Епархија британско-скандинавска

Епархија британско-скандинавска (енгл. Diocese of Great Britain and Scandinavia) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Доситеј (Мотика), а сједиште епархије се налази у Стокхолму.

Епархија британско-скандинавска
Српска православна црква
Основни подаци
СједиштеСтокхолм
ДржаваУједињено Краљевство Уједињено Краљевство,
Република Ирска Република Ирска,
Шведска Шведска,
Данска Данска,
Норвешка Норвешка,
Финска Финска,
Исланд Исланд
Основана1990.
Званични веб-сајт
Архијереј
АрхијерејДоситеј (Мотика)
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ британско-скандинавски
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in Europe-sr

Организација

Епархија британско-скандинавска са сједиштем у Стокхолму је основана у децембру 1990. од дијелова бивше Западноевропске епархије.

Епархија има у Шведској седам црквених општина са десет парохија, у Норвешкој једну црквену општину и парохију, у Данској исто једну црквену општину и парохију и у Финској и Исланду по једну мисионарску парохију. Под својом јурисдикцијом има и три парохије православних Швеђана, један манастир (Брадеред)[1] и два манастирска имања.

У Уједињеном Краљевству има осам црквених општина са девет парохија.[2]

Дугогодишњи архијерејски заменик био је бирмингамски свештеник Миленко Зебић (1926-2015).[3] У Бирмингаму постоји храм посвећен Светом кнезу Лазару - Лазарица, освећен 1968. године, док је црквена општина основана 1948.[4]

Види још

Референце

  1. ^ Сусрети: Архимандрит Доротеј (Форшнер), старешина манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска) (СПЦ, 13. децембар 2017)
  2. ^ Епархија британско-скандинавска (spclondon.org) Архивирано на сајту Wayback Machine (децембар 22, 2011) (на језику: енглески), 24. јул 2014.
  3. ^ Упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Миленко Зебић (СПЦ, 5. октобар 2015)
  4. ^ Патријарх Иринеј богослужио у Бирмингамској Лазарици (СПЦ, 8. октобар 2018)

Литература

Спољашње везе

Доситеј Мотика

Доситеј (световно Деспот Мотика; село Загони код Олова, ФНРЈ, 14. октобар 1949) епископ је британско-скандинавски. Био је викарни епископ марчански од 1989. до 1991.

Епархија западноевропска

Епархија западноевропска (франц. Diocèse d’Europe occidentale) епархија је Српске православне цркве која обухвата подручја Француске, Шпаније, Португалије, Белгије, Холандије и Луксембурга.

Надлежни архијереј је епископ Лука (Ковачевић), а сједиште епархије се налази у Паризу.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Односи Србије и Данске

Односи Србије и Данске су инострани односи Републике Србије и Краљевине Данске.

Односи Србије и Норвешке

Односи Србије и Норвешке су инострани односи Републике Србије и Краљевине Норвешке.

Односи Србије и Уједињеног Краљевства

Односи Србије и Уједињеног Краљевства су инострани односи Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске.

Односи Србије и Финске

Односи Србије и Финске су инострани односи Републике Србије и Републике Финске.

Односи Србије и Шведске

Односи Србије и Шведске су инострани односи Републике Србије и Краљевине Шведске.

Православни хришћани у Централној и Западној Европи

Православни хришћани у Централној и Западној Европи (тачније, византијска-православних хришћана) су верска мањина.

Срби на Малти

Срби на Малти су грађани Малте српског порекла или држављани Србије који живе и раде на Малти. Процењује се да на Малти живи између 2.000 и 7.000 грађана српског порекла, а послењих година на Малту пристиже велики број српских лекара, медицинског особља и техничара да попуне места у новој болници у Валети, коју су иначе градили српских грађевинари, а пројектовали Швеђани. Срби су на Малту почели масовно да стижу пре двадесетак година са великим грађевинским предузећима Енергопројект, Рад и Енергоинвест, а касније са ратним избеглицама и дефицитираним кадровима у здравству. Нишлије, Митровчани и Ужичани су међу најбројнијим Србима на Малти.

На Малти је активна мисионарска парохија Светих апостола Петра и Павла која постоји већ десетак година и чији је старешина парох Александар Жерајић.

Године 2011. основана је Малтешко-српска заједница чији је председник др Предраг Андрејевић, познати хирург. Њени главни задаци су да помогне члановима да на Малти лакше решавају проблеме око правног статуса, социјалног и здравственог осигурања, као и лакшег успостављања контакта између српских и малтешких компанија. Такође има за циљ дружење и унапређење сарадње између Србије и Малте кроз организацију културно-уметничких, друштвених, економских, верских и других догађаја. Још један од циљева је и организовање школе српског језика у сарадњи са малтешким Министарство просвете, као и организовање школе енглеског и малтешког језика.

Малта организије летњу лигу у ватеролу, а за неке од клубова играли су и српски ватерполисти међу којима је и Владимир Вујасиновић.

Срби у Ирској

Срби у Ирској су грађани Ирске српског порекла или држављани Србије који живе и раде у Ирској. Процењује се да у Ирској живи око 2.000 Срба, углавном у градовима као што су Даблин и Корк. У Ирској је такође активна и Мисионарска парохија Свети Георгије Српске православне цркве.

Срби у Скандинавији

Срби у Скандинавији су људи српског порекла који живе и раде у земљама Скандинавије.

Срби у Уједињеном Краљевству

Срби у Уједињеном Краљевству су грађани Уједињеног Краљевства српског порекла или људи рођени у Србији који живе и раде у Уједињеном Краљевству.

Срби у Шведској

Срби у Шведској су грађани Шведске српског порекла или људи рођени у Србији који живе и раде у Шведској.

Храм Светог Саве у Лондону

Црква Светог Саве у Лондону је једна од неколико српских православних цркава у Уједињеном Краљевству. Под окриљем је Српске патријаршије у Београду, а припада Британско-скандинавској епархији. Надлежни епископ је Доситеј (Мотика). Црква Светог Саве у Лондону је саборна, главна и највећа српска православна црква у Великој Британији.

Шведска

Шведска (швед. Sverige слушај ), званично Краљевина Шведска (швед. Konungariket Sverige слушај ), нордијска је земља у Скандинавији, у северној Европи. Граничи се са Норвешком на западу, Финском на североистоку. На југозападу Ересундски мост спаја Шведску са Данском. Мореуз Скагерак мореуз на југозападу, Балтичко море и Ботнијски залив су на истоку. Шведска има релативно мало становника, и позната је по великим мирним шумама и планинском дивљином. Шведска је по површини 5. земља у Европи .

Главни град је Стокхолм, који је и највећи град Шведске. Други већи градови су Гетеборг, Малме, Упсала, Линчепинг, Вестерос, Еребру, Норћепинг, Хелсингборг и Јенчепинг.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.