Европски пут Е75

Европски пут E75 је европски пут класе А, који спаја крајњи север (Норвешку) и југ (Грчку, тачније острво Крит) Европе. То је најдужи европски мећународни пут који пролази кроз Србију, а укупна дужина овог ауто-пута износи 5639 km.

На том путу, од Суботицe до Батајнице и од Београда до Лесковца већ постоји ауто-пут, са физички одвојеним коловозним тракама. На обилазници око Београда треба изградити ауто-пут.

Европски пут
Tabliczka E75.svg
E75 route
Основни подаци
Држава: Норвешка, Финска, Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска, Србија, Северна Македонија, Грчка
Врста: ауто-пут
Дужина: 5639 km
Деоница
Почетак: Вардо (Норвешка)
Кроз/поред: Хелсинки, Гдањск, Лођ, Братислава, Будимпешта, Београд, Скопље, Атина
Крај: Ситија (Грчка)
Приказ
Ауто-пут БГ-НИ поред Ражња - Belgrade-Niš Highway near Ražanj

Ауто-пут Београд-Ниш поред Ражња

Земље и градови кроз које пролази Е75

трајект

Укупна дужина овог ауто-пута износи 5639 km.

E75 кроз Србију

Европског пута Е75 кроз Србију је означен као ауто-пут Motorway-A1-Hex-Green.svg, који је изграђен или у изградњи целом трасом. Тренутно је у изградњи обилазница око Београда.

Проток саобраћаја

Просечан годишњи дневни саобраћај (ПГДС), добијен као резултат анализе и прогнозе саобраћајног оптерећења на деоници Е-75 за период од 1986. до 2018. године:[1][2]

Година ПГДС (возила/дан)
1986 8.316
1990 8.498
1999 4.633
2002 7.202
2008 10.627
2015 14.400
2018 16.340

Проток у 2015. достиже довољан обим да оправда изградњу пуног профила ауто-пута.

Види још

Референце

  1. ^ „Србија инфо 21 пројекат за 21. век”. Архивирано из оригинала на датум 10. 11. 2008. Приступљено 21. 09. 2008.
  2. ^ „www.pregled.com Коридор 10”. Архивирано из оригинала на датум 07. 09. 2009. Приступљено 21. 09. 2008.

Спољашње везе

Ауто-пут А1

Државни пут првог А реда А1 је државни пут првог А реда у Србији. Дугачак је 584 km и представља најважнији саобраћајни правац кроз Србију. Почиње код граничног прелаза Хоргош са Мађарском, пролази поред Суботице, Бачке Тополе, Врбаса, Новог Сада, Инђије, Београда, Смедерева, Крагујевца, Јагодине, Ћуприје, Параћина, Ниша, Лесковца, Врања и Бујановца, а завршава се код граничног прелаза Прешево са Северном Македонијом. Повезује 5 од 6 највећих градова Србије. Представља део европског пута Е75 и паневропског коридора X (до Београда крак Xb, а од Београда главни правац коридора X). На већем делу је изграђен пун профил ауто-пута, док се полупрофил налази на деоници Остружница — тунел Стражевица, а изградња је планирана на деоници Стражевица – Бубањ Поток.

Ауто-пут пролази разноликим теренима: од војвођанске равнице, преко Поморавља, бројних котлина и брдовитог терена јужно од Београда до Грделичке клисуре и изразито планинсог краја. Изграђеним делом ауто-пута управља и одржава га ЈП „Путеви Србије“, а ауто-пут гради ЈП „Коридори Србије“.

Побуна Јединице за специјалне операције

Побуна Јединице за специјалне операције МУП-а Србије трајала је од 9. до 17. новембра 2001. године у седиштима Јединице за специјалне операције у Кули, као и на ауто-путу код Врбаса и у Београду. Наводни повод за побуну било је хапшење браће Бановић, оптужених пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСБЈ).

Прешевска долина

Прешевска долина (алб. Lugina e Preshevës) је политички термин који користе Албанци за двије општине на југу региона Јужна и источна Србија, Бујановац и Прешево, које имају већинско албанско становништво. Општина Медвеђа се понекад укључује под овај термин иако има већинско српско становништво. Подручје општина Прешево и Бујановац по управној подјели Србије припада Пчињском округу, подручје општине Медвеђа припада Јабланичком округу.

Радиофар

Радиофар је викенд и стамбено насеље које се налази у општини Сурчин у граду Београду.

Насеље је формирано седамдесетих година као викенд насеље, а деведесетих година је прерасло у насељено место, где живи више од 1500 људи.

Име Радиофар добило је по радиостаници за везу са ваздухопловима.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.