Епископија велешко-повардарска

Епископија велешко-повардарска је епархија Православне охридске архиепископије под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Архијереј администратор је архиепископ Јован (Вранишковски).[1]

Епископија велешко-повардарска
Православна охридска архиепископија
Основни подаци
СједиштеВелес
ДржаваСеверна Македонија
Архијереј
АрхијерејЈован (Вранишковски)
Чин архијерејаархиепископ
Титула архијерејаархиепископ охридски и митрополит скопски и мјестобљуститељ велешко-повардарски
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church (Orthodox Ohrid Archbishopric)-sr

Историјат

Епископија велешко-повардарска је конституисана 24. маја 2005. године након што су патријарх српски и Свети архијерејски сабор Српске православне цркве издали Томос о црквеној аутономији за Православну охридску архиепископију.

Епископија велешко-повардарска је једина канонска наследница старе православне епархије са средиштем у Велесу, која је постојала као посебна епархија све до 1873. године, када је спајањем две епархије, Велешке и Дебарске, извршено стварање нове Велешко-дебарске епархије. Ова епархија је постојала све до 1920. године када је након прикључења Српској православној цркви раздељена на суседне епархије, тако да је Велес потпао под Скопску, а Дебар под Охридску епархију. Од 1967. до 2002. године ово подручје налазило се у расколу.

Види још

Извори

  1. ^ Православна охридска архиепископија: Епископија велешко-повардарска, Приступљено 13. 5. 2019.

Спољашње везе

Велес (град)

Велес (мкд. Велес, тур. Köprülü, грч. Βελεσά; од 1946. до 1996. град се звао Титов Велес) је један од најзначајнијих градова у Северној Македонији, у средишњем делу државе, на Вардару. Велес је седиште и највеће насеље истоимене општине Велес.

Велес је значајно средиште са Северну Македонију. У Велесу су отворени: прва школа македонског језика, прва гимназија, прво позориште, прва библиотека, први музеј и прва музичка школа у Северној Македонији.

Велешко-дебарска епархија

Велешко-дебарска епархија је некадашња епархија Цариградске патријаршије која је постојала између 1873. и 1920. године, када је прикључена Српској православној цркви и преуређена.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Православна охридска архиепископија

Православна охридска архиепископија (ПОА) јесте помјесна и аутономна црква под јурисдикцијом Српске православне цркве.

На подручју Северне Македоније постоји и неканонска Македонска православна црква, која је створена 1967. године, а почевши од 2010. године у истој држави делује још једна, такође неканонска Македонска истинска православна црква.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.