Драган Алексић

Драган Алексић (Алексинац, 7. новембар 1956) је српски историчар.

Основну школу и гимназију завршио је у Алексинцу а студије историје на Филозофском факултету у Београду 1980. године. Магистрирао је 1984. а докторирао 1997. године тезом Привреда Србије у Другом светском рату на Филозофском факултету у Београду. Од фебруара 1981. запослен је у Институту за новију историју Србије.

Алексић се бави изучавањем студентске штампе, руском емиграцијом у Краљевини Југославији, партизанским покретом и економском проблематиком у међуратном периоду и Другом светском рату.

Драган Алексић
Датум рођења7. новембар 1956.(63 год.)
Место рођењаАлексинац
ФНРЈ

Важнији радови

  • Партизански одреди у западној Србији у зиму 1941/1942. године (магистарски рад)
  • Токови револуције 19 (1986. године), стране 251-339
  • Студентска штампа у Београду после 1945. године, Београд 1988. године
  • Руски-студенти емигранти на Београдском унуверзитету између два светска рата, Токови 1-2 (1992. година)
  • Међународни привредни положај Југославије пред Други светски рат, Србија у модернизацијским процесима 20. века, Београд 1994. године.
Јадранска лига у кошарци 2002/03.

Јадранска лига у кошарци 2002/03. је друга сезона регионалне кошаркашке Јадранске лиге. Лига се од оснивања званично назива Гудјир лига због спонзорског уговора са компанијом Гудјир. Ове сезоне је учествовало 12 клубова из 5 различитих земаља - 4 из Хрватске, по 3 из Словеније и Босне и Херцеговине и по 1 из Израела и СР Југославије.

Алексић

Алексић може да се односи на:

Алексић (презиме), српско презимеили

Мија Алексић, српски глумац

Сека Алексић, српска пјевачица

Мирко Алексић, српски борац за ослобођење од Турака

Владимир Алексић, српски пилот

Никола Алексић, српски сликар

Драган Алексић, српски историчар

Била једном љубав једна

Била једном љубав једна је југословенски телевизијски филм из 1981. године. Режирао га је Слободан Радовић, а сценарио је писао Драган Алексић.

Васа Поморишац

Васа Поморишац (Јаша Томић, 15. децембар 1893 — Београд, 9. септембар 1961), је био српски сликар и професор Ликовне академије и Академије примењених уметности у Београду. Повремено се бавио и ликовном критиком.

Војислав Новичић

Војислав Ј. Новичић (Ивањица, 1886 - Бизерта, 1917) је био пилот Краљевине Србије. Припадао је првој групи од шест пилота који су се школовали у Француској 1912. године.

Добривоје Топаловић

Добривоје Топаловић (Прељина, 21. септембар 1944) српски је певач народне музике. Певањем је почео да се бави у једном културно-уметничком друштву у Чачку, а прву плочу, названу Кад би знала колико те желим снимио је 1968. године. Током своје вишедеценијске каријере снимио је двадесет шест сингл-плоча и шеснаест студијских албума. Његове најпознатије песме су: Црно вино, Проговори, слико, Кад бих мог'о и умро бих за те, Еј, да ми је, Теби се не жури, Ја сам рођен у Србији, брале, Окрени главу, Милице, На мраморној стени...

Драган

Драган је словенско мушко лично име које се често среће у Србији, Хрватској, Словенији, Македонији и Бугарској. У Словенији је ово варијанта имена Драго.

Драган Алексић (песник)

Драган Алексић (Бунић, поред Коренице, 1901. — Београд, 1958.) био је српски уметник, песник, драмски писац, филмски стваралац.

Живојин Станковић

Живојин С. Станковић (Књажевац, 1885- Вертекоп, 1918) је био пилот Краљевине Србије. Припадао је првој групи од шест пилота који су се школовали у Француској 1912. године.

КК Црвена звезда сезона 1989/90.

Сезона 1989/90. КК Црвена звезда обухвата све резултате и остале информације везане за наступ Црвене звезде у сезони 1992/93. и то у првенству Југославије као и националном купу.

Качаци у Топчидеру

„Качаци у Топчидеру“ је југословенски филм из 1923. године. Режирали су га Драган Алексић и Бошко Токин, а сценарио су писали Бранимир Ћосић и Бошко Токин.

Милош Илић

Милош Н. Илић (Шабац, 1884 — Београд, 1960) је био пилот Краљевине Србије. Припадао је првој групи од шест пилота који су се школовали у Француској 1912. године.

Мољац (филм)

Мољац је југословенска урнебесна комедија из 1984. године, снимљена у режији Миће Милошевића.

Од данас до сутра

„Од данас до сутра” је југословенска телевизијска серија снимљена 1973. године у продукцији Телевизије Београд.

Сазвежђе белог дуда

Сазвежђе белог дуда је југословенска и српска телевизијска серија комичног карактера из 1989. године. Серију је режирао Слободан Радовић, а сценарио је писао Драган Алексић. Премијерно је приказана 1989. године на ТВ Београд, а снимљено је 7 епизода. Све епизоде серије снимане су у Обреновцу.

Списак српских историчара

Ово је списак људи који су по националности Срби а бавили су се или се баве проучавањем историје.

Споменар

„Споменар” је југословенска телевизијска серија снимљена 1984. године у продукцији Телевизије Београд.

Униформе

„Униформе ” је југословенска ТВ мини серија снимљена 1972. године у продукцији Телевизије Београд.

ФК Железник

ФК Железник је био српски фудбалски клуб из Београда. Основан је 1930, а угашен 2015. Боје клуба су биле тамноцрвена и бела, резервне црна и бела.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.