Емилијан

Марко Емилије Емилијан (лат. Marcus Aemilius Aemilianus Augustus; рођен око 207. или 214. - умро 253. године) био је римски цар мање од три месеца током 253. године.

Марко Емилије Емилијан
Aemilian1
Емилијан
Пуно имеМарко Емилије Емилијан
Датум рођења207. или 213.
Место рођењаГирба, данашњи Тунис
Римско царство
Датум смрти253.
Место смртиСполетум
Римско царство
СупружникКорнелија Супра
Римски цар
ПретходникТребонијан Гал
НаследникВалеријан

Биографија

Емилијан је рођен у сиромашној породици у Ђерби (источна обала Туниса) Африка. Оженио се Корнелијом Супром, али то је готово једини детаљ из његовог раног живота који је познат. Као прво зна се са сигурношћу да је био конзул, пре него што је 252. постао управник Горње Мезије, Требонијан Гал био је проглашен за цара после смрти Деција Трајана. Емилијан је био послат да га замени у функцији управника Горње и Доње Мезије и Паноније. Његов први задатак је био да се осигура лимес на Дунаву, који су угрожавали Готи, под заповедништвом њиховог краља Книве.

Antoninianus-Cornelia Supra-RIC 0030
Корнелија Супра (или Супера) била је Емилијанова жена

Требонијан Гал је осигурао престо. Ипак, није био популаран у војсци, нарочито због мира који је склопио са Готима, као и због напада персијског шаха Шапура I против Сирије. Емилијан није прихватио да исплати Готима данак 253. године. Онда су Готи напали преко Дунава, али их је Емилијан победио тог лета. Војска је на то прогласила Емилијана Јула или Августа 253. за цара. Да би се утврдио на власти, Емилијан је кренуо на Рим. Требонијан Гал и његов син Волусијан су сакупили војску, али их је незадовољна војска убила и изјаснила се за Емилијана.

Римски сенат је потврдио Емилијаново именовање и признало му титулу Августа. Али, Валеријан, намесник провинција на Рајни, кренуо је са војском према југу, како би осветио Требонијана Гала и Волусијана. Када су се две војске приближиле јенда другој, Емилијана су убили његови војници и прешли на противничку страну, уплашени снагом Валеријанових војника. Еутропије је написао: Емилије потиче из једне безначајне фамилије, његова владавина је била још безначајнија, и у трећем месецу његове владавине био је убијен.

Спољашње везе

Претходник:
Требонијан Гал
Римски цар
Наследник:
Валеријан
Принципат
(27. п. н. е. — 235 н. е.)
Криза 3. века
(235—284)
Доминат
(284—395)
Западно царство
(395—476)
Источно
(Византијско) царство

(395—1453)

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.