Епархија за Аустралију и Нови Зеланд

Епархија за Аустралију и Нови Зеланд је некадашња епархија Митрополије новограчаничке под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Сједиште епархије се налазило у манастиру Нови Каленић код Канбере.

Епархија за Аустралију и Нови Зеланд
Српска православна црква
Основни подаци
МитрополијаМитрополија новограчаничка
СједиштеКанбера
ДржаваАустралија и Нови Зеланд
Основана1964.
Укинута2011.
Архијереј
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ аустралијско-новозеландски и епископ администратор Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке

Историја

Раскол

Након доношења одлука Светог архијерејског сабора у мају 1963. и марту 1964, које су се тицале епископа америчко-канадског Дионисија (Миливојевића), дошло је до изјашњавања за и против Српске патријаршије у Београду и до прилажења већине црквено-школских општина у Аустралији рашчињеном епископу Дионисију. Затим, октобра 1964. на аустралијски континент је дошао рашчињени Дионисије с главним задатком да своје присталице охрабри и оснује нову епархију. Свештеник Славко Нићетин је тим поводом сазвао Црквено-народни сабор, који је одржан 31. октобра 1964. године. На Сабору су учествовали рашчињени епископ Дионисије (предсједник), архимандрит Димитрије Балаћ, три свештеника и 47 делегата који су представљали 14 црквено-школских општина и 25 националних организација. Најприје се гласало о називу епархије у Аустралији. Већином гласова Сабор је одлучио да се назове Слободна српска православна црква — Епархија за Аустралију и Нови Зеланд.

На предлог Дионисија Црквено-народни сабор је донио и одлуку о избору архимандрита Димитрија Балаћа за епископа новоосноване епархије. Међутим, Дионисије је наглашавао да до хиротоније није могло доћи брзо, тако да је он управљао пословима епархије. На истом Сабору, као основни правни акт новоосноване Епархије за Аустралију и Нови Зеланд усвојен је Устав Америчко-канадске епархије.

Изабрани епископ Димитрије Балаћ је рукоположен 13. новембра 1966. и стигао је у Аустралију 26. децембра 1966. Његовим рјешењем Е. бр. 26 од 8. фебруара 1967, на основу Устава Слободне српске православне цркве — Епархије за Аустралију и Нови Зеланд, образован је епархијски Црквени суд. А Црквени суд Америчко-канадске епархије сматрао се вишим црквеним судом епархије. На Петом Црквено-народном сабору одржаном крајем децембра 1976. на предлог Димитрија за његовог викара је изабран архимандрит Петар Банкеровић, који је од 1979. до 1988. био епархијски архијереј. Током 1980. године купљено је имање за манастир Светог Саве код Канбере, које је освећено 25. јануара 1981. Одлуком заједничке сједнице Епархијског пленума и Савјета од 26. јануара 1981. сједиште Епархије за Аустралију и Нови Зеланд је премјештено из Кабрамате у манастир Светог Саве.[1]

Јединство

Прије 1992. Српска православна црква у Аустралији и Новом Зеланду је била раздвојена на двије засебне епархије: Епархију за Аустралију и Нови Зеланд (којом је у почетку администрирао митрополит Новограчаничке митрополије са сједиштем у манастиру Нова Грачаница у Илиноису, а потом епископ са сједиштем у манастиру Светог Саве код Канбере) и Епархију аустралијско-новозеландску (која се непосредно налазила у саставу Српске православне цркве и чији је епископ имао сједиште у манастиру Светог Саве код Илејна у Викторији).

Године 1992. након помирења Митрополије новограчаничке (Слободне српске православне цркве) и Српске православне цркве[2] престале су да постоје двије преклапајуће јурисдикције у виду два епископа, у Илејну и Канбери. Године 2000. епископ Никанор (Богуновић) је постао јединствени епископ Српске православне цркве у Аустралији и Новом Зеланду бивајући именован за епископа администратора Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке и за епископа Епархије аустралијско-новозеландске. Године 2003. наслиједио га је епископ Милутин (Кнежевић). Године 2006, након његовог постављења за епископа ваљевског, за новог епископа је изабран Иринеј (Добријевић).

Епархија за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке је престала постојати 2011. године након њеног сједињавања с Епархијом аустралијско-новозеландском у нову јединствену Митрополију аустралијско-новозеландску.[3]

Епископи

Епископи за Аустралију и Нови Зеланд (у периоду раздвојености):

  • рашчињени епископ америчко-канадски Дионисије Миливојевић (1963—1966), администратор;
  • епископ за Аустралију и Нови Зеланд Димитрије Балаћ (1966—1978);
  • епископ за Аустралију и Нови Зеланд Петар Банкеровић (1979—1988);
  • епископ за Аустралију и Нови Зеланд Василије Веиновић (1991—1994);
  • епископ за Аустралију и Нови Зеланд Сава Јурић (1994—1999).


Епископи администратори Епархије за Аустралију и Нови Зеланд и епископи аустралијско-новозеландски:

Види још

Референце

  1. ^ Оснивање епархија, Историја Српске православне цркве у Аустралији, Новом Зеланду и Јужној Африци, Станимир Спасовић и Србољуб Милетић („Светосавље“, 2. јануар 2010) Архивирано на сајту Wayback Machine (март 4, 2016) (на језику: енглески), Приступљено 17. 8. 2014.
  2. ^ Предлог о помирењу између Српске православне патријаршије и Српске православне митрополије новограчаничке Архивирано на сајту Wayback Machine (август 18, 2010) (на језику: енглески), Приступљено 17. 8. 2014.
  3. ^ Мелбурншка повеља о црквено-административном јединству СПЦ у Аустралији и Новом Зеланду, Приступљено 17. 8. 2014.

Литература

Irinej Dobrijević

Irinej (svetovno Mirko Dobrijević; Klivlend, SAD, 6. februar 1955) episkop je istočnoamerički.

Bio je episkop Mitropolije australijsko-novozelandske (2011—2016), episkop australijsko-novozelandski i episkop administrator Eparhije za Australiju i Novi Zeland Mitropolije novogračaničke (2006—2011).

Дионисије Миливојевић

Дионисије (световно Драгољуб Миливојевић; 13/26. јул 1898 — 15. мај 1979) био је епископ америчко-канадски (1939—1964) и епископ средњозападноамерички (1963).

Након рашчињења основао је слободну Епархију за Америку и Канаду, Епархију за Аустралију и Нови Зеланд и Епархију за западну Европу.

Епархија аустралијско-новозеландска

Епархија аустралијско-новозеландска је некадашња епархија Српске православне цркве.

Сједиште епархије се налазило у Илејну код Мелбурна.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Митрополија аустралијско-новозеландска

Митрополија аустралијско-новозеландска (енгл. Metropolitanate of Australia and New Zealand) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Силуан (Мракић), а сједиште митрополије се налази у Сиднеју.

Митрополија новограчаничка

Митрополија новограчаничка је била органски дио Српске православне цркве.

Од 1963. била је у расколу са Српском патријаршијом и називала се Слободна српска православна црква, све до 1991. када је под покровитељством патријарха српског Павла раскол превазиђен.

Никанор Богуновић

Никанор (световно Вељко Богуновић; Медвиђа код Бенковца, 20. август 1952) епископ је банатски.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.