Духови (празник)

Духови, тројице, тројчиндан или педесетница (грч. πεντηκοστή pentekostē - педесети дан) хришћански је празник којим се прославља силазак светог Духа на апостоле у Јерусалиму, 50 дана након Христовог Васкрсења. Одатле и израз прослава педесетнице, пентекосте итд.

El Greco 006
Пентекостес, Ел Греко. Музеј Прадо

Етимологија

Назив Духови је дословце преузето из старословенског, где је то датив једнине, а у ствари се односи на Духа Светог који је један, а не на више духова како се то одомаћило у имену које овај празник данас носи.

Значај празника

Хришћани овај празник славе и као дан „рођења Цркве“ будући да Дела Апостолска доносе да су апостоли пуни Духа Светога говорили тако да су их могли разумети људи свих народа и језика, а мноштво се „дало крстити те су примили Духа Светога“. Иначе то је и јасно отварање спасоносног послања Цркве према свима а не само према Јеврејима.

Празновање

У храмове се уноси свежа зелена трава и цвеће. После свете литургије служи се вечерње, на коме се клечи и плету венци од траве и цвећа. Ти венци се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид.

Овај празник славе православци, католици и многе друге хришћанске цркве.

Види још

Литература

  • Српске славе и верски обичаји; Епископ Николај и Протођакон Љубомир Ранковић

Спољашње везе

Сви свети (Пресвета)

Сви Свети или Пресвета је хришћански и народни празник, који се слави првe недељe после Свете Педесетнице (Духова), односно 17. дан после Вазнесења Христовог (Спасовдана), и 57. дан након Ускрса.

Празновање се наставља целе седмице после Духова (који се прослављају три дана, као трећи највећи празник хришћанства, после Ускрса и Божића), а сама прва недеља по Духовима је посвећена свим светима, пошто немају сви канонизовани свеци одређене дане за празновање у календару, а чак се и не знају имена свих оних који су се посветили у раним временима прогона хришћана.

Од Духова до Пресвете се не пости, то је тзв. трапава недеља. Некa села у Србији имају заветину на овај дан.

Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.