Жуте осе

Жуте осе су биле српска паравојна формација која је била активна током рата у Подрињу. Вођа формације је био Војин Вучковић Жућа.[1] Формација је била активна у региону Зворника

Јединица је била активна до августа 1992. године када је полиција Републике Српске похапсила 70 припадника ове јединице. Ухапшени су спроведени до Бијељине а онда су протерани у Републику Србију. Код њих је током хапшења пронађено 27 килограма злата, 600.000 немачких марака и 50 голфова.

Током 1993. године браћа Вучковић су ухапшена у Шапцу. Од 1994. до 1996. суђено им је у Шапцу и то је било прво суђење за ратне злочине у Србији. Душко Вучковић је 1998. одлуком Врховног суда осуђен на десет година затвора.[2]

Вучковић и његов брат Душко су оптужени за убиство 17 цивила у Челопеку током 1992. Војин Вучковић је ухапшен у Београду у заједничкој акцији САЈ-а и Службе државне безбедности.[3][4] Још четири члана формације су такође оптужени за ратни злочин.

Дана 13. јуна 2008. године је донесена оптужница где су припадници Жутих оса осуђени на 31 годину затвора.[5] Осуђени су: Драган Славковић на 15, Иван Кораћ на 13 и Синиша Филиповић на 3 године затвора.

Током суђења у Хагу Војиславу Шешељу, тужилаштво је доводило ову формацију у везу са Српском радикалном странком. Према сведочењу Војислава Шешеља Војин Вучковић је био члан до краја 1991. када је избачен из странке због крађе у Источној Славонији.[6]

Формација је била предмет филма у 1995. години који је снимио Ајлан Зив.[7]

Референце

  1. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 18. 08. 2000. Приступљено 16. 01. 2010.
  2. ^ енглески 8. страна
  3. ^ Opelo za državnu tajnu: svedočenje iz vrha državne bezbednosti, Zoran Mijatović, 2004
  4. ^ „St. Vitus Day Massacre”. Архивирано из оригинала на датум 05. 06. 2011. Приступљено 16. 01. 2010.
  5. ^ „Žute ose” osuđene za zločin u Zvorniku — Politika Архивирано на сајту Wayback Machine (јун 15, 2008) (на језику: енглески), Приступљено 1. 4. 2013.
  6. ^ http://www.vseselj.com/files/books/Ocerupana%20haska%20curka.pdf Архивирано на сајту Wayback Machine (август 6, 2009) (на језику: енглески) књига: Очерупана хашка ћурка Кристина Дал — страна 131
  7. ^ Yellow Wasps (1995)
Атиф Дудаковић

Атиф Дудаковић (Орахова, 2. децембар 1954) бивши је генерал и командант 5. корпуса Армије Републике БиХ.

Вељко Кадијевић

Вељко Кадијевић (Главина Доња, 21. новембар 1925 — Москва, 2. новембар 2014) био је учесник Народноослободилачке борбе и генерал-армије ЈНА. У периоду од 15. маја 1988. до 8. фебруара 1992. године обављао је функцију савезног секретара за народну одбрану СФР Југославије.

Европска економска заједница

Европска економска заједница (ЕЕЗ; енгл. European Economic Community (EEC)) била је регионална организација која је за циљ имала економску интеграцију међу својим државама чланицама. Створена је 1957. године Римским уговором. Након формирања Европске уније 1993. године, ЕЕЗ је постала њен дио и преименована у Европску заједницу (ЕЗ; енгл. European Community (EC)). Институције Европске заједнице су 2009. године апсорбоване у шири оквир ЕУ, чиме је Заједница престала да постоји.

Почетни циљ Заједнице је била економска интеграција, укључујући јединствено тржиште и царинску унију, међу својих шест оснивача: Белгија, Француска, Италија, Луксембург, Холандија и Западна Њемачка.

Живота Панић

Живота Панић (Горња Црнишава, 3. новембар 1933 — Београд, Србија, 19. новембар 2003) је био генерал-пуковник ЈНА. Био је последњи вршилац дужности Савезног секретара за народну одбрану СФРЈ и последњи начелник генералштаба ЈНА.

Збор народне гарде

Збор народне гарде (ЗНГ- зенге је био колоквијални назив за припаднике ЗНГ-а) је име прве модерне хрватске војске. Основао ју је Фрањо Туђман 20. августа 1991. године. Због законских и политичких разлога била је у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске, али јединицама ЗНГ-а наређивало је Министарство одбране.

Зелене беретке (БиХ)

Зелене беретке су паравојна формација Странке демократске акције пре, током и након грађанског рата у Босни и Херцеговини.Уз Патриотску лигу и неке друге мање паравојне формације, чинили су претечу будуће про-муслиманске Армије БиХ. Познати су по бројним злочинима над заробљеним припадницима ЈНА и над српским цивилима.

Зелене беретке су одговорне за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, за који још нико није одговарао пред судом.

Ибрахим Ругова

Ибрахим Ругова (алб. Ibrahim Rugova; Црнце, Исток, 2. децембар 1944 — Приштина, 21. јануар 2006) био је албански сепаратиста, интелектуалац и политичар, први председник Демократске лиге Косова и самопроглашене „Републике Косово”.

Отац Ибрахима Ругове, Ук Ругова, и деда по оцу Рустем Ругова били су нацистички колаборационисти. Јануара 1945. године обојица су стрељана од стране комунистичких власти.

Масакр у Зворнику

Масакр у Зворнику односи се на чин масовног убиства и насиља почињеног над Бошњацима и другим несрпским становницима Зворника. Овај ратни злочин извршиле су српске паравојне формације (Аркановци, Бели орлови, снаге Територијалне одбране, Жуте осе) почетком рата у Босни и Херцеговини 1992. године. Процијењено је да је 40.000 Бошњака протјерано са подручја Зворника. То је био други град у Босни и Херцеговини који су силом преузеле српске снаге током рата. Према Истраживачко-документационом центру у Сарајеву, у периоду од 1992. до 1995. године у општини Зворник је погинуло или нестало 3.936 особа.

Масакр у Зеници

Масакр цивила у Зеници се догодио 19. априла 1993. око поднева, када је од граната испаљених на центар Зенице са положаја ХВО-а позиционираним у Путичеву, 16 километара западно од Зенице погинуло и рањено више цивила у тренутку велике гужве.У то доба дана одвијала се велика трговачка активност у самом центру града, а у географској зони која је била гранатирана налазило око две до три хиљаде људи.Тачан број граната испаљених на центар Зенице остао је неутврђен, иако се помиње бројка од девет граната испаљених из хаубице.

Мате Бобан

Мате Бобан (Совићи, 12. фебруар 1940 — Совићи, 7. јул 1997) био је хрватски политичар из Босне и Херцеговине.

Био је један од оснивача и први предсједник Хрватске заједнице Херцег-Босне, као и оснивач и врховни заповједник Хрватског вијећа одбране, те један од предсједника Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине.

Милан Мартић

Милан Мартић (Жагровић, 18. новембар 1954) је бивши српски политичар и председник Републике Српске Крајине од 1994. до 1995. године.

Године 2007. је осуђен пред Хашким трибуналом на 35 година затвора за „прогон, убиства, притварање, мучење, нехумана дела, окрутно поступање, нападе на цивиле, депортације и присилно премештање несрпског становништва, безобзирно разарање насеља и верских објеката и пљачку имовине Хрвата и Бошњака у РСК, Цазинској крајини и Загребу“. Тренутно је у затвору у Естонији.

Миле Новаковић

Миле Новаковић (Кирин, 29. април 1950 — Београд, 14. септембар 2015) био је ратни официр, генерал, командант Српске Војске Крајине.

Момчило Крајишник

Момчило Крајишник (Сарајево, 20. јануар 1945) бивши је привредник и српски политичар Срба из Републике Српске и југословенске социјалистичке републике Босне и Херцеговине.

Момчило Перишић

Момчило Перишић (Коштунићи, 22. мај 1944) је генерал-пуковник ВЈ, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије.

Операција Врбас 92

Операција Врбас 92 је била војна операција Војске Републике Српске, која је била покренута током јула 1992. године. Борбе за Јајце су трајале до краја октобра, када је 30. лака пјешадијска дивизија ВРС заузела сам град и протерала хрватске и муслиманске снаге.

Операција ОУН за враћање поверења

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

Операција Планинска бура

Операција Планинска бура је велика акција коју је извела специјална јединица Тигри полиције Македоније 7. новембра 2007. године против албанских терориста у селима Бродец, Весала и Вејце у близини Тетова, на подручју Шар планине. У акцији је убијено 7 и ухапшено 69 албанских терориста. Акција је спроведена да би се ликвидирала терористичка група са Косова која је угрожавала безбедности Републике Македоније и вршила провокације ка македонским снагама у претходних неколико месеци.

Српска добровољачка гарда

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

Унпрофор

Унпрофор (енгл. UNPROFOR) је акроним за "United Nations PROtection FORces" (Заштитне Снаге Уједињених нација) и представља ознаку за интернационални војни мандат, основан 21. фебруара 1992, Резолуцијом 743 Савета безбедности, а трансформисан 31. марта 1995.

Војне снаге Унпрофора су биле под контролом Савета безбедности, а од око 39.000 Унпрофових војника из земаља учесница у том подухвату, у мисији их је погинуло 320.

Унпрофор је временом добијао проширења мандата дефинисаним Резолуцијом 743. Тако су долазила проширења дефинисана резолуцијама 762, 769, 779, 758 и 770.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.