Етнички Црногорци у Србији

Етнички Црногорци у Србији су држављани Србије који се у етничком смислу изјашњавају као припадници црногорског народа. Према попису становништва из 2011. године, на подручју Србије живи 38.527 етничких Црногораца. Као призната мањина у Србији, етнички Црногорци су организовани под окриљем Националног савета црногорске етничке мањине у Србији.[2]

Етничке Црногорце, који су држављани Србије, не треба мешати са етничким Црногорцима који су држављани Црне Горе, а живе и раде у Србији, нити са осталим држављанима Црне Горе који живе и раде у Србији а у етничком смислу припадају српском или неком другом народу.

Етнички Црногорци у Србији
Укупна популација
38.527 (2011)[1]
Региони са значајном популацијом
општине Врбас, Мали Иђош, Кула и град Београд
 Војводина22.141 (1,15%) (2011)
Београд град Београд9.902 (2011)
Језици
српски и црногорски
Религија
православље
Vojvodina-Montenegrins-2011
Проценат Црногораца у Војводини, по насељима, према попису становништва из 2011. године

Пописи

 • 1948: 74.860
 • 1953: 86.061
 • 1961: 104.753
 • 1971: 125.260
 • 1981: 147.466
 • 1991: 118.934
 • 2002: 69.049
 • 2011: 38.527[3]

Види још

Референце

 1. ^ Становништво према националној припадности Archived 2013-04-16 at Archive.today, Републички завод за статистику Србије, 2011.
 2. ^ Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
 3. ^ „2011 Census of Population, Households and Dwellings in the Republic of Serbia” (PDF). Statistical Office of the Republic of Seriba.

Спољашње везе

Етнички Црногорци у Босни и Херцеговини

Етнички Црногорци у Босни и Херцеговини су држављани Босне и Херцеговине који се у етничком смислу изјашњавају као припадници црногорског народа. Према попису становништва из 2013. године, у Босни и Херцеговини живи 1883 етничких Црногораца, што је 0,05 % од укупног броја становника те државе. Од тог броја, 1156 је пописано на подручју Републике Српске, 696 на подручју Федерације Босне и Херцеговине, и 31 на подручју Дистрикта Брчко. Највећи део живи у градовима, као што су Сарајево, Бањалука и Требиње.

Етнички Црногорци у Републици Српској

Етнички Црногорци у Републици Српској су држављани Републике Српске који се у етничком смислу изјашњавају као припадници црногорског народа. Према резултатима пописа становништва из 2013. године, које је објавио Републички завод за статистику, на подручју Републике Српске живи 1116 етничких Црногораца. Највећи део живи у градовима, као што су Бањалука и Требиње. Етнички Црногорци су једна од седамнаест службено признатих националних мањина у Републици Српској, а њихове интересе заступају представници у Савјету националних мањина и Савезу националних мањина.

Етничке Црногорце у Републици Српској, који се сматрају посебном нацијом у односу на Србе, не треба мијешати са оним Србима у Републици Српској који су поријеклом са подручја Црне Горе (завичајни Црногорци).

Етнички Црногорци у Хрватској

Етнички Црногорци у Хрватској су држављани Хрватске који се у етничком смислу изјашњавају као припадници црногорског народа. Према попису из 2011. године бројност Црногораца у Хрватској износи 4,517, што је 0,11 % укупног становништва Хрватске. Највећи дио њих живи у Загребу и на подручју Истарске жупаније, а остали углавном у дијловима земље гдје живе и Срби.

Односи Србије и Црне Горе

Односи Србије и Црне Горе су инострани односи Републике Србије и Црне Горе.

Црногорска партија (Србија)

Црногорска партија (скраћено ЦП) основана је 18. фебруара 2008. године у Новом Саду. Настала је уједињењем странака либералне политичке оријентације. Црногорска партија је регистрована мањинска партија црногорске националне мањине, односно етничких Црногораца пореклом из Црне Горе и свих других грађана Србије. Ванпарламентара је мањинска партија чији се политички ставови заснивају на пуноправном чланство Србије у Европској унији и НАТО пакту као и црногорском национализму, либерализму, европеизму, регионализму и атлантизму. Залаже се за очување црногорске културне баштине и националних интереса у Србији.

Црногорска партија се залаже за пуноправно чланство Републике Србије у Европској унији и НАТО пакту. Црногорска партија остварује добре политичке односе са Либералном партијом Црне Горе, политичком партијом из државе Црне Горе.

Оснивач и садашњи председник у оставци Црногорске партије је Ненад Стевовић из Малог Иђоша који је оснивач и председник Удружења Црногораца Србије "Крсташ" (УЦС "Крсташ") из Ловћенца, које је основано 2003. године у Савезној Републици Југославији — Србији и Црној Гори, који се бави неговањем културне баштине црногорског народа у Србији. Од 2008 године Црногорска партија активно учествује на парламентарним изборима 2008. године на изборној листи Црногорска партија — Ненад Стевовић и 2012. године на изборној листи Црногорска партија — Ненад Стевовић као и 2014. године на вандредним парлементарним изборима у Србији на изборној листи Црногорска партија — Јосип Броз. Носилац изборне листе био је унук доживотног председника Савеза комуниста Југославије и Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, господин Јосип Јошка Броз председник Комунистичке партије.

Црногорци (народ)

Етнички Црногорци (црн. Crnogorci) су јужнословенски народ, који претежно живи у Црној Гори, где чини релативну већину становништва (око 45%). Укупно их има око 350.000, од чега 278.865 живи у Црној Гори, према резултатима пописа из 2011, године. Углавном су православне вере, а према пописном изјашњавању говоре црногорским или српским језиком. Изван Црне Горе као матичне државе, признати су као етничка мањина у суседним државама Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској. За време постојања бивше Југославије, били су један од њених конститутивних народа. Изван региона, део етничких Црногораца живи у дијаспори, углавном у државама Западне Европе и Северне Америке.

Црногорци у Србији

Црногорци у Србији могу бити:

Етнички Црногорци у Србији, становници Србије који припадају црногорској етничкој мањини

становници Србије који су српске народности, али су родом или пореклом из Црне Горе

држављани Црне Горе који бораве или живе, односно раде у Србији

Мањине (са саветима
националних мањина
)
Остале мањине
Имиграција
Европа
Широм света

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.