. Сва острва су вулканског порекла. Једини активни вулкан се налази на острву Фого. Видети: Планина Фого.

Важнија мања острва су: острво Бранко и острво Рацо.

Геологија и рељеф

Bela-vista-net-Cabo-Verde-map

Клима

Административна подела

Mindelo portogrande
Порто Гранде – лука Миндело, острво Сао Висенте
Praia aerialview
Поглед на главни град Праиу

Република Зеленорска је подељена на 17 општина:

 • Острво Санто Антао:
 • Острва Сао Висенте:
 • Острво Санта Луција (included in S. Vicente concelho)
 • Острво Сао Николау:
  • Сао Николау
 • Острва Сал:
  • Сал
 • Острва Боа Виста:
 • Острва Маио:
 • Острво Сантијаго:
 • Острво Фого:
  • Сао Филипе
  • Мостеирос
 • Острво Брава:

Привреда

Република Зеленортска је мала земља која оскудева са ресурсима. Често се дешавају суше, тако да је недостатак воде један од главних проблема. Пољопривредом се бави становништво на само четири острва, али је слабо развијена управо због воде и мале количине падавина. Друштвени бруто доходак се углавном базира на услужним и угоститељским пословима. Зеленортска острва имају велику сарадњу са Португалом на сваком нивоу привреде. Бивши португалски премијер Жозе Мануел Дурао Барозо обећао је у име Португалије знатну помоћ и подстицање сарадње са Европском унијом. Од '90. их година Зеленортска острва су доживела значајан економски напредак.

Становништво

Већина становника Зеленортских острва су досељеници из Португалије и афрички робови. Велики број људи који су пореклом са острва живе у другим земљама: САД (264.900), Португалији (80.000), Анголи (45.000), Сао Томеу и Принципу, Сенегалу, Француској и Холандији.

Култура

Култура на Зеленортским острвима вуче португалске и афричке корене. Пре свега, познате су форме музике као што су Морна, Зеленортски Фадо. Плес Фунана је мешавина португалских и афричких стилова.

Новине и часописи

Новине и часописи:

 • А Семана (Праиа,1991-), Експресо дас Илхас, Журнал О Сидадао (Сао Висенте), Жорнал Хоризонте (Праиа, 1988-), Тера Нова (С. Висенте, 1975-), Артилетра (С. Висенте, 1991-)

Новине и часописи на интернету:

Референце

 1. ^ Национална агенција за статистику [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (новембар 13, 2013) (на језику: енглески)
 2. ^ [2] Министарство спољних послова Републике Србије, Билатерални односи са страним државама
 3. ^ „Институт за српски језик”. Архивирано из оригинала на датум 21. 10. 2016. Приступљено 10. 1. 2017. Текст „ Саопштење ” игнорисан (помоћ)
 4. ^ Политика Online - Српска политика и српска филологија
 5. ^ Basu, Tanya (12. 12. 2013). „Cape Verde Gets New Name: 5 Things to Know About How Maps Change”. National Geographic. Приступљено 12. 12. 2013.
 6. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе

.cv

.cv је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Зеленортска Острва (Cape Verde).

Афрички куп нација 2013.

Афрички куп нација 2013. је 29. континентално првенство Африке у фудбалу, које ће се одржало у Јужноафричкој Републици од 21. јануара до 10. фебруара 2013. године. Први део првенства се играо по групама, а затим се играла елиминациона фаза. Победник је постао шампион Африке. Укупно се играло 32 утакмице.

Првобитно је домаћинство додељено Либији, али је због рата у Либији одлучено да домаћинство припадне Јужноафричкој Републици, а Либија би требало бити домаћин 2017. године.

Шампион Африке 2013. постала је Нигерија победивши у финалу Буркину Фасу 1:0. Треће место је освојила репрезентација Малија. Победник афричког купа нације ће представљати Африку на Купу конфедерација 2013. у Бразилу.

Грб Зеленортских Острва

Грб Зеленортских Острва је званични хералдички симбол афричке острвске државе Зеленортске Републике. Грб је у употреби од 1992. године.

Застава Зеленортских Острва

Застава Зеленортских острва је усвојена 22. сепембра 1992. и симболише раскид преговора за унију са Гвинејом Бисау. 10 звезда представља 10 острва ове земље. Плава боја представља океан и море, црвена и бела представљају пут према изградњи нације, док боје појединачно значе бела мир, а црвена труд.

Зеленортска Острва на Летњим олимпијским играма 1996.

Зеленортска Острва су дебитовала на Олимпијским играма у Атланти 1996..

Зеленортска делегација састављена од троје такмичара 2 мушкарца и 1 жена, који су се такмичили у атлетици. Најстарији учесник у екипи био је атлетичар Хенри Андраде са 34 године и 103 дана, а најмлађа такође атлетичарка Исменија Фредерико са 25 година и 42 дана.

Зеленортски олимпијски тим је остао у групи екипа које нису освојиле ниједну медаљу.

Националну заставу на свечаном отварању Олимпијских игара 2004. носило је Мануел Жесус Родригес.

Зеленортска Острва на Летњим олимпијским играма 2000.

Зеленортска Острва су на Олимпијским играма у Атини 2000. учествовала други пут, после дебија на прошлим Олимпијским играма у Атланти.

Зеленортска делегација на Олимпијским играма 2000. у Сиднеју имала је двоје такмичара 1 мушкарца и 1 жена, који су се такмичили у атлетици. Најстарији учесник у екипи био је двоструки учесник олимпијских игара атлетичар Антонио Карлос Пиња са 34 године и 258 дана, а најмлађа такође двострука учесница и атлетичарка Исменија Фредерико са 29 година и 21 дан.

Зеленортски олимпијски тим је остао у групи екипа које нису освојиле ниједну медаљу.

Националну заставу на свечаном отварању Олимпијских игара 2004. носила је атлетичарка Исменија Фредерико.

Зеленортска Острва на Летњим олимпијским играма 2004.

Зеленортска Острва су на Олимпијским играма у Атини 2004. учествовала трећи пут као самостална земља.

Зеленортска делегација на Олимпијским играма 2004. у Атиниу имала је троје такмичара 2 мушкарца и 1 жена, који су се такмичили у три спорта. Најстарији учесник у екипи био је троструки учесник олимпијских игара атлетичар Антонио Карлос Пиња са 38 година и 225 дана, а најмлађа ритмичка гимнастичарка Вања Монтеиро са 18 године и 18 дана. Антонио Кралос је најстарији учесник Зеленортких Остраваи данас, а Вању Монтеиро је на играма у Лондону 2012. претекла млађа атлетичарка Lidiane Lopes са 17 година и 337 дана.

Зеленортски олимпијски тим је остао у групи екипа које нису освојиле ниједну медаљу.

Националну заставу на свечаном отварању Олимпијских игара 2004. носила је ритмичка гимнастичарка Вања Монтеиро.

Зеленортска Острва на Летњим олимпијским играма 2008.

Зеленортска Острва су на Олимпијским играма у Пекингу 2008. учествовала четврти пут као самостална земља.

Зеленортска делегација на Олимпијским играма 2008. у Пекингу имала је двоје такмичара 1 мушкарац и 1 жена, који су се такмичили у два спорта. Најстарији учесник у екипи био је атлетичар Нелсон Круз са 30 година и 237. дана, а најмлађа ритмичка гимнастичарка Вања Монтеиро са 22 године и 13 дана.

Зеленортски олимпијски тим је остао у групи екипа које нису освојиле ниједну медаљу.

Заставу Зеленортских Острва на свечаном отварању Олимпијских игара 2012. носила је по други пут ритмичка гимнастичарка Вања Монтеиро, а на затварању атлетичар Нелсон Круз.

Зеленортска Острва на Летњим олимпијским играма 2012.

Зеленортска Острва су на Олимпијским играма у Лондону 2012. учествовала пети пут као самостална земља.

Зеленортску делегацију на Олимпијским играма 2012. у Лондону сачињавала су 3 учесника 1 мушкарац и 2 жене, који су се такмичили у два спорта. Најстарији учесник у екипи био је атлетичар Рубен Санса са 25 година и 239. дана, а најмлађа атлетичарка Lidiane Lopes са 17 година и 337 дана. Она је најмлађи учесник Зеленортска Острва на свих 5 досадашњих учешћа.

Зеленортски олимпијски тим је остао у групи екипа које нису освојиле ниједну медаљу.

Заставу Зеленортских Острва на свечаном отварању Олимпијских игара 2012. носила је џудисткиња Adysângela Moniz, а на затварању атлетичар Рубен Санса.

Зеленортска Острва на Летњим олимпијским играма 2016.

Зеленортска Острва су учетвовала на Летњим олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру, Бразил, од 5. до 21. августа 2016. Ово је био шесто учешће Зеленортских острва на на Летњим олимпијским играма од свог дебитовања 1996. године.

Олимпијски комитет Зеленортских Острва послао је до сада највећу делегацију на Игре, реконструишући досадашњи рекорд за двојицу спотиста више него у Атланти, Атини и Лондону. Укупно је учествовало 5 спортиста, два мушкарца и три жене, који су се такмичли у четири индивидуална спорта. Спринтерка Лидиане Лопес једина је већ учествовала на Играма у Лондонуа 2012. Марија Андраде која је била први борац у теквонду са Зеленортских Острва, предводила је своју репрезентацију носећи националну заставу на церемонији отварања Игара. Поред дебија теквонда Зеленортска Острва су поново довели спортисте за бокс (после 2004) и ритмичку гимнастику после 2008).

Међутим, Зеленортска Острва још нису освојила своју прву олимпијску медаљу. Најбољи резултат поставила је Лидиане Лопес која је у предтакмичењу трке на 100 м поправила национални рекорд, који је она и држала. Најбољи пласман постигао је атлетичар Жордан Андраде заузимајући 6 место у својој полуфиналној групи трке на 400 метара са препонама.

Зеленортска Острва на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011.

Зеленортска Острва су учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011. одржаном у Тегу од 27—4. септембра. Репрезентацију Зеленортских Острва представљао је један атлетичар који се такмичио у маратону.На овом првенству Зеленортска Острва нису освојила ниједну медаљу.

Зеленортска Острва на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Зеленортска Острва су учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа десети пут. Репрезентацију Зеленортских Острва представљао је један такмичар који се такмичио у трци на 100 метара.На овом првенству Зеленортска Острва нису освојила ниједну медаљу. Постигнут је нови национални рекорд.

Зеленортска Острва на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Зеленортска Острва су учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа једанаести пут. Репрезентацију Зеленортских Острва представљала је једна такмичарка која се такмичила у трци на 100 метара., На овом првенству Зеленортска Острва нису освојила ниједну медаљу. Постигнут је нови национални рекорд.

Зеленортска Острва на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Зеленортска Острва су учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа дванаести пут. Репрезентацију Зеленортских Острва представљао је 1 такмичар који се такмичио у трци на 400 метара препоне., На овом првенству такмичар Зеленортских Острва није освојио ниједну медаљу нити је остварио неки резултат.

Зеленортска Острва на олимпијским играма

Зеленортска Острва су први пут учествовала на Олимпијским играма 1996. године и од тада су слали своје спортисте на све наредне одржане Летње олимпијске игре.

Зеленортска Острва нису никада слали своје представнике на Зимске олимпијске игре. Представници Зеленортских Острва закључно са Олимпијским играма одржаним 2016. године у Рио де Жанеиру нису освојили ниједну олимпијску медаљу.

Национални олимпијски комитет Зеленортских Острва (Comité Olímpico Caboverdeano) је основан 1989. и признат од стране МОКа 1993- године.

Зеленортски ескудо

Зеленортски ескудо је званична валута на Зеленортским Острвима. Скраћеница тј. симбол за ескудо је а међународни код CVE. Због компликованости знака „cifrão“ често се користи симбол за долар који има једну црту $. Ескудо издаје Банка Зеленортских Острва. У 2007. години инфлација је износила 4,4%. Један ескудо састоји се од 100 центавоа.

Уведен је 1914. када је заменио зеленортски реал.

Постоје новчанице у износима од 200, 500, 1000, 2000, 2500 и 5000 ескудоа и кованице од 1, 5, 10, 20, 50 и 100 ескудоа.

Сенегал

Сенегал (франц. Sénégal, волф. Senegaal), или званично Република Сенегал (франц. République du Sénégal, волф. Réewum Senegaal), држава је у западној Африци, окружена на северу са Мауританијом, на истоку са Малијем, на југу са Гвинејом и Гвинејом-Бисао, на западу са Атлантским океаном. Зеленортска Острва леже око 560 км од сенегалске обале. Гамбија скоро у потпуности лежи унутар Сенегала, окружена њиме са севера, истока и југа; са своје западне обале, територија Гамбије прати реку Гамбију више од 300 км у копно. Површина Сенегала је 196.712 км2. Главни и највећи град је Дакар.

Фудбалска репрезентација Зеленортских Острва

Фудбалска репрезентација Зеленортских Острва је фудбалски тим који представља Зеленортска Острва на међународним такмичењима и под контролом је Фудбалског савеза Зеленортских Острва.

Квалификовали су се на Афрички куп нација 2013, што је њихово прво учешће на овом фудбалском такмичењу.

Никада нису учествовали на Светском првенству.

Химна Зеленортских Острва

Песма слободе (порт. Cântico da Liberdade) је химна Зеленортских острва.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.