Електротехничка школа Михајло Пупин

Електротехничка школа „Михајло Пупин“ је средња школа из Новог Сада. Школу похађа око 2500 ученика. Настава се изводи на српском и мађарском језику. Школовање се одвија по степенима образовања III, IV и V степен.

Електротехничка школа „Михајло Пупин“
Novi Sad ETS Mihajlo Pupin
Електротехничка школа Михајло Пупин
Типдржавна
ЛокацијаФутошка 17, 21000 Нови Сад
Нови Сад
ДржаваСрбија
Веб-сајтwww.etspupin.edu.rs

Историјат

Електротехнички школски центар је основан одлуком народног одбора општине Нови Сад, 16. маја 1963. Годину дана касније службеном називу школе се додаје име Михајла Пупина. Под називом Електротехнички школски центар “Михајло Пупин” школа ради све до организационих промена које су наступиле седамдесетих година. Први директор центра био је Александар Недељковић. Прве школске године се образовало 847 ученика, укључујући и одрасле.

У јуну 1983. године долази до реорганизације мреже средњих школа што је довело до пресељења школе у нове објекте у улици ЈНА 79 (данас Футошка 17) и Школска 4.

Зграда у којој се данас налази школа је подигнута 1912. у стилу сецесије. Њу је користила Мађарска католичка гимназија, али је након Првог светског рата у њу смештена Државна женска учитељска школа са интернатом. Од 1935. школа је постала мешовита.

Образовни профили

Четворогодишњи смерови

 • Електротехничар информационих технологија - оглед
 • Електротехничар процесног управљања
 • Техничар мехатронике
 • Електротехничар мултимедија
 • Електротехничар рачунара
 • Електротехничар аутоматике
 • Електротехничар радио и видео технике
 • Електротехничар телекомуникација
 • Електротехничар електронике
 • Електротехничар за расхладне и термичке уређаје
 • Електротехничар енергетике
 • Електротехничар за електронику на возилима

Трогодишњи смерови

 • Електричар
 • Електромеханичар за термичке и расхладне уређаје
 • Ауто-електричар
 • Електроинсталатер
 • Електромонтер мрежа и постројења
 • Монтер ТТ мрежа
 • Електромеханичар за машине и опрему

Спољашње везе

Линкови

Грбавица (Нови Сад)

Грбавица градска четврт Новог Сада.

Миладин Поповић

Миладин Поповић (Лопате код Лијеве Ријеке, 23. септембар 1910 — Приштина, 13. март 1945) био је револуционар, један од организатора Народноослободилачке борбе на Косову и Метохији и народни херој Југославије.

Године 1922. се са продицом преселио у Пећ, где је завршио основну школу и нижу гимназију, док је више разреде гимназије похађао је у Призрену. Након матуре, 1933. године је уписао Правни факултет у Београду, где се прикључио револуционарном студентском покрету. Исте године је примљен у чланство Савеза комунистичке омладине, а наредне 1934. године у чланство Комунистичке партије. Током боравка у Београду, радио је у партијској техници на издавању листа Млади комунист, због чега је почетком 1935. године био ухапшен. Након неколико месеци проведених у истражном затвору, био је протеран у Пећ, где је наставио са својом партијском активношћу.

У лето 1937. године је радио на стварању Обласног комитета КПЈ за Косово и Метохију, након чега је био именован за његовог секретара. У јесен исте године се разболео од туберкулозе, због чега је читаву 1938. и половину 1939. провео на лечењу на Голнику. Јуна 1939. је учествовао на саветовању руководства КПЈ на Шмартној гори. Након повратка на Косово и Метохију, крајем августа исте године радио је на борби против фракционаштва, а у септембру је поново био изабран за секретара Обласног комитета за Космет. Маја 1940. године је организовао демонстрације у Пећи, након чега је био ухапшен и спроведен у београдски затвор „Главњачу”, одакле је пуштен због поновног погоршања здравственог стања. Августа 1940. године је био изабран за члана Покрајинског комитета КПЈ за Црну Гору, а у октобру је учествовао на Петој земаљској конференцији КПЈ.

Након окупације Југославије 1941. године је радио на организовању Народноослободилачког покрета на Косову и Метохији, али је половином јула био ухапшен и интерниран у логор у Албанији. На иницијативу Обласног комитета КПЈ за Космет, а уз помоћ албанских комуниста ослобођен је из логора, након чега је у октобру 1941. био именован за делегата ЦК КПЈ у Албанији са задатком да ради на окупљању комунистичких група, стварању КП Албаније и организовању ослободилачке борбе. Његовом иницијативом најпре је новембра 1941. формирана Комунистичка партија, а потом су фомирани Главни Народноослободилачки одбор, Главни штаб НОВ Албаније и Антифашистичко националноослободилачко веће. Заједно са Енвером Хоџом и другим албанским комунистима, активно је радио на организовању Народноослободилачке борбе у Албанији.

Септембра 1944. године је на позив Врховног штаба НОВ и ПОЈ дошао на Вис, одакле је упућен на Косово и Метохију, где је поново преузео дужност секретара Обласног комитета. У завршном периоду Народноослободилачког рата у Југославији активно је радио је на развоју народне власти на Косову и Метохији, као и масовнијем укуључивању албанског становништва у Народноослободилачки покрет. Као једну од водећих личности партизанског покрета на Космету, у атентату га је 13. марта 1945. године у Приштини убио албански националиста Хаки Таха.

За народног хероја проглашен је 12. марта 1945. године.

Милан Павков

Милан Павков (Бегеч код Новог Сада, 9. фебруар 1994) српски је фудбалер, који тренутно наступа за Црвену звезду. Висок је 193 центиметра и игра на позицији најистуренијег нападача. За репрезентацију Србије дебитовао је у марту 2019. године.

Поникао је на теренима локалне Бачке из Бегеча. Прошао је све млађе категорије фудбалског клуба Нови Сад, где се задржао девет година. Лета 2012, Павков је уступљен екипи Младости из Бачког Петровца, пред почетак сезоне у Војвођанској лиги Запад. Добио је понуду да се прикључи екипи ЧСК Пиваре из Челарева, након што је Владо Каракаш, помоћник у стручном штабу те екипе посматрао Павкова на једној од утакмица нижег ранга, препоручио тадашњем тренеру Драгану Ивановићу да играча доведу у тај клуб. Током такмичарске 2014/15. године, постигао је осамнаест погодака у Српској лиги Војводине и на тај начин се остварио као најбољи стрелац у сезони.

Лета 2015. године приступио је новосадској Војводини и након пробног периода који је прошао са екипом, потписао је уговор са клубом на три сезоне. За екипу Војводине наступио је укупно 16 пута у свим такмичењима, укључујући лигашки део сезоне, сусрете Купа Србије, као и квалификације за Лигу Европе. По окончању сезоне 2015/16, споразумно је раскинуо уговор са Војводином, а нешто касније, истог лета, договорио је сарадњу са Радничким из Ниша на период од три године.

Почетком 2017. године, Павков је прешао у Црвену звезду, са којом је потписао уговор на две и по године. Лета исте године, услед мање минутаже у клубу, вратио се у нишки Раднички на једногодишњу позајмицу. Са двадесеттри постигнута поготка на тридесеттри одигране утакмице, сезону је завршио као други стрелац лиге. По истеку позајмице, поново је приступио првој екипи Црвене звезде средином 2018, доприневши пласману клуба у групну фазу Лиге шампиона. Дана 6. новембра 2018. постигао је оба поготка за Црвену звезду у победи против Ливерпула у четвртом колу тог такмичења. Крајем исте године, продужио је сарадњу са клубом. У мају 2019. године, Павков је са Црвеном звездом освојио шампионску титулу Суперлиге Србије.

Образовне институције у Новом Саду

Нови Сад је универзитетски град са државним универзитетом, као и многобројним приватним факултетима и високим школама. Поред институција високог образовања, на територији Новог Сада се налазе и 52 државне основне и средње школе: 37 основних и 16 средњих школа (12 стручних и 4 гимназије).

Државне
Приватне

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.