Доживотна робија

Доживотна робија је назив за затворску казну изречену због озбиљног злочина, при чему осуђена особа остаје у затвору до краја свог живота или до пуштања на условну слободу. Примери злочина због којих особа може бити осуђена на доживотну затворску казну укључују убиство, озбиљно злостављање деце, силовање, велеиздају, трговину дрогом или људима, или тежи случајеви крађе или разбојништва који за последицу имају смрт или тешке телесне повреде.

Оваква врста казне не постоји у свим државама. Португалија је била прва држава на свету која је укинула доживотну казну током затворских реформи 1884. године. Међутим, у државама где постоји овакав тип казне је могуће затражити пуштање на условну слободу након одређеног времена проведеног у затвору. То значи да осуђеник може имати право да остатак казне (тј. док не умре) ван затвора.

Доживотна затворска казна у свету

LifeSentenceMapNew
Доживотни затвор у разним земљама света:
  Казна доживотног затвора се примењује
  Казна доживотног затвора се може изрећи само под специфичним условима
  Казна доживотног затвора је укинута
  Непознат статус, претпоставља се да је укинута
Бугаризација

Бугаризација (буг. българизация), побугаризовање, побугаривање (побългаряване) или побугарење, је процес мирног или насилног ширења бугарске културе на просторима Балкана.

Војислав Шешељ

Војислав Шешељ (Сарајево, 11. октобар 1954) српски је политичар, доктор правних наука и председник Српске радикалне странке.

Проф. др Војислав Шешељ је један од оснивача и председник Српске радикалне странке од њеног оснивања, 1991. године. Више од десет година биран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије и Савезној скупштини СР Југославије. Шест пута је био кандидат за председника Републике Србије (1990, септембра-октобра 1997, децембра 1997, септембра 2002, децембра 2002. и 2017). Обављао је дужност потпредседника Владе Републике Србије (1998—2000), а у периоду од 1996. до 1998. био је председник општине Земун.

Шешељ се од 24. фебруара 2003. године налазио у притвору Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу, где му се судило по оптужбама за злочине против човечности и кршења права и обичаја ратовања на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине и Војводине од 1991. до 1993. године. Након више од једанаест година притвора, дана 12. новембра 2014. године Шешељ је пуштен на привремену слободу због погоршаног здравственог стања. 31. марта 2016, без његовог присуства, исти суд га је у првостепеном поступку ослободио кривице по свим тачкама оптужнице.Правоснажно је осуђен у другостепеној пресуди Жалбеног већа Међународног резидуалног Механизма за кривичне трибунале у Хагу 11. априла 2018. године на 10 година затвора због прогона Хрвата у Хртковцима, у Војводини (Република Србија).

Војни адвокати (сезона 4)

Четврта сезона серије "САГ" је емитована од 22. септембра 1998. године до 25. маја 1999. године и броји 24 епизоде.

Војни адвокати (сезона 6)

Шеста сезона серије "САГ" је емитована од 3. октобра 2000. године до 22. маја 2001. године и броји 24 епизоде.

Војни адвокати (сезона 9)

Девета сезона серије "САГ" је емитована од 26. септембра 2003. године до 21. маја 2004. године и броји 23 епизоде.

Ди-џеј Крмак

Горан Жижак (Бања Лука, 30. август 1968), познатији као Ди-џеј Крмак (DJ Krmak), популарни је техно-фолк и турбо-фолк певач на просторима бивше Југославије. Живи у Босни и Херцеговини. Завршио је три факултета: правни, филозофски и богословни.

Еди Марфи

Едвард „Еди“ Реган Марфи (енгл. Edward "Eddie" Regan Murphy; рођен 3. априла 1961. године) је амерички глумац и комичар, добитник Златног Глобуса (Golden Globe), Греми награде (Grammy Award), награде Скрин Акторс Гилд (Screen Actors Guild) (на српском, Награда еснафа филмских глумаца), а био је номинован и за награду Оскар, Америчке филмске академије. Еди Марфи, окушао се такође и као певач, али без неког већег успеха. Еди је започео своју каријеру у Рузвелтовом центру младих (Roosevelt Youth Center), у Њујорку на Лонг Ајланду, где је и одрастао. У 19. години он постаје извођач у НБЦ-овом шоу програму “Суботом увече уживо” (Saturday Night Live), недуго пошто је матурирао у Рузвелтовој јуниор-сениор средњој школи (Roosevelt Junior-Senior High School). У његове улоге биле су укључене: пародија Баквета (Buckwheat) из Малог Раскала (Little Rascals) и црначки-гето верзија (inner-city black version) Фред Роџерса (Fred Rogers) позната као “Мистер Робинсон” ("Mr. Robinson"). Бивши “СНЛ” (SNL) писац Маргарет Хумперт (Margaret Humphert) изјавила је да су Еди Марфи и Бил Мари (Bill Murray) два најталентованије човека у историји шоу бизниса. Марфи напушта шоу средином сезоне 1983–1984, појављујући се у остатку те сезоне само у филмованим скечевима.

Марфи је касније глумио у многим комедијама укључујући у то и серију филмова “Полицајац са Беверли хилса” (“Beverly Hills Cop”), постајући тако један од највише плаћених глумаца у Холивуду. Био је почаствован номинацијама за Годлен Глобус (Златни глобус) награду за најбољег глумца у комедијама и мјузиклима, за његове улоге у филмовима “Полицајац са Беверли Хилса” (Beverly Hills Cop), “Берза” (“Trading Places”) (код нас приказиван такође под називом "Коло среће") и “Откачени професор” ("The Nutty Professor"). У 2007. години добио је награду Златни глобус за улогу у филму “Девојке из снова” (“Девојке из снова”).

Он је добро познат и као “позајмљивач гласа” (voice actor) за улоге Пи-Џеја и Магарца у серији “Шрек” (“Shrek”) и улогу кинеског змаја Мушу у Дизнијевом “Мулану” (“Mulan”), у продукцији Компаније Волта Дизнија. Мерфи је учинио значајан отклон од осталих и по томе што је глумио у више филмских серијала него било који други глумац у Холивуду. У ове његове филмове убрајају се “Полицајац са Беверли Хилса II” (1987) “Нових 48 сати” (Another 48 Hrs) (1990), “Полицајац са беверли хилса III” (1994), “Доктор Дулитл 2” (2001), “Откачени професор II” (2000), “Шрек 2” (2004) и долазећи “Шрек 3” (2007).

У неким од својих филмова он је играо вишеструке улоге као додатак његовом главном лику, као у филмовима, “Долазак у Америку” ("Coming to America"), где игра четири радикално различита карактера, затим “Откачени професор”, где је одглумио већину чланова Клампс клана, и у филму који треба да се прикаже 2007. под називом Норбит (“Norbit”). Још један заштитини знак Едија Марфија је његов дубоки, заразни и у значајној мери шашави смех (“еХеХеХ” - смејање у „рикверц"). У анкети из 2005. године везаној за избор “Комедијског Комичара” (“The Comedian's Comedian”) он је изабран у врх топ-листе међу 50 најбољих улога у комедијама икада одиграних, и то од стране својих колега комичара и других учесника комедија. старији брат Едија Марфија, Чарли Марфи, је такође глумац, од скора највише познат захваљујући његовом појављиању у “Чапеловом шоу” (“Chappelle's Show”)

Курт Мајер

Курт „Панцермајер“ Мајер (нем. Kurt "Panzermeyer" Meyer; Јерксхајм, 23. децембар 1910 — Хаген, 23. децембар 1961) је био немачки SS-Brigadenführer (еквивалент генерал-мајор) и други командант 12. СС оклопне дивизије „Хитлерјугенд“ која је под његовом командом стекла изузетну славу.

Списак оптужница подигнутих пред Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију

Списак је састављен према саопштењима за јавност хашког суда. Тамо где су пресуде мењане и није јасно колика је тачно казна, стављене су и једна и друга (нпр. 30/32 године). Списак можда ипак није комплетан.

Врсте оптужница (треба допунити):

за прогон као злочин против човечности,

за истребљење као злочин против човечности,

за нехумана дела као злочин против човечности,

за повреде личног достојанства као кршење закона и обичаја ратовања,

за окрутно поступање као кршење закона и обичаја ратовања у смислу одговорности надређенога,

за прогон на политичкој, расној и верској основи као злочин против човечности,

за окрутно поступање као кршење закона и обичаја ратовања у смислу индивидуалне одговорности,

за силовање као злочин против човечности,

за силовање као кршење закона и обичаја ратовања,

за мучење као злочин против човечности,

за мучење као кршење закона и обичаја ратовања,

за поробљавање као злочин против човечности,

за убиство као кршење закона и обичаја ратовања,

за геноцид

Суђење Војиславу Шешељу у Хагу

Суђење Војиславу Шешељу у Хашком трибуналу је судски процес отпочео 2003. године пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију, а води се против Војислава Шешеља, лидера Српске радикалне странке. Процес носи ознаку IT-03-67-T.

Теодор „Ти-Бег” Бегвел

Теодор „Ти-Бег” Бегвел (енгл. Theodore "T-Bag" Bagwell) је измишљени лик из америчке ТВ серије Бекство из затвора. Његов лик тумачи Роберт Непер, а у серији се први пут појављује већ у другој епизоди.

Теодор Бегвел је један од најопаснијих затвореника у „Фокс риверу”. Није велико изненађење што он практично и не познаје живот изван затворских зидина. После вишеструких оптужби за вандализам и окрутност према животињама, десетогодишњи Бегвел је ухваћен у покушају да спали кућу своје учитељице, након чега је послат у дом за малолетне делинквенте. Тамо је упознао чланове алијансе која се бори за надмоћ беле расе.

Како је Бегвел растао, расла је и озбиљност његових злочина, међу којима су и напад ватреним оружјем и покушај убиства. Због ових злочина Бегвел је завршио у строго чуваном затвору у Алабами, где је преузео лидерско место у Алијанси. По одслужењу казне, поново се вратио криминалу и започео серију силовања, мучења и убистава по Алабами. А због тога што су међу његовим жртвама били и тинејџери, нашао се на листи најтраженијих криминалаца. Тада је живео код своје супруге. Пошто је она видела потерницу, Бегвела је одала полицији. Када су га коначно ухватили, Бегвелов адвокат је захтевао да буде смештен у затвор ван Алабаме, јер је постојала бојазан да ће он поново постати вођа Алијансе. Смештен је у затвор „Фокс ривер” због тога што у њему није постојао огранак Алијансе за надмоћ белаца. Али, каризматичном Бегвелу је требало само десет месеци да направи огранак Алијансе, једну од најмоћнијих банди у „Фокс риверу”.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.