Епархија за западну Европу

Епархија за западну Европу је некадашња епархија Митрополије новограчаничке под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Епархија за западну Европу
Српска православна црква
Основни подаци
МитрополијаМитрополија новограчаничка
СједиштеЛондон
Основана1969.
Укинута1994.
Архијереј
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ за западну Европу Митрополије новограчаничке

Историјат

Раскол

Након оснивања Епархије западноевропске и аустралијске на челу са епископом Лаврентијем (Трифуновићем) одржан је расколнички Црквено-народни сабор „делегата српских православних црквених општина из слободних земаља Европе“, дана 22. новембра 1969. Учесници су били поборници рашчињеног епископа америчко-канадског Дионисија Миливојевића. Основана је Слободна српска православна епархија у Европи,[1] а за епископа је изабран архимандрит Арсеније Тошовић из Њујорка до чијег посвећења није дошло. Сједиште му је требало бити у Диселдорфу.[2]

Године 1979. за епископа за западну Европу је изабран Василије Веиновић са сједиштем у Лондону. На том положају је остао до 1991. када је изабран за епископа за Аустралију и Нови Зеланд, а нови епископ за западну Европу је постао Дамаскин Давидовић.

Јединство

Раскол је трајао до 1991. године када је дошло до помирења између Слободне српске православне цркве (од тада познате као Новограчаничка митрополија) и Српске православне цркве. Призната је ваљаност архијерејске хиротоније тадашњег епископа Епархије за западну Европу Дамаскина Давидовића и бившег Василија Веиновића.

Епархија за западну Европу Митрополије новограчаничке је престала постојати 1994. након одлуке Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о арондацији епархија на територији западне Европе. Основана је нова Епархија западноевропска од дијелова епархија Средњоевропске и Британско-скандинавске и Епархије за западну Европу Митрополије новограчаничке. У састав нове епархије ушло је подручје Шпаније, Француске, Луксембурга, Холандије и Белгије.

Посљедњи епископ Епархије за западну Европу Митрополије новограчаничке био је Дамаскин Давидовић. Он је постао епископ западноевропски.

Епископи

Епископи за западну Европу Слободне српске православне цркве (Новограчаничке митрополије):

Види још

Извори

  1. ^ Мемоари владике Лаврентија, Сусрети у западној Европи и Аустралији, 2007.
  2. ^ Историја Српске православне цркве III, др Ђоко М. Слијепчевић, Београд, 2002, стр. 244 и 245
  3. ^ Арсеније (Михаило Тошовић) није убројан у листу архијереја Српске православне цркве.
Епархија западноевропска

Епархија западноевропска (франц. Diocèse d’Europe occidentale) епархија је Српске православне цркве која обухвата подручја Француске, Шпаније, Португалије, Белгије, Холандије и Луксембурга.

Надлежни архијереј је епископ Лука (Ковачевић), а сједиште епархије се налази у Паризу.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Митрополија новограчаничка

Митрополија новограчаничка је била органски дио Српске православне цркве.

Од 1963. била је у расколу са Српском патријаршијом и називала се Слободна српска православна црква, све до 1991. када је под покровитељством патријарха српског Павла раскол превазиђен.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.