Драгиша Пешић

Драгиша Пешић (Даниловград, 8. август 1954Подгорица, 8. септембар 2016)[1] био је црногорски политичар. Био је последњи премијер Савезне Републике Југославије пре него што је званично трансформисана у Државну Заједницу Србија и Црна Гора у фебруару 2003. Био је члан од оснивања и вршио је функцију потпредседника Социјалистичке народне партије Црне Горе.

Завршио је економију на Економском факултету Универзитета у Сарајеву (1978). Радио је на руководећим местима у привреди. Од 1990. до 1998. био је председник Извршног одбора Скупштине општине Подгорице. Био је савезни посланик четири године, од 1996. године, а две године провео је на функцији председника скупштинског Одбора за буџет. Био је члан Главног одбора Демократске партије социјалиста и директор те странке, до њеног цепања 1997. године.[2]

Постао је савезни министар финансија 1998. године, када је Слободан Милошевић поверио блиском сараднику и лидеру СНП-а у то време Момиру Булатовићу, Ђукановићевом ривалу, да постане председник Савезне владе. После пада Милошевића, ДОС-у је за формирање већине на савезном нивоу била потребна подршка СНП-а за формирање већине, јер је Ђукановићева Демократска партија социјалиста бојкотовала последње савезне изборе и отворено се залагала за независност Црне Горе. Пешић је на место председника владе (премијера) дошао после оставке Зорана Жижића 24. јула 2001, због изручења Слободана Милошевића Хашком трибуналу.[3]

Био је ожењен Лелом и имао је двоје деце,[1] Марка и Марију.

Драгиша Пешић
Драгиша Пешић
Биографија
Датум рођења8. август 1954.
Место рођењаДаниловград
 ФНР Југославија
Датум смрти8. септембар 2016. (62 год.)
Место смртиПодгорица
 Црна Гора
Религијаправославна
СупружникЛела
ДецаМарко, Марија
Професијаекономиста
УниверзитетУниверзитет у Сарајеву
Политичка
партија
Демократска партија социјалиста
Социјалистичка народна партија

Извори

  1. 1,0 1,1 РТС & 9. 9. 2016.
  2. ^ Бачевић 2001.
  3. ^ Танјуг 2013.

Литература

Види још

1954

1954. је била проста година.

2016

2016. је била преступна година која је почела у петак. 2016. је шеснаеста година 3. миленијума, шеснаеста година 21. века и седма година 2010-их.

Влада Драгише Пешића

Влада Драгише Пешића била је на власти од 24. јула 2001. године.

Влада Зорана Жижића

Влада Зорана Жижића је била влада Савезне Републике Југославије изабрана у оба дома Скупштине СРЈ 4. новембра 2000.

Влада Момира Булатовића

Влада Момира Булатовића била је на власти од 20. маја 1998. до 9. октобра 2000. године.

Демократска опозиција Србије

Демократска опозиција Србије (ДОС) је била политичка коалиција која је настала 10. јануара 2000. године на иницијативу Српског покрета обнове и сачињавало ју је 19 странака које су биле опозиција тадашњем југословенском режиму Слободана Милошевића. Најјаче странке у ДОС-у биле су Српски покрет обнове и Демократска странка, али је након атентата на Вука Драшковића у Будви, 18 странака ДОС-а одбацило споразум који су потписали сви лидери странака ДОС-а осим Момчила Перишића и одлучило да се ипак иде на изборе без СПО-а. Кандидат ДОС-а на председничким изборима био је Војислав Коштуница из Демократске странке Србије.

Поред ДС и ДСС, ДОС су чинили Демократска алтернатива, Нова Србија, Грађански савез Србије, Демохришћанска странка Србије, Лига социјалдемократа Војводине, Социјалдемократска унија, Савез војвођанских Мађара, Реформисти Војводине, Санџачка демократска партија, Коалиција Војводина, Социјалдемократија, Покрет за демократску Србију, Лига за Шумадију, Нова демократија и Демократски центар. Уз ДОС су тада били Г-17+ и Отпор.

Зоран Живковић (политичар)

Зоран Живковић (Ниш, 22. децембар 1960) је српски политичар. Био је председник Владе Републике Србије (2003—2004) и министар унутрашњих послова СР Југославије (2000—2003). Такође је био председник Демократске странке од атентата на Зорана Ђинђића до фебруара 2004. када је на скупштини странке за председника изабран Борис Тадић.Током 2009. и 2010. године био је колумниста дневних новина Данас. Колумна му је носила назив Директно.За председника Нове странке, изабран је на Оснивачкој конференцији 7. априла 2013. године.

На ванредним парламентарним изборима 2014. и 2016. године, изабран је за народног посланика у Скупштини Републике Србије.

Зоран Жижић

Зоран Жижић (Титоград, 4. март 1951 — Подгорица, 4. јануар 2013) био је премијер Савезне Републике Југославије од 4. новембра 2000. до 24. јула 2001. године.

Односи Србије и Украјине

Односи Србије и Украјине су инострани односи Републике Србије и Украјине.

Украјина није признала независност Косова и Метохије.

Пешић

Пешић је српско и хрватско презиме. То је највероватније етимолошки је повезана са пешака.

Председник Савезне владе Савезне Републике Југославије

Председник Савезне владе СРЈ био је шеф владе у Савезној Републици Југославији од 1992. до 2003. године.

Од 2003. у Србији и Црној Гори, био је познат под називом председник Савета министара Србије и Црне Горе. Канцеларија је спојена од 2003. након стварања СЦГ и уставних промена са канцеларијом председника Србије и Црне Горе, тиме је једна особа држала функцију и председника и премијера.

Расим Љајић

Расим Љајић (Нови Пазар, 28. јануар 1964) је српски политичар бошњачке националности, потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, председник Социјалдемократске партије Србије и бивши председник Санџачке демократске партије. Тренутно је министар спољне и унутрашње трговине, телекомуникација и информационог друштва и потпредседник Владе Републике Србије.

Савезна Република Југославија

Савезна Република Југославија (скраћено СР Југославија или СРЈ) била је држава која је створена 27. априла, 1992, одлуком Скупштине СФРЈ, као заједничка држава Републике Србије и Републике Црне Горе. Војводина и Косово и Метохија имале су, услед мултиетничности, статус аутономних покрајина у оквиру Републике Србије, али са много мање надлежности, у односу на оне из времена СФРЈ.

Савезна Република Југославија је настала распадом СФРЈ, почетком деведесетих година 20. века. Постојала је до фебруара 2003. године, када је створена државна заједница са именом Србија и Црна Гора.

Савезна влада Савезне Републике Југославије

Савезна влада Савезне Републике Југославије је била носилац извршне власти Савезне Републике Југославија.

Светозар Маровић

Светозар Маровић је био једини председник Државне заједнице Србија и Црна Гора, од њеног формирања 2003. до раздвајања 2006. године.

Социјалистичка народна партија Црне Горе

Социјалистичка народна партија Црне Горе је политичка странка социјалдемократског усмјерења у Црној Гори. Основана је 1998. године. Припада групи странака српског народа у Црној Гори. Њен садашњи предсједник је Владимир Јоковић.

Списак министара финансија Југославије

На овој страни се налази списак свих министара финансија Југославије од њеног оснивања 1. децембра 1918. под именом Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца па све до њеног потпуног престанка постојања у тој величини 1992. и касније до 2006. када је Државна заједница Србија и Црна Гора формално раздвојена на Републику Србију и Републику Црну Гору.

Сам назив титуле такође је варирао, нпр. у СФРЈ био је то „савезни секретар за финансије“.

Списак председника влада Југославије

На овој страни се налази списак свих председника влада Југославије од њеног оснивања 1. децембра 1918. под именом Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца па све до њеног потпуног престанка постојања у тој величини 1992. и касније до 2003. када је Савезна Република Југославија постала Државна заједница Србија и Црна Гора. СЦГ није имала институцију председника владе, него је њен председник био истовремено и председавајући Савета министара, 3. јуна 2006. СЦГ је формално раздвојена на Републику Србију и Републику Црну Гору.

Председник владе понекад се називао и „премијер“ односно „савезни премијер“.

Премијер СР Југославије
24. јул 2001 — 7. март 2003.
ПретходникЗоран Жижић
НаследникСветозар Маровић (као председник Савета министара СЦГ)
Градоначелник Подгорице
1990 — 1998.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.