Епархија западноамеричка

Епархија западноамеричка (енгл. Diocese of Western America) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Максим (Васиљевић), а сједиште епархије се налази у Алхамбри.

Епархија западноамеричка
Српска православна црква
Основни подаци
СједиштеАлхамбра (Калифорнија)
ДржаваСједињене Америчке Државе САД,
 Мексико
Основана1963.
Званични веб-сајт
Архијереј
АрхијерејМаксим (Васиљевић)
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ западноамерички
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in North America-sr

Историјат

Епархија западноамеричка је основана 1963. године. Први западноамерички епископ је Григорије (Удицки) (1963—83). Послије њега епископи ове епархије су били: Хризостом Столић (1988—92), Јован Младеновић (1994—2002), Максим Васиљевић (од 2006).

Потом, Епархија западноамеричка је арондирана сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. према којој је извршена арондација постојећих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади; и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Тада су осим Епархије западноамеричке арондиране још: Митрополија либертивилско-чикашка, Епархија источноамеричка, Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка и Епархија канадска.[1]

Епископи

Епископи Западноамеричке епархије од 1963:

Портрет Име и презиме Време службе
Епископ Григорије Удицки 1963—1985
Епископ Хризостом Столић 1988—1992
Епископ Јован Младеновић.jpg Епископ Јован Младеновић 1994—2002
Фреска са ликом владике Максима Васиљевића, Џексон.jpeg Епископ Максим Васиљевић од 2006

Манастири

Види још

Извори

  1. ^ Одлука Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о арондацији епархија („СПЦ“, 4. јун 2009), Приступљено 5. 6. 2019.

Литература

Спољашње везе

Епархија за Америку и Канаду

Епархија за Америку и Канаду или Америчко-канадска епархија је некадашња епархија Митрополије новограчаничке под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Од 1921. до 1963. била је под јурисдикцијом Српске патријаршије, а затим подијељена на три нове епархије: Средњозападноамеричку, Западноамеричку и Источноамеричку и канадску. Дотадашњи епископ америчко-канадски Дионисије (Миливојевић) није прихватио подјелу и одвео је Епархију за Америку и Канаду у раскол са Српском православном црквом који је трајао до 1991. када је Митрополија новограчаничка (Слободна српска православна црква) враћена под јурисдикцију Патријаршије српске.

Епархија источноамеричка

Епархија источноамеричка (енгл. Diocese of Eastern America) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Иринеј (Добријевић), а сједиште епархије се налази у Њујорку и Вашингтону.

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка (енгл. Diocese of New Gracanica - Midwestern America) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Лонгин (Крчо), а сједиште епархије се налази у Чикагу.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Лонгин Крчо

Лонгин (световно Момир Крчо; Олово, 29. септембар 1955) епископ је новограчаничко-средњозападноамерички.

Био је епископ за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке (1999—2009), епископ далматински (1992—1999), епископ аустралијско-новозеландски (1986—1992) и викарни епископ моравички (1985—1986).

Максим Васиљевић

Максим (световно Милан Васиљевић; Фоча, СФРЈ, 27. јун 1968) епископ је западноамерички. Био је викарни епископ хумски од 2004. до 2006.

Манастир светог Германа Аљаског

Манастир светог Германа Аљаског је православни манастир посвећен Светом Герману Аљаском у граду Платини у Калифорнији и припада Епархији западноамеричкој Српске православне цркве.

Манастир је почео да се гради 1967. године када су Јуџин Роуз и Глеб Подмошенски из братства Светог Германа Аљаског купили земљиште у удаљеној планинској области у Калифорнији, неколико миља од малог села Платинум у северној Калифорнији. 1969. године, са благословом Архиепископа Западне Америке и Сан Франциска Антонија (Медведева) (Руска загранична црква) основан је манастир као место за подвиге чланова братства Светог Германа Аљаског.

Од 28. новембра 2000. године, манастир припада Српској православној цркви.

Манастир издаје мисионарску литературу на енглеском језику у својој издавачкој кући Сент Херман Прес. Захваљујући деловању братства манастира Светог Германа, много Американаца је прешло у православље. У манастиру су лек и утеху тражили и налазили болесни, зависници од дроге, припадници разних секти. Отац Серафим је свима посвећивао посебну пажњу, саветујући им увек рад и молитву, дисциплину и истрајност.Братство је у пријатељским везама са америчким староседеоцима - Индијанцима из оближњег градића Котонвуд. Индијанске старешине посећују манастир, а долазе и на свеноћно васкршње богослужење. У близини манастира је 1979. године основан и скит свете Ксеније, у којем живи и Богу се моли женско монаштво.

Митрополија либертивилско-чикашка

Митрополија либертивилско-чикашка (енгл. Metropolitanate of Libertyville-Chicago) некадашња је епархија Српске православне цркве.

Митрополија средњозападноамеричка

Митрополија средњозападноамеричка (енгл. Metropolitanate of Midwestern America) некадашња је епархија Српске православне цркве.

Хризостом Столић

Хризостом (световно Јован Столић; Рума, 20. јун 1939 — Краљево, 18. децембар 2012) био је епископ жички од 2003. до 2012, а раније епископ банатски (1992—2003) и епископ западноамерички (1988—1992).

Црква Светог Саве у Џексону

Црква Светог Саве у Џексону је најстарија српска православна црква у Сједињеним Државама. Саграђена је 1894. године, а припада епархији западноамеричкој. Округ Амадор имао је велики број Срба крајем 1800-их година, због златне грознице у Калифорнији. Срби су 1886/87 основали црквену заједницу у Амадору и били су одговорни за куповину земљишта и изградњу цркве. Зидана је као типична православна црква, а касније је њен изглед промењен.У Национални регистар историјских места Сједињених Држава црква је уписана 6. марта 1986. године.Срби у Џексону организују сваке године и летни дечји црквени камп, који траје три недеље.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.