Ендем

Ендемски је појам који се односи на болест, социјални проблем или феномен, који је специфичан за одређену популацију, групу или културу или географску област. У епидемиологији се појам односи на болест која се јавља и опстаје само у оквиру једног региона или једне популације.

Литература

  • Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Речника социјалног рада Ивана Видановића уз одобрење аутора.
Abramites eques

Abramites eques je врста тропске јужноамеричке слатководне рибе из реда Characiformes, позната у Колумбији под локалним вернакуларним називима бонито и тотумито, а изворнo је названа Leporinus eques Steindachner, 1878. Оба рода припадају породици Anostomidae. Ове рибе воле да пливају окренуте главом према дну због чега су их назвали headstanders.

Бонито је ендем, нарасте до 15 центиметара дужине а постојбина јој је базен реке Магдалене. Држи се и по акваријумима, а по акваристима очекивани животни век јој је 5-8 година, а хране је храном биљног порекла (спанаћ, грашак и друго).

Acanthaceae

Acanthaceae је једна од породица биљака која припада реду Lamiales Обухвата око 3500 врста распоређених у око 229 родова, настањених махом у тропском и суптропском појасу (јужна и југоисточна Азија, Африка, Бразил и централна Америка), док мањи број врста расте у Средоземљу и Аустралији. У Европи је присутан само род Acanthus са око 20 врста. С обзиром на то да већина Acanthaceae насељава Неотропско флористичко царство, које обухвата најбогатију и најслабије документовану флору скривеносеменица, очекује се откриће нових врста из ове породице. Тако је, према Index Kewensis, између 1986. и 1995. описана 81 нова врста рода Justicia .

Хаплоидни број хромозома x = 7 – 18, 20 – 21 али се бележи и полиплоидија све до 68 хромозома.

Acanthoscyphus

Acanthoscyphus монотипски је биљни род са врстом Acanthoscyphus parishii, која расте као калифорнијски ендем на сувим и стеновитим планинским тлима на горју Транверсе и оближњим падинама калифорнијског приморког горја.

Припада породици Polygonaceae, једногодишња је биљка која нарасте максимално 60 cm. Постоје 3 или 4 подврсте.

Acanthoscyphus parishii var. abramsii (E. A. McGregor) Reveal

Acanthoscyphus parishii var. cienegensis (Ertter) Reveal

Acanthoscyphus parishii var. goodmaniana (Ertter) Reveal

Acanthoscyphus parishii var. parishii

Alona smirnovi

Alona smirnovi је животињска врста класе Crustacea која припада реду Anomopoda.

Hyperoliidae

Hyperoliidae је породица жаба која се сатоји од 17 родова и преко 200 врста. Распрострањењем су ограничене на подсахарску Африку, Мадагаскар и још неколико острва. Један род Heterixalus је ендемски за Мадагаскар, док се други, Tachycnemis, налази се само на Сејшелским острвима.

Већина врста живи на дрвећу или жбуњу, а има и терестичних врста. Пуноглавци обично настањују мирне, стајаће воде или споропокретне делове потока. Кожа многих врста је светло обојена и врло упадљива.

Piper

Piper, односно бибер, род је скривеносеменица из породице бибера (Piperaceae).

Род садржи између једне и две хиљаде врста (према подацима енциклопедије „The Plant List” 1.457 врста) жбунастих, зељастих и лијанастих биљних форми, а већина од њих су доминантне врсте у својим природним стаништима. Природно станиште за највећи део врста су тропска подручја са обе стране екватора, највише на подручју обе Америке, те у монунским зонама југоисточне Азије.

Научно име рода долази од санскртске речи „пипали” (pippali) којом је означавана врста Piper longum („дуги бибер”), а научну класификацију рода извршио је Карл фон Лине 1753. године. Једна од главних карактеристика код припадника овог рода је присуство алкалоида пиперина (хемијска формула C17H19NO3) у плодовима који им даје оштар укус.

Велики пегави киви

Велики пегави киви (лат. Apteryx haastii) је врста птице из реда нојевки. Ендем је Новог Зеланда. Живи у рупама које сам копа на снежним врховима планинских шума, алпских и субалпских подручја на северозападу Новог Зеланда.

Вуљагмени

Вуљагмени (грч. λίμνη Βουλιαγμένης) је слано језеро у Грчкој, налази се у близини истоименог малог града, који припада општини Вари-Вула-Вулиагмени у округу Источној Атици у периферију Атика. Минералне воде извиру у језеро на дубини од 50 до 100 метара и имају температуру од 22 до 29 °C. Језеро такође добија свежу воду из извора на дубини од 17 метара. Језеро је подземном пећином повезано са морем. Језеро се налази у јужном делу планине Имитос, недалеко од мора. Језеро има овалан облик, дужине 260 м, ширине 145 метара, површине 1,59 ха. Језеро је на надморској висини од пола метра изнад нивоа мора. Укључено је у еколошку мрежу заштићених подручја Натура 2000.

Језеро је настало пре око 2000 година. На том месту је била велика пећина која се урушила након земљотреса. Облик срушене пећине може се уочити погледом са даљине. Због релативне младости језера, нема записа о њему све до Паусанија. Подводна пећина је састављена од кречњачких стена, карактеристичних за овај регион. Истражен је систем пећина повезаних са језером у дужини од 3123 м. У пећини има 14 тунела, у којима се налазе подводни сталагмити. Дно језера се састоји од глинене подлогебогате сумпорним једињењима. Вода у језеру има повишен садржај минерала и микроелемената, као што су калијум, натријум, литијум, амонијак, калцијум, гвожђе, хлор и јод. Вода језера погодује у третману реуматизма, спортских повреда, болести нервног система, дерматозе и гинеколошким обољењима. Купање у језеру се наплаћује.

Током 1980—их година у језеру је откривена нова врста морске сасе: Paranemonia vouliagmeniensis, локални ендем. Такође су у језеру пронађене још две врсте бескичмењака: Abra segmentum и Cerastoderma glaucum. Ова друга врста помаже прочишћавању воде језера од бактерија . Такође у језеру живи риба Garra rufa.

Кавкаски резерват биосфере

Кавкаски резерват биосфере (рус. Кавказский заповедник), пуним именом Кавкаски државни природни резерват биосфере имена Х. Г. Шапошникова (рус. Кавказский государственный природный биосферный заповедник им. Х. Г. Шапошникова) заштићено је природно подручје са статусом строгог резервата природе (IUCN категорија Ia) на крајњем југу европског дела Руске Федерације. Налази се на територијама Краснодарске покрајине, Републике Адигеје и Карачајево-Черкезије, док је административно седиште резервата у граду Сочију. Као заштићено природно подручје основан је 12. маја 1924, обухвата територију површине 2.848 km² и најстарије је и најпространије природно подручје на територији Северног Кавказа.

Статус резервата биосфере додељен му је на генералној седници Унеска одржаној 19. фебруара 1979, а током 1999. резерват је уврштен на листу Светског наслеђа. Један од оснивача резервата био је совјетски биолог Хачатур Шапошников у чију част, од јануара 2008, резерват носи садашње име.

Мекоусна пастрмка

Мекоусна пастрмка (лат. Salmo obtusirostris) је сигурно једна од најинтригантнијих врста пастрмке, чија је класификација побуђивала пажњу научника од пионирских студија до данашњих дана. Увршћена је у род Salmothymus, у који спада само једна врста – монофилетски род. Припада фамилији Salmonidae.

Латински назив: Salmothymus obtusirostris

Локални називи: јадрански лосос

Макс. дужина:

Макс. тежина: 4 kg.

Време мреста: Мекоусна пастрмка се мрести у месецу априлу и мају.

Новозеландска препелица

Новозеландска препелица (лат. Coturnix novaezelandiae) је изумрла врста препелице која је била ендем Новог Зеланда.

Плаволеђа мишјакиња

Плаволеђа мишјакиња (лат. Urocolius macrourus) врста је мишјакиње из рода Urocolius. То је једна од преосталих шест живих врста мишјакиња. Термин мишјакиња долази од њене способности да се по тлу креће на начин који подсећа на кретање ужурбаног миша. Настањује субсахарске пределе на северу до југозападне Танзаније на југу. Ендем је субсахарске Африке, али није угрожена врста. Има седам подврста. Постоји доста поштанских маркица са ликом ове птице.

Плешчејево језеро

Плешчејево језеро национални парк (рус. Плещеево озеро (национальный парк) ), обухвата језеро Плешчејево и околна подручја. Језеро је веома популарно за одмор и рекреацију, као еколошко станиште, и некадашње одмаралиште руских царева. Језеро се налази у централном делу Источноевропске низије, око 130 км североисточно од Москве, у басену горње Волге. Југоисточно од парка се налази град Переслављ-Залески, Јарославска област.

Ртањ

Ртањ је планина која се налази у источној Србији, око 200 km југоисточно од Београда, надомак Бољевца. Припада Карпатским планинама, а највиши врх Шиљак (1565 m) представља природни феномен крашког рељефа. Специфичан распоред стена крашког рељефа није утицао само на биљни покривач, на воде и изворе Ртња, већ и на његов облик. Па ако погледамо на Ртања са севера или југа, он нам се указује као дугачак гребен у облику трапеза, док је доле широк и масиван, горе се сужава у узани ивичасти зид.

Северни смеђи киви

Северни смеђи киви (лат. Apteryx mantelli) је врста птице тркачице. Ендем је Новог Зеланда. Северни смеђи киви живи на северном острву углавном у регионима Северна Земља и Таранаки, са малим раштрканим популацијама. Показао је завидну отпорност. Живи у субтропским и умереним шумама. До 2000. године је сматран истом врстом као и Јужни смеђи киви, и још увек је по некима.

Спрудници и шљуке

Спрудници и шљуке (лат. Scolopacidae) представља назив велике фамилије, углавном барских птица. Већина врста храни се ситним бескичмењацима које налазе у блату или земљи. Различите дужине кљуна, самим тим и различита врста хране, код различитих врста омогућавају да се више врста храни на истом подручју без конкуренције и борбе за храну. Латински назив фамилије је настао од речи Scolopax, која означава род шумских шљука, и од суфикса idae.

Српски кукурек

Српски кукурек (лат. Helleborus serbicus) врста је биљке из породице љутића и из рода кукурека. Стеноендем је балканске флоре.

Туатаре

Туатаре (лат. Sphenodon) су род рептила из породице Sphenodontidae и реда Rhynchocephalia. Туатаре су ендем Новог Зеланда. Име туатара потиче из маорског језика и значи „бодље на леђима”. Туатаре су једини живи род из реда Rhynchocephalia, који је био широко распрострањен пре око 200 милиона година. Најближи заједнички предак кога ред Rhynchocephalia дели са неком другом групом животиња је онај кога дели са редом Squamata (гуштери и змије).

Црна лечва

Црна лечва (лат. Kobus leche smithemani) је подврста лечве, ендем Замбије. Насељава област Бангвеулу мочвара̂.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.