Епархија диселдорфска и њемачка

Епархија диселдорфска и њемачка (раније Епархија франкфуртска и све Њемачке и Епархија средњоевропска) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Григорије (Дурић), а сједиште епархије се налази у Диселдорфу.

Епархија диселдорфска и њемачка
Српска православна црква
Sankt Sava (Düsseldorf)
Основни подаци
СједиштеДиселдорф
ДржаваЊемачка
Основана1969.
Званични веб-сајт
Архијереј
АрхијерејГригорије (Дурић)
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ диселдорфски и њемачки
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in Europe-sr

Историјат

Прва епархија Српске православне цркве која је имала јурисдикцију над западном Европом и Аустралијом са првобитним сједиштем у Лондону основана је 12. марта 1969. године под називом Епархија западноевропска и аустралијска. Године 1972. епархијско сједиште је премјештено у њемачки град Диселдорф. Сљедеће године епархија је подијељена на Епархију западноевропску и Епархију аустралијско-новозеландску. Године 1979. сједиште Епархије западноевропске је премјештено у манастир Химелстир у граду Хилдесхајму код Хановера.

Средњоевропска епархија (њем. Diözese für Mitteleuropa) основана је 6. децембра 1990. на ванредном засједању Светог архијерејског сабора. Од тадашње Западноевропске епархије конституисане су двије самосталне епархије: Британско-скандинавска са сједиштем у Стокхолму и Средњоевропска са сједиштем у Хилдесхајму. У састав Средњоевропске епархије ушле су сљедеће државе: Њемачка, Аустрија, Швајцарска, Шпанија и Италија. За епископа Средњоевропске епархије, 23. маја 1991, изабран је протосинђел Константин Ђокић.

Епархија је временом претрпјела извјесне територијалне промјене. Године 1994. подручје Италије припојено је Загребачко-љубљанској митрополији, а Шпанија потпуно новој Западноевропској епархији. У саставу Средњоевропске епархије остале су црквене општине и парохије у Њемачкој, Аустрији и Швајцарској. Јула 2011. територија Аустрије и Швајцарске издвојена је из Епархије средњоевропске и припала новооснованој Епархији аустријско-швајцарској.

Одлуком Светог архијерејског сабора са редовног засједања од 14. до 29. маја 2015. Епархија средњоевропска је преименована у Епархију франкфуртску и све Њемачке (њем. Diözese von Frankfurt und ganz Deutschland) са сједиштем у Франкфурту.[1] На саборском засједању од 24. маја 2017. епископ франкфуртски Сергије (Карановић) је изабран за епископа бихаћко-петровачког, а за администратора Епархије франкфуртске и све Њемачке постављен је владика аустријско-швајцарски Андреј (Ћилерџић).[2]

Одлуком Светог архијерејског сабора са редовног засједања од 29. априла до 10. маја 2018. године за епископа франкфуртског и све Њемачке изабран је Григорије (Дурић), дотадашњи епископ захумско-херцеговачки и приморски. Саборском одлуком од новембра исте године Епархија франкфуртска и све Њемачке је преименована у Епархију диселдорфску и њемачку (њем. Diözese von Düsseldorf und Deutschland) са сједиштем у Диселдорфу.[3]

Епархија диселдорфска и њемачка је 2019. године свечано обиљежила 50 година свог постојања.[4]

Епископи

Западноевропски (и аустралијски)

Портрет Име и презиме Време службе
Лаврентије Трифуновић 1969—1989.

Средњоевропски

Портрет Име и презиме Вријеме службе
Константин Ђокић 21. јул 1991 — 28. мај 2013.
Manastir Tronoša-proslava 700 godina postojanja 163.jpg Патријарх српски Иринеј 28. мај 2013, администратор
Сергије Карановић 2014—2015.

Франкфуртски и све Њемачке

Портрет Име и презиме Вријеме службе
Сергије Карановић 2015—2017.
Андреј Ћилерџић администратор 2017-2018.
Григорије Дурић 2018.

Диселдорфски и њемачки

Портрет Име и презиме Вријеме службе
Епископ Захолмско-Герцеговинский Григорий (Дурич). 9 мая 2014.jpg Григорије Дурић од 2018.

Види још

Извори

  1. ^ Саопштење Светог архијерејског сабора („СПЦ“, 30. мај 2015), Приступљено 30. 5. 2015.
  2. ^ „Изабран нови Синод и именоване нове владике СПЦ”. Приступљено 25. 5. 2017.
  3. ^ Обавештење Епархије диселдорфске и немачке („СПЦ”, 9. новембар 2018), Приступљено 16. 11. 2018.
  4. ^ 50 година Епархије диселдорфске и немачке (СПЦ, 26. јун 2019)

Литература

Спољашње везе

Григорије Дурић

Григорије (световно Младен Дурић; Вареш, 17. децембар 1967) епископ је диселдорфски и њемачки. Био је епископ захумско-херцеговачки и приморски од 1999. до 2018. године, а претходно викарни епископ хумски (1999).

Доситеј Мотика

Доситеј (световно Деспот Мотика; село Загони код Олова, ФНРЈ, 14. октобар 1949) епископ је британско-скандинавски. Био је викарни епископ марчански од 1989. до 1991.

Епархија западноевропска

Епархија западноевропска (франц. Diocèse d’Europe occidentale) епархија је Српске православне цркве која обухвата подручја Француске, Шпаније, Португалије, Белгије, Холандије и Луксембурга.

Надлежни архијереј је епископ Лука (Ковачевић), а сједиште епархије се налази у Паризу.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Срби у Њемачкој

Срби, као и остали народи са подручја бивше Југославије који су мигрирали у Њемачку, су интегрисани у њемачко друштво.

Црква Светог Саве у Диселдорфу

Црква Светог Саве је главна саборна и парохијска црква Епархије диселдорфске и њемачке Српске православне цркве у Диселдорфу у четврти Лихтенброих. Црква је посвећена Светом Сави, првом архиепископу аутокефалне Српске православне цркве.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.