Електротехничка школа Никола Тесла Панчево

Електротехничка школа „Никола Тесла” у Панчеву је средња стручна школа која образује и оспособљава кадрове из подручја рада електротехнике, рачунарства и информатике.

Електротехничка школа Никола Тесла
Zgrada ETŠ "Nikola Tesla" Pančevo
Електротехничка школа Никола Тесла Панчево
ТипСредња
СекторДржавна
ЛокацијаМаксима Горког 7
Панчево
Држава Србија
ДиректорНикола Ћурчин
Бр. смерова7
Смерови
 • Електротехничар информационих технологија
 • Електротехничар телекомуникација
 • Електротехничар енергетике
 • Електротехничар процесног управљања
 • Електротехничар мултимедија
 • Администратор рачунарских мрежа
 • Електротехничар термичких и расхладних уређаја
Веб-сајтetsntesla.edu.rs

Историјат

Електротехничка школа основана је 1946. године и тада је била смештена у згради у Лава Толстоја 30 (данашња ОШ „Ђура Јакшић”). Године 1948. школа се сели у улицу Ђуре Јакшића 1 (зграда поред Католичке цркве) и тамо ће бити до 1966. Те године ЕТШ поново прелази у нов објекат у Улици браће Јовановић 89, заједно са Хемијском школом. Још једном ће наша школа променити адресу 1983. године, када коначно прелази у здање у којем се налази и данас у улици Максима Горког 7.

Школска зграда у Улици Максима Горког 7 подигнута је 1905. године за Мађарску краљевску државну женску грађанску школу, која је постојала до краја Првог светског рата. Између два рата и после зграда је такође служила у просветне сврхе и у њој се налазило више образовних институција, све до 1983, када она постаје ЕТШ „Никола Тесла”.

Зграда школе је, због свог специфичног изгледа карактеристичног за време у којем је настала, под заштитом државе, као споменик културе.

Просторно-технички потенцијали

Од самих почетака школа је пратила модерне техничке и технолошке потребе и изазове и у складу са тим опремала кабинете и радионице.

Школски простор обухвата 12 учионица опште намене, мултимедијалну учионицу, 10 кабинета, и две радионице за практичну наставу. Школа такође поседује богату библиотеку са преко 7000 хиљада наслова.[1]

Devojačka škola u Pančevu
Мађарска краљевска државна грађанска девојачка школа, сада Електротехничка школа Никола Тесла у Панчеву

Образовни профили

Редовни образовни профили који се уписују сваке године су:

 • Електротехничар информационих технологија
 • Електротехничар телекомуникација
 • Електротехничар енергетике
 • Електротехничар процесног управљања
 • Електротехничар мултимедија
 • Администратор рачунарских мрежа
 • Електротехничар термичких и расхладних урећаја

Поред редовних школовања, школа реализује и више различитих програма за ванредно школовање.
Школу похађа преко 700 ђака из целог јужног Баната.

Референце

 1. ^ „О нама”. Званични сајт ЕТШ "Никола Тесла". Приступљено 25. 3. 2017.

Спољашње везе

Град Панчево

Град Панчево је један од градова у Србији. Налази се у АП Војводина и спада у Јужнобанатски округ. По подацима из 2004. град заузима површину од 759 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 63.225 ha, а на шумску 1.085 ha).

Средиште града као и округа је градско насеље Панчево. Град Панчево се састоји од 10 насеља: 2 градска (Качарево, Панчево) и 8 сеоских насеља. По подацима из 2011. године у граду је живело 123.414 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -3‰, а број запослених у граду износи 35.533 људи. У граду се налази 19 основних и 8 средњих школа.

Панчево

Панчево (мађ. Pancsova, нем. Pantschowa, свк. Pánčevo) је град који се налази у Аутономној Покрајини Војводини, у Републици Србији. Налази се на обалама Тамиша и Дунава, у јужном делу Баната и оно је административно седиште града Панчева, као и Јужнобанатског управног округа.

Панчево је четврти град у Војводини по броју становника. Према коначним резултатима пописа становништва из 2011. године, у Панчеву живи 76.203 становника, а на територији града Панчева 123.414 становника.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.