Епархија аустријско-швајцарска

Епархија аустријско-швајцарска[1] је епархија Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Андреј (Ћилерџић), а сједиште епархије се налази у Бечу.

Епархија аустријско-швајцарска
Српска православна црква
Основни подаци
СједиштеБеч
ДржаваАустрија Аустрија,
Швајцарска Швајцарска,
Италија Италија,
Малта Малта
Основана26. мај 2011.
Званични веб-сајт
Архијереј
АрхијерејАндреј (Ћилерџић)
Чин архијерејаепископ
Титула архијерејаепископ аустријско-швајцарски
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in Europe-sr

Историјат

Епархија је формирана 26. маја 2011. године одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве на редовном мајском засједању. За администратора новоформиране епархије постављен је Иринеј (Буловић), епископ бачки.[2][3]

Процјењује се да у Бечу живи 100 хиљада вјерника ове епархије. Имају три цркве, а очекује се да добију и бечку цркву Нојлерхенфелд од римокатолика којих има око 750 хиљада и имају 172 цркве.[4]

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је на свом редовном мајском засједању, 24. маја 2014, изабрао викарног епископа ремезијанског г. Андреја (Ћилерџића) за првог епископа аустријско-швајцарског.[5]

Види још

Извори

  1. ^ Епархија Аустрије, Швајцарске, Италије и Малте
  2. ^ Саопштење за јавност Светог архијерејског сабора Српске православне цркве са редовног заседања одржаног у Београду од 16. до 27. маја 2011. године, Приступљено 1. 9. 2014.
  3. ^ Примопредаја новоосноване Епархије аустријско-швајцарске („СПЦ“, 28. јун 2011), Приступљено 1. 9. 2014.
  4. ^ Беч: Борба за парохију која иде СПЦ (Б92, 16. август 2013), Приступљено 1. 9. 2014.
  5. ^ Саопштење за јавност Светог архијерејског сабора („СПЦ“, 24. мај 2014), Приступљено 1. 9. 2014.

Спољашње везе

Андреј Ћилерџић

Андреј (световно Андреја Ћилерџић; Оснабрик, Западна Њемачка, 21. август 1961) епископ је аустријско-швајцарски. Био је викарни епископ ремезијански од 2011. до 2014.

Епархија диселдорфска и њемачка

Епархија диселдорфска и њемачка (раније Епархија франкфуртска и све Њемачке и Епархија средњоевропска) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Григорије (Дурић), а сједиште епархије се налази у Диселдорфу.

Епархије Српске православне цркве

Епархије Српске православне цркве су главне црквенојерархијске и црквеносамоуправне јединице у Српској православној цркви.

Непосредни поглавар епархије је епархијски архијереј. Главни је представник и руководилац свега црквено-духовног живота и црквеног поретка у епархији. Своју црквенојерархијску власт врши самостално, а црквеносамоуправне послове у заједници са свештенством и народом. Епархију чине архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије и манастири.

Односи Србије и Италије

Односи Србије и Италије су инострани односи Републике Србије и Републике Италије.

Односи Србије и Швајцарске

Односи Србије и Швајцарске су инострани односи Републике Србије и Швајцарске Конфедерације.

Параскева Римска

Преподобна мученица Параскева је рођена у Риму, од родитеља хришћана. Када су јој родитељи умрли, све своје имање разделила је сиромасима и замонашила се. Као монахиња, ревносно и са великим жаром проповедала је Христа Бога Живога, не кријући се, иако је живеле у времену крвавог прогона хришћана. По оптужби римских Јевреја, изведена је пред цара Антонина, који је ласкањима покушао да је поколеба у вери у Христа. Потом су јој на главу ставили усијани шлем, али Бог је чудесно спасио, те је она напустила Рим. У још два града су је изводили пред судије и мучили, али силом Божијом она се брзо опорављала, чинећи притом велика чудеса. Најзад ју је неки Тарасије убио мачем. Света Параскева је пострадала за Христа у II веку.Обележава се 26. јула по јулијанском, односно 8. августа по грегоријанском календару.

Православна епископска конференција Аустрије

Православна епископска конференција Аустрије окупља православне епископе Цариградске, Антиохијске, Руске, Српске, Румунске, Бугарске и Грузијске патријаршије, православних епархија на територији Аустрије.

Основана је 16. октобра 2010. године у седишту Митрополије аустријске Васељенске патријаршије у Бечу. Ово оснивање у складу је са одлукама Четврте предсаборске свеправославне конференције одржане 2009. у Шамбезију у Швајцарској. Аналогне епископске конференције основане су 27. фебруара и 4. марта исте године у Немачкој и Швајцарској.

Конференцијом по својој позицији, а у складу са одлукама из Шамбезија, председава митрополит аустријски Михаило (Стаикос), представник Васељенске патријаршије. О осталим функцијама у оквиру Епископске конференције договараће се на следећој седници Конференције 2011. године.

Тачан број православних у Аустрији је споран. Статистике и процене варирају од 179.000 до 500.000 верника. Епархија аустријско-швајцарска Српске православне цркве која представља бројно најзначајнију православну епархију у Аустрији има у овој земљи 15 црквених општина у којима дела 20 свештеника и два ђакона. Тренутно се преговара о предаји једног римокатоличког храма у руке Српској православној цркви у Бечу.

Православни хришћани у Централној и Западној Европи

Православни хришћани у Централној и Западној Европи (тачније, византијска-православних хришћана) су верска мањина.

Радивој Јосић

Радивој Јосић (1889 — 1960) је био српски православни теолог и професор Богословског факултета и изузетно истакнута личност тог времена.

Рођен је у Великој Врбници код Крушевца у свештеничкој породици. Након основног школовања завршава Богословију у Београду а потом одлази у Швајцарску где започиње високо образовање на Старокатоличком теолошком факултету у Берну, које наставља на Православном теолошком факултету у Черновцима (Буковина). Студије је завршио 1914. године.

По завршетку студија постављен је за суплента Призренске богословско-учитељске школе. Од 1922. је суплент Богословије „Св. Сава“ у Београду а потом и у Сремским Карловцима где га затиче избор у звање доцента новоснованог БФ у Београду. Иако је имао велико интересовање за патрологију и историју цркве, због потреба факултета предавао је апологетику, што је у великој мери одредило његов каснији теолошки рад. На факултету је предавао 36 година.

Написао је између осталог и следеће радове: Јермени и њихово најновије страдање за Христа, Уједињење Православне и Римокатоличке Цркве, Хришћанска религија и песимизам, Доказивање духа и силе, итд.

Један од 44 српских теолога који су студирали на Старокатоличком теолошком факултету Универзитета у Берну, међу којима је био и владика Николај Велимировић.

Срби у Аустрији

Срби у Аустрији су грађани Аустрије српског порекла и Срби који живе и раде у Аустрији.

Срби у Италији

Срби у Италији су грађани Италије српског порекла или људи рођени у Србији који живе и раде у Италији.

Срби у Швајцарској

Срби у Швајцарској су грађани Швајцарске српског порекла или људи рођени у Србији који живе и раде у Швајцарској.

Црква Светог Спиридона у Трсту

Црква Светог Спиридона је српска православна црква у самом центру Трста, на тргу Понте Росо. Она свједочи о историјском значају српске колоније у овом граду. Евидентирана је као културно добро од стране италијанске службе заштите.

Тијела и органи
Установе
Епархије
Охридска
архиепископија
Органски дијелови
Раније црквено
уређење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.