Доња Гуштерица

Доња Гуштерица је насеље у општини Липљан на Косову и Метохији. По законима самопроглашене Републике Косово насеље се налази у саставу општине Грачаница. Атар насеља се налази на територији катастарске општине Доња Гуштерица површине 1133 ha.

Доња Гуштерица
Административни подаци
Држава Србија
Аутономна покрајина Косово и Метохија
Управни округКосовски
ОпштинаЛипљан
Географске карактеристике
Координате42°32′57″ СГШ; 21°11′04″ ИГД / 42.5492° СГШ; 21.1844° ИГДКоординате: 42°32′57″ СГШ; 21°11′04″ ИГД / 42.5492° СГШ; 21.1844° ИГД
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Ндм. висина609 м
Доња Гуштерица на мапи Србије
Доња Гуштерица
Доња Гуштерица
Доња Гуштерица на мапи Србије
Остали подаци
Поштански број38207

Порекло становништва по родовима

Српски родови подаци из 1932. године)[1]

  • Доганџићи (32 k., Св. Јован). Имали су две славе, јер су, поред старе славе Св. Јована, завели доцније и славу Св. Николе. Стари су досељеници и оснивачи села. Доселили се од Тетова да избегну освету, „јер су поубијали арамије у својој кући“. Досељење им је старије од оних помена соколарства у овом селу средином XVIII века.
  • Шкуртови (3 k., Св. Никола) и Сталићи (1 k., Ђурђиц), досељеници непознатог порекла.
  • Бакшићани (6 k., Св. Јанићије Девички). Пресељени из Бакшије почетком XIX века.
  • Сојевићи (12 k., Ђурђиц). Досељени око 1820. године из Сојева. Исти су род са Сојевићима у Топличану.
  • Шубарићи (10 k., Митровдан). Пресељени из Плешине после Сојевића.
  • Подримци (4 k., Св. Никола). Избегли око 1830. године из Мовљана у Метохији да избегну крвну освету, јер су убили неког Арбанаса што је хтео да им отме Волове.
  • Грбићовци (6 k., Св. Никола). Пресељени из Гребна око 1830. године.

Демографија

Насеље има српску етничку већину. Број становника на пописима:

Референце

  1. ^ Подаци: „Насеља“ књ.39 (др. Атанасије Урошевић: Косово
Новица Петковић

Новица Петковић (Доња Гуштерица, Липљан, 18. јануар 1941 — Београд, 7. август 2008) био је српски књижевник, поетски стручњак, књижевни теоретичар, књижевни критичар, есејиста, преводилац, универзитетски професор и члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

Општина Грачаница (Косово и Метохија)

Општина Грачаница је општина на Косову и Метохији. Површина јој је 131,25 km2.

Списак насељених места у Србији

Ово је списак свих насељених места на територији Републике Србије са стањем 1. јануара 2009. године. У чланку се налазе и насеља која су формирана новим Законом о територијалној организацији Републике Србије донетим 27. децембра 2007. године, стара имена насеља, као и места која су изгубила статус самосталних насељених места. Како по важећој статистици у Србији постоје градска и остала насеља, градска насеља су од осталих насеља издвојена тако што су подебљана (болдирана). Све промене у насељеним местима се односе на период после 1945. године. Стари називи насеља на подручју Војводине нису вођена изворно јер нису била у духу званичног језика државе, па је француски назив за Charleville фонетски довео до званичног назива Шарневил (део Банатског Великог Села), иста ситуација је и са насељима чији су изворни облици на мађарском, румунском, словачком језику. Списак насеља је дат по ISO 3166-2:RS стандарду који се дефинише по административним јединицама (RS00-Град Београд, RS01-Севернобачки управни округ...).

Списак поштанских бројева у Србији

Следи Списак поштанских бројева у Србији, у коме су дати поштански бројеви по насељима у којима се налазе поште по стању како их води ЈП ПТТ саобраћаја „Србија”. Ово је комплетан списак активних поштанских бројева за територију Републике Србије. За територију Косова и Метохије дати су само активни поштански бројеви који су организационо у саставу Пошта Србије. Пошта 38000 Приштина и остале са почетним бројевима 38 које нису наведене у табели не функционишу и добиле су нове поштанске бројеве у складу са законима самопроглашене Републике Косово. Због разних техничких ограничења, употреба поштанског броја у Србији, се смењује употребом ПАК-а или поштанског адресног кода (шестоцифрена ознака) који адресу третира до нивоа села, групе села или улице, и СУПЕР ПАК-а који има још 6 цифара и који третира адресу до нивоа броја стана. У табели су за насеља која имају већи број поштанских бројева наведени само основни (Београд 11000, Крагујевац 34000, Нови Сад 21001...). Имена у табели представљају званично име поште, а не имена насеља у којима се налазе поште (пошта Бела Земља 31311 место Качер, Златица 23255 место Лазарево...).

Српске енклаве на Косову и Метохији

Српске енклаве на Косову и Метохији су места насељена Србима и другим неалбанцима чије становништво није потпуно етнички очишћено 1999. и 2004. године. Становништво енклава живи у мањој или већој мери изоловано од околног албанског становништва, често у веома тешком условима, и у одређеној мери поштује правни систем Србије. Политички, енклаве су заједно са Северним Косовом организоване у Скупштину заједнице општина Косова и Метохије.

Тачан број српских енклава на Косову и Метохији тешко је утврдити. Ова информација не постоји ни на једном од званичних сајтова државних органа од којих би се очекивало да је имају. Слично је и са бројем Срба на Косову и Метохији. Званичних података нема, а према незваничним проценама, њих је око 200.000.

Станоје Аксић

Станоје Аксић (Доња Гуштерица, 27. фебруар 1921 — Београд, 22. фебруар 1970), правник, учесник Народноослободилачке борбе и друштвено-политички радник СР Србије и САП Косова.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.