Доња Јабланица

Доња Јабланица може бити:

  • Доња Јабланица (Чајетина), насељено мјесто у општини Чајетина, Република Србија, видети Јабланица (Чајетина)
  • Доња Јабланица (Градишка), насељено мјесто у општини Градишка, Република Српска, БиХ
  • Доња Јабланица (Јабланица), насељено мјесто у општини Јабланица, Федерација Босне и Херцеговине, БиХ
Јабланица

Јабланица може да се односи на:

Јабланица је чест топоним у јужнословенским земљама и потиче од јаблана.

Јован Јовановић (правник)

Јован Јовановић (Лесковац, 2. фебруар 1905 — Лесковац, 17. децембар 1992) је био српски правник, публициста, демограф и антрополог. Рођен је и живео је у Лесковцу. Био је страствен истраживач родног краја, активан политичар, и покретач лесковачких „Недељних Новина“.

Као публициста објављивао је велики број радова антрополошко-социолошког, етнографског, култоролошког, правног и историографског карактера. Као 'песник' села Лесковачког поморавља објавио је студије: Лесковачко Поречје, Пуста Река, Лесковачко Поље и Бабичка Гора и Доња Јабланица које представљају вредан допринос изучавања становништва, насеља, живота и рада народа овог краја, велико благо илустровано фотосима.

Бошњаце

Бошњаце је сеоско насеље у Србији у општини Лебане, која се налази у Јабланичком округу.

Према попису из 2011. године било је 414 домаћинства са 1.550 становника. Атар села обухвата простор од 1.516 хектара, и то је уједно најпространији атар од свих атара у области.

Овде се налази Запис Здравковића храст (Бошњаце).

Горња Јабланица

Горња Јабланица је брдско-планинска регија које се простире југозападно од Лесковца и Лебана. Кружног је облика и са три стране ограничена високим развођем. За разлику од Горње, Доња Јабланица представља изразиту низију спојену са Лесковачком котлином, покривену речним наносима, веома плодну и густо насељену. Читав слив Јабланице простире се на 894 квадратних метара, од чега на Горњу Јабланицу отпада 79,7 %, односно 713 квадратних километара. Граница између ове две суседне регије представљена је сутеском Јабланице код Лебана и огранцима планине Радан који се пружају дуж западног обода Лескоачке котлине.

Горња Јабланица спада у најсиромашније српске регије, иако се испод атара појединих села протежу лежишта разних руда метала са знатним садржајем злата и сребра и на више места из велике дубине избијају обилне термоминералне воде.

Доња Јабланица (Јабланица)

Доња Јабланица је насељено мјесто у Босни и Херцеговини у Општини Јабланица које административно припада Федерацији Босне и Херцеговине. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 491 становника.

Општина Јабланица

Оштина Јабланица је општина у Херцеговачко-неретванском кантону. Центар општине је град Јабланица. У општини данас живи 10.111 становника, а њена густина насељености је 33,59 становника/km2. Површина општине је 301 km2.

Град Јабланица је настао у проширењу долине реке Неретве, јужно од некадашњег ушћа Раме и клисуре коју је усекла Неретва, те измеђе Товарнице (888 m) и Чарског врха (828 m). Лежи на железничкој прузи Сарајево — Плоче и на раскрсници магистралних путева за Сарајево, Мостар и Прозор. Од Мостара је удаљен 48 km, Коњица 21 km, Сарајева 81 km и Прозора 32 km.

На територији општине се налази погон у свету познатог гранита (јабланички габро). Изграђено је више хидроцентрала. На подручју Јабланице су у Другом светском рату вођене борбе у оквиру IV непријатељске офанзиве (1943.) када је Врховни штаб са војском и рањеницима прешао преко Неретве (слика порушеног моста). Да би се сачувала успомена на тај историјски догађај отворен је 1978. Спомен-музеј.

Списак споменика културе од великог значаја

Културна добра су ствари и творевине материјалне и духовне културе од општег интереса које уживају посебну заштиту утврђену овим законом. Културна добра, у зависности од физичких, уметничких, културних и историјских

својстава, јесу: споменици културе, просторне културно-историјске целине, археолошка налазишта и знаменита места - непокретна културна добра; уметничко-

историјска дела, архивска грађа, филмска грађа и стара и ретка књига - покретна културна добра.

Културна добра, у зависности од свог значаја, разврставају се у категорије: заштићена културна добра, културна добра од великог значаја и културна добра од изузетног значаја.

Списак споменика културе у Златиборском округу

Следи списак споменика културе у Златиборском округу.

Турековац

Турековац је насељено место града Лесковца у Јабланичком округу. Према попису из 2011. било је 1.493 становника (према попису из 2002. било је 1.794 становника).

Овде се налази Црква Сабор светих апостола у Турековцу.

Црква брвнара у Доњој Јабланици

Црква брвнара у Доњој Јабланици, насељеном месту на територији општине Чајетина, подигнута је 1838. године, посвећена Богородичином Покрову. Заједно са старим гробљем и собрашицама представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.