Застава Туниса

Застава Туниса је први пут усвојена 1831. у време бега Хасана I. Након тога је дошло до мањих измена. Ова застава није коришћена током колонијализације Француске, а после стицања независности опет је усвојена 1. јуна 1959., 1999. су промењене димензије заставе.

Састоји се од црвене подлоге на којој се у средини налази бели круг са црвеним полумесецом и звездом. Ово је симбол повезаности са Османским царством којега су били део, али и традиоционални симбол ислама. Сматра се да овај симбол доноси срећу.

Flag of Tunisia
FIAV 111111.svg Пропорције заставе: 2:3
Flag of Tunisia (1959–1999)
Застава Туниса до 1999.

Види још

Галерија застава суверених држава

Списак државних застава чине заставе које представљају суверене државе. За заставе других земаља видети Списак застава зависних територија.

Грб Туниса

Грб Туниса је званични хералдички симбол афричке државе Туниске Републике. Грб је усвојен јуна 1956. године, неколико месеци након стицања независности. Дизајн грба потиче још од 1889. године.

Звезда и полумесец

Звезда и полумесец је са историјске тачке гледишта био симбол Османског царства, али је временом генерално почео да се асоцира на ислам. Сада је овај симбол веома популаран код муслимана широм света, и сада је једнак у погледу симбола са хришћанством, којем је симбол крст и јудаизмом, којем је симбол Давидова звезда. Многе муслиманске државе користе овај симбол на својим националним обележјима, као што су заставе.

Тунис

Тунис (раније Тунизија, од франц. Tunisie; арап. تونس‎ [ Tūnis], берберски: ⵜⵓⵏⵙ [Tunes]), званично Туниска Република (арап. الجمهورية التونسية‎ [ al-Jumhūrīya at-Tūnisīya]), магребска је држава у северној Африци, која се на северу и на истоку граничи са Средоземним морем. На западу има границу с Алжиром (965 km) и на југоистоку с Либијом (459 km). Име државе долази од имена главног града Туниса, који се налази на северу земље.

Око 40% територије земље покрива сахарска пустиња, док је остатак земље веома плодан. Овај простор је колевка картагинске цивилизације и житница Римског царства.

Од 1957. Тунис је председничка република. Данас је члан бројних светских и регионалних организација укључујући Арапску лигу, Афричку унију и Заједницу сахело-сахарских држава.

Тунис на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Тунис је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа тринаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас осим на 3. првенству одржаном у Токију 1991. године. Тунис је пријавио 4 такмичара који је требало да се такмиче у три дисциплине. У трци на 3.000 са препрекама у стартној листи није био њихов такмичар тако да је Тунис представљало 3 такмичара у две дисциплине., На овом првенству Тунис није освојио ниједну медаљу нити је остварен неки рекорд.

Тунис на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Тунис је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа, четрнаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас осим на 3. првенству одржаном у Токију 1991. године. Репрезентацију Туниса је престављало је четворо атлетичара (три мушкарца и једна жена) који су се такмичили у 4 дисциплине. , На овом првенству представници Туниса су освојили једну сребрну медаљу. Овим успехом Тунис је делио 25 место у укупном пласману освајача медаља. Освојена медаља је била друга сребрне и укупно 3 медаље освојене на светским првенствима на отвореном.

У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Тунис је са 1 учесником у финалу делио 44. место са 7 бодова, од 68 земаља које су имале представнике у финалу. На првенству је учествовало 207 земаља чланица ИААФ.

Тунис на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Тунис је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа, петнаести пут, односно учествовао је на свим првенствима до данас осим на 3. првенству одржаном у Токију 1991. године. Репрезентацију Туниса је представљало је 3 атлетичара (2 мушкарца и 1 жена) који су се такмичили у 3 дисциплине (2 мушке и 1 женска). , На овом првенству представници Туниса нису освојили ниједну медаљу нити су остварили неки резултат.

Тунис на олимпијским играма

Тунис се први пут појавио на Олимпијским играма 1960. године и од тада Тунис је пропустио само једне Летње олимпијске игре. На игре које су одржане 1980. Тунис није послао своје спортисте јер се придружио бојкоту московске олимпијаде који су предводиле САД.

На Зимске олимпијске игре Тунис никада није слао своје представнике. Представници Туниса, закључно са Олимпијским играма одржаним 2016. године у Рио де Жанеироу, су освојили 13 олимпијских медаља, од тога три златне. Од укупно 13 олимпијских медаља два такмичара су освојила седам: атлетичар Мохамед Гамуди који је освојио 4 (1964., 1968. и 1972.) а пливач Усама Мелули је освојио 3 медаље 2010. и 2012. године.

Национални олимпијски комитет Туниса (Comité National Olympique Tunisien) је основан 1957. а признат од стране МОКа исте године.

Химна Туниса

Државна химна Туниса носи назив „Браниоци домовине” (арап. حماة الحمى‎‎‎). Текст су написали Мустафа Садик ел Рафиа и Абу ел Касим ел Шаби.

Националне заставе
Национални грбови
Суверене државе
Делимично
признате државе
Зависне и
друге територије

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.