Епископија преспанско-пелагонијска

Епископија преспанско-пелагонијска је епархија Православне охридске архиепископије под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Архијереј администратор је епископ Марко (Кимев), а сједиште епископије се налази у Битољу.[1]

Епископија преспанско-пелагонијска
Православна охридска архиепископија
Основни подаци
СједиштеБитољ
ДржаваСеверна Македонија
Архијереј
АрхијерејМарко (Кимев)
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ брегалнички и мјестобљуститељ битољски
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church (Orthodox Ohrid Archbishopric)-sr

Историјат

Епископија преспанско-пелагонијска је конституисана 24. маја 2005. године након што су патријарх српски и Свети архијерејски сабор Српске православне цркве издали Томос о црквеној аутономији за Православну охридску архиепископију.

Епископија преспанско-пелагонијска је једина канонска наследница древне православне епархије са средиштем у Битољу, која се до 1920. године називала Пелагонијском епархијом, а након тога Битољском (1920—1931), Охридско-битољском (1931—1959) и Преспанско-битољском епархијом (1959—1967). Од 1967. до 2005. године подручје ове епархије налазило се у расколу.

Види још

Извори

  1. ^ Православна охридска архиепископија: Епископија преспанско-пелагонијска, Приступљено 13. 5. 2019.

Спољашње везе

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Марко Кимев

Марко (световно Горан Кимев; Штип, 25. новембар 1977) епископ је брегалнички и мјестобљуститељ битољски. Био је викарни епископ дремвички.

Охридско-битољска епархија

Охридско-битољска епархија је некадашња епархија Српске православне цркве која је основана 1931. године. Почевши од 1967. године била је захваћена расколом, који је изазван неканонским проглашењем аутокефалности Македонске православне цркве. У склопу спровођења Нишког споразума од 2002. до 2005. године, њено подручје је укључено у састав Православне охридске архиепископије.

Православна охридска архиепископија

Православна охридска архиепископија (ПОА) јесте помјесна и аутономна црква под јурисдикцијом Српске православне цркве.

На подручју Северне Македоније постоји и неканонска Македонска православна црква, која је створена 1967. године, а почевши од 2010. године у истој држави делује још једна, такође неканонска Македонска истинска православна црква.

Свети архијерејски синод Православне охридске архиепископије

Свети архијерејски синод Православне охридске архиепископије је јерархијско представништво и црквенозаконодавна власт у Православној охридској архиепископији под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Предсједник Светог архијерејског синода је архиепископ охридски.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.