Дунајска Стреда

Дунајска Стреда (свк. Dunajská Streda, мађ. Dunaszerdahely, нем. Niedermarkt) град је у Словачкој, који се налази у оквиру Трнавског краја.

Дунајска Стреда је позната по бројном мађарском становништву, које чини претежну већину у граду.

Дунајска Стреда
Dunajská Streda
Dunajská Streda 2

Грб
Грб
Административни подаци
Држава Словачка
КрајТрнавски
ОкругДунајска Стреда
Становништво
Становништво
 — 31. 12. 2007.23.419
 — густина744,64 ст./km2
Географске карактеристике
Координате47°59′00″ СГШ; 17°37′00″ ИГД / 47.983333° СГШ; 17.616667° ИГДКоординате: 47°59′00″ СГШ; 17°37′00″ ИГД / 47.983333° СГШ; 17.616667° ИГД
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Ндм. висина115 m
Површина31,45 km2
Дунајска Стреда на мапи Словачке
Дунајска Стреда
Дунајска Стреда
Дунајска Стреда на мапи Словачке
Поштански број929 01
Позивни број+421-31
Регистарска ознакаDS

Географија

Дунајска Стреда је смештена у јужном делу државе, близу границе са Мађарском. Престоница државе, Братислава, налази се 50 км северозападно од града.

Рељеф: Дунајска Стреда се развила у северозападном делу Панонске низије. Град се налази на пространом и равничарском Житном острву, највећој ади у Европи, коју творе Дунав и његов северни рукавац, Мали Дунав. Надморска висина града је око 115 m.

Клима: Клима у Дунајској Стреди је умерено континентална.

Воде: Дунајска Стреда нема излаз на било какав водоток, али се налази на Житном острву, највећој ади у Европи, коју творе Дунав и његов северни рукавац, Мали Дунав.

Историја

Људска насеља на овом простору датирају још из праисторије. Насеље под данашњим именом први пут се спомиње 1341., а околина је већ тада била насељена Мађарима. Град је постао познато трговиште на коме се трговало суботом (порекло назива). 1335. г. насеље је добио градска права. Током следећих векова град је био у саставу Угарске као обласно трговиште. У 16. и 17. веку Дунајска Стреда се нашла на граници Угарске и Османског царства, која је била пуна сукоба.

Крајем 1918. г. Дунајска Стреда је постао део новоосноване Чехословачке. У времену 1938-44. године град је био враћен Хортијевој Мађарској, али је поново враћен Чехословачкој после рата. За време комунизма град је нагло индустријализован, па је дошло до наглог повећања становништва. После осамостаљења Словачке град је постао њено значајно средиште, а дошло је и до обнове града и привредног процвата.

Становништво

Данас Дунајска Стреда има око 23.000 становника и последњих година број полако расте.

Етнички састав: По попису из 2001. г. састав је следећи:

Верски састав: По попису из 2001. г. састав је следећи:

Партнерски градови

Галерија

Dunajská Streda 1

Градска кућа

Dunajská Streda 7

Градска палата

Dunajská Streda 3

Зграда у неомађарском стилу

Dunajská Streda 8

Савремено здање

Спољашње везе

Јањики

Јањики (свк. Janíky, мађ. Jányok) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Љехњице

Љехњице (свк. Lehnice, мађ. Lég) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Њарад

Њарад (свк. Ňárad, мађ. Csiliznyárad) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Блатна на Острву

Блатна на Острву (свк. Blatná na Ostrove, мађ. Sárosfa) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Бохељов

Бохељов (свк. Boheľov, мађ. Bögellő) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Вељка Пака

Вељка Пака (свк. Veľká Paka, мађ. Nagypaka) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Видрани (Дунајска Стреда)

Видрани (свк. Vydrany, мађ. Nemeshódos) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Габчиково

Габчиково (свк. Gabčíkovo, мађ. Bős) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Мацов

Мацов (свк. Macov, мађ. Macháza) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Михал на Острву

Михал на Острву (свк. Michal na Ostrove, мађ. Szentmihályfa) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Повода

Повода (свк. Povoda, мађ. Pódatejed) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Сап

Сап (свк. Sap, мађ. Szap) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Трнавка (Дунајска Стреда)

Трнавка (свк. Trnávka, мађ. Csallóköztárnok) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Трхова Храдска

Трхова Храдска (свк. Trhová Hradská, мађ. Vásárút) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Хвјездославов

Хвјездославов (свк. Hviezdoslavov, мађ. Hviezdoslavfalva) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Холице (Дунајска Стреда)

Холице (свк. Holice, мађ. Gelle) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Хорни Бар

Хорни Бар (свк. Horný Bar, мађ. Felbár) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Чакани

Чакани (свк. Čakany, мађ. Pozsonycsákány) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Штврток на Острву

Штврток на Острву (свк. Štvrtok na Ostrove, мађ. Csütörtök) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Дунајска Стреда, у Трнавском крају, Словачка Република.

Градови
Насељена мјеста
Више од 100.000
  • становника
Између 100.000 и
50.000 становника
Између 50.000 и
20.000 становника

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.