Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка (енгл. Diocese of New Gracanica - Midwestern America) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Лонгин (Крчо), а сједиште епархије се налази у Чикагу.

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка
Српска православна црква
Основни подаци
СједиштеЧикаго
ДржаваСједињене Америчке Државе САД
Основана2009.
Званични веб-сајт
Архијереј
АрхијерејЛонгин (Крчо)
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ новограчаничко-средњозападноамерички
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in North America-sr

Историјат

Saints Constantine and Helen Serbian Orthodox Church in Galveston
Српска православна црква Светог Константина и Свете Јелене у Галвестону, Тексас

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка је формирана сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. према којој је извршена арондација постојећих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади; и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Тада су осим Епархије новограчаничко-средњозападноамеричке арондиране још: Митрополија либертивилско-чикашка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.[1]

Епископи

Епископ новограчаничко-средњозападноамерички од 2009:

Портрет Име и презиме Време службе Напомена
Епископ Лонгин (Крчо).jpg Епископ Лонгин Крчо од 2009. Епископ за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке од 1999.

Манастири

Види још

Извори

  1. ^ Одлука Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о арондацији епархија („СПЦ“, 4. јун 2009), Приступљено 5. 6. 2019.

Спољашње везе

Епархија за Америку и Канаду

Епархија за Америку и Канаду или Америчко-канадска епархија је некадашња епархија Митрополије новограчаничке под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Од 1921. до 1963. била је под јурисдикцијом Српске патријаршије, а затим подијељена на три нове епархије: Средњозападноамеричку, Западноамеричку и Источноамеричку и канадску. Дотадашњи епископ америчко-канадски Дионисије (Миливојевић) није прихватио подјелу и одвео је Епархију за Америку и Канаду у раскол са Српском православном црквом који је трајао до 1991. када је Митрополија новограчаничка (Слободна српска православна црква) враћена под јурисдикцију Патријаршије српске.

Епархија западноамеричка

Епархија западноамеричка (енгл. Diocese of Western America) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Максим (Васиљевић), а сједиште епархије се налази у Алхамбри.

Епархија источноамеричка

Епархија источноамеричка (енгл. Diocese of Eastern America) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Иринеј (Добријевић), а сједиште епархије се налази у Њујорку и Вашингтону.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Лонгин Крчо

Лонгин (световно Момир Крчо; Олово, 29. септембар 1955) епископ је новограчаничко-средњозападноамерички.

Био је епископ за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке (1999—2009), епископ далматински (1992—1999), епископ аустралијско-новозеландски (1986—1992) и викарни епископ моравички (1985—1986).

Манастир Нова Грачаница

Манастир Нова Грачаница (енгл. New Gračanica Monastery) посвећен Покрову Пресвете Богородице је један од најзначајнијих манастира Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама. Налази се у Терд Лејку, предграђу Чикага. Грађевина представља реплику манастира Грачаница са Косова и Метохије.

Од 1984. до 2009. манастир је био сједиште Епархије за Америку и Канаду и Митрополије новограчаничке (до 1991 — Слободне српске православне цркве). Данас је сједиште Епархије новограчаничко-средњозападноамеричке.

Манастир Светог Саве у Либертивилу

Српски православни манастир Светог Саве је манастир Српске православне цркве који се налази у Либертивилу (Илиноис, САД). Посвећен је Светом Сави. Манастир је током 20. вијека био сједиште Епархије америчко-канадске (1927—1963), Митрополије средњозападноамеричке (1963—1991) и Митрополије либертивилско-чикашке (2009—2011). У кратком периоду од 2011. до 2014. имао је статус ставропигијалног манастира (под директном управом патријарха српског).

Митрополија либертивилско-чикашка

Митрополија либертивилско-чикашка (енгл. Metropolitanate of Libertyville-Chicago) некадашња је епархија Српске православне цркве.

Митрополија средњозападноамеричка

Митрополија средњозападноамеричка (енгл. Metropolitanate of Midwestern America) некадашња је епархија Српске православне цркве.

Терд Лејк (Илиноис)

Терд Лејк (енгл. Third Lake) град је у америчкој савезној држави Илиноис. Терд Лејк је и седиште Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке Српске православне цркве и у њему се налази Манастир Нова Грачаница.

Црква Светог Саве у Милвокију

Црква Светог Саве у Милвокију највећа је српска православна црква у Милвокију. Припада епархији новограчаничко-средњозападноамеричкој. Црквена заједница основана је 1912, а изградња цркве је завршена 1956. године. Црква је украшена традиционалним зидним мозаицима, а у оквиру црквеног комлекса налази се истоимена школа и центар за догађаје, познатији као Дворана америчких Срба.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.