Епархија крушевачка

Епархија крушевачка је епархија Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Давид (Перовић), а сједиште епархије се налази у Крушевцу гдје је и Саборна црква.

Епархија крушевачка
Српска православна црква
Cathedral in Kruševac
Основни подаци
СједиштеКрушевац
ДржаваСрбија Србија
Основана13. век
Број намјесништава5
Број парохија88
Број манастира19
Званични веб-сајт
Архијереј
АрхијерејДавид (Перовић)
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ крушевачки
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church-sr

Историјат

Епархија Крушевачка је постојала у време Светога Саве у 13. веку. Епархија је обновљена 19. новембра 2010. одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од дијелова Нишке, Шумадијске, Браничевске и Жичке епархије. Након оснивања епархије донесена је одлука да ће први епископ бити изабран на сљедећем редовном прољећном засједању Светог архијерејског сабора, а до тада је за администратора постављен епископ жички Хризостом (Столић)[1].

Дана 13. фебруара 2010. одржана је оснивачка сједница и званично је прочитан акт о оснивању епархије. За новог администратора је постављен епископ шумадијски Јован (Младеновић). На сједници су изабрани чланови Епархијског црквеног суда, Епархијског савјета и Епархијског управног одбора.

Дана 26. мајa 2011. на редовном Светом архијерејском сабору на мјесто владике у новоосновној Крушевачкој епархији постављен је јерођакон Давид Перовић, доцент Богословског факултета у Београду.[2]

Намјесништва

Епархија крушевачка се састоји од пет архијерејских намјесништава: Крушевачког, Ћићевачког, Трстеничког, Жупског и Темнићког.[3]

У епархији се налази 61 парохија из Бруса, Александровца, Трстеника, Варварина, Ћићевца, Ражња и Крушевца.[4]

Манастири

 1. Бошњане,
 2. Велика Дренова,
 3. Велуће,
 4. Грабово,
 5. Дренча,
 6. Жилинци,
 7. Коморане,
 8. Лепенац,
 9. Лешје,
 10. Љубостиња,
 11. Макрешане,
 12. Милентија,
 13. Мрзеница,
 14. Наупаре,
 15. Петина,
 16. Плеш,
 17. Руденица,
 18. Својново,
 19. Стрмац.

Епископ

Портрет Име и презиме Време службе
Давид Перовић од 2011

Извори

 1. ^ http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=31491
 2. ^ РТС: Одлуке Сабора СПЦ (26. мај 2011), 28. јул 2014.
 3. ^ Епархија крушевачка: Епархија Архивирано на сајту Wayback Machine (фебруар 21, 2015) (на језику: енглески), 28. јул 2014.
 4. ^ СПЦ: Формирана Епархија крушевачка (14. фебруар 2011), 28. јул 2014.

Спољашње везе

Варвара Миленовић

Варвара (световно Даница Миленовић; Радовци код Алексинца, 17. август 1910 — Манастир Љубостиња, 21. мај 1995) била је православна монахиња и игуманија Манастира Љубостиња.

Вез

Вез је врста домаће радиности. На платну везиља концем за вежење помоћу игле извезе одређени мотив по унапред припремљеном нацрту и овакав вез се назива гоблен. Под везом се подразумева начин украшавања текстилне или кожне подлоге провлачењем најчешће текстилне или металне, кожне нити помоћу игле. Тако добијени мотиви представљали су врло важан украс на одећи и текстилном покућству у традиционалној култури Србије.

Давид Перовић

Давид (световно Мирослав Перовић; Ђураковац, ФНРЈ, 17. јул 1953) епископ је крушевачки и ванредни професор на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Крушевац

Крушевац је градско насеље града Крушевца у долини Западног Поморавља, на реци Расини у Расинском округу.

Крушевац је економски, административни, културни, здравствени, образовни, информативни и спортски центар Расинског округа. Град Крушевац обухвата 101 насеље и захвата површину од 854 km². Крушевац је био средњовековна српска престоница.

Манастир Жилинци

Манастир Жилинци је манастир који је подигнут на темељима старог манастира из 14. века. Налази се у Епархије крушевачке, у селу Жилинцима у Општина Брус,СПЦ.

Манастир Макрешане

Манастир Макрешане је подигнут на темељима старог манастира из 14. века.

Манастир Пресвете Богородице у Лешју

Манастир Покрова Пресвете Богородице изнад села Лешја, десетак километара југоисточно од Параћина, потиче из средњег века, али је његов настанак тешко ближе одредити. Манастирска црква са основом триконхоса, из средине 14. века, представља најстарију грађевину тог типа у Поморављу. Њени темељи су откривени 1923. године, на обронцима планине Баба, смештени на омањој заравни, заштићеној оштрим стенама са источне стране. На њеним рушевинама је почетком 21. века подигнута нова црква, тако да је Лешје данас активан женски манастир.

Рушевине манастира Пресвете Богородице су проглашене Спомеником културе од великог значаја и данас се налазе под заштитом Републике Србије, у склопу заштићене споменичке целине Петрушка област.

Манастир Стрмац

Манастир Стрмац је подигнут на темељима старог манастира који датира из 1313. године, који је срушен за време Турака. Касније је 1680. године подигнута црква посвећена Св. Јоакиму и Ани.

ОШ „Јован Поповић“ Крушевац

ОШ „Јован Поповић” је осмогодишња школа која се налази у Крушевцу и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.