Димитрије Александријски

Свети Димитрије Александријски је био једанаести по реду епископ Александријски у периоду од 189.-231..

Изабран је за епископа Александрије на Ускрс 189. године. Остао је упамћен по расправама са Оригеном и Александром Јеруаслимским.

Умро је 10. октобра 231. године.

Православна црква прославља патријарха Димитрија 9. октобра по јулијанском календару.

Спољашње везе

Јулијан Александријски

Патријарх Јулијан био је једанаести патријарх и поглавар (папа) Александријске патријаршије. Његов прзник се слави 8. паремхата.

Био је узоран свештеник, проучавао је теолошке књиге и ходао на путу чедности и религије и спокоја. После овог патријарха, његови наследници нису увек остајали у Александрији.

Списак александријских патријарха

Списак александријских православних патријараха обухвата архијереје, односно епископе, архиепископе и патријархе првопрестолног трона Александријске патријаршије.

Код појединих архијереја који су запали у јерес или раскол назначено је њихово одступање од православља и канонског поретка.

Хераклије Александријски

Патријарх Хераклије био је тринаести патријарх и поглавар (папа) Александријске патријаршије. Пореклом је из Александрије, рођен је у паганској породици која је била покрштена након његовог рођења. Они су га научили грчкој филозофији а затим и хришћанској мудрости. Изучавао је четири јеванђеља и посланице. Свети Димитрије, дванаести александријски патријарх га је рукоположио у ђакона, а онда у свештеника цркве у Александрији. Пратио је Оригена као шефа катехистичке школе у Александрији (Богословски факултет у Александрији). Када је патријарх Димитрије преминуо, Свети Хераклије је изабран за новог патријарха. Покрстио је многе пагане, посветио се подучавању, проповедању и упућивању преступника. Додељује Светом Дионисију улогу да суди међу верницима, и да се брине о њиховим пословима. Патријарх Хераклије седео је на престолу Светог Марка тринаест година и преминуо је у миру. Он је први идентификован као први александријски патријарх да носи ознаку папа (на грчком, Papás, термин који је првобитно значио отац, који црква у Риму није користила до шестог века). Први познати запис ове ознаке која је додељена Хераклију био је у писму римског папе Дионисија упућено Филимону:

τοῦτον ἐγὼ τὸν κανόνα καὶ τὸν τύπον παρὰ τοῦ μακαρίου πάπα ἡμῶν Ἡρακλᾶ παρέλαβον. [Добио сам ова правила и прописе од нашег благословеног папе, Хераклија.]

Епископи Александријски (42 — 325)
Александријски архиепископи (325—451
Александријски патриарси (од 451. године)

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.